Piratpartiet ställer upp i lokala val

Godkväll eller godmorgon (stryk det som ej önskas),

för några minuter sedan gick Piratpartiet ut på DN Debatt för att tillkännage att vi kommer att ställa upp i landstings- och kommunalval i september nästa år, utöver riksdagsvalet. Det har diskuterats länge, och precis som de andra stora politiska rörelserna före oss, så har vi helt enkelt kommit till slutsatsen att det inte räcker med en punktinsats på en plats för att åstadkomma det vi vill.

Vi behöver bidra med ett helt nytt perspektiv. Det informationspolitiska perspektivet. På alla nivåer. Från gata och torg till internationella fördrag.

I artikeln i Dagens Nyheter, så tar jag upp ett par exempel på hur mycket jobb vi har framför oss med detta. Samtidigt som vi går ut i media, så vill jag också tala om det för alla våra medlemmar och aktivister genom detta nyhetsbrev.

För vi har bara skrapat på ytan av vad informationspolitik innebär. Våra principer påverkar det mesta i människors vardag. Från lokala kollektivtrafiken (som vill spara din reshistorik i flera år) till den lokala kvarterskrogen (där staten vill ha fullständiga data om vad just du har ätit och druckit). Vi skötte FRA- och Ipred-debatterna med bravur, och nu är det dags att lyfta på locket lite till och försöka förklara för alla vad det är vi egentligen pratar om.

Grundlagens och de mänskliga rättigheternas skrivningar om allas rätt till åsiktsfrihet, yttrandefrihet och ett privatliv måste vara mer än ord i en bok. Det måste vara en filosofi. Det måste vara ett politiskt perspektiv. Ett perspektiv som betyder något. Kanske mer kännbart: ett perspektiv som man förlorar val på, om man struntar i det.

Det perspektivet sprider sig också internationellt som en gräsbrand. Vi vet om att Tysklands Piratenpartei lyckades relativt bra i EU-valet — inte lika bra som oss, de fick ingen representant, men de fick fortfarande över de 0,5% som krävs i Tyskland för att få federalt partistöd. Alldeles nyligen bekräftades det att Storbritanniens Pirate Party UK har blivit registrerat hos deras Valmyndighet. Intensiteten på den internationella koordinationslistan har ökat betydligt, och piratpartier startar upp så snabbt i nya länder att är svårt att hålla koll på dem alla.

Hörs snart igen!
Rick

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. […] och Rick Falkvinge meddelar idag att man ställer upp i kommun- och landstingsval i valet 2010. “Piratpartiet […]

 2. Äntligen! Nu kan jag dumpa ena partiet (ett annat parti än PP)och satsa med att vara pirat i den kommande kommunalvalet om jag lyckas få jobb och eget boende efter min utbildning här i landet. Annars sticker jag till Australien chillar livet där för tillfälle :S.

  Hos oss unga är valet klart, om man inte är en Paris Hilton kopia, plastfigur, nästan intelligensbefriad och har mycket pengar. Tveksamt om Piratet kommer att klara med att övertyga de äldre väljare (för de står för en viktigt del i de hela), men å andra sida förändras tiden snabbt och det gamla tänkandet håller på att försvinna, så det kommer bli succé, lol.

  “Sida vid sida, tillsammans hjälps de åt, staten och kapitalet, de sitter i samma båt.” Ebba Grön

  Ps. Jag tror att idol-Agnes inte kommer rösta pirat, vad tror ni?

 3. Smurftips

  […] Piratpartiet ställer upp i lokala val – Rick Falkvinge “Grundlagens och de mänskliga rättigheternas skrivningar om allas rätt till åsiktsfrihet, yttrandefrihet och ett privatliv måste vara mer än ord i en bok. Det måste vara en filosofi. Det måste vara ett politiskt perspektiv. Ett perspektiv som betyder något. Kanske mer kännbart: ett perspektiv som man förlorar val på, om man struntar i det.” […]

 4. EricJ

  Att PP’s politik kan behövas på de lite högre riks- och EU-nivåerna framgår klart efter det senaste valet till EU-parlamentet. Precis som du säger i debattartikeln finns mycket att göra även på lägre kommunalnivå, men jag kan ändå inte stilla undra “är det allt?”

  På något sätt är politik på EU- och riksdagsnivå “riktig” politik för mig, medan jag inbillar mig att politik på kommunal nivå mest handlar om fördelningsfrågor. Ställer ni upp i min kommun behöver ni jobba lite hårdare på att övertyga mig att ni förtjänar min röst, ty de klassiska fördelningsfrågorna är här minst lika viktiga som att offentliga institutioner bör erbjuda FOSS.

  Med det sagt, lycka till.

  Nyheten om att Britterna äntligen bildat sitt piratparti kommer för mig som en särskilt positiv överraskning. Få har väl missat kamerorna de installerat i 2000 brittiska hem…

  http://www.wired.com/gadgetlab/2009/08/britain-to-put-cctv-cameras-inside-private-homes/

  ..eller nyheten om att var 78’e engelsmans privata telekommunikation rutinmässigt undersöks?

  http://www.reuters.com/article/technologyNews/idUSTRE5792JC20090810

  Finns det någonstans där PP verkligen behövs så är det i England.

 5. Lars

  Därmed förlorade piratpartiet min röst i riksdagsvalet 2010. Jag röstade på er 2006 och 2009 för att jag tyckte om att ni var ett fokusparti som enbart satsade på att reformera lagstiftningen om patent, övervakning och upphovsrätt, och därmed faktiskt hade en chans att påverka i de frågorna utan att behöva få en stor del av rösterna. Nu när ni har tappat det fokuset så väger inte längre fördelarna med att rösta på er upp nackdelarna. Det började visserligen redan innan 2009 med ett omotiverat motstånd mot Lissabonfördraget och diffusa ideer om “medborgarrespekt”, men med beslutet att ställa upp i lokala val så går det ännu längre.

  Jag är inte intresserad av något “informationspolitiskt perspektiv”. Antagligen blir 2010 första gången som jag röstar blankt.

 6. Mumfi

  Vilken skulle då strategin bli i kommunerna? Att i riksdagen sitta på vågmästarställning och driva piratfrågor är en sak. Vilka frågor ska drivas på kommunal nivå? Kommuner arbetar mestadels med fördelningspolitik. Ska ni/vi vara vänster eller höger?

  Nej, det duger inte.

  Jag ska inte gå så långt som att inte rösta i riksdagsvalet, piraterna behövs verkligen där. Det är ett faktum som grundar sig på att politiker tycks ha förlorat sin verklighetsuppfattning. Detta ändras inte av att piratledningen tycks ha gått och blivit politiker. Min röst på piratpartiet ligger kvar tills antingen de andra partierna tar upp piratfrågorna eller PP överger dem. Men i kommunalvalet sorterar i varje fall jag inom en klassisk höger- /vänsterskala.

  Min uppfattning är att PP är till för att försöka styra lagstiftningen, inte implementeringen därav!

 7. iD

  “- Pull up, captain Falkwing! You’re coming in way too low!”
  “- I’ve lost control! May the foliehatt be with me! Tell Peter I lov[static]”

  *epic wreckage*

 8. Putte

  Om PP expanderar för långt utanför sin kärna riskerar partiet att förlora sin unika styrka som enfrågeparti.

  Det är OK att ha synpunkter på andra frågor som direkt går att härleda från kärnfågorna (öppen källkod i offentligt sektor, osv.) men om man blir övermodig av framgångarna riskerar man att höger-pirater som känner att PP börjar driva vänsterfrågor (och vice versa) slutar att stödja PP.

  PP bör t.ex. inte ta ställning till förbud mot manlig omskärelse, skatteskalor, osv.

  Ps. Dessutom är jag tveksam till att alla kommunala offentliga handlingar ska vara sökbara på Nätet. Där finns massor av ärenden som berör enskilda (bygglov etc.) och det är troligen praktiskt omöjligt att avidentifiera alla ställen där personer nämns i texterna. Det är en jättebra spärr att man måste ta sig till kommunkontoret och rota i papperspärmar för att komma åt dessa uppgifter.

  PS2. En fråga som jag önskar att PP drev är ett förbud mot skvallersajter som säljer “kreditupplysningar” om privatpersoner där den som blivit omfrågad aldrig får veta att någon snokat. I de flesta andra länder är uppgifter om taxerad inkonmst sekretessbelagd.

 9. Pelle

  Tack för det Piratpartiet när mitt förtroende för de övriga partierna i Sverige är kört i botten för resten av livet.Ett stort gäng lögnare som bara har orsakat befolkningen allmänt elände de sista tjugo åren där det just nu är värre än någonsin med endast ett intresse , sin egen vinning !?.

 10. […] Falkvinge, partiledare för Piratpartiet, deklarerar på DN debatt och på sin blogg om varför de nu avser att ställa upp i dessa val. Piraterna ska givetvis göra det de känner […]

 11. CC

  April var för ett halvår sedan!
  Nämen seriöst, nu börjar ni(fd. vi) att framstå som “riktiga”(blä) politiker. Får väl hitta något annat att rösta på eller rösta blankt.

 12. Hans J

  Nu i Riksdags-, Landsting- och Kommunal-val så bör Piratpartiet fokusera på de som glöms bort helt och hållet. De som inte får del av kunskapssamhället och de som har svårt att kunna ta del av all vår kultur:

  – Pensionärer som ofta inte har någon dator och därför klarar sig väldigt dåligt när posten stänger. De klarar inte att betala räkningar på Internet. De har svårt att hitta på Internet.

  – Invandrare har också svårt att ta till sig samhällsfrågor bland annat på grund av språksvårigheter. Nu ska de dessutom avlyssnas när de ringer hem till släktingarna.

  – De som bor på glesbygden. Internet borde vara en välsignelse när det är långt till statsfinansierade kulturarenor som Operan, Dramatiska Teatern, alla muséer och bibliotek. Girighet hindrar utbyggnaden av bredband på landsbygden.

  Låt oss i Piratpartiet hjälpa dessa grupper att bättre kunna få del av vårt gemensamma samhälle:

  Pensionärer – Invandrare – Boende på landsbygden

  förenen eder

  Ni har ingenting att förlora utom övervakningen av er

 13. MrArboc

  Jag ser ett korthus som faller…

 14. Elias.L

  Det är toppen tycker jag 😀

 15. […] DN, Aftonbladet, Expressen, SvD, DN igen, TV4Bloggare: Anna Troberg, Maria Ferm, Seved Monke, Rick Falkvinge, Andreas Bergh, Henrik Alexandersson, UNTs ledarblogg, Ulf Bjereld, Dr Spinn, Birger Schlaug, […]

 16. JonasN

  Jag blev glad när jag läste det. DN-artikeln var mycket bra!

  Men jag är lite orolig också. Det är det mest riskfyllda och mest farliga partiet gjort.

  Det finns stor risk att detta kommer leda till interna problem och strider. De lokala aktivisterna kommer behöva samarbeta mycket tätare och de måste komma överrens om så mycket mer.

  Hur ska namnen på valsedlarna utses?
  Om det sker öppet och i fria val är det närmast garanterat att flera idioter hamnar på listorna.
  Om partistyrelsen utser pålitliga aktivister som varit med under ett par år kommer partiet få mycket skit för att vi inte är demokratiska.

  Junilistan hade _enorma_ problem med såna frågor. Arbetet med att organisera valen tog all tid och allt arbete så det blev inga resurser över för att faktiskt driva politik. PP är 1000 gånger mer effektiva och mer proffsiga än JL var, men var försiktiga.

  PP kommer få problem med att förklara varför man ställer upp till dessa val. Folk förstår ju inte vår politik, de känner ju överhuvud taget inte till problematiken.

  Partistyrelsen måste komma med en plan. Skriv ett dokument där ni lägger ut de viktigaste argumenten för att ställa upp i valen. Beskriv vilka frågor vi kan driva och vilka som vi ska låta bli.
  Beskriv hur valsedlarna ska fastställas.
  När ska allt detta ske?

  Jag ser många frågor, få svar.

 17. Per Hamnerius

  Hittar inte orden för att beskriva hur fel det här känns. Vet inte ens i vilken ända jag ska börja…

 18. […] Falkvinges blogg och andra som bloggat om detta: Kent Persson , Isak Gerson, Peter Andersson, Kulturbloggen, Varför […]

 19. Calandrella

  Mitt spontana intryck är att detta kan bli bra, men:
  1) …kommer alla “piratpartier” i kommunerna behöva följa något slags generellt kommunplattform (det tycker jag vore bra, och ett bra förslag finns redan, skrivet av Daniel Nyström, http://docs.google.com/View?id=ddngr6sv_22fm8fk8cc )?
  2) …innebär detta att vi kommer vidga mängden frågor vi tar ställning till, och försöka applicera piratperspektiv på mycket mer, eller bara att vi tar de generella piratprinciperna även på kommunspecifika frågor (som övervakningskameror, öppen källkod i förvaltningar etc)? (Det senare tycker jag är den bästa idéen.)

 20. Piratet på djup is, som en del tycker? Var med då och delta aktiv i Piratet om ni vill att partiet inte går åt fel håll! För en gång skull har medlemmar, JA DU om du är medlem, en STOR chans att påverka, det har du inte bland de 7, som sitter på sina tjocka arslen. Denna bild har jag fått:

  Från min före detta gymnasieskola (i Kungsbacka)skulle hålla en “seriös” debatt med “riktiga” politiker (ingen från Kungsbacka kommun), där ingen av våra, oss som gick i skolan, frågor togs på allvar.

  Kommunfullmäktigemötet som hölls i min kommun, det var bara tomma lovord.

  Det andra partiet jag är medlem i, därav är orsaken till varför jag sa att jag vill dumpa den vilket inte har tydligt kommit fram i den tidigare kommentaren.

 21. Adam

  Jag gillar PP skarpt. Men:

  Tyvärr Rick, jag blir inte överdrivet glad. Jag tycker iofs att Putte ovan redan fint formulerat min egen huvudinvändning:

  Om PP expanderar för långt utanför sin kärna riskerar partiet att förlora sin unika styrka som enfrågeparti.

  Att Västra Götaland och Sundsvall censurerar websidor, vilka sidor det än månde vara, är illa, mycket illa. (Källor vore bra tack.) Men även om censuren sker lokalt är det knappast lokala frågor, det är snarare grundlagsfrågor!!

  Rick, jag tycker att din DN-artikel innehåller många svepande formuleringar. Kan du vara snäll och ge fler tydliga och konkreta exempel på vad ni vill göra, i frågor som verkligen avhandlas i kommunhusen? Tack på förhand.

 22. Anders

  @Per H: Håller helt med, det här känns helt fel! Låt oss först komma in i riksdagen och därefter expandera vårt synsätt på fler områden.

 23. […] stolar? Jag har setts det pratats om % i diskussionerna så jag hoppas att aftonbladet har citerat Rick fel eller att det på annat sätt ostämmer. Vore ju bara sjukt med tanke på att endel kommuner […]

 24. mindmaze

  Håller med Per H, Anders mfl.
  All fokus borde ligga på nästa riksdagsval. Först efter ett lyckat sådant kan en ev. “expansion” ske, IMHO.

 25. Björn Odlund

  Altså, ni som inte tycker att PP hör hemma i kommun- och/eller landsting, rösta inte på PP i de valen då. Om folk inte tycker att vi behövs där kommer vi inte komma in där, så det är ju ett väldigt självreglerande system.

  Däremot kan jag ärligt talat inte förstå det som t.ex. Lars här ovan skriver; att han inte kan tänka sig att rösta på oss i Riksdagsvalet bara för att vi ställer upp lokalt på vissa platser…

 26. Hans J

  Bara att bita i det sura äpplet!

  Maud Olofsson uppmanas nu från ledande centerhåll att kontakta Falkvinge för att inleda förhandlingar om samgående…

  Foto precis efter att “Maudan” fått förslaget…

  … kanske funderar hon på var hon ska göra av Federley?

  Undrar vad Rick skulle tänka om hon ringer?

 27. Sammy Nordström

  Beslutet är inte förvånande och jag är inte emot det. Däremot är sättet man tog beslutet på en ren katastrof. Man bröt mot sina egna principer om demokrati och transparens för ett billigt PR-knep ett år innan valet som i alla fall inte kommer ha någon betydelse i slutändan. Man lämnar partiets alla kommunledare vind för våg inför mediauppbådet utan vare sig vetskap om något eller medievana. Vidare deklarerar man att även innehållet i kommunalpolitiken kommer toppstyras. Har styrelsen helt tappat fotfästet? Fortsätter man på den inslagna vägen är jag osäker om partiet ens kommer finnas kvar till riksdagsvalet 2010.

  Katastrof. Fullständigt. Jag saknar ord för hur jäkla dumt det här utspelet är.

 28. Hans J

  Jag kan se att vi ställs inför en ENORM UTMANING !

  Jag tvivlar inte en sekund på att vi kommer att klara av att möta den!

  Det handlar om att ta ställning – är vi för en personlig integritet, ett fritt kulturliv och en delad kunskap – så är vi också beredda att slåss för det.

  Det har inte tagits ställning om var vi ska ställa upp men det har gjorts klart att det självfallet ska finnas en tillräcklig lokal styrka för att kunna klara av “jobbet”. Det finns 290 kommuner i Sverige och Piratpartiet kommer inte att ställa upp i alla dessa!

  Det är nu som vi ordentligt får chansen att föra ut våra frågor till en bred allmänhet. Den chansen ska vi ta.

  Kom ihåg – även om vi inte skulle få en enda kommunfullmäktigeplats så kommer vi att att skaka om de etablerade partierna.

  Det är ingen dödsstöt för Piratpartiet utan istället en signal om att det är dags att vakna !

  Vi talar om och om igen om att de valda ledamöterna i mycket är röstboskap åt en liten klick som “bestämmer”. Då gör det heller ingenting om ett antal platser går till oss som slåss för integritet och välfungerande tekniska lösningar i kommuner och landsting.

  Vi har sett för många exempel på enormt dyra och totalt misslyckade datasystemsinföranden. Vi ser för många exempel på slöseri med resurser som istället borde användas till operationer och kärnverksamheterna istället för till administration och overhead.

  Se upp – Nu kommer Piratpartiet!

 29. Ignyte

  Helt apropå ingenting, har Rick och PP någon kommentar till följande artikel på DN?

  http://www.dn.se/opinion/debatt/fras-hemliga-domstol-strider-mot-grundlagen-1.930487

 30. kras

  @ Lars
  @ CC

  Piratpartiet är fortfarande samma fokusparti och kommer att ha samma principprogram i riksdagsvalet. Varför avstå att rösta bara för att partiet ställer upp i enstaka kommunval?

 31. Lars

  Jag har aldrig sagt att jag tänker avstå att rösta, bara att jag inte tänker rösta på piratpartiet.

  Piratpartiet har varit på väg åt fel håll rätt länge nu, från att ha varit ett fokusparti för avskaffande av patent, reform av upphovsrätt och bättre skydd av människors privatliv till att lägga ett “informationspolitiskt perspektiv” på så många frågor som möjligt, och lite hipp EU-kritik, och lite menlösa idéer om “medborgarrespekt”. Att ställa upp i lokala val innebär att det inte längre finns någon chans att partiet kommer att skärpa till sig och återgå till sina huvudfrågor eftersom det då inte skulle finnas någon politik att driva i kommuner och landsting.

 32. […] Falkvinge (pp) tar förstås själv upp nyheten om kommunvalen på sin blogg, Henrik Alexandersson kommenterar välskrivet det för SD goda […]

 33. Kim

  Lars, läs om läs rätt. bara för piratpartiet ställer upp i lokala val betyder inte att vi behöver ändra vår politik, vi använder exakt samma principer på kommunal nivå som i riksdagen / EU, det är de specifika frågorna som kan vara annorlunda men det har inget med att vi skulle vika av ifrån våra grundprinciper. du tror alltså inte att det är möjligt och viktigt att påverka frågor på alla politiska nivåer? det är ju uppenbart att våra rättigheter kan bli kränka på kommunal nivå som på högre nivå.

 34. Victor

  kras (14/8 18:07):
  > Piratpartiet är fortfarande samma fokusparti
  Nej.

  Kim (15/8 16:10):
  > Det är ju uppenbart att våra rättigheter kan bli kränkta på kommunal nivå som på högre nivå

  Och om våra rättigheter kränks inom en familj, ska vi kräva minst en Piratpartist i varje familj då?

  Frågan är alltså inte VAR kränkningar av rättigheter sker, utan var kränkningarna STOPPAS. I Piratpartiets fall är det naturligaste riks- och EU-nivå.

  Rick (OP):
  > Grundlagens och de mänskliga rättigheternas skrivningar om allas rätt till åsiktsfrihet, yttrandefrihet och ett privatliv måste vara mer än ord i en bok. Det måste vara en filosofi. Det måste vara ett politiskt perspektiv.

  Piratpartiets grej känns mer som politik än filosofi, hade kanske varit bättre att nöja sig med det?

 35. Johan

  Detta med kommunalvalet har varit den ena snackisen i veckan, men den andra har varken du eller Christian utvecklat vidare, annat än i luddiga kommentarer på andra bloggar. Jag syftar förstås på EU-parlamentsfrågan.

  Det är mycket svårt att förstå vad PP egentligen menar. Jag förstår mycket väl varför både Staffan Danielsson och Karl Siegfrid reagerar som de gör. Förstår egentligen PP:s ledning vad det innebär om man skulle flytta fler beslut från Ministerrådet till Parlamentet? Och varför har partiet överhuvudtaget en åsikt i frågan?

 36. Svamp

  Jag ställer mig tveksam.

Comments are closed.

arrow