Gult kort till TV4 Nyheterna

TV4 Nyheterna körde i torsdags och fredags ett par intervjuer med mig, som tydligt var avsedda att sätta mig i ett dåligt ljus.

Jag har absolut inget emot negativ uppmärksamhet av sakliga förhållanden. Men jag vänder mig starkt emot att man väljer ut en liten del av en historia som ger sensationsvärde och framställer det som helheten, samtidigt som man påstår sig vara objektiv.

Konkret handlade det om när jag var med och röstade om min egen lönegaranti, något jag också bloggat om. (Det senaste styrelsemötet gjorde vi om voteringen, och då deltog jag inte. Styrelsen röstade igenom samma förslag enhälligt.) Jag sade “Ja, vi gjorde fel, det påpekades, så nu har vi gjort om och gjort rätt”, och det klipptes avsiktligt ner till “Vi gjorde fel”. Det är inte hela bilden.

Intervjuer med tre personer (Daniel Svensson, Rickard Olsson och undertecknad) presenterades i TV4. Samtliga sade samma sak (“vi gjorde fel, vi gjorde om, vi gjorde rätt”) och samtliga klipptes på samma sätt. Tror inte gammelmedierna att vi pratar internt med varandra om vilka medier som ringer och vilka frågor som ställs?

När Niklas Svensson ringde och ville göra en intervju, så antog jag att TV4 Nyheterna skulle vårda sitt namn framför sådan sensationsjournalistikskrivande som finns på Politikerbloggen. Så var tydligen inte fallet; jag missbedömde TV4s intresse av sitt eget varumärke där.

Piratbyrån har svartlistat TV4, så att de helt enkelt inte får någon förstahandsinformation därifrån längre, utan får referera till andra medier för nyheter om Piratbyrån och The Pirate Bay. TV4 (och två andra) har också avvisats från Piratbyråns/Pirate Bays presskonferenser. Som de själva skriver: jag har inget emot när någon påpekar missförhållanden, men jag har definitivt något emot när någon agerar oschysst för egen vinning.

Det finns en tradition bland vissa gammelmedier att de kommer undan med att säga och påstå vad som helst, eftersom ingen ändå kan få ut sin egen version, och är hopplöst beroende av gammelmedierna för att fortsätta kommunicera även efteråt.

Piratpartiet är ingetdera. Vi masskommunicerar själva. Vi publicerar själva. Vi väntar inte på någon enda redaktör. Vår strategi är inte beroende av gammelmedier. När vi ändå samarbetar med gammelmedia, så är det för att båda vinner på det. Det gammelmedie som tror sig kunna komma undan med att behandla pirater oschysst, kommer att märka att vi helt enkelt gör slut med dem, precis som vilken annan dålig relation som helst.

Så det här är ett gult kort till TV4 Nyheterna. Nästa gång kan kortet bli rött i stället.

Sedan kan man ju alltid fråga sig hur det gynnar TV4 Nyheternas varumärke i längden att få ett sådant här rykte bland den delen av befolkningen som kommunicerar bäst, effektivast och i störst skala. Det är inte direkt bra varumärkesvård.

(Ett av de gammelmedier som fortfarande ägnar sig åt journalistik är faktiskt den kristna tidningen Dagen. Läs och lär.)

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Stoffe

  Såsom piratpartist och röstande i alla val hittills så tycker jag att även du bör se det skedda som ett gult kort för er – bra att ni gjorde om och gjorde rätt, men hur i hela …. kunde det ske från början, speciellt efter att PP gjort sig kända – på det bästa av sätt – för att kritisera otillbörligt jäv?

  Det är lite obehagligt att det inte verkar finnas större insikt om felet än att folk reagerade negativt, ingen reflektion om att det är helt oförenligt med vad man själv kritiserar andra för.

  Det ger en känsla av maktfullkomlighet och inre kretsar som belönar sig själva helt enligt socialdemokratisk modell och det ger en mycket fadd smak i munnen. Speciellt i skenet av allt makt- och härskarspråk om dinosaurier som inte förstått.

  Därmed inte sagt att partiledaren inta ska ha lön för sitt många gånger lysande heltidsjobb – men det ser verkligen inte bra ut och luktar fortfarande lite unket.

 2. Johan

  Nej, det här tror jag är feltänkt. Vad ska PP göra när DN gör “fel”? Eller Svenskan? Eller Svt? Många gula och röda kort, blir det.

  Det är dags att sluta gnälla på medierna. Driv politik i stället.

 3. Anaka

  Med denna form av känslighet lär du gräva dig själv ett stort hål och om du som partiledare förespråkar att porta vissa medier för att de förvränger det du säger så gräver du inte ett hål, snarare en stor ravin. Förvänta dig istället att all media kommer att agera likadant alltid – det gör det med alla andra partiledare alltid – och om du inte hanterar det så kanske du bör låta andra hantera intervjuer.

 4. Frank

  Dags att lära sig baskursen i att samtala med pressen? Regel 1: Vänd på “men”-en.

  Fel: Vi gjorde fel, men vi har gjort om det på ett korrekt sätt.
  Rätt: Vi gjorde om det på ett korrekt sätt så fort misstaget upptäcktes.

  Det andra alternativet kan inte felciteras lika lätt som det första. Synd att det ska behövas, men definitivt något man behöver vara medveten om ifall man ska tala med media.

 5. Anna Troberg

  Jag tycker absolut inte att vi ska börja svartlista vissa kanaler eller tidningar. Det har vi ingenting att vinna på. Vi ska jobba med politik och låta media sköta sitt jobb. Vi mår bra av granskning. Det gör oss bara bättre.

  Jag tror jag länkat till det här inlägget tidigare, men jag gör det igen för jag tycker att det är viktigt: http://www.annatroberg.com/2009/08/04/lite-granskning-gor-oss-bara-battre/

 6. Hans J

  Anna har definitivt rätt!

  Hursomhelst så kan man ju inte acceptera att något medium klipper på ett sensationsaktigt sätt!

  Det finns några artister som nobbar intervjuer för vissa tidningar därför att de förvränger vad artisterna sagt och även i vissa fall fabricerar vilt. Även kungahuset har gjort så!

  I skolan fick jag lära mig att det är skillnad på:

  Häng, inte vänta!
  och
  Häng inte, vänta!

  Vad ska vi med “gammelmedia” till om de inte rapporterar sanningsenligt?

 7. Manne Trygg Monvall

  såatteh herr partiledare: skall vi verkligen porta medier som säger saker som vi inte tycker om?!?!?!?!?!?!?!?!?

  Förövrigt anser jag att Anna Troberg har rätt; att bli granskade av utomstående gör bara rörelsen bättre!

 8. Lars

  Här gäller det nog att sansa sig. Sen när sysslar media med att skildra “helheten”?

  PP får inte framstå som ett parti som är överkänsligt för kritik eller kreativ redigering.

  Många skulle nog beteckna svartlistningar av enskilda redaktioner som mycket omoget.

  Själv förknippar jag sådana mediabojkotter med intellektuella giganter som Zlatan och Björn Borg.

 9. Rick Falkvinge

  Jag håller med Anna såtillvida att det är bra att bli granskade. Men jag har ingen lust att lägga min egen tid för att någon annan ska tjäna pengar på att sätta mig i ett dåligt ljus.

  Då har jag hellre politik att driva.

  I all enkelhet finns det delar av spelet jag väljer att spela med i, och delar av spelet jag inte ställer upp på. Det faktum att jag förväntas att acceptera vad som helst som påstås och hoppas att de är snällare nästa gång är helt enkelt inte en del av regelverket som jag väljer att spela efter.

  Det är det som är fördelen med att kunna konkurrera ut gammelmedierna på deras eget spel. Visst, de har en större publik — men de står inte oemotsagda längre, och är inte onåbara.

 10. Lars

  Nej, Rick, jag tycker inte det finns så mycket att uppröras över. Jag uppfattade inte heller inslaget fullt så negativt som du. Men jag är naturligtivs inte själv berörd.

  Som alltid måste man välja sina strider. Den här känns totalfel.

 11. Nobbe

  PP Svartlistar alltså medier som de tycker rapporterar felaktigt… Ni har en plats i Europaparlamentet och ni har ambitioner på Riksdag, Landsting och Kommunvalen. Man kan inte svartlista etablerade medier, det slår tillbaka på en själv och intrycket det ger är också “Skriver man något vi inte gillar, akta dig!” När ni också vill ha makt i den lagstiftande församlingen rimmar det jävligt illa och sänder ut fel signaler, hur skulle detta hanterats om du Rick varit statsminister? Skulle du svartlistat media då med? Media är den 3e statsmakten och de har möjlighet att avgöra val.

 12. Anaka

  Om du menar att du alltid kommer att svara på tal gällande felaktiga citat och förvrängningar via din blogg och vi PP så är det den rätta reaktionen, då det visar att det viktiga är att PPs budskap kommer fram rätt oavsett vad andra medier gör.

  Men om du menar att – du kommer att vägra TV4 intervjuer från och med nu så är det rakt av fel.
  Om du är så känslig för det inträffade att det resulterar i bojkot av specifik media så känns det mer som barnslig stingslighet snarare än partiledaragerande.

 13. Sidvind

  TV4s journalistika ambitioner har successivt minskat de senaste åren. Numera är de nästan på kvällspressnivå. Det är bara att acceptera.

  Men nyheten i det här fallet ÄR ju att det gjordes fel, att man gjorde om är visserligen bra, men det är inte själva nyheten.

 14. Eduronflux

  Antar att du skrev detta i affekt över TV4 och hur de klipper inslagen. Men det är nog bara att gilla läget.Bojkott ska man nog vänta med till den dag det verkligen svider.
  Under tiden, tillgrip det gamla knepet med att börja varje mening med en inandning. Gör det grymt svårt att klippa.

 15. Rick Falkvinge

  Anaka: Nej, jag menar inte att jag kommer att vägra TV4 intervjuer. Inte i dagsläget.

  Jag är mest upprörd.

  Däremot ville jag markera att jag inte tycker att de höll samma standard här som övriga gammelmedier med avseende på saklighet och journalistik. Mycket, gissar jag, på grund av att det var Niklas Svensson som satte ihop det här inslaget.

 16. Mr President

  Helt rätt, Rick. Det är dags att visa gammelmedierna att de inte kan komma undan med vilken skit som helst längre, för deras oligopol håller på att brytas.
  För övrigt är det pinsamt hur sent ute TV4 var med “nyheten”. Frågan om löneomröstningen hade ju diskuterats på internet under mer än en veckas tid.

 17. An On Ymer

  Vem tror du att du är, Rickard Falkvinge? 😀

 18. Anaka

  Rik, tror du att du kan uppfostra media att på något sätt behandla dig anorlunda i förhållande till hur de behandlar alla andra politiker? Du kan tycka vad du vill men jag får nog hålla med Lars, TV4 var inte speciellt negativa, i synnerhet inte med tanke på hur enormt jäkla klantigt du-ni har agerat från början.

 19. Rick Falkvinge

  Anaka: Jag bryr mig inte så mycket om ifall de behandlar alla andra politiker likadant — det är jag själv som väljer vad jag accepterar och inte. Men att någon ryter tillbaka fungerar förhoppningsvis som en väckarklocka.

  TV4s story, som presenterades för allmänheten, var “De gjorde fel och brydde sig inte om att försöka rätta till det”. Det är helt enkelt inte överensstämmande med verkligheten. TV4/Niklas Svensson visste vad som var verklighet, eftersom de fått anstränga sig för att klippa bort de delarna som inte stämde med storyn.

  Sådant ger ett gult kort.

 20. Anna

  Nej, det här är inte ok. En partiledare kan inte bestämma sig för att ett helt parti ger “gula” och “röda” kort eller “svartlistar” för att han upplever sig negativt framställt. Politiker ÄR under luppen och medier framställer dem gärna negativt, det gäller alla politiker.

  Har detta diskuterats i forumet innan du officiellt går ut med att bojkotta en nyhetskanal?

  Antingen är du partiledare, d v s för fram partiets politik och agenda istället för din egen privata, eller så lämnar du över posten till någon annan som kan ta upp bojkotter och annat med övriga partiet innan det basuneras ut. Och som kanske är lite mer mediatränad?

  Jag röstade PP men tappar förtroendet mer och mer för dig, Rick. Om du inte skärper dig, eller någon annan blir partiledare, så blir det inga fler röster.

 21. Ola S

  Nu verkar kommentarerna här ha blivit lite hätska. Rick har faktiskt inte sagt att han ska bojkotta TV4, bara att han tycker de gjort fel och vill skapa uppmärksamhet kring detta. Och det är bra! Jag håller med en föregående talare om att TV4- nyheterna sjunkit till kvällspressnivå, känns ibland som att man läser Aftonbladet när man ser på det. Usch och fy, TV4!

 22. Putte

  Antag att TV4 skulle intervja Reinfeldt och vinkla det till att “regeringen vill sänka skatten mest för höginkomsttagare”.

  Det är inte en direkt lögn men det är en tolkning som går rakt mot det spinn som Alliansen vill få fram”. Om M resonerade som Falkvinge skulle de ge TV4 gult kort.

  Gå till vilken PR-konsult som helst och fråga. Det finns spelregler för när en makthavare har rätt att kräva en korrigering.

  Och spelet mellan makthavare och media bygger på att båda smilar och ler och låtsas att de inte kör med fulspel mot varandra.

 23. Hans J

  Anna,

  Ett helt parti handlar det väl inte om?

  Får en tidning eller en TV-kanal säga vad de vill utan att den det ljugs om protesterar?

  Kom ihåg att TV4 tillhör Bonniers-sfären och alltså egentligen vill ha ett annat parti i riksdagen.

  Vi kan ju inte ha det som dom har det i Italien där Berlusconi styr hela mediavärlden och dessutom klagar på att det finns en statlig nyhetskanal som kritiserar regeringen.

  När en styrd massmedia har makten…

  Visst är han tjusig?

 24. Axel

  Det är inte du som väljer ifall du accepterar det eller inte, för att det inte handlar om dig, det handlar om partiet. Vi är, som alla andra partier, beroende av stöd från allmänheten för att kunna fungera, och det är således allmänheten som bestämmer spelreglerna.

  Jag tycker att du överreagerar, helt enkelt tog du dig vatten över huvudet den här gången, och jag är tydligen inte ensam.

  Därmed inte sagt att det är dåligt av etablerade medier att göra såhär för sensationens skull, men det är sådant som man tvingas leva med som frontfigur i ett lite kontroversiellt parti.

 25. Sverker

  Gammelmedia är inta alls något som vi skall kröka rygg inför. Såklart vi inte ger intervjuer till de som medvetet ljuger. Gult kort nu, rött sen, om de framhärdar i sitt manipulerande.
  Gammelmedierna har totalt spelat ut sin roll som megafon för folket. Dom ägs av en elit som ljuger sig blåa och skrattar hela vägen till banken när vi inte ser.
  En del verkar oroliga o nervösa inför denna första konfrontation med gammelmedierna. Var inte det, vänj er istället, för detta är medicinen som hjälper.

 26. Lars

  OK, Sverker, kan du visa vari TV4:s lögn består, så varsågod. Om rena felaktigheter basuneras ut kan man kräva rättelse. Sånt händer ju ibland. Men jag kan inte se att TV4 skulle fara med osanning i det här fallet.

 27. Martin

  Det är inte helt ovanligt att kända politiker inte syns i rutan. Carl Bildt, till exempel, har nog tröttnat på att bli frisserade och ihopklippta.

  För övrigt tror jag inte det spelar så hemskt stor roll i detta fall. Det är ju ett synnerligen misslyckat scoop.

 28. Magnus H

  Anna, jag tror du har glömt bort vilken site du är på just nu – det är i n t e “Piratpartiets officiella källa för senaste nytt inom partipolitiken”. Det här är Ricks privata blogg, som till största del rör piratpolitik, eftersom han är partiledare.

  Så länge Rick inte skriver “styrelsen har beslutat bojkotta TV4” och länkar det till piratpartiet.se, så är det bara Ricks personliga åsikt. Även en partiledare har rätt till en åsikt, i synnerhet när han uttalar sig om sådant som drabbat honom själv. Dra inte för stora växlar på Ricks utspel.

 29. Marcus

  Helt rätt, imponerande tålamod du har att det inte blev ett rött. 🙂

 30. Piratreportern

  Hej Rick Falkvinge min fråga som du vägrar besvara börjar bli mer och mer aktuell.
  VAd är din kommentar till denna bloggpost, se nedan.

  Piratpartiet = Låt EU-parlamentet ta över alla EU-beslut..från Sverige och övriga länder!
  http://staffandanielsson.blogspot.com/2009/08/piratpartiet-lat-eu-parlamentet-ta-over.html

  Vad håller Piratpartiet på med, vill ni ta bort den nationella makten helt och göra EU ännu mäktigare? På vilket sätt kommer det gynna friheten.

  Återigen, jag har en fråga angående följande uttalande av dig angående Piratpartiets plan att påverka lagen som finns dokumenterat på Youtube.

  Rubrik på Youtube: Rick Falkvinge i Arvika 4

  http://www.youtube.com/watch?v=u7jJQbRm4fU&feature=related

  I följande klipp (se ovanstående länk) säger du Rick Falkvinge, tid: 2:37:

  ”När Sverige ändrar så kan inte USA sätta in handelsanktioner för vi är med i EU och just i det här fallet är det en otrolig fördel, därför det betyder att, försöker de handelssanktioner så kommer EU där som en gigantisk sköld. Och EU har starkare ekonomi än USA. Det betyder att en handelssanktion emot EU skadar USA mer än Europa. Samtidigt som lagarna är starkare här i Sverige.”

  Slut citat, tid: 2:50.

  Fråga till Rick Falkvinge:

  Hej Rick Falkvinge den grundläggande planen enligt dig är att först ta minst 1 mandat i EU valet vilket ni lyckats med. Steg 2 är nu att ta minst ett mandat i Riksdagsvalet så att Piratpartiet tar en vågmästarroll. Hotet som ofta framförs om Sverige skulle ändra lagen om fildelning så att man kan få kopiera och dela med sig av alla medier över Internet, är just att USA skulle sätta in handelssanktioner emot Sverige.

  Men enligt piratpartiet och dig Rick Falkvinge, så kommer Sverige att bli skyddat av EU, som kommer att förhindra att handelsanktioner sker emot Sverige.

  Men hur trovärdigt är detta antagande egentligen. Vi vet att det redan nu finns EU politiker som Christoffer Fjellner som vill införa fri handel mellan EU och NAFTA.

  http://www.fjellner.eu/dagens-vallofte-en-energiinjektion-behovs-for-globaliseringen-och-handeln-over-granserna-jag-vill-ha-frihandelsavtal-mellan-eu-och-nafta/

  Om detta införs så tror jag knappast att Sverige kommer att bli skyddat av EU emot USA. Dessutom är det redan idag stort ekonomiskt samarbete mellan EU och USA, hade EU varit ekonomiskt självständigt hade vi ju inte påverkats märkbart av krisen i USA. Men det har vi gjort i EU, så även i Sverige.

  Dessutom kan man fråga sig om vad det är för mening med att förlita sig på en beskyddare som EU när både Ipred och FRA lagen är lagar som kommer ifrån EU. Vi har även Stockholmsprogrammet asom vill förbjuda terroristpropagandea och snart står vi kanske inför Lissabonfördraget.

  Du rick Falkvinge känner ju till saker som, Flexibilitetsklausulen och passarellen, dessa verktyg kommer tillsammans med Lissabonfördraget att ge EU möjlighet att ändra lagar utan att folket kommer att få rösta om det.

  Med tanke på allt detta så frågar jag mig om det verkligen är trovärdigt att Piratpartiets grundläggande plan att ändra lagen om fildelning kommer att fungera genom att bli skyddade av EU och sedan sprida den svenska lagen till övriga EU länder. Är det inte mer trovärdigt att EU kommer sätta press på att Sverige ska anpassa sifg till övriga länder. Med tanke på att EU är på väg att bli en superstat och att det dessutom finns EU politiker som vill utöka handeln med Nafta. Om nu dollarn kraschar, vilket det ser ut att göra så kommer just röster framförallt ifrån Kina att höjas att man ska genomföra en världsvaluta. Om vi går emot en gemensam världsekonomi så har jag ännu mer svårt att se att Sverige kan bli skyddat av EU emot USA. Dessutom har jag svårt att se att EU är ett beskydd av Sverige överhuvudtaget.

  Dollar Falls Most in Month as China Urges New Reserve Currency
  http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aQ.zWVPnOYYg

 31. Piratreportern

  Del1

  Hej Rick Falkvinge min fråga som du vägrar besvara börjar bli mer och mer aktuell.
  VAd är din kommentar till denna bloggpost, se nedan.

  Piratpartiet = Låt EU-parlamentet ta över alla EU-beslut..från Sverige och övriga länder!
  http://staffandanielsson.blogspot.com/2009/08/piratpartiet-lat-eu-parlamentet-ta-over.html

  Vad håller Piratpartiet på med, vill ni ta bort den nationella makten helt och göra EU ännu mäktigare? På vilket sätt kommer det gynna friheten.

 32. Piratreportern

  Del 2

  Återigen, jag har en fråga angående följande uttalande av dig angående Piratpartiets plan att påverka lagen som finns dokumenterat på Youtube.

  Rubrik på Youtube: Rick Falkvinge i Arvika 4

  http://www.youtube.com/watch?v=u7jJQbRm4fU&feature=related

  I följande klipp (se ovanstående länk) säger du Rick Falkvinge, tid: 2:37:

  ”När Sverige ändrar så kan inte USA sätta in handelsanktioner för vi är med i EU och just i det här fallet är det en otrolig fördel, därför det betyder att, försöker de handelssanktioner så kommer EU där som en gigantisk sköld. Och EU har starkare ekonomi än USA. Det betyder att en handelssanktion emot EU skadar USA mer än Europa. Samtidigt som lagarna är starkare här i Sverige.”

  Slut citat, tid: 2:50.

  Fråga till Rick Falkvinge:

  Hej Rick Falkvinge den grundläggande planen enligt dig är att först ta minst 1 mandat i EU valet vilket ni lyckats med. Steg 2 är nu att ta minst ett mandat i Riksdagsvalet så att Piratpartiet tar en vågmästarroll. Hotet som ofta framförs om Sverige skulle ändra lagen om fildelning så att man kan få kopiera och dela med sig av alla medier över Internet, är just att USA skulle sätta in handelssanktioner emot Sverige.

  Men enligt piratpartiet och dig Rick Falkvinge, så kommer Sverige att bli skyddat av EU, som kommer att förhindra att handelsanktioner sker emot Sverige.

 33. Piratreportern

  Del 3

  Men hur trovärdigt är detta antagande egentligen. Vi vet att det redan nu finns EU politiker som Christoffer Fjellner som vill införa fri handel mellan EU och NAFTA.

  http://www.fjellner.eu/dagens-vallofte-en-energiinjektion-behovs-for-globaliseringen-och-handeln-over-granserna-jag-vill-ha-frihandelsavtal-mellan-eu-och-nafta/

  Om detta införs så tror jag knappast att Sverige kommer att bli skyddat av EU emot USA. Dessutom är det redan idag stort ekonomiskt samarbete mellan EU och USA, hade EU varit ekonomiskt självständigt hade vi ju inte påverkats märkbart av krisen i USA. Men det har vi gjort i EU, så även i Sverige.

  Dessutom kan man fråga sig om vad det är för mening med att förlita sig på en beskyddare som EU när både Ipred och FRA lagen är lagar som kommer ifrån EU. Vi har även Stockholmsprogrammet asom vill förbjuda terroristpropagandea och snart står vi kanske inför Lissabonfördraget.

  Du rick Falkvinge känner ju till saker som, Flexibilitetsklausulen och passarellen, dessa verktyg kommer tillsammans med Lissabonfördraget att ge EU möjlighet att ändra lagar utan att folket kommer att få rösta om det.

 34. Piratreportern

  Med tanke på allt detta så frågar jag mig om det verkligen är trovärdigt att Piratpartiets grundläggande plan att ändra lagen om fildelning kommer att fungera genom att bli skyddade av EU och sedan sprida den svenska lagen till övriga EU länder. Är det inte mer trovärdigt att EU kommer sätta press på att Sverige ska anpassa sifg till övriga länder. Med tanke på att EU är på väg att bli en superstat och att det dessutom finns EU politiker som vill utöka handeln med Nafta. Om nu dollarn kraschar, vilket det ser ut att göra så kommer just röster framförallt ifrån Kina att höjas att man ska genomföra en världsvaluta. Om vi går emot en gemensam världsekonomi så har jag ännu mer svårt att se att Sverige kan bli skyddat av EU emot USA. Dessutom har jag svårt att se att EU är ett beskydd av Sverige överhuvudtaget.

  Dollar Falls Most in Month as China Urges New Reserve Currency
  http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aQ.zWVPnOYYg

 35. Piratreportern

  (ompostning)
  Del 4

  Med tanke på allt detta så frågar jag mig om det verkligen är trovärdigt att Piratpartiets grundläggande plan att ändra lagen om fildelning kommer att fungera genom att bli skyddade av EU och sedan sprida den svenska lagen till övriga EU länder. Är det inte mer trovärdigt att EU kommer sätta press på att Sverige ska anpassa sifg till övriga länder. Med tanke på att EU är på väg att bli en superstat och att det dessutom finns EU politiker som vill utöka handeln med Nafta. Om nu dollarn kraschar, vilket det ser ut att göra så kommer just röster framförallt ifrån Kina att höjas att man ska genomföra en världsvaluta. Om vi går emot en gemensam världsekonomi så har jag ännu mer svårt att se att Sverige kan bli skyddat av EU emot USA. Dessutom har jag svårt att se att EU är ett beskydd av Sverige överhuvudtaget.

  Dollar Falls Most in Month as China Urges New Reserve Currency
  http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aQ.zWVPnOYYg

 36. Piratreportern

  Det är dessa artiklar som kan få vem som helst att undra vad som hänt med Piratpartiet. Vad är detta för en plan. På vilket sätt kommer Lissabonfördraget och Stockholmsprogrammet och EU bli mer demokratiskt genom detta.

  NYHET: Piratpartiet vill ge parlamentet “sista ordet”
  http://www.politikerbloggen.se/2009/08/12/22670/

  http://sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article536743/quotDags-att-gora-slut-pa-dolt-dubbelspelquot.html

  Du vägrar att svara på mina frågor och nu detta. Du behöver ge tydliga svar.

 37. piratreportern

  Vad är detta?????

  UTSPEL. Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge gör ett sensationellt utspel i en kommentar på c-riksdagsledamoten Staffan Danielssons blogg. Falkvinge argumenterar där för att EU-parlamentet ska få “absolut lagstiftande makt”.

  * Läs Staffan Danielssons blogg!

  Riksdagsledamoten Staffan Danielsson (c) reagerade i går efter att ha läst en debattartikel i Sydsvenskan av Piratpartiets parlamentariker Christian Engström. Danielsson citerade Engström som skrev:

  “Man kan tycka att det är märkligt att ministrarna och tjänstemännen i rådet kan gå in och peta i vad det folkvalda parlamentet har beslutat. I en parlamentarisk demokrati är det ju parlamentet som har sista ordet när det gäller att stifta lagar, och när det är gjort kan inga ministrar komma med ändringar efteråt. Men EU fungerar annorlunda, och det är inget som går att ändra på kort sikt.”

  Danielsson ställde sedan en rad frågor med anledning av det han läst:

  Vill alltså den nye europaparlamentariken att europaparlamentet – där ju piratpartiet nu finns – på längre sikt ska ta över alla beslutsmakt i EU, i klartext från de enskilda medlemsländernas regeringar och riksdagar…?

  Är det en ny statsbildning som Piratpartiet på längre sikt är ute efter? Hur går det i så fall ihop med att Piratpartiet är emot det nya Lissabonfördraget, som faktiskt ger europaparlamentet lite mer medinflytande?

  Och då kom svar från partiledaren Rick Falkvinge — i kommentarsfältet:

  Så länge EU-parlamentet inte har absolut lagstiftande makt, så som normala parlament har, så är Lissabon bara att permanenta en felaktig struktur som ge EU-parlamentet mer “inflytande”. De får tycka till om fler frågor, enkelt uttryckt. Det är fel väg att gå.

  Rätt väg att gå är att göra EU-parlamentet till ett riktigt parlament.

  Staffan Danielsson kommenterar:

  Jag tycker det är sensationellt. Nog trodde jag att piratpartiet skulle börja tycka till om mer än man gick till val på, men att börja med den här frågan…

 38. Micke A

  Vi alla vet hur media fungerar detta är inga nyheter?! Detta är verkligheten tyvärr.

  Vänd på det och utnyttja detta än att vi lägger ner energin på att försöka förändra dem. Det vore iofs trevligt om det gick men tror inte det ligger PP resurser att starta krig emot media samt vinna folks förtroende inför valet nästa år.

  Kör media med fula trick får vi lära oss hur det fungerar och nyttja det på bästa sätt så det kanske gynnar oss istället!

 39. piratreportern

  Citerat uttalande från en blogg kommentar som ställer frågor:
  Det föreligger en inkonsekvens när piratpartiet samtidigt vill stärka parlamentet, men säger nej till Lissabonfördraget.

  Ja vad är PP:s svar på detta påstående?

 40. Dennis Nilsson

  Vad TV4:s ägare Bonniers anser om Piratpartiet är välbekant.

  Att TV4 och de övriga Bonnier-ägda/kontrollerade medierna skulle vara opartiska är något man får se sig om i himmelen efter.

  De s.k journalisterna vet vilka “spelregler” som gäller.

 41. Hans J

  @”piratreportern”:

  SJU “kommentarer” i rad???

  Är det inte bara att erkänna att du inte alls är någon piratpartist. Du spammar och försöker störa så mycket du bara kan?

  Frågan är vilka du egentligen stödjer?

  Ryssarna försökte ju köra “Denial Of Service” mot Estland när dessa inte föll ryssarna på läppen. Men att så flagrant “ösa frågor”?

  Du frågar vad Piratpartiets svar är på diverse frågor… Men om du nu är piratpartist så tycker jag att du kan ta och svara på frågorna själv. I övrigt kan du väl vända dig till det forum som är speciellt framtaget för att diskutera Piratpartiets politik?

  Länk till Piratpartiets forum

 42. Piratreportern

  @Hans J

  Om du vill undvika frågorna och komma med helt ovidkommande angrepp emot framställaren, så får du göra det. Men frågorna kvarstår ändå, det är allt jag gör ställer frågor. I övrigt kan man ju undra vad du har för syn på demokrati. Ska inte vem som helst få ställa frågor. Samt vad intresserar det mig att ta upp dessa frågor i egenskap för att stötta de etablerade partierna? Alla 7 etablerade partier kommer att va för EU och Lissabonfördraget i slutändan, såäven vänstern och Eu. Nu undrar jag om även PP ska gå samma väg, men Rick Falkvinge undviker mina frågor som vilken politiker som helst, genom att hänvisa till att han hade semester.

  Det värsta som finns är väljare som inte granskar och frågar ut de politiker som de röstat på. utan istället agerar som försvarstalare som om om de vore en sorts fotbolls supportrar. Om du vill hålla på ett fotbollslag, så visst gör det, men att bete sig på samma sätt inom partipolitiken är och har aldrig varit sunt för demokratin.

 43. OlofB

  Rick!

  Jag har ett konstruktivt förslag för att göra framtida intervjuer mera neutrala. Göm en fickbandspelare någonstans på dig, eller spela med hjälp av en dator du bär med dig. Då kan du publicera hela ljudinnehållet på din blogg i efterhand. Din version.

 44. Rick Falkvinge

  OlofB: Det var ett riktigt bra förslag! Eller till och med en videokamera, så att vi kan visa exakt vad de klipper bort.

 45. Piratreportern

  @Rick Falkvinge

  Kan du ge en fördjupande artikel angående din plan angående Lissabonfördraget. Hur ska den se ut. Svårt att förstå vad du menar i nuläget. Viktigast är att väljarna vet vad du menar, samt om PP tänker bedriva en konkret politik i denna fråga.

  Mina frågor kanske uppfattas som kritiska, men jag vill bara veta vart ni står samt hur denna plan är tänkt att fungera angående Lissabonfördraget. Samt vad du anser om påståendet att det föreligger en inkonsekvens när piratpartiet samtidigt vill stärka parlamentet, men säger nej till Lissabonfördraget.

 46. Smurftips

  […] Rick Falkvinge (PP) » Gult kort till TV4 NyheternaPP liksom alla andra faller offer för medielogiken, ja. Varje gång vaknar kampviljan till liv. Men även om enskilda nyhetsmedier kan beskyllas rättmätigt, så är det just medielogiken som är den förklarande orsaken till varför nyhetsmedier vinklar. Från läktarplats så anser jag att det är klokare att utnyttja det faktum att nyhetsmedierna är förutsägbara istället för att öppna krig mot dem. TV4 kan mycket väl vara en viktig nyckel till riksdagen. I förlängningen kan journalisterna bli så skraja för bloggdrev att de väljer enklare storys istället för att trassla in sig i informationspolitikens komplexa värld. […]

 47. Piratreportern

  Rick Falkvinge har sagt följande om Lissabonfördraget på Staffan Danielssons blogg:

  vi tar inte ställning till hur mycket eller lite kompetens EU ska ha. Däremot är vi bekymrade över det demokratiska underskott som organisationen har.

  Ett parlament ska, i en fungerande demokrati, helt enkelt ha sista ordet i de frågor den är kompetent att besluta i. Så är det inte i EU idag, och det är ett problem som skulle permanentas genom Lissabon.

  Att torpedera Lissabon skulle därför vara en möjlighet att börja göra EU till en riktig demokrati i stället för den snårskog av beslutsfattare som aldrig behöver stå till svars inför medborgare med rösträtt.

  Det sagt helt utan åsikter om huruvida EU ska ha mer eller mindre bestämmanderätt som organisation betraktad.

 48. Piratreportern

  Enligt Rick Falkvinge handlar ovanstående uttalande om att förflytta makt från ministrar (som inte är direkt valda av EUs folk) till EU-parlamentet (som är direkt valda av EUs folk).

 49. Piratreportern

  Fråga på detta Rick Falkvinge.

  Är det inte bättre att gå ur EU, varför är det bättre attt göra EU till ett riktigt parlament? Varför är det en bättre väg att gå enligt dig?

 50. Troed

  @Piratreportern

  Jag tycker att dina frågor är intressanta diskussionsunderlag. Kan du vänligen posta dem på Piratpartiets forum så att vi i god piratanda tillsammans kan prata kring dem?

 51. Lars

  Har för mig att ordförande Persson riggade så att han alltid hade en egen inspelning av alla intervjuer. Tror faktiskt att detta är något av rutin bland de politiska höjdarna. (Men Bildt hade slarvat när han var med i FRA-dokumentären.)

 52. Piratreportern

  @Troed,

  Du kan lägga ut dem själv på Piratpartiets forum, bara att kopiera och lägga upp. Själv bojkottar jag forumet så länge Mab finns där och härjar.

 53. Anne Kekki Forshaga

  Instämmer med anna. vi ska inte blockera. Istället belysa. Jag har sett TV4 som en bra kanal. Men en får väl göra som vi pirater gör. Ta och kolla vidare vad de sagt, För att få helhetsbilden.
  Piratreporten. Vad bra då kan jag gå in dit. Mab och jag kanske ska *härja lite*…*ler*

 54. MrHama

  Det är okej att dem granskar, men inte okej att kräva att Rick ska vara med i intervjuer och sedan vinkla hela intervjun åt helvete med andra ord.

 55. Gammelmedia kan inte få gult kort, tyvärr « Calandrellas blogg

  […] } Rick Falkvinge, Piratpartiets partiledare, är upprörd. Rick är sur på TV4 Nyheterna, som med hjälp av… eh, kreativ redigering satte Piratpartiet […]

 56. Mind

  Jag ser inte felet med att i framtiden vägra prata med media som ljuger. Håller med Rick i detta fall, hur stingsligt man än må tycka att det är. Man behöver inte prata med lögnaktiga idioter, punkt slut.

 57. Axel

  Piratreporten: Yttrandefrihet i all ära, men du väljer fel medium för dina frågor. Du ringer knappast till McDonalds om du behöver teknisk support, är det också ett brott mot yttrandefrihetslagen? Ställ frågorna där de är avsedda att ställas istället för att ta upp alldeles för mycket plats i en kommentarsspalt där dylika diskussionsfrågor inte får plats på ett effektivt och överskådligt sätt.

 58. Uno Hansson

  Men snälla, snälla, snälla, slälla rara och harhjärtade kommentatorer. Har tv4 tacklat sanningen på ett ojust sätt, så är det väl inte mer än rätt att ge dem ett gult kort, om det nu förstås leder till att de aktar sig för att göra om samma sak igen. De kanske inte ens bryr sig om att kolla att de har tilldelats ett gult kort. Istället för att alla harhjärtat bara lägger ner sina kort, så bör kanske alla 50 000 medlemmarna ställa upp för partiledaren och skicka var sitt gula kort till Niklas/TV4 där det står FY med stora bokstäver!

 59. Uno Hansson

  Att vara jävig om man är med om att bestämma om ett lönetillägg på ca 20 öre/månad/partimedlem till den EGNA lönen (detta berör ju knappast mycket mer än en fis i luften/månad några andra personer) är knappast precis samma sak som att vara jävig vid bindande beslut om relativt långvarig hjärntvättsjävpåverkan vid beslut om ANDRA människor har mänskliga rättigheter att som budbärare förmedla via monopolptivilegier kriminaliserad information.

 60. DanielS

  @Anna
  Jag vet inte hur din relation till rick är men det låter mer eller mindre som om du starkt ogillar honom personligen. Och att hota om att sluta rösta pirat för att du ogillar partiledaren är enligt mig själv bara väldigt lågt. Sist jag kollade så är detta hans blogg, hans åsikter, plus vi har det där lilla kallat yttrandefrihet (Oavsett vem du är).

  @Piratreporten
  Hur kommer det sig, att jag efter ha läst dina inlägg. Mer och mer tror du är en så kallad, avlönat troll? Om du har frågor till rick skicka dessa i e-mail till honom. Men framför allt håll dig till vad blogginlägget handlar om.

  @Mig själv
  Har inte media ett visst ansvar för hur, när, var och varför de raporterar vissa saker? Är det någon som är kunnig i lag och kan skramla fram vad som faktiskt gäller enligt lag.

  Skulle vara roligt att veta mera innan man slänger ur sig vad som helst. Min egen uppfattning är att TV4 har vinklat fel enligt vad rick sagt, och borde såldes stå till ansvar för detta.

  Och slutligen. Vad är det bästa sättet för någon som ogillar oss och vår politik. Att se till att bara negativa saker kommer fram?

  Mitt svar är använd gammelmedia.

  @Rick
  Var försiktig med vad du säger, men stå på dej 🙂
  Piratpartiet är för mig det enda parti jag sett som faktiskt granskar sig själv och när man ser: Ojdå detta blev fel, faktiskt granskar problemet och försöker göra rätt igen. Förlora aldrig den egenskapen, snälla. Det är vad som gör att jag röstar på er.

 61. Rick

  1:sta omröstningen var INTE schysst gjort och den gav dom en chans de borde ALDRIG ha fått.

  I fortsättning kan man göra som kändisarna gör idag: använd Twitter. Då blir gammelmedierna nästan maktlösa.

 62. Daniel Flöijer

  Oj vad upprörda folk blir över en varning (för det är vad gula kort är för den som verkar missuppfattat det). Helt rätt av Rick att säga ifrån. Angående mediaträning så är det bra, och tyvärr troligen nödvändigt för PPs fortsätta goda framtoning. Dock består inte PP av avlönade proffspolitiker vars främsta roll är att framstå bra i (gammel)media.

 63. Piratreportern

  Att Piratpartiet inte tar ställning till om vi ska vara med i EU är inte sant. Piratpartiet har en plan för att lyckas med sin politik i praktiken, och den går just ut på att Sverige ska vara med i EU för att bli skyddade emot handelssanktioner ifrån USA.

  http://www.youtube.com/watch?v=u7jJQbRm4fU&feature=related

  Rick Falkvinge säger, tid: 2:37:

  ”När Sverige ändrar så kan inte USA sätta in handelsanktioner för vi är med i EU och just i det här fallet är det en otrolig fördel, därför det betyder att, försöker de handelssanktioner så kommer EU där som en gigantisk sköld. Och EU har starkare ekonomi än USA. Det betyder att en handelssanktion emot EU skadar USA mer än Europa. Samtidigt som lagarna är på nationell nivå här i Sverige.”

  Slut citat:

  I Piratpartiets plan ingår nämligen att lagarna man vill ändra på är på nationell nivå här i Sverige. Men detta kan ändras om Lissabonfördraget går igenom och då kommer inte Piratpartiets plan att fungera.

  Eftersom EU är en sådan viktig del av Piratpartiets plan, så förstår jag att Piratpartiet vill arbeta för att göra EU till ett riktigt parlament, så att Piratpartier från hela Europa kan göra sin röst hörd i det ”riktiga” folkstyrda Europaparlamentet. Eftersom alternativet annars blir att Lissabonfördraget, http://www.lissabonfordraget.se/fordraget/index.php tillsammans med en Flexibilitetsklausul, http://sv.euabc.com/word/499 och passareller, http://sv.euabc.com/word/777 blir en EU stat som kan styras utan folkstyre. Ett så kallat självspelande piano.

  Men om detta är vägen som Piratpartiet väljer att gå, så stödjer man ändå en utveckling som kommer skapa en EU stat där dess nationer får mindre självständighet. Så Piratpartiet tar ställning för ökad makt till EU på bekostnad av medlemsländerna, även om de samtidigt arbetar för ett mycket mer öppet och demokratiskt och folkstyrt parlament i EU.
  Men Piratpartiet skulle lika gärna kunna ta ställning för att lämna EU för att försvara nationen Sveriges självständighet. För om Piratpartiets nuvarande plan ska fungera så måste lagarna man vill ändra på, vara på nationell nivå. Annars har Piratpartiet ändrat sin plan och då är frågan, hur ser den nya planen ut. Eller saknar Piratpartiet en plan i nuläget för att kunna genomföra sin politik i praktiken?

  Så det stämmer inte att Piratpartiet inte tar ställning i frågan om EU:s utveckling och nationernas självständighet, för det har man uppenbarligen gjort om man fortsätter att föra den här typen av diskussioner. Riktningen man tydligen vill gå är glasklar nu.

  Men om nu Piratpartiet inte ens vet hur man ska lyckas genomföra planen att göra Europaparlamentet folkstyrt så återstår samma fråga som jag tidigare har ställt.

  Hur ska Piratpartiet kunna lyckas med sin plan som förutsätter att vi måste vara med i EU för att bli skyddade emot handelssanktioner ifrån USA, samt att lagarna man vill ändra, skall fattas på nationell nivå. Med tanke på att även EU själva med dess nuvarande politik, främst med Lissabonfördraget, nu hotar just demokratin och Piratpartiets möjligheter att få sin politik genomförd både i EU och på nationell nivå. Lissabonfördraget kan som sagt bli ett maktstyre utan folkstyre som kan köra över lagar som fattas på nationell nivå via ett folkstyre.

  Så Piratpartiet bör gå ut med ett tydligt besked. Har Piratpartiets ordinarie plan skrotats? Har man en ny plan och i så fall vilken. Det krävs mer tydliga besked till väljarna angående detta inför riksdagsvalet 2010.

 64. Tommy

  Oj.. Du vill alltså, som politiker, “censurera” olika medier som inte för fram DIN åsikt på ett enligt DIG korrekt sätt. Detta är en väldigt farlig väg att gå, och det BORDE du inse själv.

  F.ö. så GJORDE ni ju FEL! Så problemet med den “felaktiga” nyhetsrapporteringen är ju ganska litet, egentligen.

  Medierna kommer alltid att bete sig såhär, oavsett vilka kängor du slänger på dem. Hellre att ha dem som vänner då än ovänner, för jag antar att denna “vinkling” kom till när de var PPs vänner. Hur kommer de vinkla intervjuerna om de är våra ovänner?

 65. Marcus

  Rick goes Zlatan!

 66. Anaka

  @DanielS
  “@Mig själv
  Har inte media ett visst ansvar för hur, när, var och varför de rapporterar vissa saker? Är det någon som är kunnig i lag och kan skramla fram vad som faktiskt gäller enligt lag.

  Skulle vara roligt att veta mera innan man slänger ur sig vad som helst. Min egen uppfattning är att TV4 har vinklat fel enligt vad rick sagt, och borde såldes stå till ansvar för detta.”

  TV4 har inte ljugit, de har inte farit med osanning, de har inte redigerat om ordföljden i Ricks meningar. De har via redigering aktivt valt att avlägsna delar av Ricks uttalande för att göra en nyhet av att Rick var med och röstade om sin egen lön. Nyheten var och är att Rick röstade om sin egen lön . TV4 nyheten var inte att det efter klagomål gjordes en ny omröstning. Nyheten var att Rick Falkvinge ansåg sig kunna rösta om sin egen lön oavsett om han var jävig eller inte och just detta har inträffat.

  Lägg ned allt trams om gammelmedia gör si och gammelmedia gör så – gammelmedia vinklar fel etc. Använd istället PP kanaler och bloggar för att få ut PP budskapet. Och agera inte lika klantigt i fortsättningen – inga fler omröstningar med klara jävssituationer – Ricks ovanstående inlägg förstärker intrycket av mer eller mindre barnslig sandlådementalitet. Varken PP eller Rick kan bestämma vad TV4 anser vara en nyhet och inte heller hur denna nyhet skall redigeras.

 67. ix

  Alltså, jag stödjer pirapartets ideal, och röstade även på PP i eu-valet. Men Rick verkar visa sig vara en clown lite mer för varje dag, och det här är en åsikt jag bara fått av att läsa hans egen och andra piraters bloggar.
  Jag kan inte med gott samvete rösta på PP i riksdagsvalet med Rick som partiledare.

 68. Anders

  Röstade också på PP, och jag tycker du ska bete dig lite mer som Engström, och jobba för frågorna partiet står för. Inte sitta och ha någon slags catfight med media. Media fungerar på detta sätt, att dagens journalistik är lågkvalite vet vi redan, sluta tjata om det och gör istället något åt integritetsfrågorna.

 69. Rick Falkvinge

  Den som röstar eller inte röstar pirat på grund av mig — båda är lika illa — har missat att piratfanan sätter idéerna långt, långt framför personerna.

  Jag har inget alls emot ifall människor tycker jag är en pajas. Men jag har väldigt mycket emot ifall någon röstar på Piratpartiet på grund av mina personliga egenskaper.

  På samma sätt slår det… fel… att göra motsatsen också.

 70. Rick Falkvinge

  Anders: Mhm, fick några välbehövliga påminnelser om Aftonbladets lågvattenmärken i valrörelsen. Det här var ingenting i jämförelse.

  Jag behöver återgå till ett av mina egna främsta motton: “Om du ser något du inte gillar, klaga inte. Skapa något du gillar i stället.”

 71. hannes

  Rick
  All publicitet är välkommen för en nykommling. Praktiskt taget alla debatter gynnar PP.

  Vid intervjuer är en bra taktik att välja sitt budskap och komma tillbaka till det i alla svar oavsett frågan. Så gör proffspolitiker.
  Då finns det inte mycket att klippa, utan man måste ta in budskapet.
  När pengarna räcker till tycker jag att professionell mediaträning för partiledningen är högprioriterat

 72. kaksmet

  Piratreportern

  Är du möjligen samma person som blev bannad från PP:forumet pga åtskilliga personagrepp mot de du diskuterade? skyllde allting på berörd moderator?
  För det låter skrämmande likt iaf!

 73. Piratreportern

  Christian Engström skriver: Däremot bryr vi oss inte om att ha någon åsikt om det faktum att Sverige är medlem i EU.

  @Christian Engström

  Jag hävdar att Piratpartiet visst måste bry sig om att vi är med i EU, eftersom en stor del av er strategi grundar sig på ett medlemsskap i EU för att skyddas ac handelsanktioner i från USA.

  Därför är endast ett arbete för öppenhet och demokrati i EU eran enda väg för att eran ordinarie plan skall lyckas. Åter igen, ta en titt på vad Rick Falkvinge säger, tid: 2:37 i nedanstående länk:
  http://www.youtube.com/watch?v=u7jJQbRm4fU&feature=related

  Problemet med detta öppenhet och ökad demokrati i EU är att man måste arbeta för ett folkstyrt parlament i EU för att motverka det demokratiska underskottet i EU. För mig är då konsekvensen att EU:S medlemsländer kommer få mindre inflytande.

  Men min poäng är att så länge Piratpartiet vill använda EU som en sköld emot USA, så kommer Piratpartiet alltid ta ställning för ett medlemskap i EU. Och om den nationella beslutsfattandet i EU kommer hota Piratpartiets visioner, så är man uppenbarligen beredd att stötta ett folkstyrt Europa Parlament som man kan tänka sig påverka med hjälp av Piratpartier från alla länder inom EU. Men detta ställningstagande innebär ju att man överger kampen för medlemsländernas självständighet. Eller?

 74. Piratreportern

  @kaksmet

  Mab har flyttat flera olika användares trådar och låst dem. Jag är inte den du söker. Även om jag hade varit den du tror så skulle inte mina frågeställningar bli annorlunda. Att undvika mina frågeställningar och försöka minska en persons trovärdighet genom angrepp som inte ens har med sakfrågan att göra, säger mer om dig än vad det gör om mig.

  Däremot borde en debatt om Mab och hans klåfingrighet diskuteras. På sikt kan han bli en mäktig politiker. Han har själv på sin blogg skrivit att Piratpartiet alltid kommer att behövas. Inom Piratpartiet finns dock tanken att man bara ska finnas till man inte längre behövs. Detta visar att MAb själv nog alltid kommer va politiker och söka efter makt i någon form. Hans uppenbara kontrollbehov och vilja att va politiker för alltid är en otäck kombination hos en individ.

 75. Piratreportern

  Hejdå!

 76. Anaka

  @Rick
  Om du inte tror att en stor del av befolk röstar på partier baserat på intryck av specifika personer så tror jag du är långt från verkligheten. Och jag tror inte heller du bör säga att de gör fel, de gillar dig och röstar därför på dig och PP (oavsett var eller hur PP sätter fanor) och det är upp till dem, andra gillar dig inte och röstar på Tomma Stolar istället. Inget konstigt med det,

 77. DanielS

  @Anaka
  Om du inte tror att en stor del av befolk röstar på partier baserat på intryck från gammelmedia så tror jag du är långt från verkligheten. Och jag tror inte heller du bör säga att de gör rätt, de gillar inte PP och röstar därför mot PP (oavsett var eller hur PP sätter fanor) och det är upp till dem, andra gillar inte PP och röstar Tomma Stolar istället. Inget konstigt med det,

  Du får ursäkta för detta ovan men som sagt det är väldigt lätt att inte redigera så att poängen blir nått helt annat.

  Vad jag försöker säga är att man kan vinna eller förlora beroende på vad gammelmedia säger. De når tyvärr fortfarande en större del av befolkningen. Hur kan man lita på vad de säger om de vinklar eller just ja “redigerar” sina interjuver så att de säger, det de tycker att den borde säga?? Att nästan säga sanningen är fortfarande inte att säga sanningen om du döljer viktiga händelser.

  Var Rick jävig vid första försöket? japp. Var han det vid andra? nej. Vad har vi lärt oss av det?

 78. Lars

  TV4:s inslag var inte så hårt vinklat som vissa här försöker göra gällande. Rick sa i intervjun att han ändrat uppfattning, vilket väl är det viktigaste. Det hade varit mycket värre om man redigerat bort även detta.

  Hur ska PP kunna hantera ett riktigt drev, om man reagerar så starkt på ett enskilt teveinslag, som dessutom inte var särskilt anmärkningsvärt?

 79. Rick Falkvinge

  Anaka: Javisst, det är helt sant, och det är en feature med demokrati. Man vet aldrig varför någon röstar på ett visst parti, bara att.

 80. Anaka

  @DanielS
  Ditt exempel ovan resulterar i förvanskning av texten, genom att redigera om den och ändra på innebörden.
  TV4 har inte gjort detta.
  De publicerade 1st nyhet om att Rick Falkvinge röstade om sin egen lön och att detta var en jävssituation. Att PP sedan valde att ha en ny omröstning, drack lite kaffe och kanske gick på toaletten är inget och att Rick kanske yppade 300 meningar till innebär inte att TV4 måste inkludera detta.
  TV4 valde att visa ett stycke där Rick säger – Ja vi gjorde fel.
  Och det stämmer att PP styrelsen gjorde fel och Rick gjorde fel, TV4 rapporterade detta och gjorde inget fel i sin rapportering, de redigerade den på ett sätt som Rick inte gillar, men det innebär inte att TV4 gjort fel eller brutit mot några regler eller lagar.

 81. Stefan

  Även om reportaget klipptes så är det ändå en styrka att kunna få fram budskapet “vi gjorde fel”. Det ger förtroende.

 82. Man vinner inga strider mot media « Kent Persson (m) blogg

  […] fall, en rättelse. Så är det, man behöver inte gilla det, men man får inse att det är så. Rick Falkvinge är arg. Han känner att han och Piratpartiet blivit illa behandlade av TV4. Trist och tråkigt. […]

 83. LIGIZT

  Om Falkvinge gjorde rätt eller fel i sin personliga lilla varning (gult kort) låter jag vara oskrivet, men faktum är trots allt att jag håller med honom ang TV4.

  Tycka vad man vill om SVT men enligt min egna lilla personliga åsikt så har de ändå varit mer opartiska vad gäller PP och piratrörelsen i sin helhet. Dock ej perfekta de heller.

  I mitt personliga lilla block har jag redan visat ut TV4s nyhetsförmedling då jag anser de vara alltför partiska inom vissa frågor. Således finner jag deras nyhetsförmedling opålitlig i sin saklighet. Rick visar sin glöd på sitt sätt, det borde finnas fler som vågar det samma.

 84. Elias.L

  Jag har sedan länge gett upp gammelmedia som ovinklad faktabas 😛

 85. Stefan

  @piratreportern: Det du hänvisar till låter som visiner, tankar och funderingar. Allt man säger är inte en fast kurs, utan denna fasta kurs i ett parti silas genom många medlemmar och diskussioner.

 86. ix

  @ Rick: Oavsett om man röstar på ett parti för deras idéer eller inte, likförbannat är det ju personer som driver partiet. Tror man inte att personerna klarar av att driva frågorna spelar det ju ingen roll hur mycket man håller med på idéell nivå.
  Jag tycker ett sånthär utspel är barnsligt och överilat, och jag vet att även om jag vill ha representanter som värnar om personlig integritet och medborgarrätt på internet så vill jag inte att frågorna ska drivas av någon som är barnslig och överilad.
  Det kan förstöra mer för frågorna än vad det hjälper dem.

 87. gastlind

  Stoffe: det är skillnad på jäv och jäv. I vissa fall sätts människors rättssäkerhet i spel av om en person är jävig och i andra frågor handlar det bara om lön… =)

 88. Erik_M

  Anledningen till att man söker sig till journalistiken är att man vill utöva makt.

 89. Elias.L

  Svart kort till Aftonbladet samt Expressen också
  dom har noll koll samt äro tvärvinklade.

  Grrrr.

 90. Technoid

  En del av kommentarerna gör mig nästan mörkrädd.

  Såklart kan PP strunta i ge intervjuer till TV4, det förhindrar inte tv4 det minsta att göra granskningar av pp.

 91. Hans J

  @Technoid:

  Tro mig – det finns mycket värre saker för TV4 än att PP slutar att ge intervjuer.

  Om femtiotusen pirater slutar att dels titta på TV4 (säg i en vecka) OCH vägrar att köpa produkter (säg i en vecka) som annonseras ut på TV4 så kommer det att lukta “rökt skinka” någonstans.

  PP ska så klart ge intervjuer till alla – inklusive TV4. INGEN har sagt annorlunda – men lite hyfs och professionalitet förväntar sig såväl personer som intervjuas som de som tittar på nyheter.

Comments are closed.

arrow