Intensiv valrörelse i Tyskland; PP 2%

Valrörelsen i Tyskland går in i sitt intensivaste skede inför valdagen den 27 september. Till min glädje går det bra för våra bröder och systrar i Piratenpartei Deutschland — de är det andra piratpartiet någonsin som syns på egen stapel i mätningarna. Även om det är en bit kvar till Tysklands femprocentsspärr, så är det väldigt uppmuntrande att de har börjat bryta sig ur övrigaklungan, om än inte i alla mätningar ännu.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Drakvakt

  Härligt med goda nyheter emellanåt ^_^

 2. Anders Andersson

  Förutsatt att undersökningen är representativ, vilket jag inte har någon anledning att betvivla, så innebär det att i runda tal en miljon tyskar nu planerar att rösta pirat (i Tyskland liksom i Sverige brukar valdeltagandet vara nästan dubbelt så högt i de nationella valen som i europaparlamentsvalen).

  Den här undersökningen innebär att de själva blir medvetna om hur många de är, liksom att kanske ytterligare någon miljon för första gången ser Die Piraten som ett tänkbart alternativ. Det får visa sig i nästa undersökning.

 3. Hans J

  En miljon tyskar KAN INTE HA FEL…

 4. Daniel Flöijer

  Grattis (även om jag inte gillar att använda det ordet för något som inte är ett lotteri man vunnit) PP-Tyskland, bra jobbat!

 5. Anders Andersson

  Intressant är det också om man jämför med samma undersökning tre veckor tidigare och finner dels att Piraten ungefär har fördubblat sitt väljarstöd (det går inte att säga så exakt, eftersom staplarna i grafen visar beloppen avrundade till hela procent), medan övriga (“sonstige”) ligger stilla på två procent. Det torde alltså vara från de redan etablerade partierna (inklusive de “bruna”) som piraterna tar sina röster, snarare än från den lilla poolen övriga, och därmed finns det potential för ytterligare ökning. Det är framför allt CDU som har gått bakåt, men även de “bruna” (vilket för de senare naturligtvis är en relativt sett större förändring). SPD ligger stilla, medan oppositionspartierna ökar något.

 6. Markus

  “En miljon tyskar KAN INTE HA FEL…”

  must…resist…urge…to make…Nazi reference

 7. […] den evigt subtila Hyenan(!). Men tappra riddare och riddarinnor som vår nye EU-paralementariker, Falkvinge, HAX, Emma och Pär Ström skall inte heller glömmas. [EDIT] And The Josh Too. Insmickrande? […]

 8. Daniel Flöijer

  haha, fick mig ett gott skratt där Markus 🙂

 9. Manne Trygg Monvall

  var väl inte en mille tyskar som röstade in hitlol i valen på trettiotalet?

 10. Rick Falkvinge
 11. Markus

  Sorry, lite omoget av mig egentligen.

  Men det ska bli väldigt spännande att se hur det går i tyska valet.

 12. gastlind

  Lite måste man väl få driva med också.. Speciellt om sånt som en del försöker göra seriösa politiska angrepp med. “Ja men ni liknar ju nazisterna, usch!”.

  Hmm, var har jag läst det… Måste varit någon i upphovsrättsindustrin som gjorde bort sig med att skriva nåt sånt i aftonblaskan.

 13. Svempa

  Ahhhh, men, då röstar jag på naZISternaa… =)

 14. Magnus H

  @Rick: Är det inte lite läskigt (på ett bra sätt) vilka otroliga möjligheter internet gett oss? Pre-internet hade du fått ägna t i m m a r åt att gräva fram den procentsiffran genom att slå i historieböcker, lexikon, ringa din gamla historielärare, gå till bibblan etc.

  Nu är det bara ett par knapptryckningar bort.

  Och DET, DET vill de idioterna ta bort genom att omvandla internet till en envägskanal med få innehållsproducenter. I h-e att de ska få det!

Comments are closed.

arrow