Skivlobbyn: "Krossa åsiktsfriheten, om den går emot oss!"

Just när man tror att skivbolagslobbyn inte kan sjunka lägre, så visar de att de fortfarande kan överraska.

I den internationella nyheten om Piraattipuolues formella registrering (klart för val!), så reagerar Ifpis finska chef Arto Alaspää så här:

“We are absolutely against the idea that any political party can give their support to the idea of free use of protected content,” said Arto Alaspaeae, the director of IFPI Finland (International Federation of the Phonographic Industry).

Läs det där igen. Skivlobbyn är absolut mot idén att ett politiskt parti över huvud taget FÅR ha en viss åsikt.

Det ska bli mycket, mycket underhållande att klippa kulorna av den där lobbyn, så att vi andra kan fortsätta att utveckla demokrati och kommunikation. Det ska bli minst lika givande att kriminalisera det mesta som lobbyn gör, som jag tycker borde vara kriminellt (som rena maffiametoder — det är inte en slump att de kallas för maffian på nätet).

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. kras

  Jag skulle vilje se han försöka försvara det där uttalandet 🙂

 2. Mattias Andersson

  Helt och hållet emot att något politiskt parti ska ha möjlighet att stödja en reglerad upphovsrätt.. ouch. Behöver man ens säga nått?

 3. Andreas Karlsson

  Det går egentligen helt i linje med vad de tidigare uttryckt, bara nu säger de det i klartext. Jag förstår inte hur man kan representera en organisation som är EMOT demokrati. Dessutom undrar jag vad artisterna tycker om att (indirekt) tillhöra en organisation som uttrycker sig på detta vis.

  Gissar på många hade kallat mig för terrorist om jag uttalat sådana åsikter… Får mig på något sätt att må ganska bra att tänka på IFPI som terrorister 🙂

 4. Jerker Montelius

  Jag är inte för att piratpartiet skall bredda sitt program men snart är det dags att tänka över vad som kan göras för att stoppa denna industri för gott. Jag anser att den är på gränsen till ett hot mot det öppna samhället.

 5. Anders Andersson

  Till skillnad från IFPI, så försvarar vi (inom vissa gränser) andras rätt att uttala sig till förmån för utplåning av sina politiska motståndare.

  Vi förnekar dem bara friheten att omsätta de destruktiva orden i handling.

  Finns det någon som ger ut mediebolagsmaktmusik, och som hotas av åtal för uppvigling eller så? Whining Artist Resistance?

 6. Hans J

  Man förvånas över att de ens vågar uttrycka sig på det viset!

  De (individerna på IFPI alltså) får väl lov att använda sin rösträtt de också…

  …som alla andra!

 7. JonasN

  Om våra åsiktsmotståndare fortsätter såhär har vi snart egen majoritet.

  Det är nåt mystiskt med att vi begåvats med så obegåvade fiender.

  Som om en högre makt givit sitt gillande.

  Epic winning, lol…

 8. Axel

  På något sätt måste det där vara felciterat eller taget ur sitt sammanhang (Lite som det du klagade på häromdagen), inte ens skivbolagslobbyn är väl sådär korkade?

  Nog för att de inte delar piratfilosofin, men så jävla korkade är de väl inte att de går ut och öppet säger sig vara emot åsiktsfrihet?

 9. Fredrika

  Felciterat? Nu har du nog lite väl höga tankar om upphovsrättsparasiterings-lobbyn. Det är inga hederliga människor, det är grovt ohederliga kriminella närmast omänskliga fascister, som inte tänker låta något stå ivägen för deras uppdragsgivares vilja och pengar.

  Läs inlägget som lite passande nog spammades ner tidigare idag(Rick, du fick inte bort alla spam-kommentarer på det inlägget!), annars hade jag inte haft det citatet från lobbyn färskt i huvudet:

  http://rickfalkvinge.se/2008/02/07/kommentarer-till-propagandakriget/

  “-Mina vänner, vi måste filtrera Internet för att komma tillrätta med fildelning. Men politikerna förstår inte fildelning, och det är ett problem för oss. Därför måste vi associera fildelning med barnporr. För barnporr, det förstår politikerna, och det både kan och vill de filtrera på Internet.”

  Det är alltså riktiga kräk, som likt Ecpat inte drar sig en sekund för att utnyttja den genuina omtanken för sexuellt utnyttjade pre-pubertala barn, för att få igenom sina egna viljor.

 10. Zac

  De är helt enkelt anti-demokratiska terrorister!

  Från wikipedia:
  Terrorism (från latin terror ‘rädsla, fruktan’)[1] avser det systematiska användandet av våld eller förstörelse, särskilt mot civila mål, för att med hjälp av rädsla tvinga fram politiska eller andra typer av förändringar.

  //Zac

 11. Olle

  Detta är skälet till att jag slutat spendera pengar på musik och film. Jag har råd att betala månadsavgiften både för Spotify och Voddler (när det släpps), men jag vill inte stoppa pengar i fickorna på bolag som gör sitt bästa för att montera ned demokratin.

 12. Anaka

  Läs det där igen.
  Rick Falkvinge är absolut mot idén att en företagsorganisation över huvud taget FÅR ha en viss åsikt.

  Rick, du får nog nyansera dig mer om du skall tala till fler, i synnerhet om PP kommer in i Riksdagen. Ditt uttalande är inte på något sätt vettigare än IFPIs och skall man vinna, övertyga och ändra så måste man helt enkelt vara bättre än motståndaren.

 13. Hans J

  Citatet ifråga var:

  “We are absolutely against the idea that any political party can give their support to the idea of free use of protected content,” said Arto Alaspaeae, the director of IFPI Finland (International Federation of the Phonographic Industry).
  (Min fetstil)

  Saken är ju att de har med delen:

  “the idea that any political party can give their support to the idea”

  *DEN DELEN* har de absolut ingenting med att göra !

  Om man tar bort den delen så blir det:

  “We are absolutely against — the idea of free use of protected content,”

  Detta senare kan de väl få säga, även om vi nu inte delar den åsikten. Men att lägga sig i vad politiska partier kan och får göra är fascism!

  Rick är alltså exakt rätt “on the spot” !

 14. André

  @Anaka

  Det är ju du som inte läser ordentligt. Snacka om pinsamt.

 15. David B

  HAHA! Det där var ett av de mest komiska citat jag hört på länge. Kan det röra sig om en dålig översättning från finska till engelska? Eller är hans engelska bara riktigt taskig? Eller är han helt enkelt så osmidig?

  Olle: Genom att använda spotify så får dessa organisationer pengar, om än bara lite.

 16. wishpishh

  @Anaka

  Du är ju uppenbarligen på ett personligt korståg mot Rick Falkvinge, men om du nu vill sätta dit honom så kanske du inte skall göra så pinsamma försöka som detta. Ingenstans kan jag se att Rick vill förbjuda Ifpi att uttrycka dylika åsikter. Tvärtom tror jag säkert att han tycker det är jättebra att de gör det.

 17. Axel

  @Fredrika

  Nu är du nog lite väl naiv och okritisk. Det är så här världen ser ut, människor vill tjäna pengar och när de ser en risk att förlora pengar kämpar de med näbbar och klor. Det är inte något nytt fenomen, men eftersom de ger sig på något de flesta faktiskt använder dagligen och som väldigt många tycker är värt att försvara så har de stött på likasinnat motstånd… Dvs, “fascister” som försvarar internet med näbbar och klor.

  Att konstatera att de _är_ fascister… Eye of the beholder. Många tycker att en stor del av piratrörelsen är fascister som drar på för stora växlar, och ibland kan jag helt klart se varifrån de kommer.

 18. EricJ

  På nåt sätt känns det som att skyttegravarna på senare tid grävts djupare, snarare än att parterna försöker närma varandra. 🙁

 19. Dadde

  Som finlandsbosatt så tror jag inte riktigt att gubben själv vet vad han säger. Dålig engelska är kutym här i landet och det är förvånande att han ens fått detta sagt på icke-finska.

 20. Micke Aspfors

  Off the topic;

  Hej Rick!
  Läste i dagens Helsingin Sanomat att finska piratpartiet har blivit officiellt godkänt av vårt justitieministerium. Målsättningen är att ställa upp kandidater i riksdagsvalet år 2011.
  Enligt HS har man haft svenska piratpartiet som sin förebild. Jag önskar ordförande Pasi Palmulehto och det nya partiet lycka till!

 21. Jocke

  Jag tror han var lite dålig på engelska och kanske egentligen menade att han är emot åsikten, inte rätten att uttrycka sig för den.

 22. EricJ

  @ Jocke: Absolut, men man kan inte kontra med lika upprörd retorik eller hetsa massorna av tonårspojkar på samma sätt då.

  Man tolkar uttalandet som man vill, antar jag: antingen som det måhända var tänkt att uppfattas, eller hur man vill uppfatta det för att det passar ens syften.

 23. HumbleBee.net | Utskick: Höstuppstart

  […] på nätet efter dom i tingsrätten. IFPI i Finland anser att det inte borde vara tillåtet att anse att upphovsrätten bör […]

 24. Mathias Nordvall

  Jag tycker att det här inlägget är lite missvisande måste säga säga för det blir lite väl mycket “lost in translation” över det.

  Den där kommentaren går lika gärna att översätta till att de inte förstår hur något parti väljer att stödja en sådan åsikt. Vilket inte är konstigt eftersom bolagen vill behålla total kontroll över producerad kultur.

  Det inte sagt att jag tycker att de har rätt i sak, för det har de inte.

  Ska dock piratpartiet hålla fanan högt istället för att sjunka ner i samma träsk av osaklig debatt och bortdribblande av fakta och forskning så bör vi dock nog hålla oss ifrån sådana här flame baits.

 25. Anaka

  @Mathias Nordvall
  Tack Mathias för en väl formulerad åsikt, jag verkar ha misslyckats med just det tidigare. Gnällandet gör ingen nytta på något sätt.

Comments are closed.

arrow