How I met Maria Ferm

När träffade jag Maria Ferm?

Det här är en del av en bloggstafett som går över hela dagen med 24 skribenter. Den här postningen är den artonde. Anders Wallner har Hela Listan.

Sanningen är att jag faktiskt inte vet. Det kan ha varit i Almedalen 2007, eller rentav 2006. Det kan ha varit på någon av alla demonstrationer som Piratpartiet och Grön Ungdom har ordnat tillsammans, där även Liberala Ungdomsförbundet och Ung Vänster har deltagit. Men vad jag vet är att hennes namn fanns i min mobil den 16 februari 2008, dagen som hon och Jakop Dalunde valdes till språkrör för Grön Ungdom. Och jag minns hur jag reagerade.

(Jag hade försökt hålla regelbunden kontakt med alla ungdomsförbundens ordförande, eftersom vi ofta samarbetade politiskt. Jag hade bra kontakt med Alex Chamberland, men fick aldrig nöjet att träffa Ellinor Scheffer.)

När jag läste nyheten, så visste jag att Jakop Dalunde hade varit med på demonstrationer här i Stockholm, och gjort ett gediget intryck. Men det här handlar inte om Jakop, utan om Maria. Min spontana tanke när jag såg hennes namn var att Grön Ungdom har skaffat sig en mycket självsäker, karismatisk och stark företrädare.

Som dessutom har tonvis med integritet. Och professionalism.

Maria var till exempel en av de första som visste att Piratpartiet med 90% sannolikhet hade avsikten att söka till den Gröna gruppen i Europaparlamentet, för att kunna kratta i Miljöpartiets partistyrelse så att de inte skulle lägga in veto mot det i parlamentsgruppen. Den första utanför Piratpartiet, faktiskt. Hon förstod naturligtvis frågans sprängkraft, och än idag har hon inte sagt till någon att hon visste före alla andra. Just därför tar jag upp det som exempel.

Men Maria är mer än en skärpt och professionell politiker med massor av integritet. Hon är också genuint trevlig som person. Jag hade nöjet att lära känna henne innan hon blev vald till språkrör, om än så där halvytligt och småtrevligt som det kan vara i Almedalen, och mitt minne är av en helt enkelt genuint trevlig människa.

Jag minns vinterdagen när jag gick ut ur huset på väg någonstans och SMSade henne ett grattis till utnämningen som språkrör. Det var kallt, och jag hade precis gått runt husknuten när jag tryckte på “skicka”. Hennes svar kom nästan direkt. Också ett hederstecken.

Idag finns det skäl att säga samma sak igen, för idag fyller Maria 24 år. Grattis, Maria!

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Steffo

  Vem fasen är Maria Ferm?

 2. Be
 3. How I met Maria Ferm « Jakop Dalunde

  […] Algotsson (13.24), Helena Bergman (14.24), Philip Wendahl (15.24), Mattias Svensson (16.24), Rick Falkvinge (17.24). Posted by Jakop Dalunde Filed in Kärlek bortom gränser Leave a Comment […]

 4. How I met Maria Ferm

  […] Hampus Algotsson (13.24), Helena Bergman (14.24), Philip Wendahl (15.24), Mattias Svensson (16.24), Rick Falkvinge […]

 5. How I Met Maria Ferm « Hampus Algotsson

  […] Yvonne Ruwaida (12.24), Helena Bergman (14.24), Philip Wendahl (15.24), Mattias Svensson (16.24), Rick Falkvinge (17.24), Felix König (18.24), Markus Blomberg (19.24), Jakop Dalunde (20.24), Zaida Catalán […]

 6. Maria Ferm: hur jag fick världens bästa vänner

  […] Hampus Algotsson (13.24), Helena Bergman (14.24), Philip Wendahl (15.24), Mattias Svensson (16.24), Rick Falkvinge (17.24), Felix König (18.24), Markus Blomberg (19.24), Jakop Dalunde (20.24), Zaida Catalán […]

 7. Calle Rehbinder

  Jag träffade Maria Ferm första gången i en TV-studio, i Aschbergs program, når vi båda var med i en panel som skulle diskutera Bara Bröst-kampanjen. Hon och jag var för övrigt mest överens.

  Sen har jag träffat henne ett par gånger till, bl.a. i Pride Park i somras.

  Ja, hon är en väldigt trevlig person!

 8. [anders wallner]: Stockholm 2010: Maria Ferm till riksdagen

  […] inom integritets- och mångfaldsfrågorna. Hon har hyllats av anti-övervakningsrörelsens olika företrädare i bloggosfären för det kompakta motståndet till statens försök att övervaka och registrera […]

Comments are closed.

arrow