Bra ledare om PP i finska Hufvudstadsbladet

Finska Hufvudstadsbladet har en bra ledare (via Omglog) om Piratpartiet och finska Piraattipuolue idag:

SÅ HÄR rullar västvärldens oppositionshistoria framåt.

Liberala partier ville en gång sätta sin prägel på handeln. Socialisterna ville styra fabrikerna. De gröna ville styra utgående från naturen och nu vill piratrörelsen sätta informationen i centrum.

Alla rörelser har anklagats för att stjäla, förgöra och skada när de var nya. Därefter har man sagt att de saknar en helhetssyn på politiken och till sist har de andra partierna tyst snott deras idéer. Också internt kommer piratpartierna att få ta striderna om vem som är realist och vem som är fundamentalist, och i vilken partifraktion.

Inget tjafs om stöld, utan klarsyn om att det är så här det fungerar när nya idéer kommer (och just att de som bär de nya idéerna alltid har anklagats för att stjäla och sabotera).

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. KLuris

  Det verkar som om finlands rättsuppfattning inte eroderat lika snabbt efter murens fall som den gjort här. De har väl också haft en lite större större anledning att komma ihåg vad som är viktigt eftersom de ju låg i krig med sin granne i öst. De har väl haft lättare att känna igen det ny-sovjetiska som idag kommer från väst. Nåt sånt skulle jag tro, hjärntvätten har fungerat lika bra hos dem.

 2. Joe

  Enligt IFPI, ett politiskt parti ska inte kunna stödja tanken på en fri handel fungerar på Internet. Demanderont-ils bientôt la radiation des Partis Pirate européens ? De kommer snart begära annullering av Pirate europeiska partier?

  http://translate.google.com/translate?js=y&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.numerama.com%2Fmagazine%2F13700-L-IFPI-contre-le-piratage-et-contre-la-liberte-d-expression.html&sl=fr&tl=sv&history_state0=

 3. adam

  För att förstå hur planen kring IT funkar och hur internet kommer att kontrolleras. Sök om vad Alex talar om i New york times, la times, newsweek, financial times, allt står skrivet. Övertagandet av internet går han grundligt igenom här i klippet nedan, för den som vill veta.

  http://www.youtube.com/watch?v=0sLY2rPelMg&feature=channel

  http://www.youtube.com/watch?v=X1gaWVjjvI0&feature=channel

 4. Markus

  Ett litet påpekande: Hufvudstadsbladet är en finländsk tidning, inte finsk.

 5. Henry Rouhivuori

  O ja, det finns en lustig liten folkgrupp i Finland som inte vill kalla sig för finnar utan det är finare med finländare. Tyvärr tvingas finnarna leva med dom i deras vardagsliv ända från skolåldern.

  Likväl är dom finnpajsare som jag när dom kommer hit på besök till det forna fäderneslandet.

 6. Markus

  > O ja, det finns en lustig liten folkgrupp i Finland
  > som inte vill kalla sig för finnar utan det är finare > med finländare

  Varje folkgrupp har väl åtminstone rätt att bestämma om vad dom heter.

  > Tyvärr tvingas finnarna leva med dom i deras
  > vardagsliv ända från skolåldern.

  Det verkar gro en litet “Ein Reich, ein Volk”-mentalitet inom dig, Henry.

 7. Henry Rouhivuori

  > Det verkar gro en litet “Ein Reich, ein Volk”-mentalitet inom dig, Henry.

  Tja, litegrann får jag väl erkänna. Jag hoppas dock på naturlig avgång i fallet hurri.

 8. Markus

  > Tja, litegrann får jag väl erkänna. Jag hoppas dock
  > på naturlig avgång i fallet hurri.

  Själv har jag aldrig förstått fascinationen för den monokulturella nationalismen, men så har jag heller aldrig förstått hur Piratpartiet och Sverigedemokraterna skulle kunna attrahera samma skara av människor, men uppenbarligen är det så.

 9. EricJ

  @ Markus: Vadå, gruppen “unga män” eller? Det är inte direkt en liten grupp. Jämför “Sossar och moderater lockar många från gruppen äldre människor”. Tyvärr ganska intetsägande, PP’s och SD’s politik skiljer sig på några rätt viktiga punkter.

  Angående artikeln.. Anklagelser om att skada samhället och att inte ha en helhetssyn på politiken, det har PP redan. Jag längtar till de respekterade partierna i tysthet plockar åt sig PP’s politik — då har du verkligen åstadkommit något, Rick.

 10. Micke Aspfors

  Markus; Hufvudstadsbladet är en finlandssvensk dagstidning.

 11. Markus

  > Markus; Hufvudstadsbladet är en finlandssvensk
  > dagstidning.

  Jo, jag vet att den är en finlandssvensk tidning, men den är också en finländsk tidning. Man kan säga att adjektivet finlandssvensk utgör en delmängde av finländsk, då det begreppet omfattar samtliga folkgrupper som bor i Finland; finnar, finlandssvenskar, romer, samer osv. Men den är direkt fel ett säga att den skulle vara en finsk tidning.

Comments are closed.

arrow