Piratenpartei bland tyska studenter, igen

Det finns tre saker som är anmärkningsvärda med den opinionsundersökning, som Tysklands största (i praktiken enda) studentcommunity StudiVZ nyss publicerade:

(Tyskland har motsvarande riksdagsval den 27 september.)

Följande saker är anmärkningsvärda:

 1. Piratpartiet har 39%, och är mer än dubbelt så stort som det näst största partiet.
 2. Vilket parti som helst som har 40% bland studenter har kommit för att stanna.
 3. Piratpartiet gick faktiskt ner nästan tio procentenheter här från 48 procent i förra veckans mätning.

Det är dessutom värt att notera, när man kollar på resultatet från kommunalvalen där PP fick mandat, att tyskarna har ett lite knepigt system: partiet måste anmäla kandidater i varenda kommunvalkrets. PP hade bara anmält i ungefär en fjärdedel av kretsarna, och fick ändå mandat. I de kretsar i Aachen, där PP faktiskt var anmälda, så fick man som minst ungefär sex procent (tack, Anders Andersson).

Fyra veckor till tyska parlamentsvalet. Ska bli intressant att se hur det här spelar ut.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Sgt. Stinger

  Jäklar, det var inte dåligt jobbat av de däringa tyskarna… Hoppas det går bra för dem!

 2. HR

  Jag hittade siffror på PP:s stöd i olika åldersgrupper i euvalet. Valun alltså.

  18-22: 24% (största)
  22-30: 17% (tredje största)

  Jag räknade fram:
  MP 18-30: 22,5%
  PP 18-30: 18,8%
  S 18-30: 18,3%

  Om studenter är i området 18-30, så är den tyska siffran 38,8% underbar, även om icke-studenter kanske visar något lägre stöd för PP, så är siffran fortfarande underbar.

  Det blir skräll.

 3. Hans J

  @HR:

  Det trevliga är att det kanske blir en “skräll”.

  Det riktigt tråkiga och otäcka är att det ska behövas en “skräll” för att rätta till missförhållanden. Vi har alltså sett en ökad spänning mellan integritet och frihet å ena sidan och “myndigheter” och klåfingriga “politiker” å den andra sidan.

  Jordbävningar uppstår när trycket successivt byggts upp under en längre tid. Jordbävningen är när detta tryck kompenseras. Dessa “politiker” saknar alltså delvis kontakt med verkligheten.

  Vad värre är, är att det egentligen är vi medborgare som under för lång tid låtit dem styra oss utan att vi själva tagit tag i rodret för att styra rätt. Detta måste vi rätta till. Tyskarna är bara först på plan.

  Jag funderar på hur – jag – kan hjälpa tyskarna på något sätt. Vad kan – jag – göra för att det ska gå bättre för piraterna i Tyskland.

  Någon som har en idé?

 4. ST

  En undran, men eftersom man inte, egentligen, behöver 4% utan bara tillräckligt många röster i ett och samma område, borde man då inte lägga lite extra krut på dom områden där det kan fungera. Om man nu vill komma in i riksdagen, that is. :p

 5. Grå

  ST: Det du talar om är 12% i ett av de stora valdistrikten. Denna gräns lades till för att ge lokala partier en större chans att komma med. Det mest lokala partiet vi har idag i Sverige är Sverigedemokraterna som är avgjort starkast i söder. Därmed hör man då och då personer som tror att de ska komma in på grund av denna regel. Men faktum är att de vore ytterst osannolikt att de skulle komma upp i denna siffra, mycket troligare och lättare är 4% i hela riket.

  För Piratpartiet är detta ännu otroligare när man betänker att partiet hade en ytterst jämn fördelning över hela landet, med bara något mer i universitetsstäderna. Fördelningen var faktiskt jämnast bland alla partier.

 6. Strand

  Det här kan hjälpa oss i Sverige också. Om Piratenpartai tar ett par platser i parlamentet så kan det ge “trovärdighet” åt oss 2010. Folk som kanske gillar vår politik men inte vågat rösta på oss pga att vi är något nytt och otestat kan då se att vi är ett riksdagsparti i andra länder. 🙂

 7. Mr President

  38%, men av hur många människor på communityt? Har du några siffror på antal sympatisörer?

 8. […] rickfalkvinge.se via pirateparty.ws Bp Szukaj/dodaj ten post […]

 9. Hans J

  Nu tar de tyska piraterna hjälp av en 40 ton och 15 meter lång tvåvånings jättetruck för att driva igenom sitt frihetsbudskap. Vi får hoppas vi får slippa scener som tagna från “The Terminator” 🙂

  På lördag 2009-09-12 kommer en jättedemonstration att äga rum i Berlin med deltagande av Piratpartiet i Tyskland:

  Borde inte Piratpartiet i Sverige också skaffa en jättetrailer? Partierna i riksdagen, SJ, FRA med flera vill ju inte lyssna!

Comments are closed.

arrow