Tyska Piratenpartei nu i flera kommunfullmäktige

Flera tyska städer har hållit kommunalval precis före det tyska parlamentsvalet. Piratenpartei har lyckats riktigt bra! Enligt Spiegel Online (svensk översättning) (och många andra tidningar) har de nu tagit plats i kommunfullmäktige i Aachen och Münster i de lokala delstatsvalen i Nordrhein-Westfalen.

Grattis, våra tyska systrar och bröder! Framåt och lycka till i Bundestagswahl den 27 september!

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Anders Andersson

  PP tog hem 1,70% eller 1.680 röster i Aachen och preliminärt ett mandat (av 74), men då skall man betänka att det bara gick att rösta på partiet i de valkretsar där de hade anmält kandidater. Aachen är indelat i 32 valkretsar, varav PP ställde upp i åtta, alltså en fjärdedel. Om man studerar kolumnen “Sonstige” i resultaten för valkretsarna så syns det tydligt i vilka PP ställde upp – sämsta resultat i någon av dem är 6,69% (11 Panneschopp); bästa valkretsresultatet ligger strax under 10 procent.

  Flertalet av de åtta valkretsarna tycks ligga i stadsdelen Aachen-Mitte, vilket inte är så konstigt då två tredjedelar av Aachens befolkning bor där. PP fick dock även några röster i stadsdelen Aachen-Laurensberg (troligen valkretsen 32 Kullen, lokalt där 8,89%).

  Även om partiet sannolikt har anmält kandidater i just de valkretsar där de har störst väljarstöd, så tyder resultatet på att PP har potential att nå framgång i förbundsdagsvalet, åtminstone på orter som Aachen, när väljarna i samtliga delstater (utom Sachsen) har möjlighet att kryssa PP på valsedeln (i Tyskland kan man inte som i Sverige skriva valfritt partinamn på en blank valsedel, utan partiet måste vara registrerat och anmält i förväg för att alls få några röster).

  Jag har inte studerat resultatet för Münster ännu, så jag vet inte huruvida mönstret går igen där.

 2. Anders Andersson

  I Münster ställde PP upp i 18 av 33 valkretsar, och fick totalt 1,55% (1 mandat), men där är de lokala framgångarna inte lika påtagliga som i Aachen. Räknat på enbart de 18 valkretsarna med kandidater, så fick partiet där mellan 1,43 och 4,68 procent av rösterna, i genomsnitt 2,85 procent.

  Valkretsen med toppresultatet 4,68 procent heter 09 Pluggendorf/Bahnhof. Det låter åtminstone som ett studentområde…

 3. RikMatts

  Pluggendorf..hehe.

  Plugga på tyska heter för övrigt pauken.

Comments are closed.

arrow