SJs papieren-bitte-samhälle

I november skrev jag om SJs “Papieren, bitte!”-samhälle, som de försöker skapa genom att tvinga alla att ha med sig inrikespass (läs legitimation) så fort de ska resa någonstans. Utdrag:

Nu har det blivit ett popularitetsproblem att några tjänar pengar på att SJ inte kan prissätta sina biljetter till det pris som människor är beredda att betala. Lösningen är att göra biljetterna personliga. Att alla biljetter bara är giltiga tillsammans med legitimation. På så vis slår man undan fötterna för en vidaremarknad av biljetter, resonerar man.

Jag minns en gång i mitten av 90-talet när Sverige skulle gå med i EU. Då var en av de viktigare symbolfrågorna att man skulle kunna resa inom hela Europa utan att visa pass. På den tiden betydde “pass” egentligen “legitimation”, för passet var den enda identitetshandling de flesta hade. Det symboliska och viktiga var alltså att man äntligen skulle kunna resa mellan länderna i hela Europa utan att visa legitimation, så som vi haft det i Nordiska passunionen länge. Att slippa ett tyskbarskt “Ihre Papieren, bitte!” så fort man skulle resa någonstans. Friheten att inte vara registrerad.

Drömmen om att resa mellan Stockholm och Paris utan att visa papper var stark och levande.

Nu går SJ ut och ser till att vi fan inte ens kan resa mellan Borås och Jönköping utan att visa papper och identitetshandlingar för en granskande tjänsteman. Vad för jävla samhälle försöker de skapa?

Postningen är fortfarande lika aktuell. Jag avslutar med ett löfte:

Politiskt löfte från mig personligen: Det är en mänsklig rättighet att kunna resa utan att riskera att registreras. Åtminstone inrikes ska man alltid kunna resa utan att behöva visa identitetshandlingar.

Klamberg frågar sig, väldigt rakt på sak, om alla spärrar har släppt när SJ gör en sån här grej. Oscar Swartz gör en intressant observation, som bara fungerar på monopoliserade marknader:

Ett företag bestämmer sig för en viss affärsmodell: Sätt priser och sälj på ett visst vis, och inför sedan integritetskränkande åtgärder för att upprätthålla modellen.

Ravenna är inne på samma tankar:

Dessutom etablerar detta ett tänkande där det blir acceptabelt att registrera, registerföra och övervaka. Gradvis vänjer man sig vid att bli registrerad vart man än går. Och risken för ändamålsglidning är hög – vad händer den dag som man får för sig att man vill använda tågregistren i brottsbekämpningssyfte och därför måste lagra uppgifterna längre? Då är systemet redan inarbetat.

Nej, SJ, nej. Man ska inte behöva legitimera sig för att åka tåg inrikes. Och SJs monopolsituation gör det extra allvarligt – man har inga alternativ.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Isaksson

  Detta ä ju för fan totalt vansinne!

  Jag talade just med en god vän till mig, och
  han ställer sig frågan hur det blir med vilka
  som vet när man reser och vart. Vilka skall ha
  tillgång till denna informationen?

  Ponera att du står vid kassan och skall köpa
  en biljett. Du uppger namn och personnummer
  vid köp, betalar och reser iväg. väl framme
  slänger du biljetten och livet går vidare.

  Bakom dig i kön stod en kille eller tjej som
  nu vet exakt vem du är och vart du skall och
  som ringer till en bekant som snabbt fixar
  fram din adress, och vid Violas trosor, när
  du efter någon dag är hemma igen är lägenheten
  omöblerad.

  Redan i dag pågår sådan här verksamhet, fast
  med lite andra metoder, så listor med vilka
  som reser var skulle mycket lätt gå att sälja
  för att få lite extra kosing.

  Detta kanske nu inte blir praktiskt möjligt för
  en eventuell oppertunist beroende på hur SJ
  tänkt sig detta skall fungera, men ändå!

  Abortregister, FRA och nu reseregister eller
  personliga biljetter, en eller båda med info
  om vart och när man reser. Ipred, Acta och allt
  annat som florerar. Mobiltelefoner som har
  potential till att agera fotboja med mera. Det
  är lite väl mycket nu.

  Och glöm för allt i världen inte att SJ är en
  förkortning på STATENS Järnvägar. Orwell släng
  dig i väggen!

  Och detta bara för att de skall hindra en
  andrahandsmarknad där några tjänar lite små
  pengar? Foliehatt på!

 2. Hans J

  Frågan är om “dom” stoppar marschen mot storebrorsamhället utan att det sker en explosion?

 3. Erfa

  “Åtminstone inrikes ska man alltid kunna resa utan att behöva visa identitetshandlingar.”

  Hm, det är intressant. Jag har rest på ungdomsbiljett med SJ, och om det blir en extra kontroll med säkerhetsvakter har jag behövt visa legitimation för att kunna bekräfta att jag har rätt ålder för att få åka på den biljetten.

  Är det inte heller OK, eller är det ett accepterat undantag?

  Personligen har jag inga problem med det, eftersom som man dels bara är intresserad av ålder, dels att man bara tar stickprover.

 4. Rick Falkvinge

  Erfa: Det är en intressant aspekt. Det borde gå att göra ID-handlingar där bara ålder, och inget annat, framgår.

  Det kunde man också använda i barer, krogentréer, etc, där man behövde visa ålder.

 5. Manne Trygg Monvall

  det här är ju vidrigt >:x

 6. Sgt Pepper

  Läste på Datainspektionens hemsida om kollektivtrafikens register som lagrar reseuppgifter, via s k smartkort.

  Där framgår att “reseinformation är allmän handling vilket innebär att uppgifterna enligt arkivlagen ska sparas för all framtid om det inte finns särskilda gallringsföreskrifter som reglerar när uppgifterna ska tas bort.”

  “Datainspektionen vill därför att regeringen tar fram en författningsreglering som bestämmer vilka uppgifter som kollektivtrafikbolagen får lagra och hur länge.”

  Torde väl vara tillämpligt även på SJs reseinformation!?

 7. RikMatts

  Höstkampanj.

  Det här har potentialen att ruska om åldersfördelningen i partiet. Många äldre kan börja dra öronen åt sig och börja fundera över vad som är på gång.

 8. Markus "LAKE" Berglund
 9. RikMatts

  Bild: Inbrottstjuv/Storebror etc
  Text: Jag är så glad att hon/han/de tog tåget.

  Gräv djupt i SJ:s gamla reklamkampanjer.

 10. Stefan

  @Rick
  Ben Laurie skrev för närmare ett åt sen om Identification Is Not Security och resonerar runt identifikation med minimal disclosure.

 11. Steffo

  Verkar inte som folk har fattat detta riktigt. Visst är det tråkigt att man behöver bli registrerad, men det är BARA när du beställer via internet, INTE när du beställer i kassan eller på andra ställen. Då kan du utan problem köpa en biljett som inte är personlig.
  Anledning till att SJ inför detta anser jag är god då det inte är en rättig het för folk att köpa på sig billiga biljetter och sedan sälja dessa till “marknadspris”.
  Jag håller på SJ här. Vill man åka utan att bli registrerad så får man helt enekelt köpa biljetter någon annanstans än på nätet.

 12. Steffo

  Dessutom, säg att vi t.ex. kan både åka båt och flyg osv utan att checka in med legitimation. Tänk sicket jävla jobb det blir vid katastrofer likt Estonia eller flygkrasher där man inte har den blekaste aning om vilka som var med på båten/flyget.
  Registrering av vem som åker är ibland helt rätt och i SJs fall så tycker jag att det är helt ok. Man anger dessutom bara sin födelseålder och inte de sista siffrorna vid bokning. Inte för att det är speciellt privata eller svåra att få tag i oavsett.

 13. Anders Andersson

  Sgt Pepper, det beror på huruvida trafikbolaget är allmänt (statligt/kommunalt) eller privat. Ett privat bussbolag har ingen skyldighet att spara mer än själva den ekonomiska bokföringen (enligt bokföringslagen), medan en kommunal myndighet i princip skall spara allt (fast det finns rätt generösa gallringsföreskrifter, så det är sällan något reellt problem).

  Nu kan det diskuteras vilken roll ett kommunalt eller statligt ägt bolag har; dessa brukar betraktas som en förvaltningsrättslig gråzon eftersom det mesta de sysslar med inte är myndighetsutövning, och då finns det heller ingen anledning för dem att spara gamla uppgifter om passagerare eller andra kunder.

  Jag vet inte hur SJ:s interna dokumenthantering ser ut, men det spelar inte så stor roll för mig, då jag inte har för avsikt att lämna ifrån mig mina identitetsuppgifter i onödan. Att visa legitimationen betraktar jag som en kostnad för mig, och vad den skall översättas till i reda pengar kan variera från gång till gång. Legitimationstvånget blir alltså en prishöjning för mig att ta med i beräkningen, och SJ vet inte hur högt det priset är.

  Jag prövar gärna att försöka köpa en namnlös biljett nästa gång jag skall resa, och går den inte att köpa på stationen får jag väl kliva ombord och betala den extra slant det kostar att köpa direkt av konduktören (när jag väl är ombord finns det knappast någon risk att jag skall sälja biljetten vidare svart till någon medpassagerare, så det vore ju enbart fånigt om konduktören skulle kräva legitimation för att kontrollera att han inte sålt en svart biljett till mig). Det blir förstås dyrt i längden, och konduktören får mer att göra, men vad får man inte offra för nöjet att beröva några okända privatentreprenörer deras inkomster?

  Vad händer om man strax före tågets avgång köper en biljett med sitt namn på till fullt pris, och sedan inte kan legitimera sig ombord på tåget – blir man nesligen avkastad vid nästa station då, på grund av “avsaknad av giltig färdhandling” (legitimationen)?

  Fast i praktiken väljer jag nog i det läget att åka buss, eftersom det blir billigare.

 14. Gregor

  Jag misstänker att SJ och SD har något gemensamt – båda säger att “papperslösa flyktingar är inte välkomna hos oss”

  (Det är bara ett försök att framkalla s.k. svart humor. I verkligheten kan det drabba även vanligt folk. Man kan bli bestulen på ID-kort men ej biljetten. Då återstår att resa med bussen.)

 15. Joakim Andersson

  Steffo, lite svinn får man väl räkna med, huvudsaken är att Falken kan få åka till Sorsele och knulla utan att någon vet om det.

  Helsike! Jag är visst medlem i Piratpartiet! Oops …

  😛

 16. Anders Andersson

  Om jag skulle ha oturen att avlida i en tågolycka, då är det inte mer än rätt att SJ (som har ett strikt ansvar för min säkerhet) får lägga ned några extra mantimmar på att identifiera mig utan vare sig ID-handlingar, mobiltelefon eller passagerarlista. Det är inte ofta jag är med om tågolyckor med dödlig utgång att jag upplever det som besvärande för min egen del!

 17. Putte

  Helt rätt Rick. Detta är fruktansvärt upprörande eftersom det är ännu ett litet oåterkalleligt steg på vägen mot det totalitära samhället. Läs DNs artikel noga. SJ planerar på sikt att införa leg. tvång på ALLA biljetter. Sen kommer det väl en massa andra små steg som kontantförbud på 7-eleven, osv. Men det är klart, överhetsmoderaten Ulf Adelsson är ju ordförande i SJ.

  1) PP borde ordna demonstrationer med plakat utanför Centralstationen. Jag kommer.

  2) Alla borde ringa SJ och säga vad de tycker om detta: 0771 – 75 75 75

  3) De som måste åka med SJ bör se till att varje biljettkontroll på tåget blir en utdragen bråkig process där man ägnar minst fem minuter åt att argumentera och gorma med konduktören om detta.

  PS. I SvDs kommentarfält kring artiklarna igår fanns det massor av kommentarer som säger att detta är bra. Jag tycket att det luktar PR-konsulter betalda av SJ långa vägar.

  PS2. SJs biljettsystem är idiotiskt. Varför låtsas de att de är ett flygbolag med en helt obegriplig prispolicy där det aldrig går att veta vad en biljett kommer att kosta. Det är totalt vrickat att det kostar massor för den som behöver köpa en biljett tre dagar innan. Då blir bilen billigare för oplanerade resebehov. Skulle inte SJ vara en del av statens klimatmål?

 18. Björn Persson

  Steffo: “Anledning till att SJ inför detta anser jag är god då det inte är en rättig het för folk att köpa på sig billiga biljetter och sedan sälja dessa till “marknadspris”.”

  Vad exakt är det som hindrar SJ från att själva sälja biljetterna till marknadspris?

 19. Hans J

  Om PP gör en manifestation utanför centralen så kommer jag också.

 20. Ahrvid Engholm

  SJ är idioter. Man har själv skapat ett “biljettsystem” som är helt obegripligt, och som uppenbarligen öppnar för sådana prisdiskrepanser att det blir utrymme för “svartabörshajar”.
  Men istället för att fixa sitt eget dysfunktionella biljettsystem – drar man till med det här!
  SJ köpte helsidesannoner i tidningarna för att “förklara” hur deras biljettsystem fungerade, men inte en själ begrep förklaringarna.
  Varför inte, kära SJ, fixa biljettsystemet så att priserna från början hamnar på rätt nivå? Då försvinner andrahandsmarknaden (“svarta börsen”) för biljetter.
  Och i Stockholm kan bilisters resor redan registreras via biltullarna. Lokaltrafiken skall införa automatiskt avläsbara biljetter som registrerar deras trafikanter. Flyget har väl redan obligatorisk registrering. *Alla* reserörelser blir registrerade. RFID-chips på fotgängare kommer nog snart.
  Det är fullständigt oacceptabelt.

  –Ahrvid

 21. EricJ

  Följande SvD-artikel från 2008 hävdar att SJ’s monopol på järnvägarna är helt slopat från hösten 2010:

  http://www.svd.se/resor/nyheter/artikel_1565935.svd

  När så är gjort är det bara att välja ett annat resebolag, antar jag. SJ kan högaktningsfullt ta mitt långfinger.

 22. […] visa stor hänsyn mot våra resenärer”, citeras en talesperson vilket i sammanhanget känns lite ominöst. Om det här är respekt, vad är då nästa grej när “övergångsperioden” är över? […]

 23. Tomte

  @Steffo

  Kontantbetalda biljetter verkar enligt SvD:s artikel (http://www.svd.se/resor/nyheter/artikel_3450009.svd faktaruta i högerdelen av artikeln) också bli personliga.

 24. christoffer

  Som jag skrev hos Oskar Swartz Detta borde bryta mot PUL. Datainspektionen har redan varit på SJ ett par varv. Vi borde be dem ta ett varv till

  http://www.datainspektionen.se/press/nyhetsarkiv/2008/sj-sparar-resehistorik-onodigt-lange/
  http://www.sekosj.se/dokument/051018_Info_Datainspek.pdf

  dessutom är de ju så inkompetenta att man borde vägra åka med dem av princip http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0010/29/sj.html

 25. Anders

  Nu är det slutåkt med SJ! Väntar på att monopolet slopas helt innan jag åker tåg igen. Jag utgår från att de andra bolagen inte kommer att införa samma galenskap, men jag kanske är naiv i den tron…

 26. Albert

  Är det över huvud taget möjligt att resa anonymt med SJ längre? Jag har funderat på saken och kommit fram till att det borde gå att gå ombord på tåget utan biljett. När konduktören (tågmästaren) kommer köper man biljett av honom/henne utan att visa identitetshandlingar. Det är det enda sättet jag kommer på. Förmodligen blir det svindyrt också.

 27. Andreas

  Albert: pendlarkort/köpa med kontokort i tim-automat finns också, i alla fall i mälardalen.

 28. Mr President

  SJ vill visst bedriva välgörenhet till svenska folket med 95-kronorsbiljetter, men då folket inte egentligen vill ha dessa så måste man påtvinga dem det. Jag förstår inte vad problemet med svarta börsen är. Folk ser en chans att tjäna pengar och tar den. De är entrprenörer, inte skurkar.

  Något som är intressant i jämförelsen med flyget är att man inte längre behöver visa ID när man flyger inrikes. Det är bara att checka in själv i en automat. Ska man lämna in väska så får man visa ett fingeravtryck vid baggage-drop och gate, dock kan det avtrycket inte med säkerhet kopplas till dig som person, det är bara till för att man ska veta att det är samma person som kliver på flyget som lämnade väskan.
  Jag kommer välja flyg istället för SJ när jag än kan i framtiden, ända till SJ skärper sig.

 29. pedda

  Flyget då? Det har alltid varit legtvång på inrikesflyg. Varför har ingen bölat över det.

  Överdrivet fjanteri.

 30. Teufel

  @pedda:
  Hmmm. Det är förvisso ett tag sedan jag åkte inrikesflyg, men jag har aldrig behövt visa legitimation för att flyga inrikes. Utrikes däremot är en annan fråga.

 31. Calandrella

  Men… vänta ett tag. En behöver väl hursomhelst uppge personuppgifter vid köp av biljetter? För att kunna betala?

 32. Hans J

  @Calandrella:

  Du kan betala med kontanter.
  Du kan betala och sedan ge bort biljetten till en utlänning (kanske rent av till en muslim…)

  Att legitimera sig om man betalar med kreditkort är ju en annan sak. Även om även dessa uppgifter sparas de också. Men det är inte nödvändigt att ha “personliga biljetter” alls. Det är bara ett bevis för att SJ har ett arbetssätt som härstammar från James Watsons tid även om de på den tiden inte behövde personliga biljetter.

  En lustifikation:
  När jag i Indien för en tio år sedan skulle åka tåg så fick jag fylla i en blankett “Application” med alla möjliga uppgifter för att kunna få köpa en biljett. Som tur var för mig så “beviljades jag ett tillstånd” 🙂

  SJ har väl varit på studieresa…

 33. Putte

  Rapport hade ett inslag filmat vid T-centralen som var som ett rent PR-spinn för SJ.

  Det intressanta var att SJs informationschef sa att en orsak till detta oxå är att SJ vill kunna nå kunderna med meddelanden. !!!!!!

 34. nef

  @Calandrella
  För att uteveckla/revidera det som Hans J redan påpekat:

  Att man inte ska behöva legitimera sig vid ett kontantköp är självklart, att man på något sätt legitmerar sig vid ett kontoköp är även det självklart.

  Dock så sker inte denna legitimering mellan köpare och säljare, utan det är en legitimering mellan köpare och bank/kreditgivare där säljaren endast är förmedlare av informationen. Ergo.–Jag som köpare säjer till säljaren att jag vill betala via nån (bank, kontokortsföretag, paypal, sms via min teleoperatör osv osv osv), säljaren kollar med denna “nån” om det finns täckning, “nån” säger okej, köpet kan genomföras.

  De uppgifter som jag ger ifrån mig är alltså ämnade min kreditgivare, inte säljaren, och den säljare som tror sig ha rätt att registrera dessa uppgifter tror fel. SJ (eller vem säljaren nu är) har alltså inte per automatik rätten att registrera att jag köpt ditten och datten. Och säljaren har inte heller per automatik rätten att sätta nyttjanderätten av vad jag köpt till min person.

  Visst, det finns undatag–men att jag köper en biljett (må så vara en bussbiljett, tågbiljett, konsertbiljett) och väljer att betala via bankkort/kontokort (oavsett om köpet sker online eller i butik) ger inte säljaren rätten att registrera mina personuppgifter till köpet.

  Inte ens att de behöver en leveransadress för ett köp via nätet ger dem denna rättighet. Än mindre har de rätten att bestämma att det som jag köpt endast för användas av mig.

  Om så inte står i avtalet och jag godkänt avtalet vill säga. Att sedan ett (fiktivt) avtal mellan (exempelvis) Cdon och deras nätkunder som säger att cd-skivan de köpt endast får användas av den som registrerats för köpet och att denna registrering för alltid kommer att finnas sökbar både gällande vem som köpt en viss cd och vilka cd-skivor som just du köpt är ett klart brott mot avtalsvillkorslagen och PUL, men sådant kan bestridas i efterhand om det inte är självreglerande/datainspektionen säger ifrån.

  I detta fallet så verkar SJ inte vilja självreglera och än så länge så har inte datainspektionen sagt sitt, men jag ställer mig faktiskt skeptiskt till att detta får fortgå.

 35. […] Falkvinge (PP) undrar vad för ”jävla samhälle” de försöker skapar, Mark Klamberg frågar retoriskt om […]

 36. Cynism » SJs personliga biljetter är inte fel

  […] om SJ som om de vore samma sak som Staten. Det är de inte alls. SJ AB, ett företag. Det är inga statliga spioner som granskar din biljett och kastar av folk som står på deras svarta lista. Det är vanliga […]

 37. Rick

  Bravo, Rick! @Isaksson: var det där en dikt? 😉

 38. Björn Persson

  Ahrvid: “RFID-chips på fotgängare kommer nog snart.”

  De finns redan. De kallas mobiler.

 39. Techrisk » Kommer SJs idéer om kundvård från Ryanair?

  […] Ett litet urval av bloggare som kritiserar SJs beslut Calandrella, Ett Otygs funderingar, Ravenna, Klamberg, Oscar Swartz, Leo Erlandsson, Scaber Nestor, Hanna Wagenius & Falkvinge. […]

 40. Hans J

  Nu käftar SJ emot också!

  http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=15340

 41. Anders

  Ang Veolia och dess e-biljetter
  “Ombord på tåget visar du ditt ID för vår personal, t ex körkort eller pass. Det gäller som färdhandling.”

  Alltså än värre än SJ.

 42. Biljettbokning inför helgen « onasut

  […] SJ och då var tåg det självklara alternativet. Vad är det som har hänt? Är det deras utökade service som kostar? […]

 43. malabi.se » Inga personliga tågbiljetter, tack.

  […] Folk som skriver klokt om ämnet Copyriot | Anna Troberg | Rick Falkvinge […]

 44. Rick Falkvinge (PP) » En tung och viktig höst

  […] utan att visa identitetshandlingar. Det är inte utan orsak som det här kallas för ett papieren-bitte-samhälle. Jag funderade i en bloggpostning på om enda sättet att få slut på sådana här dumheter är […]

 45. Christer

  “Nu har det blivit ett popularitetsproblem att några tjänar pengar på att SJ inte kan prissätta sina biljetter till det pris som människor är beredda att betala.” Vad menas med detta? Problemet är väl att vissa personer köper på sig massa biljetter tidigt och säljer dem för MER pengar, som folk sen är beredda/tvugna att betala. Kan man inte ha ett system där leg krävs men att sedan uppgifterna bekräftats omedelbart tas bort ur systemet? Har någon nåt bättre förslag? Det nuvarande problemet är ju egentligen inte SJ’s problem, utan kundernas (vi) som får betala högre biljettpriser.

 46. Calle Rehbinder

  Jo Helge, visst finns det alltid viktigare saker att uppröras över, men det betyder inte att allt annat är så oviktigt att det inte förtjänar någon uppmärksamhet.

  Om du kommer till tåget, och har din biljett med dig, men du har glömt ditt ID-kort (du kanske lånade ut det till din hustru, för att hon skulle hämta ut någon försändelse på posten – det har hänt mig), vad händer då? DU har en legitim biljett somdu har betalat för, men du har inget ID-kort, och kan inte syrka att biljetten är din. Blir du avkastad från tåget då? Om du blir det, tycker du att det är O.K.?

 47. RikMatts

  Helge Kneese är alltså idag motbevisad.Det fanns en tanke om att spåra oss medborgare. I alla fall har SJ nu lämnat över sina passagerarlistor till polisen, *trots* att de inte är skyldiga till detta enligt §25 Polislagen och *trots* att något sådant avtal som ger dem tillåtelse till detta är ingånget med kunden.

  Tidningsartikeln

  http://sydsvenskan.se/lund/article554246/Forsvunnen-student-tros-vara-i-Stockholm.html

  Polislagen

  https://lagen.nu/1984:387

 48. Hans J

  @RiksMatts:

  Men för H (som i HHHHH)!

  Man mår ju illa. Nu åker jag nästan aldrig tåg men det blir ingen leg där för mig!

 49. Anders

  Det är lite kul att SJ inte vill att någon annan än de själva ska kunna sälja biljetter till “marknadspris”. Gissningsvis är svartabörs-priset (om de t nu ens finns en svart börs för biljetter) i paritet med SJ:s egna marknadspriser.

Comments are closed.

arrow