Tredje förhandlingen om mänskliga rättigheter på Nätet

Så har då den så kallade tredjebehandlingen av Telekompaketet börjat. I sin enklaste form vill ministrar och regeringar att vi ska kunna stängas av från Internet utan någon som helst rättssäkerhet (och de ministrarna inkluderar den svenska infrastrukturministern Åsa Torstensson (C)), medan Europaparlamentet tre gånger sagt fetnej till sådana övertramp av mänskliga rättigheter.

Nu har man återigen misslyckats med att komma överens, där parlamentet alltså envisas med att kräva grundläggande rättssäkerhet, och därför går det hela till en sista förhandling. En liten grupp från Europaparlamentet kommer att sätta sig ner med en liten grupp från de icke-folkvalda ministrarna och försöka arbeta fram en kompromiss, som Europaparlamentet sedan får förkasta eller acceptera i sin helhet.

Det är inte lätt att stå emot när ministrar dundrar på och kräver att parlamentariker ska skämmas för att de försvarar mänskliga rättigheter. Men den här gången har vi ett trumfkort. Trumfkortet heter förberedelse och öppenhet. Ministrar kommer inte längre undan med att säga att folket inte ska ha några rättigheter. Ja, det inkluderar i synnerhet den svenska Åsa Torstensson (C).

Läs mer hos Christian Engström, Hax och Erik Josefsson. Missa inte heller att Piratpartiet nu (tillsammans med gröna gruppen) ordnar ett seminarium som omedelbart kickstartar tredjebehandlingen (mer hos Erik Josefsson).

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Mrhama

  Kampen mot statlig styrning pågår även i USA men än så länge dominerar politiker som glömt bort hur man förbättrar det demokratiska systemet och inte bara försämrar det för att skydda oss på verkliga och inbillade faror:

  http://www.svd.se/naringsliv/it/artikel_3455525.svd

 2. Anders

  Varför ska det ens finnas en möjlighet att kunna bli avstängd från Internet? Ska det då också bli förbjudet att äga en mobiltelefon? En mobil funkar utmärkt att antingen surfa på eller att köra som 3G-modem?
  Vad är nästa steg? Husarrest, förbud att skicka brev… listan kommer nog att göras lång med tiden.

 3. Övervakning är trygghet « Väderkvarnen

  […] har detta tal från framtiden hamnat i Väderkvarnens arkiv. Farmödrar, kökbsbordsägarinnor, pirater, humlor och hyenor har kommenterat relaterade frågor. Även toleranta ledarskribenter, fundersamma […]

 4. Combort

  Här hemma i Sverige har redan en ISP – ComHem – ett användaravtal som bl.a. säger att “Du ska följa lag, sedvanlig moral och den allmänna etik som gäller för privat användning av Internet, den så kallade Nettiketten. /…/ Om du bryter mot reglerna kan du avstängas från Internet utan förvarning.”

  https://www.comhem.se/downloads/information/etiska_regler.pdf

  Nog för att man ska följa gällande lagstiftning, men vad lägger ComHem egentligen i bereppet “sedvanlig moral”? Hur ska man (på förhand) kunna veta om man bryter mot ComHems tolkning av det begreppet?

  Och är det rimligt att ComHem bestraffar brott mot detsamma med avstängning utan förvarning?

  Kan det tänkas att denna typ av avtal bryter mot Avtalsvillkorslagen, som bl.a. kräver att konsumentavtal inte får ha en oklar utformning?

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Avtalsvillkorslagen

 5. Jonas B.

  Anders: Inte att äga men åtkomst av Internet via blir förbjudet. HADOPI-lagen har tänkt på detta där alla som erbjuder Internetaccess måste kolla med det nationella registret så man inte säljer till någon avstängd. Annars vore avstängningarna för lätta att gå runt.

 6. Anders

  @Jonas, så anonyma kontantkort är snart ett minne blott?
  HADOPI-lagen är väl bara en fransk lag eller ingår även den i telekompaketet?

Comments are closed.

arrow