ID-kontroll borde vara myndighetsutövning

I svallvågorna av SJs psykbryt med att kräva legitimation av alla sina resenärer, så har det slagit mig att det behövs hårdare lagstiftning, som garanterar att vi kan vara anonyma i vår vardag. ID-kontroll borde vara myndighetsutövning. I klartext; bara myndigheter och banker skulle i lag få göra en identitetskontroll. För övriga skulle det vara direkt olagligt, såsom “föregivande av allmän ställning”.

Privata företag har gjort det till rutin att ta bort anonymiteten i vår vardag. Då måste den skyddas i lag.

Det enda problemet som behöver lösas efter en sådan här åtgärd är att ID-kort idag används som ålderskontroll på krogar, Systembolaget och andra platser. Det löser man enklast genom att införa ett enklare åldersbevis, som i stort sett vore ett ID-kort som bara innehöll foto och födelseår; inga övriga uppgifter som ens omvägen kunde användas för att identifiera bäraren. Åldern skulle då tolkas till bärarens fördel (som om bäraren var född antingen den 1 januari eller 31 december på det angivna året, beroende på om åldern var en minimi- eller maximiålder) och gå att hämta gratis på närmaste polisstation.

På så vis, genom att dels göra det enklare, billigare och mer fördelaktigt att bara ha med det enklare åldersbeviset, och dessutom genom att göra identitetskontroll till myndighetsutövning, så kanske det går att skapa ett medborgarrättsligare samhälle, där man bara tar med ID-handlingar hemifrån då man vet att man kommer att behöva dem för specifika planerade ärenden.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Hans J

  @Rick:

  Om jag betalar i en affär med ett kreditkort ska min identitet inte fastställas då?

 2. Anonymous Coward

  Det är inte vem som kontrollerar mig som är problemet.
  Problemet är att jag har ett serienummer för att jag skall hållas reda på som det skatteboskap jag är. Bonden måste hålla reda på djuren, och bönderna sinsemellan måste kunna särskilja på sina djur, det är därför ID och pass existerar.

  Det föreslagna är mindre illa än det vi har idag, men jag kompromissar inte om moralen i slaveri; jag kan därför inte vara positiv till ett system som bara förtrycker oss “lite” i förhållande till någonting annat.

 3. venaja

  Det vore helt rätt att ta bort tvånget att “identifiera sig” nära på överallt.

  Hur gör man i andra länder? Jag har förstått att vi är rätt extrema med just personnummer och id-kontroller i Sverige. Eller?

 4. John

  Tycker att ID-visning är helt ok när jag hämtar ut ett paket på ICA t.ex. För det är ett skydd för mig och sändaren etc. På systemet är det nästan samma, det är bara en ålderskontroll vad jag vet, samt ett skydd för samhället i stort, även om det inte fungerar bra i praktiken. ID-kontroll på SJ är helt annorlunda, och känns annorlunda, för jag ska bara ta mig från plats A till B, som en fri medborgare. Om man inte kan göra ens det utan att kontrolleras, då finns det ingen frihet i det längre.

 5. Rick Falkvinge

  HansJ: I en värld där PIN-koderna är mer regel än undantag för kreditkort, så ser jag inte det som ett stort problem?

 6. Rick Falkvinge

  John: Det var först förra året som Posten började kräva legitimation då man hämtade paket. Dessutom räcker det i de flesta fall fortfarande med att man tar med den avi, som man redan har fått hem i brevlådan.

 7. Niklas Holma

  Intressant idé, men rent praktist tror jag inte det finns så stor chans att idkortskontroll missbrukas på sätt att det kan eller kommer skada integriteten.
  Jag har inte hört något fall där sånt hänt iallafall, och jag tror inte

  Man måste kanske ibland lita på det ansvar vissa har i sitt jobb. Exempelvis så har vi Psykiatriker eller Kuratorer som skulle vara ett definitivt integritetshot om de inte följde deras ansvar i att inte få delge yttringar från / information om deras patienter.

 8. Gregor

  Det där med namn på biljetter är egentligen en uppgift för Konkurrensverket. Man helt enkelt begränsar valfriheten för konsumenten.

 9. Putte

  Det som gör denna fråga så infekterad just i Sverige är personnumret. Om man hade id-kort med ett löpnummer som bara var kopplat till en databas hos utfärdaren skulle problemet bli mindre.

  Mitt förslag är att utfärda nya id-kort utan pers-nr.

  Sen borde de statliga databaser som är kopplade till personnummer stängas och beläggas med någon form av sekretess.

  Sverige är extremt där vem som helst av ren nyfikenhet kan få fram folks taxerade inkomst, bilinnehav, fastighetsinnhav, förmögenhet, födelsedag osv. med hjälp av pers-nr. som den magiska nyckeln. Dessa databaser borde spärras.

 10. Henrik Holst

  Niklas Holma: Det har nog förekommit en och annan identitetsstöld av personer som har kontrollerat folks id.

 11. Rick Falkvinge

  Niklas: Det borde inte vara en fråga om att de flesta företag går att lita på. Det borde vara en fråga om att jag inte ska behöva fundera över huvud taget på huruvida jag kan lita på kommersiella företag, vars enda syfte (med rätta) är att tjäna pengar åt sina ägare. Ordet “lita på” blir irrelevant i sammanhanget, inte minst eftersom företag kan byta ägare.

  När det gäller psykiatriker, etc, så är ju sådana uppgifter sekretesskyddade genom annan lagstiftning.

  Det jag är ute efter att en ID-kontroll faktiskt är en kränkning av privatlivet, du går från att vara anonym till att vara identifierad, och därför bara borde få utföras av myndigheter (och banker).

 12. Fredrik

  Anledningen till att Posten börjat kräva legitimation vid paketuthämtning är väl ganska uppenbar. Avier som kommit på avvägar eller helt enkelt stulits hade utnyttjats i brottsligt syfte. Jag tror att de flesta ställer upp på Postens krav i det fallet.

 13. Hans J

  @Rick:

  Jag är väl lite gammaldags men pinkoden till mitt VISA-kort rev jag och spolade ned det första jag gjorde. Jag såg faktiskt aldrig koden. Det är alltså tämligen verkningslöst att stjäla mitt kort eller att försöka utpressa mig till att avslöja koden. Kan kan den helt enkelt inte.

  Jag hade en rejäl körare med IKEA i Kuala Lumpur förra våren 🙂 De ville enbart godkänna kod, men de fick ge sig till slut…

  Det är klart att med ökad användning av koder så försvinner det problemet men jag vill nog ha ett säkrare system då. Dvs jag har tolkningsföreträde beträffande huruvida jag gjort ett köp eller inte. Som det är nu slipper jag hur som helst att hålla någonting hemligt.

 14. Hans J

  @Henrik Holst:

  Vad är en “identitetsstöld” för någonting? Det är ju jag som ÄR identiteten!

 15. Mr Profit

  Jag tror mycket på idén att man kan separata ID:s för olika “personas”, som krypterat skulle gå att spåra tillbaka till ett unikt ID för regelrätt myndighetsutövning. Dvs, jag kan ha antingen ID:t för “Nils Nilsson” på mig att identifiera mig med för privata företag, eller så kan jag ha “Jim Profit”. En myndighet kan dock få tillgång till den sanna identiteten bakom (man kan tänka sig att alla requests loggas och man kan själv se vilka myndigheter som har velat kontrollera ens uppgifter och när detta skett). Då kan företag dela uppgifter hur mycket de vill, och jag kan hålla isär olika roller jag har: “Nils, forskaren”, “Gugge, pornografikonsumenten”, “Ali, Insändarskrivaren”, eller whatever.

 16. Krischan

  Dit övervakningssamhället är på väg, så är den enda och rätta lösningen på detta betalproblem att börja använda kontanter! När man betalar kontant så går det inte att logga. Det roligaste av allt vore ju att slå hål på sionisterna genom att ta ut ALLA pengar och ha dom hemma 🙂 Undra vart dom skulle få alla dom pengarna ifrån.
  Jag handlar kontant så mycket det går! Låt oss hoppas att kontanter aldrig kommer försvinna även om det är övervakarnas ideal.

 17. Mr Profit

  Hans J>> Hade jag varit rädd för kod-utpressning som du, så hade jag antingen alltid haft en begränsad summa på kortet, eller så hade jag börjat lobba för att kortföretagen tillhandahåller en tjänst för “decoy-koder” som man kan mata in under hot och som då ser ut att fungera, men man kommer till ett konto med väldigt lite pengar på samt att polisen larmas. Sådana koder används till exempel i larmindustrin, så att samtidigt som en kassör tvingas larma av butiken, så kontaktas polisen.

 18. doh

  @Rick:

  Att få post-avi i brevlådan är ju lite föråldrat 😉
  Med dagens bruk av sms-avi så känns det bra om Konsum/Ica/etc kontrollerar att det är jag som hämtar ut mitt paket med hjälp av ID-kort.

  Dessutom så är det riktigt lätt att ta upp min post-avi ur min brevlåda och gå och hämta paketet om det inte finns en koll av ID-kort.

 19. Anonymous Coward

  Krischan: Hört talas om inflation? Sä länge du använder statens valda monopolpengar så kommer du alltid att bli bestulen.

  Kom tillbaka när du betalar med någonting som har faktiskt värde, och inte bara påstått värde. 😉

 20. Rick Falkvinge

  AC: Det här är lite OT, men intressant. Finns det något som har intrinsiskt värde?

 21. kristoffer Nolgren

  Jag ser fram emot den hysteriska spritfesten för alla 17-åringar i januari varje år!

 22. Hans J

  @Profit:

  Jag är inte ett dugg orolig för kod-utpressning.

  Ditt förslag med decoy-koder är intressant men det faller väl på att det skulle bli ett och annat falsklarm. Det är nog inte genomförbart för en stor allmänhet…

  Men tillbaks till Ricks postning:
  @Rick:

  Jag tycker att frågan förtjänar att diskuteras. Den stora frågan är väl egentligen statens registrering av oss, inte möjlighet att kontrollera grannens inkomst eller dylikt.

  Sedan känner jag på mig att frågan om elektroniska pengar är näraliggande. Det gjordes ju ett försök med CASH-kort för en tjugo år sedan vill jag minnas. För min del stöp det hela på att man ändå (staten kan inte hålla sina skitiga fingrar borta) skulle ha pengarna “spårbara”. Man kunde fylla på det från VISA-kortet?!?!? Den dag man gör nyckelringsterminaler där två kort kan anslutas och pengar överföras mellan dem på en mörk parkeringsplats och “pengarna” är helt ospårbara så kanske man övergå till elektronisk hantering?

  Problemet är slutligen att statens klåfingrighet och övervakningsiver är som ett svart hål…

 23. Sidvind

  Håller med i princip men skulle föredra en lagstiftning där endast myndigheter och företag med speciell licens får göra ID-kontroll. Systemnbolaget och banker kan då få den dispensen. Något speciellt “ålderskort” tycker jag är onödigt och fånigt. Vem vill ha ytterligare ett kort att släpa på.

  Angående posten så ska det självklart inte krävas leg. Däremot bör paket köras ut till adressen och avlevereras vid dörren, precis som det görs i andra länder. Fånigt med avier och sedan behöva gå och hämta ut någonstans.

 24. Mr Profit

  Hans J>> Ok, då missuppfattade jag dig. Anledningen till att du slängde VISA-koden var bara för att slippa behöva komma ihåg något, eller missförstår jag igen?

 25. Thomas Tydal

  Jag tycker det är lite för mycket hönskapningsförsök med alldeles för få fjädrar vad det gäller kritiken om SJ:s personliga biljetter.

  Det enda SJ lagrar när du köper en biljett är ditt förnamn och efternamn. För de flesta av oss är inte det unikt.

  När du sedan visar ID på tåget så lagras inte det någonstans. Det är bara konduktören som jämför namnet på ID:t med namnet på biljetten och kollar fotot.

  Så, för SJ:s del skulle det säkert funka med ett enklare ID utan personnummer, men med bara namn och foto.

  Allt SJ är intresserade av är ju att veta att den som åker är samma person som har bokat.

  Vi som har läst om Alice och Bob vet att det finns andra protokoll att ta till för sånt, men eftersom ID-handlingar redan är så väl etablerade antar jag att det var den billigaste lösningen.

 26. Daniel Nyström i Norr

  Vad gäller legitimation på Systemet och krogen så kan det undantas med hänvisning till alkohollagarna. Likaså Posten kan hänvisa till brevhemligheten.

  Alltså; undantag för verksamhet som lagregleras hade löst mycket av de slentriana identitetskontrollerna.

 27. Fredrik

  @Rick:

  Bankkort innehåller fullständigt namn med mera i magnetremsan. Det går lätt att se om man provar en USB-ansluten magnetkortläsare. Alltså krävs mer än att man använder PIN.

 28. Fredrik

  P

 29. Strand

  Intressant att ingen nämnt ännu att det faktiskt bara är polisen som kan tvinga dig att visa leg. Iofs kan Systemet eller Tobaksbutiken stoppa dig från att handla om du vägrar men de får inte tvinga dig. Samma gäller vid biljettkontroll på vagnen. Har du ingen biljett kan du lugnt resa dig upp och lämna vagnen vid nästa stopp utan att kontrollanterna har laglig rätt att göra något åt det. Att hålla fast dig (Envars gripande) får de bara göra vid grova brott. Snatteri (under 500kr) är inte ett allvarligt brott. Håller de fast dig så gör de sig skyldiga till Olaga frihetsberövande. Summa summarum; om SJ inför dessa regler kan du helt enkelt neka att visa leg och hänvisa till lagboken. Endast polis har rätt att tvinga dig visa leg. 😉

 30. Fredrik

  På tal om magnetremsa: Jag kom att tänka på att man nu använder smartkort (chip) i stället. Då kan man inte ens veta vilken information de avslöjar, eftersom de skulle kunna ge olika information beroende på vilken krypteringsnyckel man skickar till dem. Då skulle det i princip krävas att man köper ett smartkort anonymt och kopplar till sin bank i efterhand så man vet att banken inte kan lägga in någon information i det.

 31. Hans J

  @Mr Profit:

  Delvis var det kanske för att slippa att komma ihåg koden men mer som en bieffekt i så fall.

  Anledningen var mer att jag då alltid kan hävda att om ett köp inte har gjorts och legitimerats med identitetskort så har jag inte gjort köpet.

  Jag känner inte till exakt hur koden hanteras och det är egentligen huvudskälet. En kod på fyra siffror är ju hur enkel som helst att komma över. Man kan ha en hemmatillverkad terminal som man ber folk använda. Någon kan med teleobjektiv och kamera läsa den kod som slås in. Någon kan ha monterat in en kamera strax ovanför tangentbordet vid bankomaten.

  I IKEA-fallet som jag nämnde tidigare så var det en övervakningskamera placerad precis ovanför kassan. Var den riktad mot terminalen (som för övrigt saknade “sidovingar” för skydd mot insyn från sidan)? Den var försedd med en sådan där “tuff” svart kupa för att ingen skulle veta vart kameran var riktad eller ens om det fanns kamera inuti)!

  Banker säger att man ska vara försiktig med att lämna ut kortnumret?!? (Jag är besvärlig och “förstår inte alls varför”).

  Jag har inte kreditkort för affärsinnehavarnas skull, utan för min!

  @Strand:
  De kan kvarhålla en för identifiering men “tvinga att visa leg” låter kraftigt.

 32. Sned

  Hej Rick!
  Varför skulle banker undantas, egentligen? För inlåning behöver de bara veta att den som tar ut pengar är samma som den som satte in pengarna, och det går att lösa med kundnummer och PIN (eller motsvarande). För utlåning gäller det för kunden att bevisa varför han eller hon förtjänar att få kredit, och då kan kunden välja att använda sin identitet (frivilligt), eller använda sig av exempelvis rekommendationer från någon som banken litar på. Men jag kommer inte på någon specifik anledning till att en bank skulle behöva känna till kundernas identitet, annat än för att hjälpa staten med beskattningen.

 33. Mr Profit

  http://www.datainspektionen.se/press/nyhetsarkiv/2008/sj-sparar-resehistorik-onodigt-lange/

  Problem 1 är att det måste registreras för att få resa. Problem 2 är när det väl är registrerat så sparas uppgifterna alldeles för länge och egentligen utan (praktiskt kontrollerbar) garanti för kunden att uppgifterna har raderats.
  Problem 3 är att uppgifterna, inte än men säkerligen snart, kommer att införlivas i något större samkörningsregister.

 34. Frank

  Håller i sak med, har dock inget emot att visa id i vissa sammanhang, t.ex. posten, banken och andra elektroniska pengatransaktioner.

  Vad gäller posten beställer jag numer i stort sett enbart från företag med sms-avisering, så några paketavier eller dylikt har jag inte sett på flera år. Det känns skönt då att jag behöver identifiera mig så ingen man in the middle kan plocka ut min nya laptop bara för att de kommit åt ett fyrasiffrigt paketnummer.

  Likaså vid ekonomiska transaktioner. Jag gillar att ha möjligheten att handla med kontanter, och jag gillar att man kan identifiera sig med pin-kod, men än är inte infrastrukturen utbyggd och billig nog att alla butiker hoch säljare har tillgång till direktuppkopplad pin-verifiering.

  Ta som exempel knallar på marknader som allt oftare tar kort, men som ofta har stora problem med verifieringen eftersom mobilnätet svajar under tung belastning vid större evenemang. Eller mindre alternativt tillfälliga butiker som inte vill betala de extra tusentals kronor i månaden som en stadig uppkoppling kostar ett företag. Då ser jag hellre att man blir identifierad, istället för som i england där man ofta kan handla på visa kort helt utan vare sig kod eller id, bara en namnteckning.

  Så, bra ide, jag skulle definitivt stödja ett ålderskort för saker som moppekörning, systembolag, kasinon, sj och så vidare. Däremot måste nog åtmindstone månaden stå med också, tvivlar på att folk i allmänhet skulle finna det rättvist att vissa fick börja dricka sprit ett år yngre än andra.

 35. Thomas Tydal

  @Mr Profit:
  Din länk gäller SJ:s kundkort, alltså där man frivilligt registrerar sina personuppgifter för att få olika fördelar, precis som Ica-kort och liknande.

  De personliga biljetter det nu talas om innehåller som sagt bara förnamn och efternamn och är därför inte intressanta att samköra eftersom våra namn inte är så unika.

 36. Leffe

  vet inte om någon redan påpekat, men problemet är inte så stort att det kontrolleras ID osv i sig även om jag inte gillar det heller, det största problemet är om man registrerar/lagrar det. (vilket då SJ vill göra)

  En tågkonduktör eller en dörrvakt idag som kollar mitt leg med sina ögon för att fastställa ålder har små möjligheter att memorera för att senare samordna med andra och missbruka informationen på olika sätt.

  Registreras det däremot i en databas är det en helt annan sak då man kan analysera fram en hel del, dessutom via kopplingar till andra databaser osv. (data mining)

 37. Thomas Tydal

  @Strand:
  Det är inte säkert att du lugnt kan lämna vagnen vid nästa stopp. Kontrollanterna kan ha ringt efter polisen som väntar där.

 38. Thomas Tydal

  @Leffe:
  När har SJ sagt att de vill lagra ID/personnummer? Det har inte jag sett något om och förstår inte varför de skulle vilja det.

 39. Leffe

  @Thomas: Eftersom det går via biljettbokningen lagras du där i den databasen.
  Konduktören verifierar att du inte bokade i falskt namn -> dvs verifierar att databasen stämmer.

  Övertygad att utvecklingen börjar eller har börjat med att internt analysera i syftet att optimera sin egen logistik (vilken kategori åker vilka sträckor hur ofta, hur många tåg behövs, vad blir optimal prissättning osv)

  Sedan kommer det glida till att sälja, ge bort till andra som vill analysera mera mera mera…
  och givetvis inte alltid till bra saker.

 40. Thomas Tydal

  @Leffe:
  När du bokar personlig biljett behöver du bara uppge för- och efternamn. Inget personnummer eller annat som unikt identifierar dig.

 41. suparN

  Som tidigare nämnt, hur blir det med alkoholförsäljning? Om man ska kunna kontrollera åldern på tex ICA för att kunna sälja öl till någon som är runt 16-20 så måste dom ju kunna kolla upp ID. Ibland undrar jag vad piraterna står för, är pirat själv, men kanske inte lika gravt?

 42. Hoffa

  @Thomas.

  Men för alla oss med ovanlig för och efternamn så är det en identifikation.

  Vad jag vet efter sökning i eniro så är jag ensam om att heta det jag gör i Sverige

 43. Putte

  Ett annat exempel är att sedan Svensk Kassaservice lade ner kan man inte längre betala avier kontant anonymt (vad jag vet). Forex som nu har en tjänst för kontantbetalning av girotalonger kräver leg och skriver upp ens pers. nr, på talongen.

  Någon som vet om någon annan aktör fortfarande har denna möjlighet öppen?

 44. Thomas Tydal

  @Hoffa:
  Ja, jag är också ensam om mitt namn, men de flesta av oss har inte unika namn. Vill man kartlägga folks resandemönster så funkar det inte med bara namn. Jag tror knappast det är intressant för dem att försöka sortera ut alla med unikt namn bara för att kunna se hur ett fåtal reser.

 45. Leffe

  du får ut ganska mycket om du borrar i bara namn och ser mönster så kan du antagligen skilja personer med samma namn åt med tillräcklig hög sannolikhet.

  Men värre är dock att ofta har du namn kopplat till t.ex. bankkort i databasen.

  Jag tror inte SJ har ont uppsåt. Jag tycker det bara är onödigt och öppnar för senare dåligt möjligheter samt höjer toleransnivån av kontrollstat.

  Och om jag t.ex. har skyddad indentitet t.ex. kanske jag är extra noga med att inte vilja identifiera mig någonstans i onödan med fler exempel men det är stickspår….

 46. Putte

  @Thomas Tydal

  Det är principen att man ska kunna förflytta sig inom landet utan att ha med sig ett inrikespass (vilket användes i DDR, SSSR och Tredje Riket) som är den centrakla frågan.

  Alla dessa pragmatiska argument faller platt till marken när de ställs mot principfrågan:

  INRIKESPASS HÖR HEMMA I DDR OCH SOVJETUNIONEN

 47. Henrik Holst

  Hans J: >Vad är en “identitetsstöld” för någonting? Det är ju jag som ÄR identiteten!

  Skämtar du eller? Det är inte du som är identiteten i Sverige, det är ditt personnummer som är det. Därmed kan alla som har tillgång till ditt personnummer göra precis vad som helst i egenskap av din identitet; öppna bankkonton, skaffa körtkort, kreditkort, starta företag osv.

  Med modernt språk så kanske den mer korrekta termen borde vara idkapning 🙂

 48. Anonymous Coward

  Rick Falkvinge: Fortsätter på OT.

  Givetvis inte, så det var väl en mindre lyckad formulering från mitt håll som dessvärre insinuerade på arbetsvärdesteorin istället för tillgång/efterfrågan. 😉

  Poängen var väl just att “pengars” värde för närvarande hålls uppe genom kultur (om man nu kan kalla det för det), halvt om halvt propaganda, och gammalt hederligt monopol.

 49. Thomas Tydal

  @Henrik Holst:
  Glöm inte att alla faktiskt har tillgång till ditt personnummer. Personnummer är inte hemliga, de är offentliga.

 50. Calandrella

  Fast… bara för att en inte visar upp ID-kort betyder det ju inte att en är anonym. Om en till exempel hämtar ett paket på posten känner de till vem än är…

 51. Thomas Tydal

  @Putte:
  Du kan åka tåg utan ID. ID krävs bara när du vill köpa rabatterade biljetter i förväg.

 52. Hans J

  @Henrik Holst:

  “Det är jag som ÄR identiteten”

  Nej, jag skämtar faktiskt inte. Jag förstår vad som menas men jag har svårt att acceptera språkbruket med någon automatik.

  Om jag står i någon kassa så vill jag inte riktigt acceptera att någon frågar mig om jag har något “ID”. Det är slaskigt uttryckt men vad värre är det sprider sig då en uppfattning om att identiteten sitter i “kortet”.

  Identiteten är den jag verkligen är. Ett identitetskort avser att styrka identiteten, det vill säga vem jag verkligen är.

  Jag kan inte påverka, utom i ringa grad, hur myndigheter väljer att utforma legitimationssystem. Ändå bygger mycket i samhället på att myndigheterna lyckas med detta på ett tillfredsställande sätt.

  Jag menar att någon kan påstå att han är jag och till och med visa ett legitimationskort som styrker detta. Den som skulle göra det är ändå inte jag. Jag ska då hållas skadeslös av staten som har våldsmonopol och som utfärdar legitimationskort.

  Det spelar ingen roll om staten då får utgifter i miljardklassen för att hålla en enskild individ skadeslös. Det är staten som har ansvaret inte individen.

  Det handlar givetvis mer om språkbruk. Om vi godkänner ett annat språkbruk så är det helt ok för någon annan att som du skriver “öppna bankkonton, skaffa körtkort, kreditkort, starta företag osv”. Genom att vägra att benämna förfalskning som “idstöld”, “idkapning” etcetera så gör vi det mycket enklare att kräva att myndigheter, banker med flera bygger säkra system.

  Kanske ska vi kalla det för förfalskning av identitetsbevis, osant intygande eller föregivande av falsk identitet men min identitet har jag kvar och ska då också hållas skadeslös.

  (Jag letade lite i SFS och hittade en del om identitetskort men det var skralt med definitioner. För att hitta sådana får man kanske gräva vidare i förarbetena. Jag bävar inför vad Anders Andersson kommer att göra med ämnet… 🙂 )

 53. Henrik Holst

  Thomas Tydal: Precis! Vilket gör fanstyget än värre. Det är bara att be till gudarna att våra Svenska kriminella element inte lär sig hur enkelt det är att genomföra identitetsstöld.

 54. Ingen speciell

  Thomas Tydal: Du sa “När du bokar personlig biljett behöver du bara uppge för- och efternamn. Inget personnummer eller annat som unikt identifierar dig.”

  De finns ju faktiskt de vars namn är unikt identifierande, Varför behövs just namnet, varför inte födelsedatum utan år istället?

  Och det är väl inte alls bara rabatterade biljetter som blivit personliga. Alla normala biljetter förutom de där man betalat 50-75% extra för att få återbetalningsbart är det väl? Och de återbetalningbara också i nästa steg?

 55. Slasher

  Krångliga inte till det för mycket med nya kort. Det gör inget om man måste legitimera sig (inom vettiga gränser). Problemet är egentligen om den informationen sparas någon annanstans än i hjärnan på personen som såg kortet. Raderas informationen direkt efter att en identitet verifierats har vi det bästa av två världar.
  Det vi borde trycka på är alltså istället tydligare lagar om sparande av personuppgifter.

 56. Thomas Tydal

  @Ingen speciell:
  Jag antar att man valde namn i stället för födelsedatum för att det är lättare att snabbt se skillnad på “Peter Svensson” och “Sven Petersson” än “0218” och “0128”.

  Återbetalningsbart är ordinarie pris. “Ombokningsbar” och “kan ej ombokas” är rabatterade priser.

  Att köpa biljett på tåget kräver inte identifiering, eftersom identifieringen som sagt är till för att säkerställa att det är samma person som åker som köper.

  Det har faktiskt redan gett resultat. Om du kollar exempelvis Stockholm-Göteborg den 2 december så finns det fortfarande gott om biljetter för 95 kronor (92% rabatt!)

  Tidigare var dessa redan uppköpta vid det här laget av personer som senare sålde dem på Blocket för runt 500 kronor närmare avgångstiden då rabatten inte längre är lika hög.

 57. Manne Trygg Monvall

  venaja; Frankrike är värre, där skall du ha med dig en hel trave papper om du ska interagera med den statliga byråkratin^^

 58. Michael Karnerfors

  Helt feltänkt. Vi behöver inte trassla till det med att bekräfta vår identitet… snarare behövs system för att göra det enklare att kunna bekräfta vilka vi är, och att kunna välja vilken information vi lämnar ut. Att bara vara anti hjälper oss inte ett endast dugg.

  Det är nya tider och vi har behov av att läsa oss access control… konsten att selektivt ge information där det är befogat. I en värld där vi allt mer och mer går bort från exempelvis att köpa plastbitar och istället köper licenser att använda så är identitetsbekräftelse en nödvändig del.

  Så igen missar Piratpartiet helt att förstå den framtid som de säger sig kämpa för att uppnå. Vackra ord… och noll insikt.

 59. ID med unika namn « Badlands Hyena

  […] många problem. Vi löser det knappast genom mindre ID-koll, som Rick Falkvinge från Piratpartiet föreslår (inte visste jag att han brukade vara ute och resa med japanska premiärministrars fruar). […]

 60. jimmy

  Mja, jag vet inte. Borde inte det bli betydligt lättare att utföra urkundsförfalskning? Skriva under avtal i andras namn och liknande.

 61. piraten

  jag läste om en svensk trumslagarpojke som hamnade i ryskt fångläger efter Poltava. Han rymde och blev ihop med en rysk kvinna. I dagens samhälle får man aldrig en andra chans,man måste släpa på sin identitet hela tiden. Illegala invandrare kan inte åka tåg längre. Utan papper är man ingen. jag tycker allt sämre om denna värld. Har muren fallit?

 62. ArneP

  Att visa upp leg när man hämptar upp sin biljett ser jag inte som något problem. Problemet uppstår när SJ väljer att lagra mitt id på sin databas, det är finns ingen anledning att spara på uppgiften sedan man konstaterat att rätt person hämtat sin biljett. Det här ofoget möter man även på ICA som nu fått rättigheten ta hand om min post. (jag har inte gett något medgivande, det är postöverförmyndaren eller någon annan okänd som givet ICA detta privilegium). När jag kommer och hämtar ett paket så räcker det inte för kassören att konstatera att namnet på mitt id stämmer med namnet på pakete, nej de måste även scanna in det i sin kassa terminal. STOPPA all onödig lagring av personuppgifter!

 63. Vägra Visa Leg För SJ ™ » Selig.se

  […] Rick Falkvinge (och andra) har kommenterat SJ:s personliga biljetter och ID-tvång och gör några intressanta poäng. […]

 64. Thomas Tydal

  @ArneP:
  SJ varken registrerar eller lagrar ditt id.

 65. Hans J

  @Thomas Tydal & @Övriga:

  Du får ursäkta språkbruket men jag uttrycker bara så gott jag kan vad jag känner och jag ser inget annat sätt att göra detpå:

  Användande av identifiering via ID-kort eller pass eller liknande för att kunna åka tåg känns som att bli tafsad i skrevet av någon okänd. Det känns som ett övergrepp helt enkelt. Det är min integritet som det tafsas på.

  En kvinna skulle nog bli rätt upprörd om någon tog henne rakt i underlivet och kramade lite för att kontrollera om hon verkligen var kvinna som hon hade utgivit sig för. Kanske legitimt att behöva veta (jag vet inte varför) men absolut fel sätt att göra det på. Vad tycker ni tjejer?

  SJ får sköta hanteringen på något annat sätt!

  Jag var i kontakt med biljettbokningen på SJ idag och systemet gäller alla personliga biljetter NU!

  Om jag klockan 10:30 köper en biljett där tåget avgår 11:07 så ska mitt namn påföras biljetten. Skälet uppges vara att jag inte ska kunna vidaresälja biljetten… På tåget kommer namnet på biljetten att jämföras med namnet på mitt ID-kort. Jag får alltså inte vara anonym!

  Om jag åker första klass så ingår Internet. Påloggning sker genom att ange biljettnumret, som ju i sin tur hade mitt namn på och som hade verifierats med ID-kort. Jag får alltså inte heller surfa anonymt på SJs tåg.

  Steget är inte långt till att personnumret ska anbringas biljetten. Och att all trafik loggas.
  Skälen kunde vara:
  – Kontroll och eftersökande av papperslösa och efterlysta.
  – Kontroll mot arbetsförmedlingens och försäkringskassans system så att inget bidragsfusk sker.
  – Kontroll mot skatteverket så ingen åker tåg men gör avdrag för bilresor.
  – Ingen ska kunna surfa efter barnpornografi anonymt på tåg.
  – Ingen ska heller kunna ladda ned upphovsrättsskyddat material utan upptäckt.

  Alltså ren brottsprevention. Busenkel argumentation? Och brottet? Tankebrott mot regimen, uppstudsighet mot multinationella företag?

  “Den som lyfter sin hand mot staten går en säker död till mötes”

 66. lyml

  Väl skrivet, kan inte annat än hålla med.

 67. Putte

  SJ är ohederliga om detta och bör misstros. De hävdar att det bara handlar om att kolla att namnet stämmer med biljetten. Syftet är inte att hindra bedrägerier vid kontantuttag av 20 tusen kronor.

  Trots detta vill SJ ställa nästan lika höga krav på ID som vid kontantuttag. Exempelvis tänkte de vägra att acceptera ID från de andra nordiska länderna och kräva pass eller det dyra nationella ID-kortet.

  Och pappserslösa flyktingar som flytt från diktaturstater kan inte längre resa med SJ (de lär känna igen polisstatens metoder).

  “SJ backar om passkrav för nordiska medborgare”
  http://www.svd.se/resor/nyheter/artikel_3467983.svd

 68. Putte

  CIVIL OLYDNAD NU!

  Vi måste markera vårt missnöje så starkt som möjligt: Här är några förslag.

  1) Argumentera högljutt med konduktören i fem minuter innan du slutligen visar ditt leg. Börja med att visa något fotoleg som inte är godkänt. Exempelvis ditt gamla makulerade körkort. (Tänk på att det är jättekul att vara otrevlig och få leva ut alla sina aggresioner.)

  2) Om du köper biljett i SJs kassa, ägna fem minuter åt att argumentera så att köerna går långsammare för alla andra.

  2) Res i Burka och vägra visa ansiktet.

  3) Sätt en upp-och-ner-vänd papperskasse på huvudet med två hål för ögonen. Vägra visa ansiktet.

  4) Stryk över personnumrets siffror med bortagbar tusch på ditt leg.

  5) Visa bara delar av ditt leg när det ligger kvar i plånbokens plastficka. Vägra att ta ut den.

  6) Se till att det finns små skillnader i stavning mellan namnet på biljetten och ditt ID.
  Typ: Andersson-Anderson, Thomas-Tomas, Kurt-Curt

  7) Ring SJs kundtjänst på eftermiddagarna när det är som längst köer och prata så länge som möjligt om varför du tycker att detta är fel 0771-75 75 75

  Fler förslag?

  PS. Kan PP trycka upp bärkassar i papper med färdiga ögonhål med upp-och-nedvänt tryck som hamnar rätt när man sätter den på huvudet: “STOPPA ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET” “VÄGRA VISA LEG”. osv.

 69. Hans J

  @Putte:

  Du har helt rätt!

  Bankerna kräver numera legitimation vid kontantinsättning till och med!

  Alla spärrar verkar ha släppt!

  Att ringa 0771-75 75 75 och berätta vad man tycker är ett sätt. Man kan också söka ansvariga på SJs huvudkontor 010-751 60 00. Varför inte växla mellan dem?

  Om man tycker att det känns motigt att argumentera men ändå känns för jävligt med denna ID-koll så kan man ju alltid fråga om alla tågtider mellan Stockholm och Malmö och sedan ta om alltihop från början och sedan är det dags att kolla priser och sedan så kanske man vill kolla tågtider den 31 september (den dagen finns inte). Efter en kvart så ber man att få återkomma och då är det säkert någon annan som svarar. Tjugo personer och de börjar gå ner på knä.

  På något sätt måste SJ fås att förstå att detta är inte acceptabelt.

 70. BRA!

  bra

 71. Nicklas

  SJs system är helt vansinnigt.
  Jag skall köpa en biljett från Göteborg till X på Centralstationen i Göteborg. När jag till slut kommer fram till kassan skall de ha för- och efternamn på både mig och den som för tillfället reste tillsammans med mig.
  Varför i H-E är det för ett korkat system som kräver namn på en biljett som gäller för ett tåg som går om 35 minuter. Så vitt jag vet är det ingen åldersgräns på tågbiljetter, alltså “langning” är ju inte aktuellt. Att försöka “svartabörssälja” en biljett en halvtimme för färd är ju också meningslöst.

  Dessutom kontrollerade ju aldrig konduktören legitimation på tåget ändå.

  För övrigt anser jag att om Västtrafik hittar på ett skojigt biljettsystem så skall det gälla på ALLA transporter som trafikerar regionen. Dessutom är det otroligt korkat då det är olika procedurer om man åker länsbuss eller stadsbuss.

Comments are closed.

arrow