Partiledarintervju i Expressen; chat kl 13

Expressen kör just nu en serie intervjuer med Sveriges tio största partiledare (de sju riksdagspartierna, SD, FI och PP). Idag är det mina intervjusvar på ett helsidesuppslag.

Helsidesuppslaget finns här. Det sätter fingret på massor av intressanta frågeställningar. Men det är ännu intressantare att Expressen valt att lägga ut HELA intervjumaterialet, 71 000 tecken, på nätet! På så vis går det att se exakt vad jag svarade, och hur de har redigerat och kortat ner mina svar för att få plats i tidningen. Nio av tio svarade ord är bortredigerade, så vi snackar en ordentlig nedklippning.

Det ska Expressen ha en riktigt stor eloge för och det är en nyttig övning för alla andra också — att kunna jämföra vad man svarar i en typisk intervju med hur det redigeras om till tidningstryck sedan.

Dessutom kommer jag att vara med i en chat i Expressen idag klockan 13.

Lotta Gröning (titulerad “vänsterdebattör”) konstaterar att Piratpartiets värde ligger i att vi inte är som de andra partierna, och Marie Söderberg (titulerad “högerdebattör”) raljerar ganska fritt om att vi bara vill stjäla, sätta porrfilmare som politiskt ansvariga i Bryssel och ha fåniga interna hälsningar. Det vore ett understatement att jag uppfattar Maries inlägg som något okonstruktivt. Dessutom är det lite synd att vi genom den viktningen kan uppfattas som vänsterlutande, när vi inte har någon sådan viktning.

Men Lotta skriver mer klokt än så på sin egen blogg, och det är något som förtjänar att lyftas upp ännu mer. Under rubriken “Vinna eller försvinna, piratpartister”, så konstaterar hon att Piratpartiet är inne i en mycket känslig fas, där det är do or die. Tärningarna är kastade: pajar vi varumärket och namnet Piratpartiet nu, så är vägen tillbaka otroligt stenig. Jag delar den uppfattningen helt och hållet.

En av Lottas starkaste poänger där är att Piratpartiets styrka är att vi tänker nytt utifrån dagens förutsättningar, i stället för att kopiera gammelpartierna. Det är en sak jag säger ofta: “man kan aldrig leda genom att följa efter någon annan”.

Det farliga med piratpartiet är att det inte egentligen behövde någon media för att nå sina framgångar. Allt valarbete skedde i huvudsak på nätet. Om de försöker ta samma strategi som de övriga partierna kan det bli en belastning för dem. Ta den regionala nivån som ett exempel. Landstingen är det svagaste demokratiska kortet och har i princip spelat ut sin roll. I ett desperat försök att bli viktiga igen bildas storregioner. Men det behövs inga regionala politiker, utveckling administreras inte fram regionalt. Vad har piratpartiet där att göra?

Men hon gör en annan viktig poäng också, som även syns i Expressenartikeln, och det är att det är svårt för en exponerad politiker — i synnerhet en partiledare — att ha ett privatliv och privata åsikter. “Rick Falkvinge förstår inte riktigt att det han gör och säger och skriver även om det är privat kommer att bli motståndarnas största angreppspunkter“, skriver hon. Jodå, det förstår jag. Det är en sak att känna till reglerna, en annan sak att välja att utmana dem.

För vi är en annan sorts människor idag. Dagens riksdagspartiledare har jättelätt att ha ett privatliv: när de gått ifrån presskonferensen, så kan de säga vad de vill. Nästa generations politiker (och yrkesmänniskor) är däremot mångfacetterade, hela tiden. Man har Facebook öppet i en tabb på arbetet, man har ett koppel till arbetsplatsen när man sitter hemma, och glider in i och ut ur olika roller — där alla roller är synliga hela tiden för den som tittar. Nästa generations partiledare lever så här: de finns på Facebook och har massor av festbilder på sig, öppet publicerade som vad som helst, som skulle få Tage Erlanders generation att flyga upp i taket och stanna där.

Då fungerar inte längre en medielogik, där man kräver att en företrädare för en organisation bara och uteslutande är en företrädare för en organisation — för den personen är samtidigt många andra roller, och alla syns samtidigt.

“I’m a bitch, I’m a lover, I’m a child, I’m a mother, I’m a sinner and a saint; I do not feel ashamed.”

— Meredith Brooks

Det är en väldigt speciell roll att vara en såpass offentlig och exponerad person, att man får räkna med att människor runt omkring en hela tiden känner igen en. Att man alltid behöver tipsa ordentligt på restaurangen (särskilt när organisationen behöver jobba mot ett rykte som snyltare). Att alltid vara artig, genuin, välvårdad. Eller motsatsen: att vara festmotorn, när det är påkallat. I samma sekund som man går utanför dörren, så tar folk intryck.

Men i en värld när det inte längre går att isolera privatlivet från yrkeslivet, så behövs också mycket mer tolerans för just det. Den har inte uppstått ännu. Det är ett problem, och där är det jobbigt att vara banbrytande, även om vi arbetar väldigt hårt på just det. De som är ordförande för ungdomsförbunden idag kommer, i en övergångsperiod, också att ha det jobbigt. Nästa generations ordförande för ungdomsförbunden kommer inte att reflektera över det överhuvudtaget.

Det är i och för sig enklare att skapa en sådan isolation i just Piratpartiet, eftersom vi har ett fokuserat partiprogram på just informationspolitik. Jag får tycka om vilken sorts köttbullar jag vill, utan att någon får för sig att det med automatik betyder att Piratpartiet vill upphöja dem till nationalrätt. Det gäller bara att expandera det tänket och den filosofin. Men jag är inte helt säker på hur man gör.

Jag, och vi, kan bara fortsätta vara öppna, ärliga och genuina. Det är allt vi kan vara.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Danny

  Mycket bra inlägg – känner många som skulle behöva läsa det för att förstå detta på djupare sätt än jag någonsin skulle kunna förklara det!

 2. Erik

  Jag håller med dig i det där med 14-åringen som hade sex med sin pojkvän, men jag känner att du kanske kunde förklarat fallet lite närmare då det ser ganska illa ut i artikeln iallafall i mina ögon.

 3. Markus "LAKE" Berglund

  Bra inlägg och jag hållwer med dig om att Expressens satsning på öppenhet kring intervjuerna är lysande! På webben finns det ju inget “begränsat utrymme”?

  Du har ävl läst Nickas gästinlägg hos Mary, mo just att vara aktiv på sociala media som politiker:

  http://minamoderatakarameller.blogspot.com/2009/09/kan-verkligen-politiker-halla-pa-med.html

  Lycka till på Expressen!

 4. MrHama

  svengelskan åkte fram: “tipsa” kallas för dricks sverige 😛

  inte för att det gör något då det blir vanligare och vanligare att det är lättare att hitta uttrycket på engelska än på svenska: Jag hörde någon smittskyddsläkare använda flera svengelska uttryck på Aktuellt för någon dag sedan

 5. Calandrella

  Bra att du fokuserade på medborgarrätt!

 6. Hans J

  @MrHama:

  Det är riktigt att det heter “tips” på engelska men det gör det även i Sverige.

  Det kan vara dialektalt men när jag för 40 år sedan sålde tidningar på lördagar så var det ofta (tack för det) som det kom en “farbror” och sa: – Här ska du få lite tips (och så fick man en tjugofemöring eller nåt)…

  Detta var i Göteborg och Rick är ju också därifrån. Göteborg ligger ju mot England. Alla heter Glenn, Tony, Charlie osv i Göteborg men det kan vara förklaringen.

  Men det heter “tips” även i Sverige.

 7. Hans J

  @MrHama:

  Några ord till…
  Göteborg har som sjöfartsstad en lång tradition av kontakter med England och kontinenten. Gamla “pirater” från Göteborg ska också ha något härifrån och du är bjuden på “fästen”!

  Jolly Bob

 8. Predabot

  Hej Rick. Det här är gammal skåpmat, men aktuellt åter igen:

  http://www.idg.se/2.1085/1.243749

  Jag har dock inte hört dina kommentarer på det hela? Självfallet är jag ytterst intresserad av dina åsikter på det hela, som ledande pirat och internet-aktivist.

 9. Jonas B.

  Tipsa? Vem tipsar du? Om vad? Tips om intressanta saker kan du väl ta på bloggen, inte på krogen!

 10. Fredrik

  Hur kommer PP att märkas under hösten i FRA-frågan? Det finns väl åtminstone tre tillfällen då partiets ståndpunkter kan manifesteras:

  1) Vid utskottsberedningen september-oktober
  2) I samband med riksdagsvoteringen (i oktober?)
  3) 1 december: Kablarna kopplas in.

 11. Putte

  Har någon öppnat bankonto nyligen eller gjort ett större uttag/insättning av kontanter?

  Tydligen blir man utsatt för påträngande frågor pga av att banken har krav på sig att förhindra terrorism och penngtvätt. Eftersom de vill ha ryggen fri så överdriver de sina nyfikenhet.

  Ännu en fråga för PP att driva.

  http://www.dn.se/opinion/kolumner/intyg-ar-ett-otyg-1.946023

 12. Spännade och ärligt? « Kent Persson (m) blogg

  […] Leo Erlandsson och Badlands Hyena och Rick Falkvinge och Företagsam grön moderat och Peter […]

 13. Johan

  @Predabot
  Jag är osäker på hur USA skulle övertyga resten av världen att ge dem makt över hela Internet.
  Det är visserligen allvarligt att Internet blir oåtkomligt i USA men alla noder som finns i resten av världen som inte kommunicerar via USA skulle fortfarande ha kontakt.
  I dagsläget är Internet relativt instabilt och en sådan händelse skulle nog skapa stora störningar över hela världen men om USA skulle införa ett sådant system är jag säker på att resten av världen skulle se till att fungera utan dem…

  Om nu inte EU mfl säljer ut sig och ger bort makten över strömbrytaren till USA, vilket jag dock ser som mycket tveksamt.

 14. Manne Trygg Monvall

  tycker vi bör göra en reklamfilm med folk som ställer upp och förklarar varför de röstar/röstade/kommer rösta på PP, gärna typ hälften “nördar” och hälften “vanliga männskor” som tyska Piratpartei gjort^^

 15. Elias

  Hoppas vi inte glömmer nät-neutralitets frågorna nu,,,

 16. Markku i Vara

  Jag tycker det är oerhört svårt att få folk inse det logiska och enda rätta sättet att skapa opinion mot den byråkratiska diktatur som EU är, eller är på väg, att bli.
  Diskussionen om kommunalt valalternativ borde “eldas på” betydligt mer än vad som görs.
  Vi människor är i grunden sociala varelser och det är i möten med varandra vi kan ha ett reelt inflytande.
  Hur jävla svårt kan det vara att begripa.
  Ett kommunalt valalternativ behöver inte jaga sakfrågor. Det känner och förstår folk bäst i den egna regionen.
  Men en reformering av kommunpolitiken, en motpol där människor skulle få mer makt i den egna närmiljön skulle stärka viljan att strida för den egna tillvaron, kommunen och sina medborgerliga rättigheter.
  Så länge den repressentativa demokratin fortsätter misslyckas med sina intentioner, lika länge kan “demokratins hotbilder” fortsätta utvecklas och stärkas.
  Det behövs en motpol mot Bryssel och den hittar vi i det lokala engagemanget.
  Bryssel är “långt borta”, närmiljön är nära människorna.
  Mellan dessa “arenor” kan demokratin utvecklas och formas.
  Idag finns ingen sådan balans utan vanligt folk är utlämnade till systemet med repressentativ demokrati, storpolitik och dom kommersiella intressenas lobby grupper.
  Då finns ingen fullvärdig medborgarrätt.
  För internet är INTE den enda tillvaron människor existerar i.
  Att tro annat är bara plumt, felaktigt och ett förringande av människors egen förmåga att forma sina liv och sin tillvaro.

 17. larserickf

  Borde inte integritetspolitik vara minst lika viktigt för pp som informationspolitik.
  Och information, är det inte för begränsande… som att sälja saker. Kommunikation vill vi ju ha, dubbelriktad.

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/09/manniskan-marknaden-och-friheten.html

Comments are closed.

arrow