På väg hem från Agora Digitale

Jag har varit i Salerno över helgen och invigningstalat på en ny frihetlig nätaktivistgrupp i Italien som heter Agora Digitale. (Först efter jag hade pratat fick jag reda på att det satt två italienska senatorer och en italiensk riksdagsledamot i publiken — men de var, enligt uppgift, imponerade.)

La Stampa rapporterar (Googleöversättning) och Twittrandet från @agoradigitale var ymnigt om vad jag hade att säga. Mitt halvtimmestal direktsändes också, fick jag reda på efteråt, i deras motsvarighet till P1. Slides finns här (på engelska) om någon vill se.

De var särskilt imponerade av att vi hade åstadkommit vad vi har åstadkommit utan medieutrymme, utan en enda anställd, och utan en enda kvadratmeter kontorsyta.

Tyvärr hade jag inte möjlighet att umgås mer socialt med de här intressanta människorna — jag kom fram till Salerno helt utmattad klockan 21 igår kväll, och fick kasta mig i en taxi till flygplatsen i stort sett direkt efter jag hade pratat färdigt. Men jag gick därifrån med en inbjudan till italienska parlamentet där jag skulle få berätta mer om piratidéerna, och vi ska också ses i Bryssel och prata vidare. En annan av personerna i publiken var Marco Cappato, som varit MEP tidigare, och då raktigenom god i informationspolitiska frågor. Jag bjöd in honom också till Bryssel.

Sociala band bygger aktivistnätverket.

Just nu sitter jag på en mellanlandning i Amsterdam (och fick precis besök av en svensk landsbygdsaktivist som ville att jag skulle blogga om informationspolitikens betydelse för landsbygden – gärna!) och äter lite rökt lax och dricker vitt vin i något slags mousserande-vin-bar för att slappna av lite inför sista, sena flighten hem till Stockholm. Baren heter, passande nog, “Bubblor” kort och gott.

Det är mycket jobb, resan började klockan 0745 igår morse, och jag kommer hem vid midnatt idag, utan att ha hunnit med något nöje i Italien (tyvärr! – verkligen tyvärr). Men det är givande att sprida idéerna.

Imorgon håller Brysselteamet ett seminarium för att förbereda Europaparlamentet på tredjeläsningen av Telekompaketet, och i Göteborg håller Piratpartiet där ett parallellseminarium till det pågående imaterialrättsseminariet där.

Vid midnatt är jag hemma. 0730 måndag fortsätter arbetet.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Grå

  Läst Slidesen. Skulle varit roligt att få se eller lyssna på. Några av dina bästa föreläsningar är ju gjorda utomlands.
  Är det medvetet som du lägger upp sakerna på ett mer grundläggande sätt när du pratar i andra länder? Är det för att debatten kommit längre här?

 2. Hans J

  Det är betecknande att man kan bli upprörd till och med av att läsa några slides. De sista bilderna mest förstås.

 3. Per Sandström

  Misstänker att du gjort en freudiansk felskrivning på slide 30: “Don’t like the media. Be the media.”

  Annars imponerande på alla sätt. Synd att du inte kunde stanna ett par dagar i ljuvliga Salerno och njuta av små citroner gula på Amalfikusten.

 4. Billy G

  Fan rick, du får se till att säga till organisatörerna på sånna här events att om de ska spela in eller sända ditt föredrag att de skickar dig en kopia som du kan lägga upp på våran hemsida.. =)

 5. HR

  Läste jag verkligen rätt om att du blivit inbjuden att tala i parlamentet?

  Yaaaaarrr…! isåfall.

 6. Calandrella
 7. rutros

  Dina slides gav en lysande översikt. Förestår om de blev inponerade. Bra jobbat
  Respekt.

 8. EricJ

  Välkommen hem.

 9. Per Hamnerius

  Intressant att du skriver att 4 av de 5 mest inflytelserika svenska bloggarna är piratbloggar. Hur mäter man sådant?

 10. Rick Falkvinge

  Per: Jag ser att Christian iofs har halkat under Svenskans ledarredaktion nu, så det är inte sant längre. Nu är det fyra av topp-sex, och inte fyra av topp-fem.

  Men man mäter det genom vilka bloggare som pekar på varandra. Länkar, alltså. Den som får flest referenser över tid — inlänkar — är den som påverkar andra bloggar, och därmed diskursen, mest.

  Topplistan finns här.

 11. Universal stämmer Stockholms musikskolor « Väderkvarnen

  […] nyhet från framtiden hamnat hos Väderkvarnen. Farmödrar, kökbsbordsägarinnor, karamellkokare, pirater, HAXar, humlor och hyenor har skrivit bra i relaterade frågor. Seglare och calandrellor skriver […]

 12. Väderkvarnen

  OT (sorry): Av någon anledning syns min WordPress-trackback här, men min pingback syns ej i kommentarerna. Kan någon förklara varför?
  THX
  V

 13. Fredrika

  Någon skrev häromveckan, och jag håller med, att punkt 1 ingalunda kan anses vara en del av dom mänskliga rättigheterna för upphovsmän, eftersom monopolet kan säljas och köpas som en handelsvara, och mänskliga rättigheter ska ingalunda kunna säljas och köpas som en handelsvara.

  Endast 3 och 4 kan ses som mänskliga rättigheter för upphovsmän, dock inte heller 2 i sin helhet, eftersom huruvida man ska betala ersättning enligt den punkten verkar bestämmas av jättarna själva, då vad jag vet MTV aldrig har betalt sådan ersättning, då dom anser att värdet att spelas i deras kanal är ersättning i sig självt.

  Personligen tycker jag att stora delar av tvåan ska skrotas helt, eftersom den utgör ett enormt ekonomiskt resursslöseri, där vad jag läst stora delar försvinner någonstans mellan insamlandet och utbetalningen till upphovsmännen. Skulle 2ans omfång minskas skulle enorma ekonomiska belopp frigöras i samhället, som upphovsmännen själva kan kämpa om på egen hand genom äkta konkurrens, istället för som idag få utbetalt till sig genom en ersättningsmodell som får ses som allt annat än rättvis och hjälpande för kämpande upphovsmän, då majoriteten av pengarna betalas ut till den lilla klicken med mest framgångsrika upphovsmän, som alltså inte har något som helst fortsatt behov av ersättningen som incitament för att kunna skapa.

  Om inte annat så ska ska möjligheterna att kräva in ersättning från verksamhet som inte använder verken som sin primära handelsvara tas bort, frisörsalonger och butiker ska inte betala någon ersättning för att dom har musik i bakgrunden av sin verksamhet.

  Utöver det så borde även punkt 2 reglera onlinedistribution av kultur, som i bl a Ryssland, så att alla återförsäljare av digital kultur själva kan sätta sitt pris, istället för att idag vara helt låsta av skivbolagens krav, då det faktiskt är onlinebutiken som står för all exemplarframställning och distribution av verken. Det är enda sättet att skapa äkta sund konkurrens på marknaden för digital försäljning, vilket AllOfMP3 och dess efterföljare bevisat bortom allt rimligt tvivel, då dessa butiker under tio års tid varit dom enda som erbjudit exakt det som konsumenterna efterfrågar, till ett konkurrensutsatt pris.

 14. Fredrika

  Men vad faan, radera Rick, det kom under fel inlägg.

 15. Hans J

  Fredrika:

  Inget problem för oss med RSS-läsare… 🙂

Comments are closed.

arrow