SJ och Psykbrytet

Det verkar som om SJ har återhämtat sig från det värsta av sitt psykbryt med att kräva legitimation av alla. Enligt uppgift begärde de biljett och legitimation av alla de första dagarna, men gör inte det längre — åtminstone inte för stunden. Just nu sitter jag på X2000 norröver, och var klar att ställa till med ordentlig strid över att vägra visa legitimation (direktsände, etc), men utropet var något i den här stilen:

“…vill vi se på biljetterna. För er som reser med studentbiljett eller årskort vill vi även se legitimation.”

Tills vidare kommer namnet på min biljett ändå att vara “Villkoret bestrides”. På så sätt kan ingen klaga på att jag accepterat att biljetten är personlig.

Ja, jag är beredd att slåss för att vi inte ska ha några jävla inrikespass. SJ har fått ett Psykbryt och behöver tydligen hållas nere med lagstiftning. Samma sak med all lokaltrafik som tycker att det är en bra idé att registrera hur alla reser.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Martin

  civil olydnan i sin prakt.

  keep it up…

 2. Robin Rönnlund

  “Villkoret bestrides”, det är en bra sak!

  Jag skulle vilja poängtera att över lag så är möjligheterna att köpa sina resor utan att visa någon som helst legitimation mycket svår när det gäller SJ då de i princip helt upphört att ha kontantbetalning som alternativ vid biljettköp.
  Jag har ett flertal gånger kunnat köpa biljetter på tåget till samma pris som från automat eller biljettlucka just genom att säga att jag inte anser att det ska vara ett krav att inneha kreditkort för att kunna resa med inrikeståg.

 3. Daniel S malmö

  Jag kommer vägra att visa leg ifall de ber om det. Jag har endast mitt körkort när jag kör bil. Finns väl inga lagar som kräver att man måste ha leg. på sig. De får väl kasta av mig tåget helt enkelt ifall det händer. Sen av ren jävulskap skall kräva pengarna tillbaka på min biljett 😉

  Man behöver inte leg. idag i större utsträckning de få gånger jag betalar med kort har alla koder idag iaf i malmö.

  Dock tar jag ut mina pengar och handlar kontant för det mesta då i Malmö inte alla tar kreditkort. Pratiskt samt sen slipper Visa o andra loggar hur jag spenderar mina pengar.

 4. Nicke

  Tyvärr är det nog allt för få som inser att möjligheten att betala kontant, faktiskt är en del av den nationella säkerheten. Utan kontantmöjlighet blir samhället mycket mer sårbart.

 5. JonasN

  Bravo!
  Jag kommer göra samma sak med Västtrafik om de apar sig.

  Får jag rekommendera Ghandi’s regler för en satyagrahi?
  Eller hans självbiografi, rent av?

  Förresten… Ghandi’s första civila olydnad skedde på ett tåg! Han hade köpt en förstaklassbiljett, men konduktören hänvisade honom till en sämre vagn eftersom han var mörkhyad.

 6. Putte

  Lysande Rick, du är vår stora frihetshjälte. (Håller helt med om att det är viktigt att försvara rätten att betala kontant.)

 7. Stefan

  Bra Rick! “Villkoret Bestrides” är ett alldeles utmärkt namn, jag kopierar det om jag ska åka tåg.

  Alternativet är att tejpa över all information på sin legitimation förutom foto och namn (glöm inte streckkoden på baksidan) så att de inte får mer information än de har nytta av.
  Sen ska man naturligtvis kräva att konduktören visar legitimation så att man kan vara säker på att man inte ger bort sina persondata till fel person. Självklart fotograferar man dessutom konduktörens legitimation för att tydligt demonstrera varför man tycker att det är en dålig ide.

 8. Arnep

  Visst är det galet att SJ kräver leg. vid resor, och likaså att man inte kan köpa biljetter kontant. Men vill man kolla hur en person förflyttar sig är det bara att följa mobiltelefonens signaler. Jag förmodar att man även filmas av övervakningskamrer på stationerna, så att vara anonym är nog ganska svårt.

  En helt annan sak som rapporterade idag, var en pågående utredning, “Socialtjänstdatautredningen” som tillkommit på regeringens uppdrag. Man kan ju spekulera i om regeringen även gett direktiv vad utredningen skall resultera i. Man vill förbättra statistiken mellan socialtjänst och sjukvård. HAX skriver om detta. Man tänker sig att införa personummerbaserad statistik. Det är två saker som tidigare inte funnits i statistiken som man nu vill ha med, etnisk bakgrund och politiska åsikter.
  Erich Mielke (Stasi-chefen 57-89) skulle varit mycket nöjd med det här förslaget. Man kan undra från vilken planet dessa utredare kommer ifrån. Så här har man resonerat, citat: “Ungdomar som på grund av politiska åsikter har ägnat sig åt kriminalitet eller annat beteende, vilket medförde att man hamnade hos socialtjänsten. Där behöver man veta vilken gruppering en individ är med i för att kunna undvika att man placeras med fel politiska motståndare.” Smaka på meningen – … på grund av politiska åsikter har ägnat sig åt kriminalitet eller annat beteende. Vad för slags kriminalitet, kan det vara fildelning, eller trimmad moppe? Och vad innebär annat beteende? Det är nog bäst att registrera alla i Piratpartiet! Och alla djurrättsaktivister, och vänsterpartister och miljöpartister, ja och alla som inte röstar på alliansen.
  Ett sådant här förslag måste stoppas i papperstuggen innan det hamnar hos politikerna

 9. Rättvis trygghet. Äntligen! « Väderkvarnen

  […] ofta läsvärd karamellkokerska skriver om utsatthet. Små fåglar, och stora, bloggar oförtrutet om journalisthyckleri och SJ-pudlar. Bevingade småkryp låter oss vänta med […]

 10. MaxH

  Enligt vän som jobbar som tågvärd hos SJ, som jag givetvis pratar mycket politik med i övrigt också, sa, förutom att de inte lagrar det där nånstans, också att de bara vill ha namn – alltså inte legitimation per se. Min fundering är ju att dessvärre betyder det ändå att man måste bevisa att man har det namnet man har uppgett när man köpte biljetten på något sätt.

  Däremot ett tips; det går fortfarande att köpa helt anonyma biljetter i biljettautomaterna – de blåa där man trycker koder för orter. De är ofta lite billigare dessutom.

 11. lasso

  Jag blev utsatt för den här kränkande behandlingen tidigare i veckan. Ena vägen var det inga som helst problem (de frågade inte efter leg) men på hemvägen så insisterade tågvärden.

  Jag hade både tänkt ihop en handlingsplan och hade med min netbook för att filma spektaklet, men tyvärr var jag alldeles för upprörd för att få igång argumentationen eller ljudet på netbooken. Argh! Det slutade med att jag visade mitt leg helt enkelt…

  En idé som jag verkligen hade velat pröva var att be tågvärden om leg. Man är ju bara tvungen att visa sitt leg för tågvärden och det är ju inte säkert att personen framför dig jobbar för SJ bara för att han eller hon har en uniform. Jag har hört att svartabörshandeln med SJ-uniformer är gigantisk nu för tiden…Nog bäst att kräva nån slags bevis för att den som vill kontrollera din biljett varkligen har rätt till det!

 12. SLP

  Ja, jag var inställd på att bli svår och jobbig på tåget från Tokholm idag, men jag behövde inte. Jag blev inte tillfrågad om leg alls.

  Bra, idiotin kanske är över.

 13. MarikaE

  Tyvärr måste ja säga att min upplevelse idag är att idiotin inte alls är över.

  Legitimation krävdes för att utnyttja min sms-biljett idag 🙁

 14. Tomas

  Möttes idag ev en konduktör på tåget (1410 Sthlm-GBG 1 kl) som med emfas hävdade att jag som myndig svensk hade en laglig skyldighet att bära ID…

  Jag undrar om någon fått veta hur SJ tänker göra med personer som inte kan få ID kort eller LMA kort? DVS personer med uppehållstillstånd men utan möjlighet att styrka sin ID?

 15. Hans J

  Den där “myndige” konduktören snackade SKIT!

  Det finns ingen sådan skyldighet!

 16. […] alltså enligt min mening inte kan avvisa Kalle Anka, Ulla-Bella Sekreterare eller Rick Falkvinges Villkoret Bestrides, enbart på den grunden att de vägrar legitimera sig. Legitimationstvånget är ett avtalsvillkor […]

Comments are closed.

arrow