En tung och viktig höst

Det händer mycket i höst. Och det vi behöver fortsätta göra är att prata, prata, prata om frågorna. Det är det enda vi kan göra — men vår erfarenhet visar oss också att det räcker.

Till att börja med vill vår infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) och Europas ministrar ta bort rätten till en rättegång, innan straffet döms ut. Straffet ska komma först, och sedan ska man eventuellt få en prövning ifall man var skyldig. Mer konkret vill hon att människor ska kunna stängas av från Internet utan föregående rättegång, men möjligtvis ska man kunna få en rättegång i efterhand, om man orkar driva frågan. Det är så barockt att man har svårt att tro att det är på allvar. Det handlar om Telekompaketets tredjebehandling och vi har Christian Engström (PP) som rapporterar från plats i Bryssel.

På samma sätt har SJ fått ett psykbryt om att återinföra inrikespassen. Du ska inte kunna resa någonstans utan att visa identitetshandlingar. Det är inte utan orsak som det här kallas för ett papieren-bitte-samhälle. Jag funderade i en bloggpostning på om enda sättet att få slut på sådana här dumheter är att göra identitetskontroll till myndighetsutövning (så att bara myndigheter, polis och bank får begära legitimation). Vi har rätt att vara anonyma i vår vardag.

Hösten fortsätter med det så kallade Stockholmsprogrammet. I Bryssel är man tydligen extremt förvånad, att Beatrice Ask kommit undan med att svära sig fri från den så kallade Framtidsgruppens rapport, när hon själv var med och skrev den. I den rapporten gör till exempel klart, att terroristprat ska kunna straffas. Terroristprat. Terrorism är aldrig prat; terrorism är våld. Det här är första gången som kommunikation mellan medborgarna klassas som samhällshotande verksamhet. Och det är vår egen regering som driver igenom det under sin period som EUs ordförande.

Nu närmast har vi FRA-lagen som kommer upp igen. Sista chansen att hindra att kablarna kopplas in: motionerna som river upp lagen ska behandlas. Mer hos Hax.

ACTA, Anti-Counterfeiting Trade Agreement, får mer och mer aktualitet. Det är lagstiftning som förhandlas fram i hemlighet (!) mellan USA, EU och Japan, som innebär att tullen får gå igenom din MP3-spelare och laptop och beslagta din nyköpta handväska. Det kommer också att påverka nätet. Hur vet vi inte ännu. Medborgarna får inte se lagstiftningen, men däremot är storföretagen med och skriver den. Jag tror inte jag varit med om liknande mygel någonsin: lagstiftning ska självfallet tas fram med full öppenhet och insyn.

Och mitt i alltihop har Domstolsverket censurerat Internet för sina egna anställda, så att de inte kan läsa kritiska granskningar av hur de arbetar. Det borde vara en självklarhet att offentligt finansierade verksamheter inte får censurera nätet för medborgare eller anställda, bidra till censurering av nätet, eller välja ett censurerat nät då ocensurerade finns att tillgå.

Och som slutkläm börjar arbetet mot riksdagsvalet nu. Nästa lördag är det exakt ett år till valet.

Så vi behöver donationer. Små, men många, donationer.

Allt det här är ett tungt lass att dra. Och för det behöver vi hjälp, all hjälp vi kan få. Det kostar pengar att driva politik och vi har fortfarande inget statsbidrag. EU-valsuccén hjälper oss inte i det avseendet. Det är sant att vårt kontor i Bryssel får lite pengar till papper, gem och telefonräkningar, men vi är helt och hållet beroende av donationer från våra medlemmar.

Därför vill jag verkligen be dig, just dig, att bli Guldpirat och lägga upp en återkommande donation på ett belopp som du anser vara lämpligt varje månad. Det kan vara 25 kronor, det kan vara 50, eller det kan vara 100. Eller något annat. Det är verkligen helt avgörande för att vi, som arbetar ideellt med frågorna, ska kunna driva informationspolitiken nu när vi har ett år till nästa val — den sortens smådonationer är vår enda inkomst. Beloppet du väljer är inte viktigt, men däremot att det kommer in lite varje månad.

(Ja, vi arbetar fortfarande ideellt här i Piratpartiet i Sverige. Den enda som är anställd är partisekreterare Mårten Fjällström, som är anställd på halvtid. Jag själv är donationsfinansierad för min mat och hyra, även om de flesta donationerna har upphört efter EU-valet, så att det inte riktigt går runt månad till månad. I Bryssel har vi däremot tre personer anställda för EU-pengar. Så även om tanken är att fler ska kunna anställas här i Sverige för EU-pengar, så är det inte så ännu.)

Så gå till din Internetbank nu, just nu, och lägg upp en återkommande överföring den siste i varje månad till SEBs bankkonto 5403-1002815 eller bankgiro 5760-2229. Läs mer på sidan om Guldpirat.

Vi hörs igen om en vecka. Då är det exakt ett år till valet.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. jimmy

  Varför har ni inget autogiro? Borde göra överföringen ännu smidigare, och dessutom kan ni erbjuda möjligheten att betala direkt i medlemsformuläret. Borde ge desto fler donationer.

 2. HR

  Tigga i medlemsformuläret är kontraproduktivt.
  I välkomstmailet isåfall.

 3. Qer

  Två frågor:

  1. Var är uppgifterna om hur man donerar till dig? Jag har en överföring som jag faktiskt inte riktigt vet vad den är till, det är möjligt att den går till dig men jag minns faktiskt inte (seniliteten har satt in tidigt…).

  2. Du säger till när det ordnar sig med en mer stadig inkomst så vi som donerar tex kan börja trycka in de pengarna i partiet i stället? Iofs donerar jag redan till partiet med, men ändå…

 4. Putte

  Har det någonsin funnits inrikespass i Sverige? Jag tror inte det, det är snarare Sovjetunionen och möjligen DDR man ska jämföra med.

 5. Grå

  @Putte: Jodå. Nog har vi haft inrikespass alltid. Från 1555 till 1860.
  De flesta europeiska länder har haft sådana, och de gillades av adeln, kungarna och kyrkan som ett sätt att hålla koll på befolkningen. De avskaffades kring slutet av 1700-talet, då mer demokratiska vindar så sakliga började blåsa.

  Alltid kul att veta vad för slags samhälle vi är på väg tillbaka till.

 6. Insanity

  Då är det la på tiden att den nya generationen tar några steg frammåt och börjar averka åldringspolitiken i landet.
  Dags för nytänk.

 7. Svålen

  En medlemsavgift på 25kr/mån vilket skulle innebära en årsavgift på 300kr skrämmer inte bort våra medlemmar. Det skulle innebära 15 mille för Piratpartiet att kunna spendera till nästa års val.
  Värt att diskutera som sagt va.

 8. Insanity

  Vore nog bra om PP och dess medlemmar går ut hårt med fakta och information om vad som händer i sverige ist för reklam om partiet.
  Skulle nog vinna många medlemmar pga PP´s öppenhet och enkla förklaringar som folk orkar läsa/lyssna på.

 9. Anne Kekki Forshaga

  Jag har inget emot donations önskan. Den är helt okej.

  Men nu säger jag emot dig Rick.. Hör du själv vad tjatig du är.. prata, prata ,prata…det enda vi kan göra…Det jag tycker fattas är små flygblad. där en kan se vad piratpartiet vill jobba för. Enkel information om hur en blir medlem. enkel information om platser på nätet där Pirater finns.Är väl ingen dum ide om det går ut sådana som vi kan printa ut i Svart… alla äger inte färgskrivare…Sedan börja pryda vårt land under hösten. En till medlem, kanske en till donation?? Kanske en till som är kunnig på det som Partiet behöver hjälp med?
  Praktikern har pratat…*ler*

 10. Jonas

  Svålen: jag går ur partiet den dagen då de kräver betalt från mig. Att jag sedan donerar pengar mer än 25 kronor i månaden är inte intressant – men kräver de pengar går jag ut.

 11. JonasN

  Obligatorisk medlemsavgift är dåligt, det har vi diskuterat många gånger förr.

  Systemet med frivilliga donationer är bättre. Jag tror faktiskt det ger mer pengar, även om vi ännu inte har fått några siffror från vare sig Rick eller partistyrelsen. Om ni visade vad pengarna går till skulle nog donationerna öka.

  Det här är ett system som håller partitoppen i schack. Vill de ha pengar måste de jobba för det. Vi ger pengar när vi ser att det händer saker.
  Det uppmuntrar till ett rationellt användande av pengar.

  Själv har jag donerat minst 2000 kr det senaste året. Sedan kan jag sitta hemma och mysa och känna mig delaktig i piratrörelsens framgångar. Hittills har det varit ett synnerligen prisvärt nöje!

 12. Rick Falkvinge

  JonasN, fullständig redovisning finns här: Budget och utfall på PirateWeb

 13. Mr Profit

  Rick Falkvinge>> “Det här är inte en sida du har tillgång till.
  CanSeeBudget”
  Står det när jag loggar in på PirateWeb.

Comments are closed.

arrow