Dagens kuriosa: Sveriges flora

Man pratar ibland om hemska spindlar i Australien, ormar i Latinamerika, etc, som man ska se upp för. Men det finns några saker i naturen att se upp för i Sverige också.

Det finns en relativt ovanlig växt i Sverige, Nymphaea alba, som är så giftig att om man bara har suttit rakt under dess blomma i så lite som en halvtimme,  så har man absolut ingen chans att överleva. Inga kända fall av överlevnad finns nedtecknade.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Mr Profit

  Jag antar att du refererar till något med den logiskt felaktiga slutsatsen… frågan är bara vem/vad.

 2. Ior

  Hö hö.

 3. Joshua_Tree

  Förbjud! Tänk på barnen!

 4. none

  f.y.i.
  Sitter man under blomman(i dess naturliga miljö) kommer man att lida av andnöd, jag skulle tippa att man dör långt innan halvtimmen har gått.

 5. Snago

  Haha! Tog ett tag innan jag kopplade.
  Men man skulle ju kunna ha en snorkel eller syrgastub om man nu tvunget måste sitta just där 😛

 6. Robert

  Tro att det har något med syrebrist att gör, men någon minut bör dock vara rätt ofarligt har jag läst.

 7. HR

  Nymphaea kan härledas från grekiska νύμφη, nymf, som i den grekiska mytologien var ett kvinnligt övernaturligt källväsen. Den vita näckrosen skulle ha uppstått när en nymf dog av svartsjuka.

  …ett kvinnligt övernaturligt källväsen…

  😉

  HR – Rabiat mot-ståndare av kvotering av ett kön just inom PP.

 8. Zac

  Hah! Jag fattade faktiskt vad det var utan att klicka på länken!

  Iofs är det väl det enda latinska namn på en växt jag kan… (farsgubben älskar sin damm)

  //Zac

 9. Daniel Wijk

  Var det inte något fiskegubbe i Norge som gick att rädda efter flera timmar under väldigt kallt vatten?

  Troligtvis fanns dock inga vita näckrosor där han “badade” men ändå…

 10. Calandrella

  Haha.

 11. Johan

  Heh, nu försökte du allt vara lite lurig.

 12. Kalle E

  Alltså – obduktionen av de förolyckade ger sken av att det handlar om svåra fall av diväteoxid-förgiftning.

  Vilket visserligen inte gör det mindre tragiskt. Men vi kanske inte ska skylla allt på Nymphaea.

  Diväteoxidförgiftning har ju setts vid många andra tillfällen, då det är ett relativt vanligt ämne – finns till och med spår av det i bröstmjölk – samt ytterst beroendeframkallande.

 13. Väderkvarnen

  Sedan Sveriges Riksdag röstade fram FRA-lagen har vi haft noll terrordåd. FRA skyddar oss och våra barn. Jag lovar. Det är säkert.

 14. Manne Trygg Monvall

  LOL!

 15. ZastDerg

  @Rick: ursäkta min tröghet, jag tror inte att jag är den ända som inte fattar kopplingen, förklara dig, tack. =)

  @Väderkvarnen: Du har rätt, precis som jag har rätt när jag säger att sedan jag köpte min mobil har Sverige inte blivit anfallna av sabeltandade tigrar. Alltså måste min mobil ha en funktion som håller sabeltandade tigrar borta från Sverige. Mitt bevis: ser du några sabeltandade tigrar som försöker anfalla oss? Nej, just det.

 16. Väderkvarnen

  Zast, klicka på länken, sätt dig under blomman

 17. Hans J

  @Rick:
  Du är ju ute och reser en smula i Sverige. Du gör alltså då och då en “e-ricksgata”…

  Jag vill då tipsa om en plats där utsikten är så bedårande vacker att man drabbas av andnöd. För att motverka för mycket turism dit så vill jag bara säga att platsen ligger exakt lika långt ifrån Stockholm, Göteborg, Malmö och Jönköping så blir det lättare att hitta.

  @Väderkvarnen:
  Du gör en helt riktig observation men “det givet” att det blir oro i landet om man försöker tvinga “en debatt att lägga sig” så kanske det kan vara på sin plats att påpeka att det går lika bra med selleri.

  Svenska folket är tack och lov sämre dresserade än min hund som är en baddare på att efterkomma uppmaningar som Reinfeldts!

  Nu krävs det dessutom “två för tango” och som varje hundägare vet så krävs det i agility-träning också en kompetent husse eller matte. Så i denna löjliga dans saknas totalt förutsättningar för av “hussen” önskat resultat.

  @ZastDerg:
  Jag är ju före detta göteborgare (snyft).

  Ja, fram tills nu i dagarna så har jag bara varit en “göteborgare i förskingringen” men någon gång nu i dessa månader har jag bott längre i Stockholm än i Göteborg.

  Jag vill då också gärna börja delta i denna min hemstads försvar…

  Alltså, ZastDerg: Vad har du egentligen emot Stockholm. Jag menar i denna stad “eter man rekor”. Man har ju inte bara en enda ända utan man har ju minst två och “vi ståkhålmare” måste väl få ha vår dialekt ifred.

 18. Arthur

  Inte för att vad jag vet vad det här inlägget har med någonting att göra, men roligt var det 🙂

 19. Sippan

  Tveksamt om man kan kalla diväteoxid beroendeframkallande, eftersom beroendet finns där redan innan man börjar inta det. Det kan ju inte framkalla ett beroende som redan är där 😛

 20. Ilja

  @Kalle E: Vattenförgiftning och drunkning är inte samma sak.

 21. Hans J

  En annan sak som många inte har helt klart för sig är att diväteoxid också är ett potent lösningsmedel – även i mycket små mängder.

  Det kanske är att gå för långt att ropa på förbud men detta kanske bör påpekas.

 22. Björn Persson

  Jag tvivlar starkt på att det finns någon utsikt att tala om på platsen som ligger exakt lika långt från Stockholm, Göteborg, Malmö och Jönköping. Jag tvivlar ännu mer på att den lilla utsikt som eventuellt kan finnas är så bedårande vacker som Hans J påstår. Det torde nämligen vara synnerligen mörkt på platsen i fråga, eftersom såväl solen som månen och alla stjärnor är permanent förmörkade där. Denna slutsats baserar jag på allmänt kända data rörande koncentrationen av natriumklorid i Vättern.

  Daniel Wijk har i och för sig rätt, men ett sådant återupplivande är möjligt bara om vattnet är mycket kallt, och då blommar inte näckrosorna.

 23. Hans J

  Nja Björn,

  du får nog räkna igen… Det finns faktiskt inte bara en sådan plats som uppfyller de kriterier jag angav, utan två. Den ena av dessa har en bedårande utsikt + att man nog får andnöd där. På den andra hittar man näppeligen vatten, fast värmen kan man nog inte klaga på där.

 24. Hans J

  Får nog rätta mig själv innan någon annan gör det. Det finns bara en sådan plats men något vatten finns det inte där.

  Rick! stanna! stanna! åk inte det är inget vidare där!

 25. kenny_lex

  Om blomman är giftig gör ju att diskutera, farlig är den i alla fall och borde där med förbjudas. De som säljer krukväxter borde instifta en Anti Nymphaea Byrå för att ta i ut med problemet.

Comments are closed.

arrow