Vilka bevakar andra länder?

Som en följd av Anaïs‘ alldeles exempellöst strålande arbete med att bevaka vad som händer i Frankrike på den informationspolitiska arenan, så slår det mig att Piratpartiet skulle må bra av människor som bevakade vad som hände i ett par andra europeiska länder.

Det är möjligt att det redan finns, och att jag inte uppmärksammat det. Det är också möjligt att det skulle kunna lösas genom att det lokala piratpartiet postade mer på engelska, om någon ansåg sig ha tid (jag vet själv att PP tenderar att fokusera inrikespolitiskt, eftersom det är där nästa slag står, och bara i undantagsfall tittar på internationell koordination).

I steg fyra i Planen krävs det att vi skaffar en inrikespolitisk dominans i ett par länder i Europa för att svänga EU. (Vi är mellan steg två och tre just nu.) Det behövs inte många, men det behövs några specifika, eller det finns ett par möjliga kombinationer av några specifika.

Därför undrar jag om det finns någon som bevakar  Danmark, Tyskland, Finland, Holland, Spanien och Polen?

Det kunde också vara intressant för svenska medier i rollen av expertkommentator. (Anaïs skulle göra ett strålande jobb som expertkommentator på fransk informationspolitik.)

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Mr Profit

  Håller helt med. Anaïs gör ett fullständigt strålande jobb.

 2. Väderkvarnen

  Rick, har du några tips på bloggar etc för att överblicka dårskaperna i föregångslandet Storbritannien?

 3. Grå

  Har vi inte något ställe på PP-International där vi själva lägger ut de viktigaste sakerna från Sverige?

 4. Gregor

  Jag märker att partiet vill samla och utnyttja medlemmarnas kunskaper. Det är bra, idag fick vi till exempel av Christian uppdrag att gemensamt analysera ett dokument från EU-kommissionen.

  Beträffande bevakning så kan jag säga att från Polen har vi inte mycket att hämta (ja, jag är från Polen, bosatt 32 år i Sverige). Tvärtom, hävdar jag, det är vi som borde bidra med kunskaper i hur piratjobbet skall utföras. Det polska piratpartiet fick man åter registrera för att man saknade erfarenheter i partiarbetet, något som man själv erkänner. Det var i juni det. Sen dess är hemsidan ej uppdaterad, diskussionsfora är tysta så hur det gick med registreringen vet jag inte. Nej, tills vidare dra ett streck över Polen.

  Fast det är klart – dyker det upp en viktig text på polska så får jag väl ställa upp. Det kan hända att någon av de våra nere i Bryssel behöver det.

 5. Rick Falkvinge

  Väderkvarnen: Storbritannien är uträknat, det har redan fallit. Jag är intresserad av länder vi kan använda för att vända utvecklingen.

  Gregor: Polen är en möjlig nyckelspelare i att vända Europa, för det är ett stort och ganska kaxigt land med många parlamentariker. Det var tråkig information om Partia Piratòw.

 6. Väderkvarnen

  Rick, jag håller inte riktigt med.

  Storbritannien är kört, för direkt aktivism, ja kanske.

  Men, nej, detta gör det inte mindre intressant, det gör det mera intressant, så som varnande exempel för övriga. Men framförallt händer det så mycket där att det inte bör ignoreras. Men jag får väl lyda mitt eget råd – och börja forska själv…

 7. Slasher

  Helt rätt initiativ i alla fall. Piratpartiet har inte bara ett nationellt intresse. Internet och våra ideer går över alla gränser och vi måste samarbeta internationellt.

 8. Mollemand

  Personally I’m Danish, and could be keeping taps on the situation in the Old Country 😀

  However, do not expect the world-class reports you get from Anïs!

  I’ll have a look at it, and try to do my best – albeit in english. I still know a few reporters and MP’s in Denmark. (+ a whole shed-load of stone flinging punks and underground delights :P)

  Is bay-word the place to blog?

 9. Tobias

  Jag är bosatt i holland och håller semi-koll på vad som händer här.

 10. Mikael Nilsson

  Och, om någon av er bloggar, på danska,engelska eller svenska spelar mindre roll, se då till att kontakta mig så att ni kan hamna på live.piratpartiet.se. All bevakning på ett ställe! Maila [email protected].

 11. mjn

  Håller med Gregor om Polen. Är bosatt där sedan ett par år och försöker följa vad som händer. Till skillnad från i t.ex. Sverige och Tyskland finns ingen som helst debatt i Polen i gammelmedia (och jag har inte hittat mig några bra polska bloggar att följa regelbundet. Tips?).

  Men Polen borde vara ett bra land för en piratrörelse i vissa avseenden: man är notoriskt otrogna sina partier – ännu har ingen regering blivit återvald och man är otroligt skeptiska mot statlig insyn/övervaknin – läxor från socialisttiden – staten är inte din vän…

  Å andra sidan är en stor del av befolkningen stockkonservativa mohairbaskrar som lyssnar på Radio Maryja och röstar på Kaczynski och värre.

  Svårt land, men det vore trevligt att se lite debatt här. Piratpartiets blogg uppdaterades senast när Marcin de Kaminsky var här i juni… det räcker inte. Min polska är dock god nog endast till att tjuvlyssna, skriva och debattera måste någon annan göra något år till.

 12. Micke A

  Bra idee!
  Tycker en “pirate international” site vore nice där man kan läsa bloggposter ifrån alla länder på typ engelska. Samt där man kan sammordna saker på internationell nivå!

 13. Victor

  Vet inte om du besöker irc så ofta, men där finns #ppuk som exempel.

  Ta /list och leta upp alla länder. Bör ju inte vara så farligt att gå in å fråga dem på engelska ifall intresset finns ifrån deras sida!?

 14. JKase

  Jag skulle nog kunna bevaka Finland till nåt nivå iaf, eftersom jag är ju finsk men bor här i Uppsala :p Är dock jävligt upptagen med massa saker, men lite till gör väl inget.

 15. JKase

  Jag tog kontakt med finska PPs ordförande iaf om dom skulle vilja ha en sån här översättarstudent att översätta deras blogpost till engelska. Får se vad och när han svarar.

 16. Ushas

  Hittade en spansk PP chat, och har där fått en mail adress plus andra sajter att kolla på. Skall försöka kolla vidare, då jag har svårt att bestämma åldern på dom jag chattar med och vet inte hur väl det stämmer med sanningen vad som sägs.
  Verkar dock som att det fortfarande är legalt med fildelning men lag är på gång. Däremot har man lagt skatter på det mesta som berör datorer och nät.

 17. Daniel S malmö

  http://sydsvenskan.se/malmo/article550886/Kameraovervakning-genom-Malmo-kan-bli-tillaten.html

  Nu börjar vi Sverige också. Mer eller mindre hela centrum av Malmö. Vi får väl kalla oss lilla london istället för lilla chicago…

 18. Putte

  PROTESTERA MOT CENSURFÖRSLAG AV .SE DOMÄNEN

  Mejl från webbhotellet Binero:
  ————–

  Hjälp oss stoppa PTS domänförbud nu – innan det kommer fler

  För fem år sedan misslyckades Handelsbanken att få .SE att avregistrera en domän. Därefter började de lobba, både hos media och myndigheter.

  För tre veckor sedan lyckades de. PTS underrättade .SE-domänen om att nu ska alla se-domännamn innehållande B-A-N-K förprövas så att de inte kan sammanblandas med bankverksamhet.

  .SE-domänen, ombudsföreningen och många andra har invänt att detta saknar lagstöd, att det är ineffektivt, att det drabbar tusentals domänägare, hundratals platser och individer med bank i namnet. Men det är inte det viktigaste.

  Det viktigaste är att om ett företag tillåts få igenom detta så kommer fler förbud snart. Diskriminerande ord, varumärken, andra professioner, oönskade ord såsom warez, fildelning etc. Snart krävs en advokat för att registrera en domän.

  Denna regel skulle bli den första i sitt slag i Västeuropa – men inte den sista.

  1 oktober måste .SE-domänen svara PTS. Hjälp oss att få dem och politikerna att svara rätt.

  Skriv under protestlistan:
  http://www.namnbank.se

  – det tar någon sekund, kan ha effekt i decennier

 19. Svenska Spel och FRA

  […] Hursomhelst känns det väldigt obehagligt. Jag stängde sidan. Fan vet vad som döljer sig där. Hoppas att Rick Falkvinge inte glömmer Sverige. […]

 20. Mattias Andersson

  Åh, Finland Norge Danmark skulle vara rätt intressant, även Storbritannien eftersom att de verkar vara så fullständigt väck där borta.

  En annan fråga är väl om det finns någon svensk integritetsbloggare som verkligen bryr sig om att få ut svenska nyheter i etern, dvs blogga på engelska, det skulle också vara kul.

 21. RikMatts

  Tjeckien hör nog också hemma på bevakningslistan. I alla fall har Piratpartiet ju där lyckats samla in några tusen namnunderskrifter och blivit officiellt registrerade.

Comments are closed.

arrow