Ett år till valet

Idag, den 19 september 2009, inträffar tre dagar samtidigt.

Ett år till valet: det tydligaste är att det idag är exakt ett år till riksdagsvalet (och de lokala valen) den 19 september 2010. Under tiden som gått sedan riksdagsvalet 2006, så har vi gått från att vara en notering i den politiska marginalen till att vara en etablerad spelare som kontinuerligt noteras som utmanaren i loppet. Det ska vi klappa oss själva ordentligt på ryggen för — att komma så långt på tre år är något som ingen gräsrotsrörelse gjort före oss.

Nu har vi 365 dagar på oss. Tick, tick, tick.

Vi ligger på mellan två och tre procent i riksdagsmätningarna. (Aftonbladets senaste mätning listade oss på 3,1.) Det ligger enligt planen för hur vi föreställde oss tillväxten mot 2010 — i bästa fall. Att ligga på tre procent i mätningarna ett år innan valet är ett drömläge; det var bättre än best case scenario. Som kuriosa har vi varit över fyra procent i en mätning, direkt efter EU-valet, då vi hade 4,2.

(Betänk att vi hade 24% stöd bland förstagångsväljarna i EU-valet. Det kommer alltså till en hel årskull med sådana människor till valmanskåren, de som idag är 17, utöver dagens mätningar. Räknar man med dem, så hovrar vi redan runt fyraprocentstrecket — typ 3,7–3,8. Vi kan fixa det här. Hårda data och hårda siffror säger att vi kan fixa det här.)

Nu har vi ett år på oss — ett år där vi betraktas som en seriös spelare — att förklara varför informationspolitik är viktigt. Och så mycket som vi har lyckats med på tre och ett halvt år hittills, så har vi alla förutsättningar att lyckas, och fortsätta skriva historia.

För EU-valet var inte slutet. Vårt mål är att ändra på den globala lagstiftningen, och vi kan göra det. EU-valet var steg två. Det gav oss legitimitet, och gör att vi kan börja arbeta långsiktigt. Men riksdagen i Sverige är helt nödvändig för att börja skriva om lagarna. Den är steg tre (av fem).

Vi använder också ett-år-till-valet-dagen som en kickoff på höstkampanjen. Material är under upptryckning och kommer att skickas ut i landet. Vi smygstartade lite grann i Stockholm igår inför tyska och franska TV-kameror, och vi fortsätter att tas emot väldigt bra. Vi är, i ett ord, omtyckta.

Software Freedom Day

Idag inträffar också en dag där aktivister försöker uppmärksamma fördelarna med — och nödvändigheten av — fria datorprogram. Software Freedom Day. “Fria” betyder inte “gratis”, utan att användarna är fria att använda dem, skriva om dem, granska dem, och dela med sig av dem. Linux är det mest kända exemplet.

Piratpartiet gillar fri programvara, såpass mycket att vi säger att all offentlig förvaltning ska använda fria programvaror. Det finns många anledningar till det, och en av de viktigaste är att medborgarna måste kunna granska hur förvaltningen sker. När man köper ett paket från t.ex. Microsoft eller Oracle så har medborgarna inte möjlighet att kontrollera att förvaltningen faktiskt sker som den påstås ske.

Det finns många andra skäl. Ett enklare skäl till varför vi ska ha fria datorprogram i skolor är att vi inte ska uppfostra våra unga till att bli obligatoriska kunder hos ett utländskt företag, och dessutom helt i onödan.

Sedan kan man argumentera för att fria programvaror inte kostar något, också, och därför sparar pengar i den offentliga budgeten. Men det är sekundärt. Det är frihetsfrågorna som är de avgörande. De medborgarrättsliga frågorna.

Om du vill träffa fler aktivister som engagerar sig i detta, så har Fosskalendern ett antal lokala event som uppmärksammar Software Freedom Day.

International Talk Like a Pirate Day

Sist och definitivt minst, men ändå underhållande, så firas International Talk Like a Pirate Day idag den 19 september. Det finns något slags officiell sida och Google har massor av andra. Det här är en av nätets många små egenheter, men icke desto mindre så passar många på att ha stora piratfester idag (syns bl.a. på Twitter, det är svårt att söka efter internationella händelser om Piratpartiet när alla skriver om piratfester).

Men vi är inte sämre. Vi kan också festa. Även om vägen dit är fylld av hårt arbete, så ligger vägen klar.

Nästa år, den 19 september 2010, så ska vi fira på valvakan så att världen aldrig kommer att glömma det.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. […] ett år kvar till riksdags- och kommunalvalet hösten 2010. Rick kickar idag igång starten på Piratpartiets valkampanj, nu har vi exakt ett år på oss att visa vad vi går för. Vi klarade det i Europavalet för bara […]

 2. Klaus Maus

  Tala i ett språk som den gemene medborgaren kan førstå. Med all IT-snack och intelektuella gliringar skræmma ni bort dom flesta væljarna, om ni vill stælla upp på den kommunala sektorn.Inga freedom day,s eller något annnat roligt.Om ni ær intresserad av att också satsa på kommunerna, kør då med en politik som ær relevant i varje respektive kommun.

 3. Hans J

  Dagens Nyheter har idag en artikel om Clay Shirky och en ny bok som denne skrivit.

  I artikeln intervjuas Clay Shirkey och säger bland annat:

  “I samma ögonblick som amatörmedier dyker upp – vare sig det handlar om publicering, återpublicering eller remixar – kollapsar de affärsmodeller som förutsätter en passiv publik.”

  Ett år kvar i Sverige…

  I Tyskland är det en vecka kvar!

 4. Vattenspridaren

  Hopas det kommer finnas flygblad och posters i PDF-format på PP sida som man kan ladda ner och skriva ut på sin egen skrivare och sen dela ut på stan och sätta upp runt om i Sverige!

 5. Jerker Montelius

  Så valet 2010 är på “Talk Like a Pirate Day”. kommer att vara kul att stå och dela ut valsedlar. 🙂

 6. Hans J

  Vi får ligga i…

  Om inte Piratpartiet räddar friheten i Sverige så kan det gå här som det gör i Turkiet…

  Myspace stängt i Turkiet

  Glöm Youtube på semestern i Turkiet också!

  Vill vi ha det så i Sverige?

 7. ST

  lol, to speak or not to speak?

  Varför är “piratspråket” så Hollywood?

  Paham ewigod’i chrawn ai’r chwmni yw swedish ai peidio. Typ, Varför skulle det spela roll att företaget inte är svenskt?

  Hade det varit ok om företaget var “svenskt”?

 8. Sofia

  Naturligtvis måste Rick hålla fanan högt men även om PP inte når över fyra procent kommer PP att påverka svensk politik. Det räcker med att PP har ett par procent i opinionsmätningarna under valrörelsen för att både Reinfeldt och Sahlin ska tvingas ta hänsyn till integritetsfrågorna. För dom är varje röst viktig, inklusive några tusen proteströstande marginalväljare som de kan locka tillbaka. Och om PP får över 1,5 procent av rösterna kommer vi att få valsedlarna utlagda av Valmyndigheten i valet 2014 och ett visst partistöd. Det finns all anledning att satsa järnet det kommande året.

 9. Björn Persson

  Nej Sofia, några procent i opinionsmätningarna räcker bara för att Reinfeldt och Sahlin ska tvingas säga vackra ord om integritetsfrågorna. För att tvinga dem att ta hänsyn krävs det riksdagsledamöter som är beredda att rösta emot en dålig proposition.

 10. Lars-Erick

  Ett år till valet? Vaddå?
  OK, det är ett år till valet till riksdag, landsting och kommunfullmäktige.

  Men REDAN IDAG SÖNDAG 20 sept 2009 är det val!
  Till kyrkomöte, stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige i de olika församlingarna.

  Hittade inga valsedlar med pps namn. Och lika bra är det. För partipolitik är inget för kyrkan. Frågan är om detta att inte ställa upp i valen till de kyrkliga valen är ett medvetet ställningstagande från piratpartiets sida? Och vilken motiveringen är?

 11. Rick Falkvinge

  Lars-Erick: Det är ett internt val i ett religiöst samfund. Det vore lika märkligt för PP att ställa upp där, som i interna val inom Islamiska Trosförbundet, Amnesty, Greenpeace eller Rädda Barnen.

 12. Enligt Min Humla » OlofB förklarar trafikdata

  […] Rick skriver att det är ett år till valet. Du vet väl vilket parti som absolut utan någon tvekan eller några krusiduller kommer att riva upp FRA-lagen..? Inget velande, som HAX anmärker om (s) senaste utspel att de trots allt inte är så säkra på att de ska riva upp IPRED när det kommer till kritan. Farmorgun undrar om riksdagsledamöterna verkligen kan sova gott med det lapptäcke som FRA-lagarna har blivit. Är det inte dags att stanna upp och tänka till lite? […]

 13. SugBloggen » Blog Archive » repost: Trafikdata

  […] Rick skriver att det är ett år till valet. Du vet väl vilket parti som absolut utan någon tvekan eller några krusiduller kommer att riva upp FRA-lagen..? Inget velande, som HAX anmärker om (s) senaste utspel att de trots allt inte är så säkra på att de ska riva upp IPRED när det kommer till kritan. Farmorgun undrar om riksdagsledamöterna verkligen kan sova gott med det lapptäcke som FRA-lagarna har blivit. Är det inte dags att stanna upp och tänka till lite? […]

 14. Varför inte? » Adrenalin, koffein, nikotin

  […] Det blir inte lättare när EU hittar på ännu mer galenskaper. Denna gång heter varbölden Indect. Vår allas HAX larmar, opassande tätt efter. Det börjar bli svårt att hålla reda på alla vansinnigheter nu;  ACTA, FRA, Indect, Telekompaktet, Q6/17, IPRED, nätneutraliteten. Detta är säkert bara toppen av isberget. Faktum är att Piratpartiet behöver varenda röst som går att få i kommande riksdagsval. […]

 15. Björn Felten

  Intresseklubben kan väl även notera att dagen dessutom var den sista på det judiska året? När vi nu ändå pratar om religiösa samfund…

 16. Hans J

  Intresseklubben hälsar även välkommen tillbaka.

 17. Bengt

  http://www.idg.se/2.1085/1.253546/trafikdatalagen-uppskjuten-igen

  Är detta måntro något som PP kan gräva i? Jag undrar om det inte kan vara så att regeringen skjuter på införandet av detta för att slippa konkurrera med PP om rösterna (då införandet av trafikdatalagen kommer att medföra mer intresse för PP).

 18. HR

  StudiVZ-Sonntagsfrage

  Piraten segeln einsam voran

  35,62%

  http://www.spiegel.de/unispiegel/wunderbar/0,1518,650403,00.html

 19. Kampen mot övervakningssamhället tar aldrig slut

  […] Rick skriver att det är ett år till valet. Du vet väl vilket parti som absolut utan någon tvekan eller några krusiduller kommer att riva upp FRA-lagen..? Inget velande, som HAX anmärker om (s) senaste utspel att de trots allt inte är så säkra på att de ska riva upp IPRED när det kommer till kritan. Farmorgun undrar om riksdagsledamöterna verkligen kan sova gott med det lapptäcke som FRA-lagarna har blivit. Är det inte dags att stanna upp och tänka till lite? […]

 20. crille vuorenmaa

  Ett år kvar och min röst har ni 😀

 21. Daniel och de små tomtarna » Press Start button to start

  […] det är ett år till riksdagsvalet nu… och just nu håller FRA på att avgöras, på riktigt! Det verkar också som om politikerna […]

Comments are closed.

arrow