Halärm! Mer fulspel med FRA

Som Hax noterar, så sker behandlingen av riv-upp-FRA-motionerna just nu, med en slutdebatt i riksdagen den 14 oktober.

Hax säger att det räcker att få åtta alliansledamöter att trycka gult, alltså avstå, för att riva upp FRA. Det stämmer inte… riktigt. Det är nödvändigt, men inte tillräckligt. Det behövs en sak till: en motion om att riva upp FRAs massavlyssning, så att de har något att rösta på.

För nu visar det sig att det har smugit in — varifrån vet jag inte — en motion, som kommer att hindra upprivandemotionen att komma till riksdagens kammare. Försvarsutskottet har möjlighet att hindra att den ens kommer dit. Och här måste vi sätta in resurser: nu är det inte bara alliansen vi måste bearbeta (så att åtta avstår från att rösta), utan även oppositionen (så att rätt motion kommer till riksdagens kammare för votering).

Försvarsutskottets betänkande, alltså det som ska komma till riksdagen (“kammaren”) så småningom, finns här. Om vi inte agerar, så kommer det att se ut så att försvarsutskottet rekommenderar regeringens proposition om snömos, och att oppositionen reserverar sig till förmån för en motion, som riksdagen har möjlighet att rösta på istället. Den motionen kommer att vara motion Fö7. Men det är inte den vi vill ska komma igenom till kammaren; vi vill ha igenom motion Fö269.

Jämför motionerna:

Fö269 säger, rakt och tydligt, Riksdagen beslutar upphäva 6 kap. 19 a § samt 6 kap. 21 § 3 i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation.

Bra så. Riksdagen stiftar lagar. Det ligger inom riksdagens beslutanderätt att ta bort kränkande lagar utan att fråga någon.

Fö7 säger, å andra sidan, Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen ska återkomma med förslag om att upphäva 6 kap. 19 a § och 6 kap. 21 § 3 i lagen (2003:389) om elektronisk kommunikation.

Det här är en mycket, mycket svagare skrivning. Riksdagen tycker att regeringen ska återkomma med ett förslag om hur just den lagparagrafen ska upphävas. Nu är det här normalt ett ganska formellt uppdrag, men det är fortfarande så att regeringen i praktiken kan strunta i uppmaningen, med stor sannolikhet förbi valet 2010, och definitivt förbi att kablarna måste kopplas in den 1 december.

Den här duger inte att ta. Om motionen Fö7 blir den som kommer till kammaren, så får det tre effekter, även om den går igenom genom ett massivt arbete med att hitta åtta alliansledamöter som trycker gult:

 1. Kablarna kopplas in.
 2. Regeringen kan strunta i uppmaningen att koppla ur kablarna under överskådlig tid.
 3. Om regeringen mot all förmodan kommer tillbaka med ett lagförslag som river upp de lagrummen, så kommer det att ha kommit nya lagrum med samma effekt i stället i regeringens lagförslag.

Vi måste prata med de oppositionsledamöter vi känner som sitter i Försvarsutskottet, och använda de kanaler vi har in i oppositionen, så att motionen Fö269 kommer till riksdagens kammare. Den är sista försvarslinjen mot att FRA får tillgång till alla våras privatliv.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. HR

  En gammal räv.

 2. NF

  De rödgröna borde förklara varför deras motion har en sådan formulering. Det kan ju inte vara oavsiktligt.

 3. Manne Trygg Monvall

  AHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

  jävla Sossetopp att göra såhär, synd att man satt på nålar och förväntade sig det nästan :/

 4. Hans J

  Tack Rick!

  Det är ju snudd på förakt för demokrati att avsiktligt vilseleda om det är det som varit syftet (Jag har min åsikt om det!)

  Vill man betala 1000 kronor eller 2000 för en liter mjölk?

  VA? En mjölk ska inte kosta mer än ungefär 7-8 kronor.

  Ledsen men det alternativet finns inte…

 5. ST

  Varför har MP skrivit under Sahlins Fö7?

  Går den igenom så skrotar man ju även proposition “2008/09:201 Förstärkt integritetsskydd vid signalspaning.” Samtidigt som kablarna är inkopplade och samtidigt som man i alla fall kan göra en hel del i forskningssyfte, för att inte säga testningssyfte, om ändå kablarna finns där …

 6. Herr Mazarin

  Jag gillar snömos.

 7. Kim Gren

  Hur i hel kan man vara så jädra uträknande och fortfarande påstå att man jobbar för folket? Hur mycket kan man vrida och vända på saker innan den “riktiga” median säger: Vi kanske borde skrapa lite under ytan också.

  För några år sedan hade vi dock inte vart på toppen av detta och jag tackar för informationen. Även om det känns som att hjärnan kommer sprängas snart av alla motgångar.

  Jag antar att jag bara borde sätta mig ner, titta på idol och glömma…

  Fan heller, här är försvarsutskottets oppotitionella ledamöters mailadresser:

  [email protected]
  [email protected]
  [email protected]
  [email protected]
  [email protected]
  [email protected]
  [email protected]
  [email protected]

  Suppleanter:

  [email protected]
  [email protected]
  [email protected]
  [email protected]
  [email protected]
  [email protected]
  [email protected]
  [email protected]
  [email protected]
  [email protected]
  [email protected]
  [email protected]

  Alla ser överdrivet genomsnälla och till och med halvkåta ut. Vi vet vad vi måste göra.

 8. minata

  Självklart är det trepartimotionen (Fö7) som är skriven i år som de Röd-Gröna skall strida om. Den äldre motionen (2008)(Fö269) har endast två partier bland underskrifterna. De Röd-Gröna har insett att även Vänsterpartiet skall få vara med.
  En annan aspekt: Alliansen regerar landet, inte riksdagen. Vill åtta borgare annat med FRA-lagen får väl de åtta borgarna avsätta Försvarsministern!

 9. HR

  Så minata är för FRA precis som Mona Shalin.

  Det är ju skrämmande hur MP och V sviker piratfrågorna på detta sketna sätt. Det återstår i sanning bara ett parti, Piratpartiet att rösta på.

 10. minata

  Jag tycker varken Bu eller Bä om FRA-lagen. Vad som är kalas är att FRA-frågan är en juvel i den kommande valkampanjen för de Röd-Gröna.
  Och så får jag håna borgarna. Min favoritborgare att håna är Karl Sigfrid(M).
  Lite extra grädde på moset är om Piratpartiet hjälper de Röd-Gröna till regeringsmakten och få uppleva att Rick Falkvinge(PP) röstar JA till Förmögenhetsskatt, Arvsskatt, Gåvoskatt och Fastghetsskatt.

 11. Urvattning på väg? @ Tomas Sida

  […] Rick Falkvinge rapporterar om möjligt fulspel i FRA-debatten. I stället för att motionera om att riva upp lagen […]

 12. Daniel Wijk

  minata: Men så är du ju också den typen utav människa som inte verkar ha några riktiga nöjen. Ledsamt för dig men ingen annan bryr sig faktiskt.

 13. Rasmus Kaj

  Minata: Har du några åsikter som du tycker är viktiga över huvud taget? Eller vill du bara att ditt lag (det rödgröna) ska vinna nästa match (riksdagsvalet 2010) ?

 14. Eduronflux

  Halärm?

 15. minata

  @Rasmus Kaj
  Jag brinner för upphovsrätten. Därför är Karl Sigfrid(M) i skottgluggen. Socialdemokraterna röstade i sista omgången 25 februari 2009 ett JA till IPRED-lagen. År 2005 drev socialdemokrater och vänsterpartister för en uppdatering av upphovsrättslagen (tillgänglighet).
  I övrigt är jag demokratisk socialist (som vi sa på Palme-tiden) och ställer upp på en politik i den riktningen i det Röd-Gröna samarbetet.

 16. HR

  http://www.piratpartiet.se/donate

  To donate money through Paypal, click the button below. If you prefer to donate manually using PayPal, the button donates to [email protected].

 17. Hans J

  Hur ska vi få folk att fatta att FRA är på riktigt?

  VAKNA FÖR HELVETE!

 18. HR

  Tjänster och gentjänster. S+M.

  Rösta Pirat.

 19. Detaljerat spel om FRA | Sultans Blogg

  […] nu har Rick Falkvinge (PP) skrivit om ett möjligt ful spel med en ny motion som smugit sig in som skulle kunna hindra […]

 20. Väderkvarnen

  Skarpt att hitta detta mygel!

  En snabb Googling visar att motion Fö7 är författad av “Mona Sahlin m.fl. (s, mp, v)”. Är detta partilinjen så har vi en viss uppförsbacke… Men oavsett detta har Rick rätt, utskottets ledamöter måste uppmärksammas på det faktiska resultatet av denna luring. Och ett visst tryck måste sättas på dem att förorda 269an till riksdagsvotering.

 21. NF

  De rödgrönas partiledning och ledamöter i försvarsutskott vet mycket väl vad de håller på med. Det stavas mygel. Det gäller att få deras gräsrötter att inse det.

 22. scaber nestor

  Blogga – länka – blogga – länka – blogga – länka.

  Vill vi ha upp frågan får vi göra det själva i år igen.

  Så.

  Blogga – länka – blogga – länka.

 23. minata

  Socialdemokraternas valspråk är Politik är att vilja. Socialdemokraterna tänker bara på att regera om ett år. Då tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. FRA-problematiken är löst i och med trepartimotionen. Sossarna är större än Miljöpartiet och Vänsterpartiet tillsammans. Diskussionen är slutförd.

  Det blir en FRA-utredning oktober 2010. Proposition oktober 2012.

 24. HR

  Ryssen verkar spamma. Gå inte in på dess länk.

 25. Rick

  Tack Rick för bevakningen; tack Kim för alla e-post addresser. Nåt förslag på vad man borde skriva?

 26. Rick

  Ryska spammers härinne… :/

 27. online kino

  Really enjoyed this! Well done!

 28. Anders
 29. […] till FRA: Maria Ferm, Tomas Melin, Tomas Eriksson, Henrik Alexandersson, Mark Klamberg (och igen), Rick Falkvinge Published by Christian Valtersson kl. 02:42 Etiketter: FRA, indect, Lars Ohly, […]

 30. […] Bloggar: Farmor Gun och HAX och Mitt i steget och Hanna W och Mark Klamberg och Rick Falkvinge […]

 31. xor

  Hej.

  Föreställ dig att du är en nybörjare på FRA som läser din text, och läs den igen.

 32. Jonas B

  Har just ögnat igenom yttranden och reservationer från JuU och KU.

  Som väntat.

 33. Rick Falkvinge (PP) » På rätt spår mot FRA-upprivning

  […] har Försvarsutskottet lämnat sitt betänkade inför riksdagens behandling den 14 oktober. Jag larmflaggade tidigare i veckan för att det måste, måste, måste vara rätt reservation som oppositionen lämnar, så att det […]

 34. UK lady sonia

  Which cuts will likely result in increased costs for schools?

 35. dvd

  Why do we sing “Take Me Out to the Ball Game” when we are already there?

 36. chakki

  Your article is really fair and impressed me much. I’d love to read more from you and write replies on the themes I have information about – such as <a title=”nokia 5800 themes” href=”http://5800nokiatheme.com/”. Well done!

 37. Teflonminne | Och hur var det här då?

  […] var jag less på att läsa alla töntrubriker i tidningarna och höra HALÄRMen i TV, nu är jag förbannad på dem då jag inser att om det faktiskt skulle komma något riktigt […]

 38. акции

  Пропущено несколько запятых, но на интересность сообщения это никак не повлияло

 39. cheap oem software

  Great information. It’s really useful. Thanks

Comments are closed.

arrow