Näträttigheter angrips överallt

Godmiddag, pirater.

Den här veckan har varit ytterligare en där vi sett våra rättigheter angripas på alla fronter. Men vi har också fått en oväntad möjlighet att kämpa tillbaka, som vi ska ta vara på.

Det starkaste som hände under veckan var att Frankrikes parlament (“assemblée nationale”) röstade igenom en lag, som ger en summarisk enmansmyndighet rätten att stänga av människor från Internet efter upprepade anklagelser från storföretag. Rättssäkerheten är obefintlig. Enmansmyndigheten kallas för “domstol”, eftersom det måste vara en domstol som dömer ut straff — vilket leder till nästa mygel: något blir inte en rättssäker domstol, bara för att man sätter en etikett med den lydelsen på.

Lagen kallas för Hadopi (efter namnet på den nya myndigheten), och har fått bakläxa en gång i Frankrikes konstitutionsdomstol, men har alltså återvänt nu som lagen “Hadopi 2”. Den största skillnaden är att man kallar enmansavstängaren för en domstol.

Den som vill följa den franska utvecklingen gör det bäst på bloggen Le Domaine d’Anaïs.

Christian Engström, vår Europaparlamentariker, intervjuas i DN om domen och bloggar också. Han konstaterar helt krasst, att ingen ska få stängas av från Internet över huvud taget, vare sig med eller utan domstolsbeslut.

Det är svårt att inte hålla med. En avstängning från Internet innebär en exil från det moderna samhället. Just därför vill de, som försöker motarbeta en sådan modernisering, ha tillgång till ett sådant vapen. Just därför kommer det också att betraktas som ett inhumant straff inom några år — långt värre än fängelsestraff (där får man ju åtminstone ha social kontakt, och tillgång till nätet). Att skicka människor i exil är betraktat som ett inhumant och förbjudet straff.

Hur som helst, så trycker fransmännen (och andra) på i Europa just för att tillåta den här sortens exil från det moderna samhället. Den så kallade tredjebehandlingen av Telekompaketet har börjat, och vår egen Åsa Torstensson argumenterar för att man till och med ska kuna få straffet före ett domstolsbeslut. EU-parlementet hävdar å andra sidan, att om det här straffet ska tillämpas, så ska det åtminstone komma ett domstolsbeslut före straffet verkställs. Det är inte precis raketforskning och man frågar sig om vår infrastrukturminister har slagit huvudet i något hårt, när hon tycker att det är rimligt och rätt med straff innan rättegång.

Men tredjebehandlingen öppnar också för nya möjligheter. Plötsligt ligger hela Telekompaketet på bordet igen, och de näträttigheter som tidigare klipptes bort, kan läggas till igen. Nätneutraliteten är det viktigaste här: att Telia t.ex. inte får filtrera bort Skype från sina mobildataabonnemang, utan att nätet ska vara neutralt, även om någon tidigare aktör förlorar på det. Och här behövs din hjälp, din signatur, till en namninsamling! Gå hit och skriv under, och det är bråttom, för namnen ska lämnas imorgon!

Skriv på namnlistan, och sprid ordet på bloggar, twittrar, statusuppdateringar och forum!

Till sist, lite om patent

Nu under hösten påbörjas dessutom en kampanj som skall fokusera vår egen och andras uppmärksamhet på frågor som hittills ofta fått inta tredje- och fjärdeplatsen i våra tankar och handlingar: patent, och särskilt hur patenten påverkar klimatfrågor. (Det finns flera andra fokus kring patent, men man måste börja någonstans.)

Vi rivstartade i Göteborg med IPC-forum den 6-7 september.

Amelia Andersdotter har redan påbörjat en kurs om patent. Den tar sitt avstamp i vad patent är och hur de regleras och kommer i slutet in på komplikationer med teknologiöverföring. Kursen “ges” under höstterminen 2009 och uppdateras på måndagar.

Om någon vill veta mer om patentens historia, nuläge och Piratpartiets inställning till dem, så kommer Mårten Fjällström att finnas tillgänglig för föreläsningar under hösten. Lokalt måste ni ordna med lokal och boende; partiet står för Mårtens resa och fika under föreläsningen. Om intresse finns så kan man kontakta Mårten.

Under Köpenhamnsmötet i december har vi Klimaforum: här ska vi ha en workshop som Klara Ellström och Amelia Andersdotter håller i planeringen för. Om du har idéer eller vill delta så är det bara att höra av sig till Klara eller Amelia.

Den 12:e december, också under Köpenhamnsmötet, så anordnar en stor sammanslutning av olika organisationer en demonstration. Genom att medverka kan Piratpartiet visa att det tar teknologiöverföringsfrågan på allvar, och höja sin profil i patentfrågan, som hittills varit prioriterad under de andra frågorna vi drivit. Alla som är intresserade av att delta kan kontakta Amelia Andersdotter. Vid behov kan vi säkert ordna med boende. Flera organisationer har gått ihop om samordnade resor från olika delar av landet och om du behöver utnyttja någon av de möjligheterna kan du också kontakta Amelia.

Inom en snar framtid kommer dessutom broschyrer på ämnet patent att finnas tillgängliga för alla lokala organisationer som vill ha. Har man några egna idéer om vilka evenemang som borde anordnas på temat eller bara vill ha en kul temakväll om patent, ja, då är det i vanlig ordning bara att fixa.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. malavel

  Jag gillar inte att PP-ledningen fortsätter att tolka principprogrammet så här fritt. Nätneutralitet är inte nått som vi bör driva. Några problem med just den här versionen:

  ” 1. Internet users are entitled to access, send and receive the content of their choice;
  2. Internet users are entitled to use and run any content, any application and service;
  3. Internet users are entitled to connect their choice of software or hardware that do not harm the network;”

  Så om nån skickar mängder med spam så ska inte ISP:n ha rätt att göra nått?

  ” 4. Internet users are entitled to choice and competition among network providers, application and service providers, and content providers;”

  Vad i hela fridens namn betyder det? Ska staten garantera att det finns minst två alternativ för alla innevånare?

  ” 5. Internet users are entitled to an Internet connection that is free of discrimination with regard to type of application, service or content or based on sender or receiver address. Broadband providers cannot block or degrade traffic over their networks, or pick winners by favoring some content or applications over others in the connection to subscribers’ homes. Nor can they disfavor an Internet service just because it competes with a similar service offered by them.”

  Så all form av QoS ska förbjudas?

  ” 6. Providers of Internet access must be transparent about their network management practices and Internet users are entitled to an Internet connection with a predefined capacity and quality.”

  Suck. Mer förbud och inskränkningar.

 2. Rick Falkvinge

  malavel: Det är, precis som du påpekar, ett principprogram. Du behandlar det som om det vore ett sakpolitiskt program eller ett partiprogram. Utifrån principer springer sakpolitik, och det är styrelsens och partiledningens uppgift att utföra det.

  Informationsfriheten står med i principprogrammet, och nätneutralitet är en förutsättning för informationsfrihet.

 3. malavel

  Rick: Problemet är att vårt principprogram är så slarvigt skriven att i stort sett vilket ‘knas’ som helst kan förespråkas utifrån det (allt från att sex med små barn ska legaliseras till att riksbanken ska privatiseras). Antingen måste ni i ledningen skärpa till er eller så måste principprogrammet stramas upp rejält.

 4. Rick Falkvinge

  malavel: Jag delar inte din syn på att det är ett problem. Det är ingen som har föreslagit sex med små barn eller privatisering av riksbanken utifrån principprogrammet, och det programmet (och ledningen) räckte för att ta oss hela vägen in i Europaparlamentet.

 5. malavel

  Privatisering av riksbanken (eller nått liknande) har jag för mig har föreslagits. Liberalisering av drogförbuden är ett annat exempel. De kraven kom dock inte från ledningen. Men ett annat problem från ‘ledningen’ var HBT-frågorna.

  Håller du inte med om att det är ett problem om ledningen tolkar principprogrammet bokstavligt? Än så länge har det inte orsakat nån katastrof, men det är likväl inte sjyst mot oss medlemmar om ni ignorerar kontexten runt principprogramsbesluten. Och det skulle kunna orsaka större problem i framtiden.

 6. Ahrvid Engholm

  Varför i all världen skall Piratpartiet delta i “Klimaforum: här ska vi ha en workshop …
  Den 12:e december, också under Köpenhamnsmötet, så anordnar en stor sammanslutning av olika organisationer en demonstration. Genom att medverka kan Piratpartiet visa att det tar teknologiöverföringsfrågan på allvar”?
  Det talas om nätneutralitet, men Piratpartiet bör först ta sin icke-IT-politik-neutralitet på allvar. “Klimaforum” och demonstration är manifestationer till förmån för den numera allt mer ifrågasatta hypotesen om antropogen klimatkatastrof. Tidigare har vi fått veta att PP b) är emot Lissabonföredraget, b)skall tillämpa könskvotering, c) att PP ansluter sig till de gröna i EU-parlamentet, och d) en ledande företrädare anser att PP måste kräva att de svenska FN-styrkorna överger Afghanistan.
  När Christian E gick in i gröna gruppen, lovade han att PP i övriga frågor inte skulle agera med de gröna (utom som passiv knapptryckare).
  Prat om teknologiöverföring förefaller mig som ett blekt svepskäl. Det finns ingen påtaglig koppling till klimatdebatten. PP riskerar att förlora halva sin väljarbas om man stup i kvarten vänstrar med anti-EU-opinion, feminism, miljönisseri, och anti-amerikanism.

  –Ahrvid

 7. MrHama

  Utan nätneutralitet hotas nätets utveckling. vi bör också en gång för alla separer skanova och telia och så får dem klaga bäst dem vill. telia ägs till stora delar av stat och medborgare och inte bara professionella investerare.

 8. HR

  Klimaforum är över gränsen för vad som är tillåtet. Har vi blivit assimilerade av Greens/EFA?

 9. Rick Falkvinge

  HR: Det handlar om att tillämpa informationspolitik överallt. Vi tar område efter område, men allt handlar om informationspolitik.

 10. Simon

  Jag måste instämma i kritiken till att (pp) deltar i Klimaforum. Det är inte frågor som (pp) får min röst för, och det är något som kommer att splittra förtroendet & stödet för (pp) om vi börjar driva sådana frågor.

  I övrigt håller jag med om innehållet in nyhetsbrevet, det är sånt (pp) får min röst för 🙂

 11. Calandrella

  Ahrvid Engholm: “Tidigare har vi fått veta att PP b) är emot Lissabonföredraget, b)skall tillämpa könskvotering, c) att PP ansluter sig till de gröna i EU-parlamentet, och d) en ledande företrädare anser att PP måste kräva att de svenska FN-styrkorna överger Afghanistan.”
  Ang. Lissabonföredraget har det mycket med piratpolitik att göra, då det rör demokratin, anslutningen till de gröna i EU-parlamentet enbart är för att det är effektivaste sättet att driva våra frågor, och vad gäller Afghanistan är det Swartz åsikt, inte partiets. Vad gäller könskvotering håller jag dock med dig.

  Men, Rick, vad tusan har vi på ett klimatevent att göra (patentkopplingen är knappast stark nog)? Visst, klimatförändringarna ÄR ett stort och viktigt problem, men vi som gått med i partiet har gjort valet att prioritera mänskliga rättigheter-aktivism över det. Öht anser jag förresten att vi inte bör fokusera på patent så länge våra medborgerliga och mänskliga fri- och rättigheter hotas.

 12. HR

  Det låter bra iofs, men lite kritisk får man vara…

  Nu kollar vi om 18-uhr prognose har kommit.

 13. Dennis Nilsson

  @malavel:
  Några av regeringspartierna har jättetjusigt formulerade principprogram, som jag gärna skriver under på.

  Som bekant, i verkligheten så struntar de i sina jättetjusigt formulerade principprogram. Piratpartiet är det politiska parti som i dagsläget mest lever som man lär.

  Vad jag kan se, så verkar demonstrationen i Köpenhamn bestå uteslutande av klimataliban-organisationer.

  Visst skriver jag under teknologiöverföringsfrågan, som innehåller stora delar av lösningen på klimatförändringarna. Vi, mänskligheten, måste anpassa och utveckla tekniska lösningar för våra samhällen jämsides med de ständigt pågående klimatförändringarna.

  Jag tror inte att Obama-taktik fungerar så väl på klimatalibaner.

  Visst kan Piratpartiet vara med i Köpenhamn, men man skall passa sig för att kopplas ihop med klimattalibanerna.

 14. malavel

  Dennis: Så det är ok att vi är lite kassa eftersom de andra partierna är sämre? Borde vi inte sträva efter att bli ännu bättre?

 15. Elias.L

  malavel = Trolling

 16. Alakai

  Elias.L:
  Inte då. Det är helt normala orosuttryck och normal kritik malavel (m.fl.) kommer med.

  Jag håller inte med kritikerna på flera punkter, då jag tycker mig förstå vad som är meningen med görningen.
  Varför inte peka på att informationspolitik överlag har med allt att göra, lika mycket i patentlagstiftning som i populära miljöfrågor? Vad PP försöker injicera i samhället är inte sakfrågor i första hand utan ett gammalt tänk och en mentalitet som vi säkert alla anser saknas hos allt för många idag.
  Sure att man kan hålla sig strikt till sakfrågor, jag anser dock att det vore att kasta bort tid på att begränsa sig, istället för att ta det som kommer upp och se till att göra sitt avtryck.
  Tänk er hur det skulle kunna låta, vilket det även gör lite här och där, ifall principprogrammet var mycket strikt och tydligt med att hålla sig till absoluta kärnan av PPs politik och sakfrågor. Hade inte än fler klagat på att vi inte lyckas täcka in övriga väsentliga områden?

  Om hundra år, har Köpenhansmötet/Klimatforum påverkat PP eller har PP påverkat Köpenhamnsmötet/Klimatforum?
  Svaret är naturligtvis att båda kropparna attraherar varandra med samma kraft. Grundläggande mekanik 😉

  Jag säger att vi ska ha ett hands-on imperativ och en hopp’på-mentalitet. Med den bredd som PP får genom medlemmar och engagerade så kan man förvänta sig att vi lyckas täcka in så pass många områden att det blir smått omöjligt att kritisera alla sidor av myntkastet utan att det ska låta drygt och krystat.
  Men visst, med tanke på att majoriteten av människorna fortfarande nöjer sig med en och samma källa för sina nyheter så finns underlag för oro, jag kan förstå det. Jag menar kanske mer att vi kan passa på bekämpa en sådan mentalitet när vi ändå är ute på styva linan.

  Ändå, om det visar sig om 1000 år (+-1000 år) att miljösnacket var en lobbyaffär och alla blev grundlurade tack vare idioter, så kan man alltid säga att vi fick ivf med vårt tänk i debatten, och det var positivt.

  malavel:
  Och ja, PP strävar och borde sträva efter att bli lite bättre hela tiden, lixom övriga partier. Vem som är bättre och varför är frågorna man ställer sig.

 17. Sluta skjut budbäraren

  […] är på tapeten igen. I Frankrike ha man redan tagit enligt Falkvinge ett felaktigt beslut. Medlemsländerna i EU verkar positiv till att Internet ska styras av […]

 18. Putte

  Fler vansinniga exempel. Om du söker jobb hos City of Bozeman, Montana måste du lämna över user-id och password till alla dina mejladresser, Facebook, MySpace, Youtube, hotmail, osv så att den blivande arbetsgivaren kan snoka igenom allt om ditt privatliv.

  http://www.theregister.co.uk/2009/06/18/american_burg_and_facebook/

 19. Ziggez

  Åsa Torstensson är den mest förhatliga kvinnan i regeringen.Ljuger och går bakom ryggen,får hon en
  chans kommer hon se till att internet dödas.
  Att ljuga och låtsas om inget.Hon lika dålig som
  “vi skall inte jaga en hel ungdoms generation”
  Reinfeldt, ful fuskande politikern Beatrice Ask
  vars dumhet och okunskap om internet är bisarr.

  Rensa bort dem i valet i September 2010.

 20. Rick

  Jag kan inte med ord beskriva hur mycket jag föraktar Sarkozy och Bruni, IFPI och John Kennedy, mfl.

 21. Rick

  ‘frånvaro av regler är inte frihet utan anarki’ – De där fransmännen börjar bli rätt irriterande. Fy säger jag.

 22. Jonas B.

  malavel: Vilket av orden “harm the network” är det du inte förstår?

  Det är väl jättebra att piratpartiet blir ett informationspolitiskt parti och åtminstone driver de frågor nästan alla landets datornördar anser viktiga. Man kan inte banka FRA-hästen i all evighet.

 23. malavel

  Jonas: Det är nog ordet ‘the’. Kan det vara ‘teh’ som de menar?

  Det kanske är bra att PP tar upp frågan (om man bara ser till hur många röster vi får), men frågan är om inte det ska beslutas av ett årsmöte? Ska verkligen ledningen ha rätt att ta in nya frågor på det här sättet? Borde inte medlemmarna bestämma det?

 24. Operators are getting sick of Stasi laws - Thought Police

  […] and more laws are sneaked through, which make both users and operators responsible for stuff people do on the Interwebz (say writing […]

Comments are closed.

arrow