Två intressanta artiklar

Det dök upp två väldigt intressanta debattartiklar imorse.

Den första var i DN, där Henrik Oscarsson och Ulf Bjereld konstaterar att acceptansen för övervakning har minskat ordentligt, inte ökat, sedan 2002. De drar kraftiga paralleller med Piratpartiets framgångar och menar att vi har fört en framgångsrik opinionsbildning. De ställer också den intressanta frågan, när de konstaterar att det finns ett svagt samband med vänsterideologi, om vänstern håller på att absorbera de frihetliga och informationspolitiska idealen. De såg inget sådant samband 2002.

Eftersom jag befinner mig i en bättre position än de flesta att analysera frågeställningen, så ska jag ge lite mer data till frågeställningen. Jag är övertygad, att om man hade gjort samma undersökning på sommaren 2006, så hade det i stället varit ett svagt men signifikant samband med högerideologi med den frihetliga informationspolitiken. Det är inte för intet, som övervakningssamhället kallas för “Bodströmsamhället”. Av någon svårdefinierad anledning har vi hamnat i situationen att regeringen i Sverige, oavsett vilken regering det är, driver svårt repressiva lagar, medan oppositionen kan casha in på att låtsas vara emot (trots att de själva drev samma politik förra mandatperioden).

Frågorna fanns inte 2002, eller hade åtminstone inte politiserats, och därför tror jag inte man kunde se något sådant samband då.

Det är också värt att notera Socialdemokraternas eftervalsanalys. De ser också ett svagt samband med vänstersympati, men drar helt andra slutsatser, som jag tror ligger närmare:

De rödgröna partierna förlorar fler röster till Piratpartiet än borgerligheten och det beror främst på att borgerligheten har ett så lågt stöd sedan tidigare i unga väljargrupper.

De drar alltså slutsatsen att nya personer som kommer in i väljarkåren väljer att bli tvärpolitiska för frihetlig informationspolitik, istället för som tidigare, att de i större utsträckning gått till vänster. Och det är inte få sådana personer, heller. 37% av manliga förstagångsväljare valde PP. Trettiosju procent! Det är större än Socialdemokraternas senaste valresultat.

Vi har väldigt bra magkänsla för om vi har starkast stöd åt höger eller vänster inom Piratpartiet, och har haft en konstant känsla sedan 2006 att det väger helt jämnt, det finns ingen slagsida åt vare sig babord eller styrbord. För stunden har vi lättare att samarbeta med oppositionen, men det beror snarast på att de är just opposition. Före valet 2006 hade vi också lättare att samarbeta med oppositionen.

Henrik Oscarsson och Ulf Bjereld kommenterar också artikeln på sina egna bloggar (naturligtvis).

Den andra var i Svenska Dagbladet, där VD för nio internetoperatörer går ut och försvarar budbärarimmuniteten. Det är verkligen på tiden. Men det är too little, too late. En debattartikel gör ingen sommar; det som behövs nu är en massiv lobby- och rättsfond, så som Oscar Swartz efterlyste redan 2005 (!), aktualiserat av domen mot Black Internet. Frågeställningen de gör om “operatörernas ansvar”, som maffian så ofta försöker använda som slagord, är dock adekvat och helt korrekt:

Tänk dig att Posten måste ta ansvar för att dess kunder inte skickar skadligt material, att kaféägare måste ta ansvar för gästernas samtal, eller att Vägverket skall ansvara för vad bilisterna gör på vägarna och stänga vägar där brottslingar kan tänkas fara.

Allt detta ger uteslutande negativa effekter. Yttrande- och informationsfriheten undergrävs, kostnaderna för operatörerna ökar med höjda bredbandsavgifter och mindre resurser för oss att bygga ut Internetsverige som följd.

De gör helt rätt som börjar ta tag i frågan. Men konceptet “kriminell internetoperatör” har redan dykt upp i politikerhandlingar, alltså i betydelsen en operatör som inte tar ansvar för vad som sker i deras infrastruktur. Det som behövs nu är en massiv politisering och lobbyinsats. Piratpartiet arbetar i frågan, men vi arbetar i motvind och ensamma. Kom igen nu ISPer, det är det framväxande informationssamhället vi arbetar för!

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Larsa

  Debattartiklar i all ära, som sagt. Men om operatörerna inte får ändan ur riktigt snabbt så är det snart för sent. Jag misstänker att det krasst bara handlar om lite fernissa för att blidka kundopinionen. Operatörerna var ju inte ens intresserade av att fondera pengar i samband med BI-processen, och då kan man ändå snacka om att kniven ligger mot strupen. Misstron mellan opratörerna lyser igenom, så det kan lika gärna vara så att de alla går under hellre än att samsas runt några centrala frågor, och satsa ekonomiska medel på detta. Debattartiklar i all ära som sagt…

  Man får _hoppas_ att det blir annat ljud i skällan den dagen maffian går till rätten och kräver blockering med vitesföreläggande mot någon av de stora operatörerna.

 2. Elias.L

  Fy fan för sverige…

 3. AndersH

  @Larsa: Fast det kommer de inte att göra, just eftersom de stora är stora, och har resurser att slå tillbaka med. De kommer enbart att ge sig på de små, som inte ensamma har möjligheten att stå emot.

 4. Larsa

  @AndersH

  Och sen kommer de stora stå där och undra vad som hände när de måste övervaka all trafik med straffansvar, pga att ett tiotal processer mot små aktörer skapade det prejudikat eller den praxis som maffian behövde kunna luta sig mot för att kunna kräva en lag som håller operatörerna strikt ansvariga för allt innehåll som går genom deras nät.

  Man blir lite dyster.

 5. Anonüm

  Från DN-artikeln:

  “Det är noterbart att Sverigedemokraterna – det parti som mest av alla misstror stat och etablissemang – också är det parti vars sympatisörer är klart mest positiva till att staten skall kunna använda tvångsmedel mot sina medborgare.”

  Som många andra har sagt i många andra sammanhang förut, SD är anti-piratpartiet framför andra. Kan man inte slippa myten att stora massor av väljare byter mellan SD och PP nu?

 6. Leif Nixon

  Operatörerna *måste* ta ansvar för vad som sker i deras nät. Spammare måste stängas av, nedsmittade virusspridande bottar måste detekteras och (få hjälp att) åtgärdas. Och operatörer som inte följer de här spelreglerna måste kopplas bort från sin upstream.

  Det är så Internets självreglering fungerar.

  Däremot är det en synnerligen dålig idé att försöka lagstifta om saken (åt endera hållet).

 7. Hans J

  När det gäller budbärarimmuniteten så är det naturligtvis positivt att operatörerna framför de åsikter som de gör. Jag tror nog att de gör det för att det är besvärligt och kostsamt för dem att ta ansvar för vad som transporteras. Det är således egennytta och inte en allmän omsorg om “integritet” som är drivkraften.

  Vi får se hur samma aktörer ställer sig till nätneutraliteten.

  Men visst är det positivt!

 8. HR

  Regeringen skrämmer mig. Det finns saker som är heliga som inte får röras. Minister Ask och Reinfeldt är på väg åt det totalitära hållet.

 9. Snart går jag med i Piratpartiet | Jinges Web och Fotoblogg

  […] Vänsterpartiet ab dn12 svd1 ex t annarkia björnb k&å svensson scraber engström falkvinge opassande piratjanne mikael-e Etiketter:Bodström, FRA, Integritet, Internet, IPRED, Piratpartiet, […]

 10. EldMedEld?

  Hur är det med lagarna i Sverige? Kan man som internetleverantör vägra leverera tjänster till en viss typ av kunder (organisationer, ej privatpersoner), eller klassas det som någon form av diskriminering?

  Skulle t.ex vara intressant att se vad som hänt om alla bolag som undertecknade artikeln bestämde sig för att sluta leverera tjänster till Stat, Kommun och Landsting ifall internetleverantörer i praktiken blir ansvariga för att kontrollera sina kunders trafik….

 11. Slumpad svensk

  Leif Nixon:

  Javisst ska operatörer agera nätr n&ariong;gon säger “du har en kund som gör dumheter, här är loggar!”. Men det ger inte med automatik att de ALLTID skall kolla vad deras kunder sysslar med.

  Jag vet inte hur det är på knutpunkter i Sverige (jag vet inte ens vad som gäller i UK de senaste 5 åren), men åtminstone förr var det ett krav från LINX att man som LINX-ansluten skulle ha en fungerande abuse-avdelning och se till att spam och annat skit slutade, efter ett påpekande.

  Men, det fanns ingen lag som specifikt reglerade detta, det var inskrivet i ett kommersiellt kontrakt.

 12. Putte

  Operatörerna är nog väl medvetna att om t.ex. Glocalnet och Telia la sig platt för staten medan Tele2 satte hårt mot hårt så skulle det bli en massiv nätkampanj på temat “straffa Telia och Glocalnet, byt till Tele2”.

  Därför mopsar de upp sig gemensamt.

 13. Rick Falkvinge, pirate » Blog Archive » Articles of Interest

  […] (Original post published on September 30th, 2009) […]

Comments are closed.

arrow