Nej, nej, nej!! För i @#$!!

Kalle Larsson (V) gjorde mig uppmärksam i en kommentar på att oppositionen lade två reservationer i Försvarsutskottets betänkande till FRA-lagen. Jag hade bara sett den ena. Det var exakt det här som inte fick hända.

Den första reservationen, den som jag skrev om nyss, den är perfekt. “Riv upp skiten”, säger den.

Den andra reservationen säger precis det som inte fick komma till riksdagens kammare: “avslå propositionen och säg att riksdagen tycker att regeringen borde göra något”. Det är motion Fö7, här kallad “snömos”.

För vad kommer att hända nu?

Först kommer de två reservationerna att ställas mot varandra. Då kommer majoriteten, alltså alliansen, att rösta för att reservationen Snömos ställs mot propositionen.faller den enda vettiga reservationen som skulle — kanske — skulle kunna få åtta folkhjältealliansledamöter att rösta gult, så att FRA-lagen rivs upp. De kommer inte ens att få chansen att rösta för att FRA-lagen rivs upp. De kommer bara att få välja mellan att å ena handen behålla FRA-lagen från förra sommaren och ge en tillsägelse till regeringen, eller att å andra handen skapa en FRA-lag från förra sommaren med nytt tingeltangel.

Fan i jävlars helvete. Med det här är spelet för att försöka hindra FRAs massavlyssning i stort sett förlorat, och oppositionen kan slå sig för bröstet och hävda att regeringen har bollen, i ett fult politiskt fasadspel, när de i själva verket har lämnat över den rakt i handen med ett leende och blink på ena ögat.

Fan, fan, fan. Just nu är jag skitförbannad. Oppositionen — s, v och mp i samråd — såg just till att FRA-lagen tar effekt och att kablarna kopplas in, och att vi inte kommer att få någon chans att hitta åtta alliansledamöter som avstår.

UPPDATERING 1: Struket för tillfället. Jag får indikationer på att jag missuppfattat något. Jag får mer information just nu. Jag hoppas att jag missuppfattat något.

UPPDATERING: Det jag skrev här var lyckligtvis helt fel, men jag lämnar det publicerat som referens (what goes on the net, stays on the net). De två reservationerna handlar om två olika punkter i Försvarsutskottets beredning. Vi är fortfarande på banan.

Jag antar att voteringsordningen då kommer att bereda de två punkterna var för sig, och ställa reservation mot utskottets förslag.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Grå

  Vilket mygel. Även om jag misstänkt det länge så har S, V och Mp nu visat att allt bara är ett mygel. Båda blocken vill behålla FRA, med olika nyans av fernissa utanpå.

 2. […] Rick Falkvinge (PP) » Nej, nej, nej!! För i @#$!! rickfalkvinge.se/2009/10/01/nej-nej-nej-for-i – view page – cached Kalle Larsson (V) gjorde mig uppmärksam i en kommentar på att oppositionen lade två reservationer i Försvarsutskottets betänkande till FRA-lagen. Jag hade bara sett den ena. Det var exakt det… (Read more)Kalle Larsson (V) gjorde mig uppmärksam i en kommentar på att oppositionen lade två reservationer i Försvarsutskottets betänkande till FRA-lagen. Jag hade bara sett den ena. Det var exakt det här som inte fick hända. (Read less) — From the page […]

 3. Bengt

  Du svär för mycket.

 4. Rick Falkvinge

  Bengt: Nej. Jag använder alla delar av språket, och tillämpar respektive del när det passar.

 5. Lars

  Jag tycker att det ser helt utmärkt ut. Utskottets betänkande behandlar flera saker: dels regeringens onda tilläggsproposition (FRA 2.1), dels en drös goda motioner som kom in under den fria motionsperioden i höstas (eller?) som i olika grad vill avskaffa FRA-lagen.

  Utskottsmajoritetens förslag till riksdagsbeslut är uppdelat i två punkter, punkt 1 säger att riksdagen bör anta regeringens tilläggsmotion, vilket den första reservationen tycker att riksdagen inte bör göra, och punkt 2 säger att riksdagen bör avslå alla motioner om avskaffande eller utredande av FRA-lagen, vilket den andra reservationen bestrider och istället föreslår att FRA-lagen helt ska avskaffas från och med den 1 december i år, samtidigt som en parlamentarisk utredning om en framtida signalspaningslag ska tillsättas.

  Ungefär som vi vill att det ska vara alltså. Det gäller bara att få folk att rösta för reservationerna, eller avstå helt.

 6. Calandrella

  När jag såg rubriken tänkte jag: “Vad i helvete har hänt nu? Ska jag behöva uppdatera mitt inlägg – http://calandrella.wordpress.com/2009/10/01/fra-lagen-kranker-fortfarande-mansklig-rattighet/ – direkt efter att jag publicerat det?” Sedan såg jag uppdateringen, tog ett djupt andetag och andades ut. Och sedan markerade jag den strukta texten och blev just jätteglad över att saker och ting inte var som saker och ting kunde varit. Kort sagt: jag är betydligt mer optimistisk nu än för bara ett par minuter sedan, innan jag läst inlägget. 🙂

 7. Stefan

  Tjena, skulle vilja “tipsa” dig om att i Västerbotten så lagras alla bussresor i flera år.

  http://norran.se/nyheter/norrochvasterbotten/article340805.ece

 8. Kalle Larsson

  det är fullt begripligt att detta kan framstå som komplicerat, men nåt mygel är det inte. den första punkten, där utskottsmajoritetens förslag ställs mot reservation 1 handlar om tilläggen och förtydligandena i lagen.

  Den andra punkten är den vikitga där majoriteten ställs mot den – skarpa – reservation 2 handlar om upprivande av lagen. den som vill veta hur omröstningar, debattregler eller annat får gärna höra av sig direkt till mig på [email protected]

  Betänkandet (det man röstar om) här: http://www.riksdagen.se/upload/Dokument/utskotteunamnd/200910/FoU3_Signalspaning_justerad_2009-10-01.pdf

  kommentar V här: http://www.vansterpartiet.se/index.php?option=com_content&view=article&id=2448:fra-fler-fel-goer-inte-mer-raett&catid=22:nyhet&Itemid=799

 9. Johan Tjäder

  Värt att notera att om man vill behålla FRA 1.0 så finns en möjlighet till det, genom att först rösta ner regeringens proposition, och därefter s+mp motionen.

 10. Sgt Pepper

  Inte för att jag vill låta pessimistisk men det finns inte en chans i h-e att hitta åtta (8) alliansledamöter som avstår.

  Varför skulle det vara annorlunda nu mot tidigare omröstningar? Glöm Federley och Johansson, de är numera positiva till 2:an. Sigfrid är väl effektivt tystad.
  Så var skulle dessa stå att finna – någon?

 11. Per

  Alliansledamöterna sa ja till överenskommelsen i september 2008 med endast ett pressmeddelande om 15 punkter som beslutsunderlag. Helt otroligt.

 12. Ades

  Svärs för mycket? Det är snarare tvärtom..

 13. Linus L

  Svära för mycket? Icke! Rick är nog mig veterligen bara mer öppen med sina känslor offentligt än vad man är van att se politiker.

  Många av oss sitter nog hemma och svär över det ena och det andra gällande den politiska idiotin man ser i vissa frågor… FRA, IPRED, Lissabonfördraget osv.

  Det påminner mig för övrigt om “Svordomsvisan”: http://www.youtube.com/watch?v=t7buBFyA9vM&feature=related

  Enjoy! 😛

 14. Calandrella

  Rick, kan du tänka dig att tala på demonstration i Stockholm mot FRA-lagen 10 oktober? Just nu är det inte ens säker på att det blir av, men om du bestämmer dig för att tala där och uppmärksammar det på bloggen kommer folk säkert hjälpa till att arrangera det. Se forumtråd för diskussion om/planering av det: http://forum.piratpartiet.se/Topic174268-303-1.aspx

 15. Jonas

  Hej rick,

  Du borde skriva nåt om regeringens dubbelmoral om att minska medborgarnas rätt till privat kommunikation och att vilja hemligstämpla sin egen korrespondans om tsunamin i 70 år.

 16. sdf

  alert()

 17. Simon

  Jag vill instämma i Jonas synpunkt ovan.

 18. Umberto

  Dear Rick Falkvinge,

  i’d like you give a look to these videos.

  http://www.casaleggio.it/thefutureofpolitics/
  http://www.casaleggio.it/thefutureofmedia/

  What do you think about?

  The casaleggio is the shadow behind beppegrillo.it. The owner of all beppegrillo’s user data. I found this idea of future worryingly but above all it’s contrasting what you have said in the message sent us to teatro smeraldo (milan) on 4 October.

  I think that the massive use of google, youtube et similia could be an attempt to reduce newborn freedom to ancient control.

  At least. You can’t send a post with the casaleggio word in beppegrillo’s blog. You’ll be censured.

  Best regards

  Umberto

Comments are closed.

arrow