Vallöften, levererade

Det är inte utan en viss stolthet jag noterar att vi redan börjat leverera våra vallöften. Jag säger “redan”, eftersom EU-parlamentet öppnade i förrförra veckan: det gick alltså inte att göra något åt det hållet mellan valsegern den 7 juni och mitten av september. (Politik rör sig på en annan tidsskala än nätet.)

Vi sade att vi skulle göra skillnad för rättssäkerhet, nätet och medborgarrätt. Nu sitter vi med och kräver just det i slutförhandlingarna om Telekompaketet. Jag citerar en kommentar på Slashdot:

This is only the beginning. PP has shown that change is possible, that it is possible to reach positions where you can affect actual policies:

The Swedish Pirate Party has one member in the European Parliament since this summers’ election. This MEP is now one of the MEPs in the group working with the European Commission to work out a final solution for the Telecom package.

Vi sade att vi skulle göra EU mer transparent och vara öron och ögon åt nät- och medborgarrättsaktivister. Jag tror inte det hänt någonsin förut att en Europaparlamentariker (eller någon politiker över huvud taget?) fotograferat hemliga budgivningar (om än bara hemligstämpeln, men symboliken är inte att ta miste på) och berättat hur förhandlingarna fortskrider, och lämnat utrymme i kommentarerna för aktivister att tipsa varandra om var själva budet fanns någonstans, så att diskussionen om förhandlingarna kickstartade. Oscar Swartz noterade:

RT @oscartexplorer Har någon före #piratpartiet plåtat hemliga politiska “bud” o informerat medborgarna om hur man arbetar i Bryssel? http://bit.ly/5DTR2

Vi sade att vi skulle inspirera aktivister i hela världen. Bara i förra veckan grundade Piratpartiet i Luxemburg och Australien, nygrundade i Frankrike (de har haft interna splittringar), och blev namngodkända av Valmyndigheten i Danmark.

Arbetet har bara börjat.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Christopher Kullenberg

  Instämmer. Jag är mycket nöjd med Piratpartiets insatser i Telekompaketet. Bara att fortsätta bygga!

 2. Richard

  nygrundade i Frankrike (de har haft interna splittringar)

  Nähe inte Fransmän 🙂

 3. Peter Andersson

  Nynnar nöjt och lyckligt på “Power to change”:

  http://www.youtube.com/watch?v=ygRntdeWmK4

 4. Tomas Sida

  […] Det är i alla fall skönt att det så snart efter valet visar sig att en röst på Piratpartiet var allt annat än bortkastad. […]

 5. Fredrika

  Nu må jag minnas fel här, rätta mig någon, men som kontrast kan man väl nämna sossarna och Ipred, som det sades en sak om precis före EU-valet, och nu direkt efteråt, innan parlamentet ens hade öppnat, så gällde inte det längre enligt Pagrotsky.

 6. Mikael

  Underbart och en stor eloge till alla inblandade! Fortsätt att gräva och visa den fula EU byken för Europas medborgare.

  Önskar att det vore mer fart på Piratpartiets hemsida med nyheter, osv, osv. Lite för dött med uppdateringar där. Händer mer på denna blogg. Något att tänka på.

 7. Anne Kekki Forshaga

  Respekt Rick Falkvinge
  Du skriver bra och det är lätt att hänga med i svängarna även för mig. *ler*

  I love Piratpartiet..*glad*

 8. Erik S

  Engström är föredömlig i sin rapportering!

  Låt oss kontrastera mot en annan invald: Marit Paulsen. Stendött avseende information sedan valet väl var avklarat.

 9. TomTwärtom

  Bra jobbat Christian & Rick, Hax, Eric Josefsson etc. Bra information på Ricks och Christians sidor men måste hålla med “Mikael” när det gäller Piratpartiets hemsida. Den behöver uppdateras oftare och tydliggöra vad Piratpartiet åstadkommit och åstadkommer as we speak, för framförallt utomstående besökare och nytilltänkta pirater. Hur löser vi detta?

 10. Fritänk 2 år « Fritänk

  […] Istället är det uppstickaren Piratpartiet som vunnit min gunst. Piratpartiet har redan bevisat att de håller vad de lovat efter valet till Europaparlamentet där Piratpartiet fick 1 […]

Comments are closed.

arrow