På väg mot demonstration.

Alldeles strax ger jag mig iväg mot Medborgarplatsen i Stockholm för demonstration 1145-1245. Det gäller förstås FRA.

Andra demonstrationer idag är Göteborg (Gustaf Adolfs Torg 12:30, Götaplatsen 13:30) och Malmö (Möllevångstorget 16:00).

Hoppas vi ses där!

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. FRA-demonstration | Dexion

  […] NorbergFalkvingeFarmor GunNSMMotpolHAXSwartzKlambergLAKEFredrikssonLeo ErlandssonJoshenLäs även andra bloggares åsikter om FRA, Integritet, Politik, Medborgarrörelsem, Demonstration, Riksdagen, Lagar, Ryggradslösa demokratisnurriga ynkryggar […]

 2. Simon

  En fråga, som detta kanske är fel forum för men eftersom många insatta människor läser här kan jag säkert få svar ändå 🙂

  Varför lyser MUF med sin frånvaro på talarlistorna? Har de gjort någon helomvändning i sin syn på FRA-lagen, eller har de inte blivit inbjudna?

 3. Urban Sundström

  Hej !

  Jag dyker inte upp idag. Hälsa alla !!

  Vore kul med en demonstration i Gävle eller Falun någon gång med arrangörshjälp av Sthlm-gänget så kan några 08-resa till Gävle/Falun och sluta upp.

  Hälsn. Urban

 4. Lars

  Men vafan, nu har jag också börjat skickas till popup-fönster med PartyPoker när jag klickar på kommentarslänkarna för inlägg. Mycket irriterande.

 5. Ahrvid Engholm

  (Rapprt från demonstrationen, postad på en mailinglista som jag frekventerar. –AE)

  Några noteringar om dagens anti-FRA-demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm. Jag var där.
  Solen sken höstvarmt. Jag har varit på ett par demonstrationer organiserade av Piratpartiet (jag tror PP var organisatör, men andra politiska rörelser medverkade) tidigare, och den här var den största. Jag bedömer att 150-200 pers närvarade. Det var relativt bra uppslutning, tycker jag. Som jämförelse nämnde någon talare en nylig demonstration i Berlin (för medborgarrätt i den elektroniska tidsåldern, eller något liknande tema) som tydligen hade 50 000 deltagare! Men vi svenskar är litet lugnare, och mycket inom FRA-frågan utspelas ju i den virtuella världen. Googla på “FRA-lagen” så hittar ni över en miljon saker.
  Jag skall inte referera alltför mycket av talarna, som var halvdussinet och talade i så där 45 minuter totalt. Men det var representanter närvarande från Ung vänster, Grön Ungdom och LUF (Liberala Ungdomsförbundet). Någon påpekade att ungdomsförbunden hos *alla* partier var emot FRA-lagen, vilket borde stämma till eftertanke. När de unga kommer till makten bör FRA slängas på sophögen.
  Enligt en infolapp som delades ut krävs att fyra alliansriksdagsmän röstar emot FRA-lagen eller att åtta avstår för att den skall falla. Med tanke på att partipiskorna viner så att blodet skvätter är kanske chansen för det begränsad. Så risken är att avlyssningslinorna – allt medborgarna gör på Internet, som idag är vårt viktigaste kommunikationsmedel! – kopplas in 1 december. Skit. Dubbelskit.
  Vad man lätt glömmer (vilket dock PP:s Rick Falkvinge påminde om i sitt tal) är att FRA-lagen ursprungligen tillkom på socialdemokraternas initiativ. Den togs sedan bara över av alliansen. Nu säger sig (S) vara emot den. Det är svårt att tro att de egentligen är emot, utan de vill bara införa en FRA light istället.
  På plats var också Christian Engström, MEP, och om jag minns rätt påminde han om DDR som skulle ha blivit ännu värre om man också haft bra datorer för sin Stasi-övervakning. En annan talare var Amanda Brihed från Svart Måndag, ett partiöverskridande nätverk för IT-medborgarrätt. Hon nämnde att hon verkligen visste hur det var att växa upp i en övervakningsstat, för det hade hon gjort (jag hittar nu inte vid en snabbgoogling något om var hon växte upp…för hon syftade väl inte på…Sverige?).
  Falkvinge avslutade. Temat i hans tal var att gammelpolitikerna på en massa nivåer lägger ut rökridåer om vad FRA handlar om. Man kallar det “signalspaning” när det snarare är avlyssning. (Signalspaning är att passivt avlyssna etern.) Man påstår att man lyssnar begränsat, när det handlar om rutinmässig avlyssning av miljoner medborgare. Man påstår att det står under övervakning av en “domstol”, när denna “domstol” bara består av tjänstemän som sätter upp en lapp med “Domstol” på dörren (inga öppna förhandlingar, inga försvarare, ingen insyn). Man påstår att avlyssningen bara gäller några få, när man faktiskt måste öppna och behandla *all* trafik för att sedan hitta de få som närmare skall granskas.
  I slutet av demonstrationen spelade man en del ball piratmusik i högtalarna, t ex en version av “Du gamla, du fria” som ironiskt hyllade massövervakning. (Jag frågade var man kunde ladda ned den. Ingen visste, men den finns som public domain någonstans. Googla!)
  Det som bör hända är att vi i nästa val röstar in partier och riksdagsmän som skrotar FRA. De trognaste i detta värv är Piratpartiet. Jag litar inte på att en (S)-ledd koalition egentligen vill *helt* skrota massavlyssning. (S) hittade på FRA. (S) skapade IB. (S) har en tradition av att medborgarna skall misstros och styras. Men vi kan lita på Pirater!

  –Ahrvid

 6. Anders

  Kom på en idé idag när jag var ute och sprang. Skulle man inte kunna utfästa någon slags “belöning” till de borgerliga riksdagsledamöter som röstar rätt i FRA-frågan ? Belöningen skulle kunna vara en plats på piratpartiets val-lista! De som röstar mot FRA kommer att få hjältestatus. De kommer att ha en god chans att bli inröstade som hyllade piratpartister istället för att vara utfrysta borgare. De kommer också att dra med sig borgerliga röster vilket gynnar piratpartiet. Vet inte om det skulle vara praktiskt möjligt och det får ju inte vara fråga om muta eller så. Bara en tanke.

 7. Tor

  Amanda Brihed lät förvånansvärt uppgiven tyckte jag. Och det kan man kanske förstå efter allt jobb som hon lagt ned, men ändå litet märkligt att låta det skina igenom när man är talare på en demonstration som denna.

  Rick, jättebra tal tycker jag. Bra jobbat!

 8. Lars-Erick

  I anden är jag med er på demonstrationen. Rent fysiskt befinner jag mig alltför långt bort.

 9. Jukkz

  Har lagt upp Ricks tal på veoh.
  http://www.veoh.com/browse/videos/category/activism_non_profit/watch/v192003718p8AE6ap

  Finns även i HD, men hittar ingenstans att ladda upp. (youtube funkar ej)

 10. Hans J

  @Jukkz:

  Det är ju precis sådant material som ThePirateBay (TPB) är gjord för!!!

  Gör en torrent av det och ladda upp på TPB!

 11. Jukkz

  Gjorde en torrent: http://thepiratebay.org/torrent/5118913

  Någon får gärna tanka och seeda, har ej datorn gång 24/7

 12. HR

  Trackern är nere, vet ni inte om det?, tur att där fanns open-trackern. Tog bort tpb-trackern och kan tänka mig seeda. Jag kör min maskin dygnet runt.

 13. Jakob Greek

  Mycket lyckad demonstration. Bästa jag varit på måste jag säga =)

 14. Ingemar

  Har Federley väckt liv i prostitutionsdebatten för att avleda uppmärksamheten från FRA?

 15. Väderkvarnen

  Rick, Mikael, mfl, Bra tal!

  Ingemar, Bingo! Vänta och se vad team Reinfeldt hittar på före onsdag. Sannolikt har de något stort i rockärmen.

 16. Anonym

  Vad gjorde Camilla Lindberg på demonstrationen Rick? Vad sa hon, vem var hon där med etc.

 17. Anonym

  I övrigt vem var puckot(presenatatören)som sa åt Rick Falkvinge att han ska sluta att stänga av micken när han är klar?

  Man ska stänga av micken emellan talen just för att slippa massa surr emellan talen. Fan va mycket tomtar det finns inom piratrörelsen.

 18. Hans J

  Det var vår distriktsledare i Stockholm…

  Han SKOJADE. Han brukar skoja så!

 19. Hans J

  Camilla Lindberg var nog där för att hon i själ och hjärta sympatiserar med oss.

  Hon stod bakom mig men om hon var där ensam vet jag inte. Hon gjorde ju inget väsen av sig. Men hon bidrog till att vi ändå blev ett gäng som demonstrerade och det ska hon ha tack för!

  Hoppas att hon ska våga rösta för ett upprivande av FRA-lagen på onsdag.

  För det krävs det MOD!

Comments are closed.

arrow