FRA: Tre dagar kvar och dimridåer

Tre dagar kvar tills omröstningen i Riksdagens kammare. (Jag tänkte vara där, utanför riksdagen, från 1430 och framåt till dess att voteringen sker.)

Mitt tal igår på demonstrationen i Stockholm handlade om dimridåer. Jag ska försöka skriva ungefär vad jag sade här (jag skriver alltid bara stolpar till mina tal, så det här blir som talet skulle varit i skriftform, och inte presenterat som tal):

[purpleline]

Det finns ett talesätt att det är lätt att se när en politiker ljuger: de rör på läpparna. När det gäller FRA-frågan, så har politikerna så till det yttersta ansträngt sig för att lägga ut dimridåer framför den egentliga frågan, för att debattera något helt annat än det som FRA-frågan gäller.

Den första dimridån är att det skulle gälla en “reglering” av FRAs verksamhet, och att en “reglerad” verksamhet är mycket bättre än en oreglerad. Då försöker man helt låtsas som om en oreglerad massavlyssning skulle vara laglig, vilket den naturligtvis inte är: det är brott mot post- och telehemligheten. Det är först när en myndighet har stöd i lagen för att bryta mot lagen, som myndigheten får göra det. Är det oreglerat, så är det olagligt.

Det är dessutom något som FRA har ägnat sig åt under många år. Det går att notera att detta kvalificerar som organiserad yrkeskriminalitet.

Genom att kalla det, som är en legalisering av yrkeskriminalitet för en reglering, så försöker man lägga ut en dimridå.

Den andra dimridån är att kalla massavlyssningen för signalspaning. Signalspaning är när man lyssnar på vad som motsvarar walkie-talkie-kommunikation mellan militära främmande förband, eller man analyserar radiovågor från främmande makts radiostationer. Att kalla en massavlyssning för signalspaning är att avsiktligt försöka blanda bort korten: “Ska Sverige inte ha signalspaning?”. Jo, det ska vi kanske. Det här en helt annat fråga. Varför blandar politikerna in signalspaning i den här frågan?

Den tredje dimridån är att avlyssningen bara gäller viss utvald kommunikation, som matchar vissa “sökbegrepp“. Men det är ingen som känner till vilka dessa sökbegrepp är, bara att FRA får all kommunikation och kan välja ut själva efter dessa magiska sökbegrepp. Det relevanta är vare sig vilka sökbegreppen är, eller att FRA bara analyserar vissa kommunikationer närmare. Det relevanta är att FRA får en kopia på all kommunikation i realtid och väljer ut viss civil kommunikation som intressant att analysera närmare. Det är FRA själva som står för sorteringen i intressant och ointressant.

Den fjärde dimridån ligger i att FRA bara skulle få använda vissa “trafikstråk” som en begränsning i FRAs makt. För det första sker denna begränsning av något som kallas för en domstol men inte är det (se den femte dimridån). För det andra, som Mark Klamberg påpekar, så är ett sådant “trafikstråk” såpass omfattande att det innebär att FRA som minimum kan avlyssna en miljon svenska hushåll åt gången. Som minimum. Det är inte en begränsning värd att tala om, och dessutom kvarstår grundproblemet: det är avlyssning av icke brottsmisstänkta medborgare som har rätt till ett privatliv.

Den femte dimridån är den så kallade “domstolen” som har upprättats. Det är vackert med domstolar. Rättssäkerhet och så. Man ska kunna lita på domstolar. Just den här domstolen består av en (1) person som står direkt underställd regeringen och där det inte finns någon insyn i arbetet över huvud taget. Då återstår bara en märketikett med ordet “domstol” över konstruktionen. En normal domstol är granskningsbar av medborgarna, är fristående från den politiska makten, har försvarare och åklagare, och — åtminstone i Sverige — har alltid flera personer som dömer. I Sverige är det fem. Att kalla det här för en domstol är ett hån mot våra domstolar.

Och trots att aktivister konsekvent har sett igenom alla dessa dimridåer så fortsätter politikerna att påstå att allt ska bli bra om vi bara accepterar dimridåerna, och låtsas som om det regnar.

För vad är det som egentligen ska åstadkommas här?

Jo —

Regeringen vill ha rätten att avlyssna och registrera:

 • Allt vi säger i telefon,
 • allt vi gör på nätet,
 • våra sexuella preferenser,
 • vilka fackföreningar vi är med i, och
 • våra politiska åsikter.

Dessutom vill de kunna byta den här informationen med främmande makt. Varför då?, kan man fråga sig. Det går ett envist rykte om att byteshandeln är i utbyte mot ett paragraf-fem-skydd i Nato; alltså att vi i praktiken är med i Nato, och att regeringen betalar för medlemskapet med våra civila privatliv.

När jag hör orden “en regering som registrerar fackförbundsmedlemskapen hos sin befolkning”, så tänker jag inte på Sverige. Ändå är det exakt detta som sker nu.

Den här lagen lades fram av Socialdemokraterna under den förra regeringen, av dåvarande försvarsminister Leni Björklund. Thomas Bodström har varit mycket tydlig med att S vill ha lagen (han pratar i vi-form och berömmer den). Den drivs nu igenom av Alliansen. Jag vill instämma med det som Jakop Dalunde sade nyss: de här människorna är våra blivande kollegor. Vi måste ge dem stöd att göra rätt. Vi måste hjälpa dem att faktiskt skydda medborgarrätterna, för de kan inte vara våra fiender när vi ska samarbeta med dem.

När det gäller myndigheten FRA, däremot, så kan den inte finnas kvar. Den ska avvecklas, bommas igen och läggas ner och ersättas med ingenting alls. En myndighet som så konsekvent lyckas bryta mot lagen och sedan få speciallagar stiftade för sig har förbrukat allt förtroende.

Om politikerna i riksdagen inte gör rätt nu, så återstår bara att byta ut dem nästa år. Det är också vår rättighet och skyldighet. Jag hör många här i leden som tänker kandidera till riksdagen. Jag hoppas att jag får tillfälle att samarbeta med er nästa höst under era egna partifärger för att riva upp den här massavlyssningen och andra människorättsbrott, och det oavsett färgen på den partifana som ni kandiderar under. Det här är inte en vänster-högerfråga: det är en fråga om grundläggande medborgarrätter.

Vi ska riva upp, göra om, och göra rätt.

[purpleline]

Jag vill dessutom ge en extra eloge till Jakop Dalunde som demonstrerade remixkultur i praktiken genom att ta sin kollega Fredrik Frangeurs tal, kredda honom som källa, och sedan göra små ändringar. Briljant.

[purpleline]

Andra som skriver om tre dagar till FRA och om demonstrationen: Opassande, Jimmy Callin, Jacob Dexe som pratar om självcensur, Mark Klamberg som lyfter upp en intressant kommentar hos Opassande, Christian Engström som har bilder från demon i Stockholm, och Hax som pratar om behovet av att kampanja mot riksdagen nu. Och många andra, i vanlig ordning.

[purpleline]

Missa inte heller Anaïs idag om Affären Brokep.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Jakop Dalunde

  Tack Rick!

  Talet om dimridåer var väl genomfört. Lagom långa segment och tydlig sakkunskap.

 2. Jukkz

  Och för de som inte såg kommentarerna på Ricks förra inlägg så finns hela talet som torrent, i HD:

  http://thepiratebay.org/torrent/5118913/Falkvinges_tal_2009-10-10

 3. Väderkvarnen

  Rick!
  Jag har kommenterat lite här och var, men vill nu be dig: Jag tycker att det vore coolt att skicka blommor till Camilla Lindberg FÖRE voteringen. För uppmuntran och för lite vänlig press. Om du håller med kan du väl blogga en rad? Själv skickar jag fyra vita rosor i morgon bitti! (Även om jag är lite rädd för hur hon röstar…)

 4. Elias.L

  Sorry att jag inte kom igår, jag brukar alltid planera att gå på sånt hära.

 5. […] riksdagen!,  Max Andersson – Demonstration mot FRA,  Dexion – FRA-demonstration,  Rick Falkvinge – Tre dagar kvar – och dimridåer,  HAX2,  Stefan Tornberg,  Christian Engberg, MEP,   Mina moderata karameller – Nej, jag […]

 6. Mårten Palm

  Mycket bra tal på Medborgarplatsen!
  Nu återstår bara att hoppas på att det finns några borgare som tar sitt förnuft till fånga…

 7. Moppa’s Hörna » Stoppa FRA!

  […] Rick Falkvinge har gjort ett bra jobb i att reda ut 5 ridåer man har lagt ut för att putsa till lagen i kanten […]

 8. Hans J

  Jag vill höra 4 modiga riksdagsmän manifestera detta:

  ‘Jag vet att jag kommer att bli utsparkad för detta men jag väljer ändå att rösta efter min övertygelse’ :

  Jag är Spartakus!

 9. Enligt Min Humla » Saker som ser ut som en tanke

  […] Bloggväggen, snodd från Scaber Nestor och remixad:OlofB, Kommunisterna, Anna jobbar och bloggar, ArvidFalk, Dagens Konflikt, Annarkia, Sossar mot Storebror, Lando, Anders Widén, TantraBlog, Minimaliteter, Folkpartiet Norrköping, Sundin, Lindberg, MMK, JensO, Anohito, Liberal & Långsint, Bandhunden skäller, ProjO, Blågrön Röra, Frykman, Kent Persson, Oscar, DN, SvD, Dagens Arena, PP, Mer vänster i Uppsala, Hallén, Varjager, Blå Borgen, S_N, PP2, UD/RK, Loppsi, NU, Dexion, Klamberg, Sultan, Opassande, Falkvinge2, Widén, Mullvaden, Svensson, Satmaran, Tomas, Polisstaten, Leo Erlandsson, Free&Thinking, Svart Måndag, Nemokrati, ConnyT, MiniMaliteter, HAX, OscarF (c), PPDrift, knivsöder, Falkvinge, NSM-Sverige, Maria Ferm, Motpol, Herr Klokbok, Lars-Erick, Törnebom, Intensifier, Bloggvärldsbloggen, XOR, Christian Engström, SR, GP, Lake, Dahlberg, Aron Modig (kdu), dnmr, Lando, Opassande, FarmorGun, JRL, Dexe, Maloki, Falkvinge3. […]

 10. FRA på onsdag « ConnyT funderar

  […] kämpar på i motvinden: Rick skriver en utmärkt summering av de dimridåer som läggs. Farmorgun kämpar oförtrutet på. […]

 11. Dennis Nilsson

  (O)lustigt, inte ett enda ord om detta i gammelmedia som SvD och DN!

  Hmm, och sedan har de mage att fördöma motsvarande “tystnad” i länder som Kuba och Nordkorea.

  Rubriker i DN:
  “Sven-Göran Eriksson och Pia Sundhage är paret som bör ta över svenska landslaget”

  Rubriker i SvD:
  Sveriges näste kapten, Lennartsson klar favorit. SvD listar 14 tänkbara framtida förbundskaptener.

 12. Vi vet var din brevlåda bor va!

  […] slås om att införa bodström-samhället. Ohly skrattar och ler. Allt vekar gå hans väg. Piratpartiets Falkvinge […]

 13. […] Lake ser dock en ljusning i mediarapporeteringen och manar till fortsatt kamp, Mårtensson, Ola, Falkvinge och Gun m.fl. har bra inlägg, länkar och kommentarer. Emma reagerar också över att min […]

 14. Simon

  Dennis: Man får ont i magen! Papperstidningen GP var igår full med fotbollshysteri, och nånstans mitt i sidan hittade man en pytteliten notis om att ett gäng partier/ungdomsförbund (utan att nämna (pp)) hade demonstrerat mot FRA.

  Som en vis kompis en gång sade om politik: Folket får vad de förtjänar.

 15. William Chionis

  Utmärkt, utmärkt.

  Jag är nyfiken på hur Piratpartiet möter den här kritiken: http://www.stateblind.eu/articles.php?view=393

  som i korthet går ut på att er ideologi är inkonsekvent i frågan om integritet och fildelning.

 16. Hans J

  Men kära Chionis,

  Detta är ju redan bemött tusentals gånger.

  Börja med att läsa ur Piratpartiets principprogram:

  Piratpartiet om patent

 17. albin

  hej.
  används det svenska dna registret vid polisutredningar? jag är tämligen säker på att det användes vid anna linds mordutredning, men jag antar att det var “speciella omständigheter”.
  Läste i en norsk dagstidning idag att tack vara dna teknik så tar oslos polis väldigt många serie-överfallsvåldtäksmän. T.ex. nu togs en man som visade sig skyldig till 9(!!!) brutala överfall. Vid ett fall tog en kvinna livet av sig till följd av psykiska men.
  Så använder vi vårt register? Om inte, bör vi?

 18. Anders

  Fick reda på idag att Camilla L i varje fall lägger ner sin röst på onsdag. 7 kvar…

 19. ST

  “Den första dimridån är att det skulle gälla en “reglering” av FRAs verksamhet, och att en “reglerad” verksamhet är mycket bättre än en oreglerad. ”

  Och hur kan det vara en dimridå? Lagar reglerar trots allt. Skilj p äpplen och päron.

  “Det är dessutom något som FRA har ägnat sig åt under många år.”

  Det är ju därför folk vill reglera verksamheten. Det är ju det som är kompromissen om man ska ha skiten kvar.

  “Att kalla en massavlyssning för signalspaning är att avsiktligt försöka blanda bort korten”

  Enligt min mening så är det du som blandar bort korten. Äpplen och päron, för det är trots allt inte särskilt många som säger att massavlyssning EQ signalspaning, eller ens signalspaning EQ massavlyssning. Eller hur.

  Det enkla motargumentet blir väl varför du inte specificerar signalspaning, utan låter det hänga i luften. Det blir trots allt då inte en annan fråga, med ditt argument.

  “Den tredje dimridån är att avlyssningen bara gäller viss utvald kommunikation, som matchar vissa “sökbegrepp“.”

  Fast det är väl i sig ingen dimridå. Dimridån ligger snarare i den förutfattade meningen att folk inte fattar ett skit om tekniken. Abstrakt så är det ju korrekt att man bara matchar mot utvald kommunikation. :/

  “Den fjärde dimridån” […]

  Är mer komplicerad, tekniskt, men din tolkning av Klamberg är inte korrekt. För det första finns ingen tillbördiga statistik att tillgå, så varken minimum, maximum, eller ett genomsnitt av den traffik som FRA kan komm aatt filtrera existerar inte. En miljon som minimum blir väl i sig en dimridå, så många miljoner människor bor trots allt inte i Sverige, att man även på ett hum kan säga en miljon i alla fall kommer att få sin kommunikation genomsökt av FRA … fast det beror ju mest på tidsintervallet, dvs det som du underlätt dig att informera om — en miljon, under en dag, en vecka, en månad, ett år, eller tio år?

  The Fifth element … domstolen. Ursäkta men antar du att du kan övertyga folk om att inte tro på en process du egentligen inte kan bevisa, trots en domstol, trots att domstolen består av en person, och då mest för att det är en person under regeringen? Borde inte mot-argumentet var lite mer konstruktivt, om inte annat, pga att folk, generellt, generellt aldrig haft tid att ens bry sig?

  Om du vill få folk att bry sig, att ta sig tid, till att informera sig själva, så måst du se till att ha rätt också, i annat fall blir det ju paradoxalt. Och om du inte har fattat det än, så räcker det med att ha fel en enda jävla gång, ty det handlar så väldigt mycket om psykologi. :p

 20. Josef Boberg

  “Vi ska riva upp, göra om, och göra rätt.”

  Jag applåderar det, verkligen…

 21. […] om nakenröntgen). Även SvD skriver. Vad gäller faktan: Rick Falkvinge har tidigare skrivit om dimridåerna som läggs ut av lagens försvarare. Läs! Apropåa dimridåer, håller juristen Mark Klamberg i DN […]

 22. […] den vägen kommer man tvingas skrota FRA-lagen (och med största sannolikhet även FRA), men även se på ny teknologi, identifiera farorna med denna teknologi ur ett […]

 23. Fortfarande massavlyssning – DN har fel « Calandrellas blogg

  […] en kanske bättre förklaring av hur DN har fel, läs Rick Falkvinges inlägg om dimridåer. Och har ni några frågor eller invändningar mot mitt inlägg, […]

 24. Och de ska stoppa terrorister… « Calandrellas blogg

  […] och montera ned det fria och öppna samhälle terroristerna angriper (exempel på detta är FRA-lagen, som river upp brevhemligheten och innebär godtyckligt ingripande i folks privatliv vilket […]

Comments are closed.

arrow