FRA-omröstning imorgon onsdag

Hej alla,

det händer mycket just nu. Det mest pressande är att riksdagen röstar om FRAs massavlyssning imorgon, alltså onsdag. Lite förenklat, så finns det två linjer som riksdagen kan välja att rösta efter: antingen “inför massavlyssningen med några efterkontroller av att en myndighet, som struntar i regler, har rätt regler att strunta i”, eller “riv upp skiten”. (Det är som sagt en förenkling, och inte riktigt sant. Den senare lämnar utrymme för att återinföra en värre variant senare. Men det viktigaste är att kablarna med vår kommunikation inte kopplas in till staten just nu.)

Tyvärr har det gått blockpolitik i frågan. Det som från början var socialdemokraternas lag om massavlyssning — den lades fram av S-regeringens dåvarande försvarsminister Leni Björklund 2005 — försvaras intensivt av Alliansen. Allt detta medan S säger emot i vad som inte kan vara annat än en kuliss (det är ju deras lagförslag).

Vi hade demonstrationer i de större städerna i Sverige i lördags, och fick bra täckning i gammelmedia, både i TV och press.

Den 1 december kopplas kablarna in, om vi inte lyckas övertyga fyra Alliansledamöter att rösta nej imorgon, eller åtminstone åtta att avstå. Och det är nu det är sista rycket: att ringa och skälla på dem driver dem bara närmare partiledningens linje om att införa massavlyssningen. Lite kontraintuitivt, och efter en idé från Hax, så är ett av de effektivaste sätten nu att skicka dem saker de genuint tycker om, personliga saker som inte går att avfärda hur som helst. Choklad. Blommor. Teddybjörnar. Saker som visar att vi har hopp till att de fortfarande kan göra rätt. Vi kan alla skicka sådant till dem så att det kommer fram under idag tisdag eller allra senast imorgon onsdag lunch. Allt märkt med “Stoppa FRA” eller “Riv upp, gör om, gör rätt”.

Namnen på riksdagsledamöterna för Alliansen hittar vi på samma ställe där vi mailar dem. Välj en alliansledamot och skicka ett budskap. Det är inte försent. Adressen är,

[ditt val av ledamotsnamn]
Riksdagen
Mynttorget 2
111 28 Stockholm

För den som bor i Stockholmstrakten och vill vara med när riksdagen faktiskt röstar, så samlas vi utanför riksdagen klockan 1430 imorgon onsdag, och går in och följer omröstningen när den sker.

För att gå vidare till ett annat ämne, så är telekompaketet nu formellt inne i slutförhandlingar nere i EU. Det är det lagstiftningspaket, som egentligen handlar om att normalisera saker i telenätet över Europa — gemensamma nödnummer och så, som i grund och botten är bra saker — men där upphovsrättslobbyn lyckats smyga in saker om att kunna stänga av folk från Internet, ivrigt påhejade av franska intressen.

Knäckfrågan på bordet är om man får straffa folk med en avstängning från nätet före rättegång eller om rättegången måste komma först. Det låter helt verklighetsfrämmande, men ministerrådet — med vår svenska Åsa Torstensson (C) i spetsen — kräver faktiskt att få stänga av människor från nätet först och eventuellt ha en rättegång i efterhand.

I ministerrådets senaste bud, så skulle rätten till en domstolsprövning också kunna begränsas i syfte att bekämpa, eller till och med upptäcka, andra och flera brott. Läs lagstiftningsbudet till parlamentet själv hos La Quadrature. Barockt. I klartext: “om det kommer ivägen för den takt vi tänkt att stänga av personer i, eller om vi bara tycker det tar för mycket resurser från rättsväsendet, så får vi strunta i kravet på opartisk rättegång helt och hållet”. Det är innebörden av det lagförslag som ministerrådet nu försöker få igenom.

Människor ska naturligtvis inte få stängas av från Internet över huvud taget. Det är en modern motsvarighet till att tvingas i exil. Det innebär att kastas ut ur det moderna samhället och jag är bestört över att vi har politiker som över huvud taget försvarar en sådan linje — och dessutom till och med utan rätt till föregående rättegång.

Som tur är, så har vi Christian Engström (PP) mitt i förhandlingsprocessen som rapporterar löpande.

Som avslutande glädjande notis konstaterar skivindustrin själva att det nu är tre miljoner svenskar som fildelar (Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet). Det stämmer väl med våra uppskattningar (drygt två miljoner svenskar använder The Pirate Bay under en given vecka).

Höres snart igen!

Rick

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Anders

  Fick mail från Camilla L igår och hon har redan börjat få blommor. Hon kommer för övrigt att avstå från att rösta så det skulle inte förvåna mig ifall hon blir utkvitterad…

 2. Per

  Man kan inte bli tvångsútkvittad.

 3. Anders

  Jasså, vem är det som väljer ut de som ska kvitteras då om det nu fattas folk i motståndarlaget?

 4. […] infallsvinkel, Hultins tankegång, Rick Falkvinge (PP), Annika Beijbom, Deepedition, Farmorgun i Norrtälje, Peter Karlberg, frendo.se, Mark Klamberg och […]

 5. sebastian Johansson

  vilka ska man maila? eller ringa alla?

 6. Rob Roy

  Rick – Har du tänkt på att omröstningen ÄVEN DENNA GÅNG har lagts på samma dag som en avgörande fotbollslandskamp?

  Det kan väl inte vara en tillfällighet, någon har räknat ut att stora delar av folket sitter och kollar på fotboll istället för nyheterna just denna kväll.

  Journalister på hugget borde förstås fråga Lagerberg, Zlatan och Co vad de tycker om att bli utnyttjade på det sättet (men det lär väl inte hända tyvärr).

 7. Lars

  @Anders:

  Utkvittning är en helt frivillig process – det finns inga bestämda regler för hur det går till, bara informella överenskommelser mellan partierna. Ingen kan hindra en riksdagsledamot från att dyka upp och rösta som han eller hon vill.

 8. Anders

  @Lars:
  Jaha, precis som det är upp till var och en att rösta efter eget huvud, ingen kan bli tvingad att rösta mot sin vilja. Jo, tjena…

 9. Henrik Oscarsson

  Hej Rick!
  Inför FRA-omröstningen i morgon har jag lagt ut pdf:en på min och Ann-Marie Ekengrens bok “Det röda hotet. De militära och polisiära säkerhetstjänsternas hotbilder i samband med övervakning av svenska medborgare 1945-1960”.

  http://www.henrikoscarsson.com/2009/10/infor-fra-omrostningen-las-detta-forst.html

 10. Peter Jonsson (S) slirar i FRA-debatten « Sossar mot storebror

  […] Modig (kdu), dnmr, Lando, Opassande, FarmorGun, JRL, Dexe, Maloki, SvD, DN, Metro, SydSv, DeepEd, Falkvinge2, Infallsvinkel, MMK, TantraBlog, Alliansupproret, Kulturbloggen, FarmorGun, Hultin, Apelsineld, […]

 11. Lars

  @Anders:
  Så är det. Om ledamöter sedan känner sig tvingade att rösta på något speciellt sätt eller att kvitta ut sig så beror det inte på reglerna utan på att just de ledamöterna är svaga och/eller fega.

 12. Anders G

  I dagens DN-chatt erkände Sten Tolgfors att FRA inhämtar trafikdata. Det är det mest uttömmande svaret hittills. Läs mer hos Mark Klamberg.

 13. Rick

  Våra folkvalda representanter är våra fiender mer än utländska makter.

 14. […] polemik, Olofs blogg, Piratplatsen, Blågrön röra, Scaber Nestor, Mitt i steget, Rick Falkvinge, Rick Falkvinge, Mark Klamberg, Mark Klamberg, Opassande, Mikael Nilsson, Farmorgun, Farmorgun, JRL, Dexe, SR, GP, […]

 15. Glädjens dag idag, men hur blir det imorgon? « OSMIDIGT

  […] onsdag ska Sveriges Riksdag rösta om FRA-Lagen igen, Rick Falkvinge tänker bland annat vara på plats i riksdagen vid själva omröstningen  1430 imorgon […]

 16. Hans J

  Det är smärtsamt men så här agerar Reinfeldt:

  Mobbingens mästare skolad av mästare

 17. urk

  Försvarsutskottet vet inte ens själva vad det är som ska röstas igenom.
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3648715.svd

 18. na

  Att det blev 2-2 mellan domarna i Ephone-målet är ju bara det skrämmande.

Comments are closed.

arrow