FRA-voteringen är över

FRA-voteringen är över. Idag, den 14 oktober, svek våra folkvalda representanter ännu en gång det uppdrag som de är tillsatta att sköta: att skydda medborgarna från staten.

Röstsiffrorna var 159 för FRA, 152 mot, och 1 gul (avstår) (korrigerat: det stod 7 först). 37 var frånvarande. (Siffror för reservation 2. På reservation 1 var det en mer som röstade nej, men de här siffrorna var för upprivandet.)

Nu kommer kablarna att kopplas in, åtminstone enligt lag. Nästa försvarslinje är att operatörerna vägrar att koppla in dem. Nästa försvarslinje igen är att vi fysiskt klipper av kablarna, om vi bara får tillträde till dem.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Anders

  Ta fasta på det som Staffan D sa om att e-mail inte har samma skydd som vanlig post och dra hela spektaklet inför EU-domstol… vilket iofs inte kommer att leda till något med tanke på hur mycket skit de kokar ihop i EU just nu.

 2. MrHama

  tyvärr kommer detta att betyda att folk kommer ta lagen i egna händer då politikerna misslyckas med att lyda folkets vilja i en så känslig fråga. jag skulle inte bli förvånad en sekund om Det faktiskt kom en terroraktion mot FRA av någon som tappat allt hopp om demokratiska krafter inom riksdagen.

 3. Marcus

  Idag är det nog inte staten som är det farligaste, det är företagen.

 4. MrHama

  Det vi kan göra är att anmäla lagen för att den bryter mot grundlagen och hoppas på att tingsrätten tar upp den och prövar. Vi har faktiskt prövningsmöjligheter utan konstituionsdomstol i sverige

 5. Jerker Montelius

  Vilka personer avstod?

 6. Jimmy

  Jag är inte förvånad. Det är det som sagt intressant att veta vilka som rösta på vad så vi vet vilka som ska skjutas när diktaturen som detta kommer leda till har fallit och våra barn barn återigen ska införa demokrati igen i landet.

 7. Henrik Hoffström

  Det här var startskottet för valrörelsen. Det avgörande slaget om FRA står i september 2010

 8. HR

  PP till riksdagen 2010!

 9. Rick

  Dax att söka efter ny regeringsform. Dessa parasiter får inte sitta kvar. Och kolla här: de är inte bara förrädare – de är lata odågor också. Och fan vad jag avskyr dom. http://bit.ly/Mqajw

 10. Rick

  @MrHama: ska tingsrätten ta upp anmälan? Tingsrätten? Tomas Norström?

 11. Magnus

  Det här var tungt. Jag vet inte hur det skall bli möjligt att diskutera integritet framöver, allt tal om integritet blir så löjligt i jämförelse med den kränkning som FRAs avlyssning innebär.

  Det tråkiga är att jag tror Piratpartiet är de stora förlorarna. Folk kommer inte bry sig om andra integritetskränkningar, som tex. registrering av tågresor mm. allt blir litet i förhållande till FRA-lagen. De frågor som hade varit stora utan FRA-lagen blir nu små frågor som ingen bryr sig om.

  Nästa strid kommer troligen att bli när EU någon gång i framtiden vill avlyssna alla länder i Europa, för den striden kommer, var så säker.

  Striden om kablarna blir nog inte enkel, jag skulle tro att regeringen sätter in militär om de blir pressade.

 12. Rick

  Lustigt att se hela svenska rättsamhället falla sönder så här. Spioner med sina perversa lekar och Hollywood-mafioso med sina fasoner.

 13. Givetvis Anonym

  Tala om var de är. Grävmaskiner och annat nödvändigt kan framskaffas landsomfattande.

 14. Mårten

  Haha, FRA vet redan vilka ni är 😉

 15. Jimmy

  Naturligtvis vet dom vilka alla är. Dom har hållit på i flera år utan att bry sig om lagar och tanken på att dom skulle radera saker nu bara för att någon clown figur som kallas domare ska ligga och halvsova på någon stol någonstans är bara skrattretande.

  Dom lagrar Allt och sen oavsett vilken regering som kommer kan dom leverera information om vem det nu är den nuvarande regimen hatar. Alla ensama mammor som låtsas sina ban är sjuka och sitter hemma och förslösar sin tid på internet kan nu äntligen snart sända socialen på. Med FRA kommer det bli ordning och reda.

 16. Rick Falkvinge

  Kommentar om röstsiffrorna (Aftonbladet säger 158-153): Det var två reservationer som fick lite olika siffror. Den första var om att lägga till integritetsskyddstrams, som stod emot en reservation. Nästa reservation var den intressanta, den som sade “riv upp skiten”. Där var sifforrna 159-152.

 17. Rick Falkvinge

  “Integritetsskyddstrams” i kommentaren ovan ska läsas som “mer smink på grisen”.

 18. Peder

  Skandal att ett beslut som kostar såna enorma pengar och som orsakar ett övergrepp på mänskliga rättigheter kan klubbas igenom med sådan minimal majoritet.

  När det sen rivs upp nästa val, kan vi kräva tillbaka pengarna från FRA? eller är de bortkastade för evigt?

 19. Karma

  Om kabelklippning är vad det kommer att leda till i slutändan så fine by me.

  Ett par välriktade attentat mot hårdvaran som FRA använder (då man kan säkerställa att ingen människa kan ta skada) skulle jag tycka var en hjälteinsats, mot den totala terrorism mot oss alla och våra privatliv som FRA står för.

 20. Givetvis Anonym

  Inte mig Mårten, det är fullt möjligt att vara helt anonym även för FRA genom en lång rad proxy-servrar runt om i världen där all kommunikation sker hårt krypterat mellan servrarna och varje server bara känner till den föregående och aldrig vare sig början eller slutdestinationen.

  Hur man kommunicerar anonymt är en mycket akut folkbildning som PP behöver börja med nu på en gång, helst igår. Stora länkar på partiets förstasida, engagera gärna lite utvecklare som kan hjälpa till så att det blir busenkelt även för okunnigt folk.

  Operatörerna behöver också hjälpa till med med bandbredd och exit-noder, gärna ologgat med system på ROM.

  Nu behövs också ett grupparbete som går ut på att kartlägga kablarna så att folk runt om i landet kan göra det enda rätta och kapa dem. Många gånger räcker det med hacka och spade, ibland behövs grävmaskin, i synnerhet nu när vintern står för dörren. Förslagsvis bör servern där informationen lagras finnas kopierad på flera ställen, Ryssland är antagligen ett bra förslag på land för en av speglingarna. Annonsera efter informationen på alla upptänkliga forum så lär det gå fort. Jag tror att en hel del folk som jobbar hos operatörerna är mer än villiga att läcka så länge anonymitet kan garanteras. De som håller i det måste kunna kontaktas med brev och IRL, utan mobiler i närheten, gärna med kurir-hopp och dead drops. I denna fråga finns det så många som vill hjälpa till att det bör kunna ordnas rätt enkelt på need-to-know-basis. Jag skall själv börja fundera kring ett bra system för det med tillräckligt stora digitala luckor och IRL-hopp för att snurra till det för FRA så att de blir förda bakom ljuset. Publikationen skall dock vara helt öppen, annars kan ju inte svensson varken engagera sig eller hjälpa till. Ett poäng och resultatsystem kan också vara kul och även funka som engagemang-skapare.

  With enough eyeballs, any bug becomes shallow.

 21. Pelle

  Offtopic: Rick, din position är just nu “Nanjing, Jiangsu, China” ?!

 22. Johan Tjäder

  På vilken grund skulle man föra talan i svensk domstol? En svensk domstol får bara åtsidosätta lagstiftning om den uppenbart strider mot grundlagen.

  Börjar man diskutera juridik är det alltså inte uppenbart.

  Och på vilken grund och med vilken bevisning skulle man föra talan?

 23. Beelzebjörn

  Kort och koncist, om än inte PK:

  Motherfuckers

  Tack för ordet.

 24. Mårten

  Jag misstänker att nästa steg i IPRED/FRA/etc teatern blir att förbjuda anonymiseringstjänster.

 25. Alliansen har klubbat FRA-lagen | Törnebohms Hotspot

  […] Rolfs Blogg, Dyng Bengt & Diesel Doris, Rick Falkvinge, Camilla Lindberg, Per Ström, Opassande, Piratpartiet, stoppafralagen, Frapedia, Anna Troberg, […]

 26. steelneck

  Sitter just nu och filar på ett brev till min ISP där jag kräver en sänkt avgift till ungefär 1/8-del av det tidigare priset. Lagen innebär onekligen att den levererade tjänsten är betydligt sämre. Det är många privata saker jag inte längre kommer att vilja använda tjänsten till.

  Allt jag kommer att kunna använda min uppkoppling till efter detta är sådant som jag skyltar med offentligt. Inte ens google kommer jag att kunna använda som förut risken finns ju alltid att jag surfar fel och råkar komma in på sidor där mina besök kan användas komprometterande emot mig. Allt normalt surfande kan jag inte heller forsätta med, jag vill ju inte att någon skall kunna kartlägga allt jag är intresserad av.

  Är en 1/8-del av priset lämpligt, eller är det för högt? Det där är mitt största bekymmer just nu innan jag låter det gå iväg. Vägrar de så får de stänga av mitt abonnemang, men jag skall tjorva lite extra så att det blir dyrt för dem först.

  Med detta inlägg hoppas jag att fler följer mitt exempel.

  @Givetvis Anonym: Tror det var Guillou som skrev i “Fienden inom oss”, eller vad boken hette, om att den absolut värsta faran inte handlar om “terrorism” utan vad som händer när de egna laglydiga och dessutom välutbildade, rika och resurs-starka medborgarna lackar ur och vänder sig emot samhället. Det är då det blir riktigt illa. Hoppas att du kan sätta upp din sajt, får jag info om nåt sånt där inom min “aktionsradie”, så kommer jag att överväga saken.

 27. Anders Strömgren

  Idag sörjer jag mitt PRIVATLIV, som tack vare riksdagens beslut dog.

  Nu måste vi finna kraft att få fram våra åsikter så att vi kommer in i riksdagen och kan påverka på “riktigt”

 28. steelneck

  @Mårten: Det kan inte ens Kina. Utländska företag kan nämligen inte operera i landet utan att kunna använda tunnlar och kryptering.

 29. Dunex

  Vi har gjort vad vi kan utan att göra något olagligt och det måste vi fortsätta med.
  Bli inte nedslagna för den här röstningen, den viktiga är nästa år!
  Kan vara dags att lägga ett vad på lämplig online-casino, en ordentlig skandal under nästa år så tar vi mer än en plats i riksdagen.

 30. Anders G

  Det kan också vara klokt av en partiledare att vara aningen försiktig med orden.

  Räkna med att media kommer att vända och vrida på varje spetsig formulering på denna blogg i valrörelsen. De skulle till exempel kunna få det till att du uppmuntrar till lagbrott.

 31. Lars-Erick
 32. Putte

  Nu är det dags för PP att ta upp nya krav i debatten:

  All hemlig verksamhet (MUST, FRA. osv.) ska efterhandsgranskas och övervakas av en myndighet med stora egna utredningsresurser. Denna myndighet ska ha rätt att förhöra chefer och anställda under straffansvar. Dvs. om de ljuger kan de bli dömda till fängelse för mened.

  Detta ersätter naturligtvis inte att riva upp FRA-lagen. Även om man helt bortser från FRA bör en sådan myndighet ändå startas för att granska MUST.

 33. Alexander

  Bli ännu bättre på att föra fram dina åsikter och på att skapa opinion, titta på Opinionsskolan, på Facebook: http://www.facebook.com/pages/Opinionsskolan/151307363604?v=wall&ref=nf eller Youtube: http://www.youtube.com/user/opinionsskolan

 34. Karl

  Jaha nu har de väl öppnat för just terrorism men inte den de förväntat sig utan istället regelrätta attentat mot kablarna och FRA själva.

 35. Karl

  Glömde säga att nu behöver jag all information om hur jag krypterar min trafik av någon vänlig själ. Pedagogiskt förklarat så t.o.m. en Windows-vista idiot som jag förstår hur man gör. PP, här kan ni utbilda svenskarna! 🙂

 36. Per Starbäck

  Skillnaden mellan de två omröstningarna var att Esabelle Dingizian (mp) röstade ja på den andra. (Var det väntat? Meningen??)

  En annan kanske intressant sak är att det var 19 alliansare som frånvarade men bara 18 i oppositionen, så det verkar som om minst 1 frånvarande alliansare gjorde det utan att det var kvittning.

 37. Rick

  Svenska folket har ingen makt längre. Frågan är om de någonsin haft det. Politikerna bryr sig inte om att låtsas om annat längre. 2009-10-14: FRA-Onsdag/Svart Onsdag.

 38. Anders

  Synd inte de 18 i oppositionen som inte var där följde de franska sossarnas exempel och oväntat dök upp på omröstningen. Då hade det blivit liv i luckan…

 39. Fanflykt

  Såg just slutet på omröstningen via web-tv. En minst sagt olustig känsla sprider sig när klubban faller för prop. 1. Sorgligt.

 40. Rick

  Det vore intressant att fråga de frånvarande var de höll hus idag, om de tänker ta betalt för dagens ‘arbete’, osv. De verkar tro de är våra ledare men egentligen är de anställda av oss. Vissa av dom förtjänar en officiell varning. Tom kicken.

 41. Anonym genom TOR-nätverket

  Information om hur man kan skydda sin kommunikation och kommunicera anonymt finns redan på frapedia.se och fraskydd.se (vet dock inte hur korrekt och uppdaterad informationen är, speciellt på fraskydd där jag minns att jag såg minst ett faktafel, har inte varit inne på någon av dem på ett tag).

  Det finns även en bra sammanställning på Electronic Frontier Foundations hemsida:
  https://ssd.eff.org/
  Dock endast på engelska och ur ett amerikanskt perspektiv, så rättigheterna man har kan skilja sig här mot där, men tipsen om vilka åtgärder man kan ta till är det självfallet inget fel på.

  Wikipedia (engelska) är också en bra resurs, men infon kan vara lite för utspridd för den som inte orkar leta runt en massa.

 42. IPRED
 43. Deepedition » En skammens dag igen

  […] oförtrutet att skriva ska ha all credd: HAX, Swartz, Klamberg, fantastiska Emma, Josh, Mildner, Falkvinge, Farmor Gun, ihärdiga Scaber Nestor, unga smarta Calandrella, Troberg, Nemokrati och många fler. […]

 44. X

  FRA har nu fått tekniska, lagliga och ekonomiska möjlighet att starta masslagring av kommunikationsmönster – information om vem som kommunicerar med vem och när. Att ingen säger detta rent ut hör till spelets regler (deniability) men man förväntar sig naturligtvis att en underrättelsetjänst utnyttjar sina verktyg. Kraftfulla datorer i kombinationen med en extremt detaljerade databas över kommunikationsmönster ger möjligheter till åsiktsregistrering som saknar motstycke i historien.

 45. Sjung glada visor « Väderkvarnen

  […] försöka trösta mig med är: Emma, Farmor Gun, Calandrella, Joshen, Mikael, Mark och Hyenan. Och många fler […]

 46. minata

  Socialdemokratiska partiet är en vinnare:

  1) Socialdemokraterna vill ha signalspaning. Den borgerliga alliansen har levererat detta.

  2) Socialdemokraterna har bundit upp de kommande regeringspartierna, V och MP, i en signalspaningsvänlig reservation. Läs texten i reservationen. I reservationen går S+MP+V längre när det gäller FRA-shopen.
  3) De personer i MP och V som inte inte vill ha signalspaning i tråd blir inte statsråd år 2010, till exempel Lage Rahm(MP) och Kalle Larsson(V).

  Friheten är röd.

 47. Anders G

  Vissa blev glada igår: FRA:s pressmeddelande.

 48. jhsv70

  @ Minata-trollet:

  Tror du fick en bokstav fel mot slutet i din djupa, kommenterande analys. Du menar förstås

  Friheten är död

 49. Rikard

  Kom ihåg denna dag under nästa års valrörelse. Kasta detta i deras ansikten och se till att dem inte ngnsin får andrum för annat. Måste mobilisera oss på en bredare front och verkligen krossa dessa förrädare. Namnen måste kommas ihåg och aldrig förlåtas. Alla som röstade för och alla som var frånvarande ska behandlas likadant, inklusive Camilla som fega ur.

 50. NätvÄrkselev

  Vem TROR att “våra folkvalda representanter” i EU-palamentet och i Sveriges riksdag är EN politiker?

 51. Magnus

  http://www.idg.se/2.1085/1.260335/klart-for-fra-spaning-i-kabel

  Citat ur texten:
  “Dessutom inrättas en ny kontrollmyndighet baserad på dagens försvarsunderrättelsenämnd. Kontrollmyndigheten ska utföra efterhandskontroller och på begäran av “enskild”, det vill säga vem som helst, undersöka om signalspaning som avser honom eller henne sker i enlighet med lagen”

  Det finns säkert någon kunnig på juridik / kan formulera sej väl, som kan skriva ne mall att ansöka om sådan efterkontroll på. Om vi alla hjälps åt att skriva ansökningar om kontroll en gång i måndaen från förste februari nästa år så kan vi i vart falll ge dom något att göra. 🙂

 52. David B

  Magnus: Allt du gör då är slösa bort skattepengar.

 53. Fredrik

  Jag funderade lite när jag läste DN:s artikel om politikernas okunskap i denna fråga, trots att de röstade.

  Borde det inte införas ett prov inför varje omröstning i riksdagen? 10 frågor eller liknande som garanterar att den som röstar är något sånär inläst på ämnet..? Borde max fördröja en omröstning med 5 minuter, en liten touchskärm där man trycker sig genom provet snabbt. Alla får rösta i vilket fall men alla underkända (7/10 rätt borde vara ett rimligt krav?) prov innebär diskvalificerade röster.

  Sist jag kollade så blev politiker väl betalda eftersom de har stort ansvar, tydligen så orkar de inte ens sätta sig in i frågor de beslutar om dessvärre.

 54. William Chionis

  Individen behöver inte skyddas från staten helt enkelt eftersom det inte finns några individer utan staten. De är ett. En god stat samlar individerna och finns i alla och envar. Om det är fallet idag kan diskuteras, men dikotomin stat-individ är falsk.

 55. Fredrik

  Förövrigt, är det enbart jag som stör mig något enormt på att det är kutym att referera till landets invånare som “väljarna” i politiska sammanhang? Inte “befolkningen”, “folket” eller “samhällsinvånarna”.

  Det uttrycket tycker jag mer än något annat bekräftar en indoktrinering bland politiker där man systematiskt glömmer bort vilka man faktiskt arbetar för.

 56. Argument

  “Idag är det nog inte staten som är det farligaste, det är företagen.” – Marcus

  Men det är staten som gör att företagen kan få så mycket makt som de får, och att de får vidta sådana extrema åtgärder som de gör.

 57. Anders Troberg

  Vi får se hur det går i valet. Kan vi få en position där vi kan riva upp den där så gör vi det. Går inte det så borde nästa steg vara att göra som Norge: secession.

 58. Christian Valtersson: FRA-lagen, efterspelet

  […] allvar först långt i efterhand.Även: Jakop Dalunde, Maria Ferm, Scaber Nestor, Martin Moberg, Rick Falkvinge, Calandrella, Mark KlambergMedia: DN, IDG, SvD Published by Christian Valtersson kl. 02:50 […]

 59. Anders G

  Hittade lite nytt om fulspelet bakom FRA-lagen i en kommentar hos Staffan Danielsson:

  “Lägg också märke till att utlandssamarbetet bara nämndes en enda gång i kammaren före voteringen. Det var Alice Åström som var ofin nog att ta upp saken i sitt anförande. Det hela förbigicks med kompakt tystnad.

  Likaså har såväl Datainspektionen som den parlamentariska kommittén uttryckligen i sina direktiv anmodats att inte rota i FRA:s informationsutbyte med utländska tjänster.

  Direktiven råkar dessutom vara undertecknade av en tidigare underrättelsechef på FRA, som en längre tid fungerat som “sakkunnig” åt försvarsministern.

 60. Övervakningens tidslinje: Del 1 – Historik // Skivad lime

  […] här just nu, och var vi kan vara på väg i framtiden. Att alla politiska grenar inom alla olika inriktningar och block helt plötsligt skulle enas om något som att börja vilja montera ner våra mänskliga […]

Comments are closed.

arrow