Nya krafter efter FRA-nederlaget

Såhär på Halloween passar det att prata om FRA. Trots att massövervakningslagen gick igenom — igen — utan att en enda alliansledamot i riksdagen röstade nej, så får vi inte känna oss slagna. Tvärtom. Vi behöver inse en sak, som lägger ett väldigt stort ansvar på oss:

Vi är det öppna samhällets sista försvarslinje.

Just därför får vi inte känna oss nedslagna. Vi har helt enkelt inte råd med det. Opassande skriver i en väldigt läsvärd postning dagen efter voteringen att “det är tungt idag — nu får vi göra det själva i stället” (försvara det öppna samhället).

Inför EU-valet var det flera som frågade oss, om vi förstod vilken roll vi hade klätt oss i. Vi hade blivit nästan synonyma med medborgarrätt. “Om ni inte kommer in i EU-parlamentet nu”, sade de, “så kommer politikerna att lära sig att medborgarrättsfrågorna är helt ointressanta. Frågorna kommer att vara helt borta från agendan under överskådlig framtid.”

Det var ett tungt ansvar att bära. Men vi bar det rakryggat, och kom in i EU-parlamentet, och sände en stark signal. Nu måste vi fortsätta att sända den signalen.

I senaste opinionsmätningen inför riksdagsvalet ligger vi på 2,1%. Det är ett enastående resultat, givet att vi knappt har synts på tre månader, eftersom vi ägnat oss åt återhämtning. För vi vet att vi kan åstadkomma underverk, när vi jobbar tillsammans.

Så varför ska vi göra det? Vad spelar det egentligen för roll, att t.ex. FRA kan koppla in sig på vilka s.k. “signalbärare” som helst och avlyssna vem som helst när som helst? Tja… jag tänkte citera ur en rätt känd bok. Jag har bara bytt ut några enstaka ord.

There was of course no way of knowing whether you were being watched at any given moment. How often, or on what system, the FRA plugged in on any individual carrier was guesswork. It was even conceivable that they watched everybody all the time. But at any rate they could plug in to your communications whenever they wanted to. You had to live — did live, from habit that became instinct — in the assumption that every article read, every mail sent, every date agreed to was monitored by the Government.

Citatet kommer från boken 1984. Vi har ofta använt den som skräckexempel och påpekat att den faktiskt är avsedd att vara en skräckvision av framtiden, och inte en instruktionsbok.

(Den som vill läsa hela boken kan göra det här, från Australien, där upphovsrätten på boken löpt ut. Ger förresten inte just det upphov till en hel del funderingar i sig självt?)

Piratpartiet behövs i riksdagen. Det är inte nog att riva upp FRA-lagen. Hela myndigheten har förverkat sitt förtroende och ska läggas ner, bommas igen, avvecklas och ersättas med ingenting alls. När en myndighet får sådana lagar specialskrivna för sig, så har de förbrukat sitt existensberättigande.

Finska Piraattiliitto (motsvarande Piratbyrån) skriver att idag har finnarna en månad kvar av brevhemlighet. Samma sak gäller oss.

Fler saker som har hänt

Det är också värt att notera att förhandlingarna om telekompaketet fortsätter. Där visar det sig nu att både Storbritanniens och Frankrikes regeringar vill ha rätten att stänga av människor från nätet utan rättegång för i stort sett vilken anledning som helst, men särskilt för osubstantierade anklagelser (!) om fildelning. Tuva Novotny filosoferar lite kring det här i något slags uppvaknande ur upphovsrättslobbyns grepp. Vår Europaparlamentariker Christian Engström berättar hur ministerrådet i EU mer eller mindre öppet hånar EU-Parlamentet, och bara stryker formuleringar om rättssäkerhet och andra medborgarrätter. Det är extra tragiskt, eftersom det är svenska ministrar just nu som leder ministerrådet. Se Christians postningar här om ministrarnas hån och här om en sammanfattning av läget.

Det tragiska är alltså att även Storbritannien nu kastar sig ut i försök att skicka sina egna medborgare i exil från den moderna världen. För den som vill följa vad som händer i Frankrike, så rekommenderas som alltid Anaïs’ förstklassiga bevakning.

Apropå Storbritannien, så är det värt att notera att två personer där har dömts till fängelse för att vägra lämna över sina kryptonycklar. Det är helt människorättsvidrigt: om polisen bestämmer sig för att det finns ett par dokument gömda t.ex. i en bild som du har, och du inte kan ta fram dokumenten (vare sig de finns där eller inte), så dömer alltså Storbritannien dig till fängelse nu. Jag skrev mer om det i juni förra året.

Nicklas Lundblad skriver tänkvärt om hur etablissemanget alltid har missbedömt nya fenomen, till minne av Internets 40-årsdag.

Anna Troberg och jag på turné

Anna Troberg och jag är på partiledarturné runt om i Sverige under tidiga november, i samband med att höstkampanjmaterialet kommer ut i landet på torg och gator. Vi börjar den 4 november i Luleå, och sedan tar vi en dag per ort med Umeå (5 november), Linköping (6), Lund/Malmö (7), Göteborg (8), Trollhättan (9), Karlstad (10) och till sist Borlänge den 11 november. På kvällen på varje ställe kommer det att vara något slags after work för aktivister och funktionärer, och det vore kul att träffa så många som möjligt, som alltid! Håll utkik efter lokala utskick som skriver om tid och plats.

Piratpartiets kampanjbudget — donera 100 kronor i månaden

Idag är det den siste i månaden. Med det jag skrivit ovan, så blir det ännu viktigare att Piratpartiet har pengar till löpande utgifter. Löner betalas till 90% från Bryssel; donationer här i Sverige går till största del till trycksaker och kampanjkostnader. Så bli Guldpirat idag! Lägg upp en stående donation på exempelvis 100 kronor till Piratpartiet den siste i varje månad. Varje person som donerar gör skillnad, och pengar till att trycka kampanjmaterial behövs mer än någonsin. Vi trycker så mycket vi kan i lågkostnadstryckerier utomlands, men det behövs fortfarande mer pengar till opinionsbildning.

Vi har ju inget statligt partistöd. Vi får bara ett par anställningar från Europaparlamentet. Det är vi alla, vi många, vi femtiotusen medlemmar, som gör skillnad.

gå till din Internetbank. Just nu. Inte imorgon, inte till helgen. Precis just nu. Lägg upp en återkommande överföring på hundra kronor den siste i varje månad till bankgiro 5760-2229 eller direkt till vårt konto i SEB, 5403-1002815. Vi behöver bygga framtiden tillsammans.

Läs mer här, om du t.ex. vill lägga upp en guldpiratlogga på din blogg.

Veckans argumentationsövning

Idag, helt apropå FRA och telekompaketet, så tänkte jag repetera hur man bemöter klyschan “Den som inte har något att dölja, har heller inget att frukta”.

Det enklaste svaret är “Låser du dörren när du går på toaletten?”. Alla vet vad som händer därinne — men man vill helt enkelt ha det för sig själv.

Jag tänkte skriva i lite mer resonerande form idag, snarare än att komma med mina vanliga oneliners:

För det första så kan reglerna ändras. Även om du är helt okej med regelverket när den massiva övervakningsapparaten kommer på plats, så kan reglerna ändras när möjligheten plötsligt finns att övervaka alla människor. Lek med tanken att lagförslagen ovan införs, inklusive den föreslagna rätten för polisen att göra hemlig husrannsakan utan brottsmisstanke, och att Sverigedemokraterna sedan kommer i majoritetsställning i nästa val. Eller Kristdemokraterna eller varför inte Nationaldemokraterna. Hur ser Sverige ut då? Och även om det är en orimlig tanke idag, så har det hänt i andra länder. Vi är av samma kött och blod som dem.

För det andra så tolkas pusselbitar utom din kontroll. Även om du själv anser dig vit som snö, så är det inte säkert att den person eller maskin som tittar på mikroskopiska delar av ditt liv genom en hushållspappersrulle drar samma slutsatser. Stannar du på Malmskillnadsgatan i Stockholm varje fredagkväll? Då är det lätt att dra vissa slutsatser – som kanske inte har något att göra med sanningen att du besöker din gamla morfar, som bor där, att göra. Du kanske besöker en bar ofta efter jobbet – du kanske inte borde ha körkort? Att du sedan går till just den restaurangen ofta för att de har planetens bästa hjortköttbullar med lingon, ja, det är inget mönster man letar efter på Vägverkets byråkratavdelning. Blanketten har ingen kryssruta för köttbullar. Däremot ser man på pejlingsdatat från mobiltelefonen att du besöker en bar.

Det här leder till en omfattande självcensur, precis som i citatet från 1984 i början av det här brevet. Man börjar i hög grad tänka på inte bara det man gör, utan även hur det som man gör kan tolkas. Man undviker att sticka ut – man blir extra noga med att inte avvika från mönstret och rödflaggas i systemen.

För det tredje, så leder det till en brottsantydande kollektivism. Plötsligt blir du en brottsling bara för att du råkar umgås med någon som är misstänkt för ett brott. Eller åtminstone blir du behandlad som en sådan. I stort sett alla lagförslagen om “effektivisering av brottsbekämpning” handlar om att man ska få avlyssna och kränka misstänkta och deras vänner och bekanta. Plötsligt blir du tvungen att bedöma nya bekanta inte bara på grundval av vad de kan tillföra dig som person, utan också ifall de har någon onåd som kan smitta till dig på det obehagligaste sätt.

Men sist, och viktigast, är att argumentet “den som inte har något att dölja har inget att frukta” är ohederligt i grunden. Det utgår nämligen från att enda anledningen att motsätta sig övervakning är att man vill kunna göra orätt, antingen nu eller i framtiden. I själva verket är det ett djupt rotat mänskligt behov att kunna ha ett privatliv – att helt enkelt få ha vissa saker för sig själv. Det observeras enklast genom, som jag skrev, att de flesta av oss låser dörren när vi går på toaletten. Eller att vi noggrant väljer vilka delar av oss själva vi lämnar ut till vilka av våra vänner, alltefter känslomässigt avstånd till individerna. Att tränga undan den rätten till privatliv, om än bit för bit, är en mer långtgående psykologisk och känslomässig kränkning än de flesta av oss kan föreställa sig. Men tänk på det nästa gång du låser om dig på toaletten.

I nästa nyhetsbrev ska jag berätta lite om hur man kan argumentera mot patent. Många har aldrig haft anledning att ifrågasätta “patent behövs och måste skyddas” som upprepas från blandade lobbyer; i själva verket är det bara läkemedelsindustrin som tjänar på patentsystemet över huvud taget, och enda anledningen att de tjänar på det, är att den industrin är såpass offentligfinansierad. Det är alltså statens finanser som drabbas av patentmonopolen. Dessutom har patent försenat den industriella utvecklingen med sammanlagt åtminstone 50 år, troligtvis mer. Men mer om det i nästa brev.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. petrus

  “Låser du dörren när du går på toaletten?”

  nix, arvet det från min farfar antar jag.
  och mamma

 2. Intedinpenna.se

  Varför skulle staten bry sig om DIG – lille vän?

  Klart att du har något att dölja, det har vi väl alla. Klart att du har laddat ner något olagligt. Klart att du har skrivit något fyllemail, en ogenomtänkt statusrad på FB, ett sms du inte vill minnas. Klart att du surfat på en sida du inte är stolt över, någon gång.

  Klart att inte staten bryr sig om detta – du är ju en bland miljoner. De är ju ute efter de riktiga skurkarna. Inte små-skvättar som du.

  Men om jag inte tänkte vara obetydlig hela mitt liv, då?

  Om jag faktiskt tänkte bli känd? Politiker? Polis? Högre tjänsteman? Om jag tänkte bli VD för Ericsson?

  De som drabbas hårdast av FRA är de som idag sköter sin privata kommunikation och gemenskaper via internet eller via annat digital kommunikation. Det är alla under 25, med andra ord.

  Bland alla under 25 hittar vi framtidens kändisar. Politiker. Poliser. Högre tjänstemän. VD-ämnen.

  ”Äh, ungdomssynder och sånt.. Det kommer ju aldrig ligga någon till last, herregud.”

  Nähä, tänker jag. Lutar mig tillbaka. Och tankarna går till två demokratiskt valda politiker som fick tacka nej till regeringsposter på grund av… Obetald TV-licens.

  Obetydlig? Kanske idag. Men vad tänkte du göra imorgon?

 3. smen

  Det där är knivigt, med FRAs framtida makt över människor. Jag menar, vi vet ju om att vi vunnit kampen redan. Krävs inte mycket mer än internetkunskap och sunt förnuft för att förstå det. Om 30 år får man kämpa för att hitta en politiker som aldrig fildelat i Rosenbad. Men det förutsätter att FRA inte blir makten i framtiden

 4. Tommy Karlsson

  “Låser du dörren när du går på toaletten?”
  Jag har en toa dörr som låset är trasigt på.
  Känner några tilll som har,hade det med.
  Så skulle föreslå att texten ändras till.
  “Stänger du dörren när du går på toaletten?”

 5. Nisse

  Petrus; Tur jag inte jobbar på samma jobb som dig…

  Man öppnar dörren och där sitter du och trycker och säger “tjena!” nej tack.

 6. Lassos blogg - Välkommen till DDR 2.0!

  […] som skriver om FRA-lagens införande är Rick Falkvinge och Sagor från […]

 7. Calandrella

  Spelar djävulens advokat nu… men det är viktigt att vi kan besvara följande invändningar. Kan vi det inte, bör vi ge upp argumenten som invänds mot.

  “Stannar du på Malmskillnadsgatan i Stockholm varje fredagkväll? Då är det lätt att dra vissa slutsatser – som kanske inte har något att göra med sanningen att du besöker din gamla morfar, som bor där, att göra. Du kanske besöker en bar ofta efter jobbet – du kanske inte borde ha körkort? Att du sedan går till just den restaurangen ofta för att de har planetens bästa hjortköttbullar med lingon, ja, det är inget mönster man letar efter på Vägverkets byråkratavdelning. Blanketten har ingen kryssruta för köttbullar. Däremot ser man på pejlingsdatat från mobiltelefonen att du besöker en bar.”
  Men så länge du inte kan dömas på basis av att du enligt övervakningen ofta besöker Malmskillnadsgatan/en bar spelar det väl ingen roll? Och de problemen med övervakning skulle dessutom kunna lösas med mer övervakning.

  “There was of course no way of knowing whether you were being watched at any given moment. How often, or on what system, the FRA plugged in on any individual carrier was guesswork. It was even conceivable that they watched everybody all the time. But at any rate they could plug in to your communications whenever they wanted to. You had to live — did live, from habit that became instinct — in the assumption that every article read, every mail sent, every date agreed to was monitored by the Government.”
  Ja, och? Så länge staten är god spelar det väl ingen roll? Det stora problemet i 1984 är inte övervakningen, utan de begränsningar staten införde i andra fri- och rättigheter. Det är förstås inte bra om staten vet allt det där i en diktatur. Vilket för oss till…

  “För det första så kan reglerna ändras. Även om du är helt okej med regelverket när den massiva övervakningsapparaten kommer på plats, så kan reglerna ändras när möjligheten plötsligt finns att övervaka alla människor. Lek med tanken att lagförslagen ovan införs, inklusive den föreslagna rätten för polisen att göra hemlig husrannsakan utan brottsmisstanke, och att Sverigedemokraterna sedan kommer i majoritetsställning i nästa val. Eller Kristdemokraterna eller varför inte Nationaldemokraterna. Hur ser Sverige ut då? Och även om det är en orimlig tanke idag, så har det hänt i andra länder. Vi är av samma kött och blod som dem.”
  Men frågan är: vad hindrar SD/KD/ND från att införa de lagarna när de väl nått makten? Har de majoritetsställning är det inget problem att göra det. Och med samma argument skulle en kunna argumentera för avskaffande av poliskåren: “Men tänk om ND hamnar i majoritetsställning, då kan de ju använda polisen till att [insätt lämplig hemskt syfte här]!”

  “I själva verket är det ett djupt rotat mänskligt behov att kunna ha ett privatliv – att helt enkelt få ha vissa saker för sig själv. Det observeras enklast genom, som jag skrev, att de flesta av oss låser dörren när vi går på toaletten. Eller att vi noggrant väljer vilka delar av oss själva vi lämnar ut till vilka av våra vänner, alltefter känslomässigt avstånd till individerna. Att tränga undan den rätten till privatliv, om än bit för bit, är en mer långtgående psykologisk och känslomässig kränkning än de flesta av oss kan föreställa sig. Men tänk på det nästa gång du låser om dig på toaletten.”
  Åh, men det är även ett djupt rotat mänskligt behov att ha vänner och familj; ska det vara olagligt för människor att “säga upp” flera år långa vänskaper, för att det innebär en långtgående psykologiskt och känslomässig kränkning?

  //Som sagt, djävulens advokat, men vill ändå ha motargument

 8. Nicholas Miles

  Calandrella: Du behöver inte dömas för att utsättas för olika typer av sanktioner. Varför tror du araber, perser och deras avkomma har det jobbigare när de ska ut och flyga? Hur tror du det blir om staten börjar registrera vår digitala kommunikation? “Tyvärr, du får inte komma in i USA för du har pratat med Pelle Karlsson på MSN och han är ju syndikalist så måste tyvärr se dig som ett säkerhetshot”. Att botemedlet mot detta är ännu mer övervakning stödjer ju snarare vår sak en tvärtom, eftersom man då övergått från politiska och sociala konsekvenser till biologiska: Det känns helt enkelt inte bra i magen för de flesta människor att ha någon som sitter och tittar när de är på toaletten eller går till sängs.

  Att prata om en hypotetiskt god stat känns ganska fruktlöst eftersom vi inte lever i en sådan. Visst, den är väl inte direkt ond, men vi pratar här om samma etablissemang använde IB för att kunna utmanövrera politiska motståndare och tvångssteriliserade folk för mindre än 40 år sedan.

  Och sen så har vi Stockholmsprogrammet, som kommer tvinga Sverige att lämna ut insamlad information till andra EU-länder. Det innebär att vi kommer skicka uppgifter om folks sexuella läggning till Lettland och religiösa åskådning till Irland. I Lettland är det olagligt att tillgängliggöra information för minderåriga som berör homosexualitet på ett icke-negativt sätt, och i Irland vill man visst förbjuda hädelse. Med andra ord finns det i dagsläget en skrämmande påtaglig möjlighet för att Svenska staten inom ett par år kommer att vara direkt delaktig i förföljelser av oliktänkande.

  Till sist vill jag avsluta med en xkcd-serie som illustrerar självcensur på ett smart sätt: http://xkcd.com/576/

 9. Lars

  Apropå något helt annat:

  http://stats.autonomica.se/mrtg/sums_max/All.html

  Den svenska internettrafiken, som den mäts av Netnod, är nu tillbaka på nästan exakt samma nivå som innan IPRED trädde i kraft om man bortser från den korta spiken precis innan 1 april där man kan anta att alla de som var oroliga för upphovsrättsmaffian tankade så mycket de orkade. Det är inget djärvt antagande att volymen kommer att fortsätta öka under vintern – det har den alltid gjort förut.

  Så efter alla miljoner som upphovsrättsindustrin har lagt ner på att driva igenom den här lagen så är allt den har åstadkommit vad det gäller skrämseleffekt ett sex månaders hack i den svenska teknikutvecklingen. En historisk parantes.

  Övriga sidoeffekter är att ett enormt antal människor, framförallt i den åldersgrupp som är den viktigaste för skiv- och filmindustrin och som kommer att vara de som sitter i bolagsstyrelser och politiska församlingar om några årtionden, har blivit förbannade på dem och alltmer ifrågasätter om det verkligen är en bra ide att låta upphovsrättsindustrin skriva sina egna lagar. Och, förmodligen, en boost för piratpartiet som gav dem en EU-parlamentsplats.

  Får man gissa att APB och Ifpi inte kommer att lägga ut några pressreleaser om Netnod-graferna den här gången?

 10. B

  I övervakningssamhällen är det inte statschefen som styr, utan chefen för säkerhetstjänsten. Kanske. I det gamla Östtyskland hade stasi-chefen Erich Mielke en akt på statschefen Erich Honecker.

  Honecker hade nämligen golat på sina partikamrater när han satt i nazifängelse under kriget. Och han visste att Mielke visste.

  Chefen för utrikes spionage, Markus Wolf, visste å andra sidan att Mielke mördat en polis, och att det var därför han drog till Sovjet *före* att nazisterna tog över. Och Mielek visste att Wolf visste.

 11. Hans J

  I England kan den som fotograferar poliser arresteras men där kan man snart förvänta sig vad som helst…

  I februari i år så trädde “Counter Terrorism Act” i kraft:

  Länk >>

  “Section 76 of the Counter Terrorism Act, which came into force today, permits the arrest of anyone taking photographs of the police, the armed forces, or the intelligence services which are “likely to be useful to a person committing or preparing an act of terrorism”.”

  De finns en website med professionella fotografer som protesterar emot denna lag. Den gör ju livet väldigt svårt för vanligt folk. Snart i en stad nära dig 😉 Folk verkar inte tillräckligt förbannade för att vi ska få stopp på marschen mot storebrorssamhället, eller har jag fel?

  Och för de förledda själar som tycker att kameror överallt är såå bra, De som tycker att man känner sig såå trygg :
  Var går gränsen?
  När säger du stopp?

  Jag har sagt stopp för länge sedan – Sluta för helvete upp med att avlyssna mina telefonsamtal och registrera vart jag ringer – Sluta för helvete upp med att filma mig med massor av kameror på tunnelbanestationer – Sluta för helvete upp med att kräva legitimation när jag vill åka tåg – Sluta för helvete upp med att kräva legitimation när jag vill sätta in pengar på mitt bankkonto – Sluta för helvete upp med att registrera allt jag gör på Internet, vad jag skriver i mina email och vart jag surfar – Sluta för helvete upp med att fråga efter personnummer snart sagt vart helst jag ringer, myndigheter och banker!

  DET FÅR VARA NOG NU !
  (Jag satte in 100 spänn till Piratpartiet!)

 12. Anders

  Jag satte också in pengar idag.

 13. Tjoppe

  Jag satte INTE in pengar idag…

 14. Hans J

  @Tjoppe:

  Jag är helt tillfreds med att piratpartiets kamp gynnar även dig!

  Det är du värd!

  Sedan vet jag flera som sätter in 25 kronor – också detta är ett värdefullt bidrag!

 15. Tjoppe

  Hans J, Piratpartiets “kamp” gynnar nog mest de i ledningen för PP.

 16. Aki

  “Anna Troberg och jag är på partiledarturné runt om i Sverige under tidiga november, i samband med att höstkampanjmaterialet kommer ut i landet på torg och gator. Vi börjar den 4 november i Luleå, och sedan tar vi en dag per ort med Umeå (5 november), Linköping (6), Lund/Malmö (7), Göteborg (8), Trollhättan (9), Karlstad (10) och till sist Borlänge den 11 november. På kvällen på varje ställe kommer det att vara något slags after work för aktivister och funktionärer, och det vore kul att träffa så många som möjligt, som alltid! Håll utkik efter lokala utskick som skriver om tid och plats.”

  Perfekt! Det var så trevligt sist.

 17. flappe

  @ Tjoppe

  Har du lust att förklara ditt klena påstående närmare?

 18. Tjoppe

  Flappe, det är väl ganska uppenbart att Rick och de flesta andra använder PP som ett karriärkliv, ingen tror väl på allvar att ett skämtparti som detta blir långlivat?

 19. Rick Falkvinge

  Tjoppe: Ja, givetvis. Att gå från en högavlönad IT-chefsbefattning med ett bra kontaktnät till att få en timlön som är sämre än en genomsnittlig diskares, och dessutom få vänta på tre och ett halvt år på första löneutbetalningen, det är ju ett alldeles strålande karriärkliv.

  Skolkade du från matten?

 20. Tjoppe

  Rick vad jag har hört så var väl din tidigare IT-karriär inte så vidare lyckad? Men jag kan ha fel, fast det har jag inte ofta..

 21. Rick Falkvinge, pirate » Blog Archive

  […] (Original post published on October 31st, 2009) […]

 22. […] här är ett snabbinlägg. Jag råkade läsa ett av Rick Falkvinges nyhetsbrev från slutet av oktober där han bland annat citerar George Orwells 1984, och kände mig tvungen […]

Comments are closed.

arrow