Seger i Bryssel om Telekompaketet

Christian Engström rapporterade inatt om vad slutresultatet av förhandlingarna för Telekompaketet blev. Vårt mål hade varit att olagligförklara dumheter som att stänga av folk från Internet för bagateller som fildelning,  vilket Frankrike håller på att införa, och som Storbritannien har aviserat.

Vad jag kan bedöma, så är resultatet en hundraprocentig framgång (även om länderna naturligtvis kommer att försöka gå runt det, särskilt Frankrike).

Från början stod det att ingen får stängas av “med mindre än ett domstolsbeslut”. Det löste fransmännen genom att införa summariska domstolsprocesser som fick ta max fem minuter och där det räckte med att var anklagad tillräckligt många gånger. Att kräva en domstol var alltså inte tillräckligt, för det ledde bara till att Hollywood började kalla sina avstängningar för en domstol. Vi var tvungna att få in det som vi förväntade oss av en domstol, och strunta i vad det hette på ytan:

 • Alla är oskyldiga till motsatsen har kunnat bevisas
 • Alla har rätten att plädera för sin sak
 • Ett straff får inte verkställas före domen vunnit laga kraft

Detta låter som självklarheter, men det är det inte när Hollywood och skivindustrin försöker stifta lagar för att bevara sina monopol.

Exakt de här tre punkterna fick vi (Parlamentet, Piratpartiet och Christian Engström) igenom inatt i förhandlingarna. Dessutom med starka referenser till Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Ministerrådet försökte in i det längsta gå Storbritanniens och Frankrikes önskningar tillmötes om att kunna skicka folk i exil från det moderna samhället efter anklagelser från storföretag. Det ryktas (enligt DN) att det var Tyskland som satte stopp för dumheterna.

Man hade ju kunnat önska att Sverige hade haft lite mer respekt för de mänskliga rättigheterna, nu när vi faktiskt är ordförandeland.

Det är dessutom en skam att ingen av de svenska ministrar eller politiker, som vill kunna straffa folk utan föregående domstolsprövning, tänker stå i TV och försvara den ståndpunkten. Skäms! Inte nog med att svenska politiker och ministrar vill avveckla grundläggande medborgarrätter, de vill dessutom göra det utan att behöva stå för den åsikten.

Men inatt vann vi i alla fall vår första seger i Europaparlamentet. Pirater-Monopolkarteller, 1-0. En eloge både till Christian Engström och till alla som röstade på oss för att kunna göra exakt det här.

PP skickade pressmeddelande från Bryssel inatt.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Nisse

  Nu känns det väldigt rätt att jag la min röst på PP i valet, och detta kommer att upprepas tills dess att ni inte behövs 🙂

 2. none

  En bagatell, men du skriver faktiskt:
  “…ingen av de svenska ministrar eller politiker… vägrar stå i TV och försvara…”

  Det ska väl vara: “ingen … vågar försvara”, eller “alla … vägrar försvara”.

 3. none

  Off topic:
  Igår hyrde jag film(ja, jag laddade inte ner!) av en videohandladre som trodde att det var lag i Sevige att alla måste ha ID-handlingar på sig, alltid.
  Piratpartiet behövs!

 4. Den goda kraften ser ut att vinna « Kent Persson (m) blogg

  […] Gunnar Hökmark och Lena Ek och Beelzebjörn och Scaber Nestor och HAX och Valterson och Rick Falkvinge och opassande och Farmor […]

 5. […] Alexandersson, Scaber Nestor, Beelzebjörn, Per Ankersjö, Mikael Elmlund, Opassande, Falkvinge, Valtersson, Mårtensson,  IDG, Europaportalen, SvD, DN, Expressen, […]

 6. Tor

  Bra sammanfattning och grattis till alla som har jobbat hårt för att få detta till stånd.

  “Det är dessutom en skam att ingen av de svenska ministrar eller politiker, som vill kunna straffa folk utan föregående domstolsprövning, vägrar stå i TV och försvara den ståndpunkten.”

  Precis. Och vi ska komma ihåg att moderaterna som parti stod bakom Rehnforsutredningens avstängningar men i förhandlingar med de andra partierna fick avstå ifrån det i utbyte mot att den Ipred-lag de ville ha inte tunnades ut. Moderaternas nuvarande ståndpunkt är alltså inte grundad i ideologisk övertygelse. Snarare tycker de tvärtom och den politiska linjen är bara en konsekvens av eftergifter till de andra partierna.

  Det är också mycket märkligt att inte centerns representanter haft högre svansföring i den här frågan med tanke på den bild av sin internetpolitik som de vill ge utåt.

 7. Tor

  Förresten, att Tyskland varit bidragande – kan det ha något att göra med att politikerna känner sig utmanade av det tyska piratpartiet tro? Eller råkar dessa politiker vara mer rättrådiga än genomsnittet?

 8. […] Rick Falkvinge (PP) » Seger i Bryssel om Telekompaketet rickfalkvinge.se/2009/11/05/seger-i-bryssel-om-telekompaketet – view page – cached Christian Engström rapporterade inatt om vad slutresultatet av förhandlingarna för Telekompaketet blev. Vårt mål hade varit att olagligförklara dumheter som att stänga av folk… Read moreChristian Engström rapporterade inatt om vad slutresultatet av förhandlingarna för Telekompaketet blev. Vårt mål hade varit att olagligförklara dumheter som att stänga av folk från Internet för bagateller som fildelning, vilket Frankrike håller på att införa, och som Storbritannien har aviserat. Read less […]

 9. fanny

  Det är så vackert att jag börjar gråta.

 10. Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet

  Ja, det var ju trevligt att rättvis rättegång garanteras……

  Inatt kom beslutet från EU om telekompaketet, och man har kommit överens om att medborgare inte ska få stängas av från Internet utan en rättslig prövning först. Som Aftonbladet skriver ska ”en rättvis rättegång ska garanteras”. D…

 11. DanceK

  Definitivt en seger, men inte perfekt. SVT hävdade uttryckligen att prövningen inte behöver ske I DOMSTOL innan man stänger av någon.

  Så jag vill uppmana vår käre partiledare att inte vara som alla andra partiledare. Ta åt dig av segern, men akta dig för att göra den större än den är. Sådant hör de andra partierna till.

 12. Posten

  @none: japp, det är inte klokt att många tar sådant för givet
  Jag brottas fortfarande med Posten för att kunna ta emot ett paket (mot postförskott!!) trots att jag saknar leg. Det är ett mycket märkligt krav från Posten – man betalar ju för paketet direkt till ombudet som lämnar ut det!
  Jag använder bara leg när jag röstar och kan inte förstå varför det plötsligt ska behövas i alla möjliga andra vardagssituationer.

 13. Johan Tjäder

  Man ska ju komma ihåg att Tyskland bär arvet både från Gestapo och Stasi och att det finns rätt många tyskar som inte tycker att man ska hamna där igen.

  Att man nu bara härom dagen firade 20 år sedan Murens fall kan ju ha påverkat inställningen.

 14. Lars

  Nästa stora upphovsrättsfråga: Slakta ACTA!

  Fast det är ju lite svårt när USA inte låter sina förhandlingspartners tala om vad det överhuvudtaget förhandlas om, utom till utvalda jurister för upphovsrättslobbyn.

 15. Michael

  Till Rick:

  Om ingen av dom andra politikerna vågar ställa sig framför en kamera för att försvara varför dom VILL bestraffa folk utan rättslig prövning före straffet, så tycker iallafall jag att en smart idé vore att själv ställa dig framför en kamera och säga varför det är bra att det blev som det blev, och samtidigt påpeka att dessa politiker bör skämmas. Det får nog lite mer drag om dina klagomål framförs direkt till media, än att du bloggar om just detta. Samtidigt tror jag det kan ge lite extra kraft bakom en ev. PP seger inför 2010-valet.

 16. » Blog Archive » Telekompaketet, klart och betalt.

  […] en första anblick det det ganska bra ut. Väldigt bra faktiskt. Många ser detta som en seger, och andra inte. Själv är jag lite kluven. Samtidigt som jag tycker att […]

 17. Eric

  Skrammla till blommor till Christian! Det ska karln fasen ha för att han förvarande mina och dina rättigheter.

  Jag skickar en extra slant till Rick Falkvinges crowdfounding-konto så att Rick kan ordna med detta genast!

 18. floodis

  Håller med DanceK. Du tar ut segern i förskott Rick. Inget illa menat men du verkar göra det ganska ofta. Snälla sluta med det. För det här inte över. Inte på långa vägar. Hollywood kommer inte sluta kämpa emot bara för en överenskommelse har inträffats, du vet det.

  Det här är inte ens ett vunnet slag i ett krig. Det är bara än process som inte gick helt åt helvete. Vi har fortfarande samma Hollywood och samma regeringspolitiker att kriga emot för att få förslagen i överenskommelsen att också ska gälla i praktiken, och det har ju regeringspolitikerna varit tydliga med att de inte är speciellt sugna på.

  Så nej, det är inte en seger och det är inte ett vunnet slag. Det är bara en avslutad process i beslutsprocesskedjan. Nu börjar nästa process och motståndarna är samma motståndare som i förra processen som fortfarande vill kunna stänga av internetanvändare med enkelthet och de har fortfarande samma resurser för att se till att så händer och de ser inte överenskommelsen som ett hinder.

  Det är bara riktiga krig som kan ha avsluta, politiska krig pågår (i princip) för evigt. Ha detta som tumregel så träffar du rätt varje gång.

 19. Jan Wester

  D

 20. Jan Wester

  Den grupp piratpartiet tillhör i EU-parlamentet tänker rösta ja till telekompaketet. Vänstergruppen kommer att rösta nej! Nu kanske alla piratpartister inser att de satsat på fel häst……………

 21. Lars

  @Jan:

  Eh, ja? Utan telekompaketet med det framförhandlade tillägget så blir det ju inget skydd mot godtyckliga avstängningar från internet. Varför menar du att man skulle rösta nej till hela paketet?

 22. Rick Falkvinge (PP) » Vad sysslar Vänstern med?

  […] ordet “domstol”. Jag har skrivit tidigare om det. Att ha med ordet “domstol” ger tyvärr exakt noll rättssäkerhet idag, eftersom […]

Comments are closed.

arrow