ACTA: skarpt läge, USA kräver nätavstängningar

Mikael Nilsson uppmärksammar att en läcka från EU-kommissionen skriver att ACTA, det handelsavtal som tas fram i hemlighet eftersom alla säkert skulle bli vansinniga på innehållet annars, kommer att kräva att Internetoperatörer stänger av folk från Internet om Hollywood vill det (dvs, anklagar tillräckligt många gånger).

Storbolag kräver alltså att de i stort sett själva ska ha rätt att skicka medborgare i exil från det moderna samhället. Och politiker sitter och accepterar det här!

Svenska politiker (Johan Linander (C), Karin Pilsäter (FP), Björn Hamilton (M), Jan Andersson (C) och Mikael Oscarsson (KD)) har bedyrat på heder och samvete att det här inte kommer att påverka Internet och att det inte ska påverka svensk lagstiftning. De ljög alltså.

Det är dags för tre saker (minst):

1) Kräva att Sverige omedelbart drar tillbaka det förhandlingsmandat för Acta, som vi givit EU för vår räkning. Vi accepterar inte att ett avtal förhandlas fram vare sig i den här formen eller med det här innehållet.

2) Kräva att EU-kommissionen drar sig ur förhandlingarna om Acta och respekterar Europakonventionen om mänskliga rättigheter, som faktiskt även gäller på nätet.

3) Om punkten 2 upplevs för politiskt svår, och Acta innehåller saker i övrigt som kan anses godtagbara, så kräv att avtalet inte på något sätt får beröra Internet eller medborgares fundamentala rättigheter, av vilka tillgång till Internet är en.

Läs mer hos Mikael Nilsson.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Hans J

  Vad i helvete?!?

  Sitter Karin Pilsäter (fp), Björn Hamilton (m), Jan Andersson (c) och Mikael Oscarsson (kd) och ljuger rakt in i TV-kamerorna?!?

  Att de inte ens får kittlingar i magen verkar ju hur sjukt som helst!

 2. Oscar Swartz

  Lägg Lissabon ovanpå detta och värmen från Inferno känns redan i huden … Jag fick en kommentar på min blogg om hur ACTA funkar tillsammans med Lissabonfördraget.

 3. Dennis Nilsson

  @Hans J

  “Sitter Karin Pilsäter (fp), Björn Hamilton (m), Jan Andersson (c) och Mikael Oscarsson (kd) och ljuger rakt in i TV-kamerorna?!?”

  Nää, de är bara nyttiga idioter :-), och stormtrivs med det: http://sv.wikipedia.org/wiki/Nyttig_idiot

  “Nyttig idiot är ett nedlåtande omdöme om en person som löper andras ärenden utan att vara medveten om att så är fallet och i stället tror att det är de egna intressena som värnas.”

 4. HR

  All användning av P2P blir ett avtalsbrott. Om man laddar ner Ubuntu med bittorrent, så ser inte ISP skillnad mellan det och nedladdning av en film t.ex.

 5. Manne Trygg Monvall

  nja, kan inte riksdagsledamöterna också ha blivit förda bakom ljuset?

 6. Gregor

  Det kan handla om korporativism, läs mer om detta här: http://copyriot.se/2009/03/16/om-korporativism-i-fem-punkter/

 7. ERIK

  Med Lissabonfördraget i kraft behövs inget förhandlingsmandat. EU kan om de vill anta ACTA med bindande verkan för medlemsländerna utan att tillfråga dem.

 8. Michael

  Bygga vidare på vad HR skrev:

  Om man skulle ta och leta fram Blizzards torrent för senaste stora World of Warcraft patchen (i nuläget version 3.2), och sen köra full upload på uTorrent (eller valfri klient) 24/7. ISPs skulle inte kunna skilja på om det är en laglig fildelning (som denna), eller en “olaglig” fildelning (till exempel senaste Hollywood filmen, senaste albumet osv).

 9. Nemokrati

  Det är för sent. Lissabonfördraget har gått igenom – den ständige Höga Representanten skriver handelsavtal för EU:s räkning – och de är bindande för alla medlemsstater – den makten har vi redan lämnat över till EU genom att Lissabonfördraget har gått igenom. Sverige har inga undantag öht – det vet vi ju sen innan, Sverige kräver aldrig några undantag utan går alltid med på allting som EU kräver.
  Irland och Danmark och flera andra länder har undantag men inte Sverige förstås.

 10. The lord

  Enda sattet att motverka detta ar helt enkelt civil olydnan.

  Jag sager bara slash ignore, slang mig i finkan tyranner! Jag tanker tamefan inte vara eran slav.

 11. ERIK

  the Lord:

  En annan lösning är att gå ur EU.

 12. RikMatts

  De juridiska skälen för mig att rösta nej i EU-omröstningen 1994 bekräftas än en gång.

  Förlåt, jag röstade förstås nej därför att jag var en obildad lantis som aldrig varit utanför Kråkvinkel. Och var emot Fred och trodde Sverige var bäst i världen.

  Hade jag idag träffat någon av de självgoda bondfångarna och dj-a lögnarna från 1994 igen, så…

 13. johan

  Det ska tydligen finnas akter för utträde med i Lissabon fördraget.


  För det fall Lissabonfördraget träder i kraft införs i fördraget en särskild artikel som lägger fast ett förfarande
  om ett medlemsland vill lämna unionen.”
  – Torbjörn Haak
  Statsrådsberedningen
  EU-kansliet

 14. Jonas

  Snart är det dags att emigrera till Norge mina vänner!

 15. jern

  emigrera ? nej, jag tänker _fly_ till Norge. fuck. this. shit.

 16. Werner

  Tyvärr är Norge med i EES, Schengen mfl så mycket av skiten hamnar där också. Såsom datalagring, fingeravtryck i pass och FRA (eftersom kablarna går via Sverige).

  Ang Lissabon: In Soviet Europe, Pravda actually tells you the truth!
  http://english.pravda.ru/opinion/columnists/04-11-2009/110289-berlin_wall-0

 17. jern

  HAHA 😀 underbart Werner, jag har ärligt talat inget hopp alls, jag ser inget ljus i slutet av tunneln. ett land med flest våldtäckter i europa, i toppen med hög kriminalitet samt överdoser i världen, kollat självmordsstatistiken? ett land där politiker “öppet” smider lagar bakom stängda dörrar och ljuger förtroendet i ansiktet för inte nämna att de säljer lagar till högsterbjudande. depressionen bland unga är skyhög men fångarna ska ha bättre tv-utbud och en extra macka …

  vad jag kommer göra är troligen vad jag tänkt hela tiden, jag ska hamstra litet mer pengar och sedan kommer jag dra in i djungeln och lämna all den här skiten bakom mig

 18. Börje F.

  Det finns bara en lösning och det är en lösning vi inte kommer att få se eftersom våra ISPer styrs av lydiga gossar som inte ser längre än till nästippen.

  Lösningen skulle dock vara snabb och enkel, dock lite smärtsam. En form av strejk. Nätoperatörer som helt enkelt säger att nu får det vara nog, vi kan inte bedriva på detta sätt och två timmar därefter stänger strömmen till alla sina maskiner och ger alla anställda ett brev om uppsägning. Detta bör ske lagom mellan löneutbetalning och månadsslut. Mer än två dagar behöver det inte ta så är alla problem borta.

  Men som sagt, den sortens kurage finns inte, de låter sig hellre kokas som grodor, precis som nästan hela befolkningen.

 19. Rick

  Tredje världskriget.

 20. […] inblandade politiker Johan Linander (C), Karin Pilsäter (FP), Björn Hamilton (M), Jan Andersson (C) och Mikael […]

 21. jjjjjjjj

  Hoppas att nordkorea har kokat ihop något elakt mot USA.

 22. anonym

  @jjjjjjj synd att det kommer drabba dom civila i usa och inte deras regering…

 23. Bertil Wennergren

  Det skulle inte lösa någonting alls att gå ur EU. De svenska politikerna vill ju precis samma sak! Skulle vi inte vara med i EU, så skulle de hänga på alla dessa tokigheter ändå. De är ju ofta t.o.m. de mest drivande i dessa frågor i EU. Fick de inte driva sina tokidéer i EU så skulle de driva dem på hemmaplan istället.

 24. Emil

  Du anger 3 (tre) förslag på att”någon/några/alla/”, skall kräva:
  1) Kräva att Sverige omedelbart drar tillbaka..bla,bla..
  2) Kräva att EU-kommissionen drar sig ur förhandlingarna om Acta..bla,bla..
  3) Om punkten 2 upplevs för politiskt svår..bla,bla..

  Du måtte vara mer än lovligt naiv om du tror att EU-kommisionen skulle ta någon som helst hänsyn till vad du/ni tänker och tycker och”kräver”. Vakna upp för f*n och försök begripa att det enda dom lyssnar på är antalet kanonpipor man har bakom sig när man ställer krav. Vi hade varit i ett annat läge om vi i Sverige hade haft kvar den krigrmakt ni och alla dom andra på vänsterkanten monterat ner och förstört. Nu kan vi bara stå tysta och se på hur EU-fanatikerna slår oss på käften i allt.

  Se på hur vi blir behandlade av ryssar och EU-politiker i gasledningsprojektet utanför Gotland? Några samtal från Putin och Merkel till Statsministern skrämde skiten ur regeringen. Ryska flottan kommer nu att patrullera utanför och i svenskt territorialvatten. Man kommer att hävda att Sverige inte har militär kapacitet att avvärja ev terrorister. Se bara vad som hände med ryssbåten Arctic Sea. Varför är ni så naiva? Jag fattar det inte…

 25. Daniel Wijk

  Emil: Om du inte tror på förändring så kan du lika gärna skippa att försöka förändra vårt tänk också ^^

 26. William (PP)

  Jag mailade Karin Pilsäter och övriga skribenter om detta. Se nedan. De ljög inte:

  Mitt brev till Karin Pilsäter och övriga skribenter i ovanstående artikel.

  Hej,

  Vänligen svara på min fråga. Ljög ni för oss, när ni skrev:

  “Det förekommer rykten om att det i ACTA-förhandlingarna skulle
  diskuteras t ex utökade möjligheter för tullen att genomsöka
  mp3-spelare och datorer efter illegalt nedladdad material. Detta är
  fel. Förhandlingarna innehåller heller inget alls som gäller Internet.
  Vi skulle under alla förhållanden motsätta oss om sådana förslag kom
  upp.”
  Källa: http://www.newsmill.se/artikel/2009/04/03/vi-jobbar-hart-oppenhet-om-acta-forhandlingarna

  Nyligen läcktes det ett dokument från ACTA-förhandlingarna som säger motsatsen.
  Se här: http://88.80.16.63/leak/commission-acta-summary.pdf

  Jag vill ha ett ärligt svar från er. Notera att jag skickar detta mail
  till alla som signerade artikeln. Har Internetdelen tillkommit efter
  ni skrev artikeln kanske?

  Jag har letat efter ett utlåtande från er om den nya läckan och vad ni
  har och säga om den men jag har inte lyckats hitta något ännu.

  Tacksam för fort svar.

  Med vänlig hälsning,
  William

  Karin Pilsäters svar:

  Hej,

  Tack för ditt brev.

  Om du läser dateringen, och läser inledningen på dokumentet som du själv länkat, så framgår det av sig själv.

  Dokumentet handlar om en muntlig information från USA i slutet av september, om att de håller på att ta fram ett förslag som de vill ha upp i förhandlingarna. Det framkommer också att det, om det kommer före mötet i Seul, inte kommer att ha kommit i såpass god tid att det kan förhandlas något om det.

  Följaktligen fanns det inte i början av april något sådant förslag. Resten av den text du citerar gäller, om det skulle komma något sådant kommer vi att motsätta oss det.

  Bara någon vecka efter att vi skrev artikeln, så publicerades också det förhandlingsdokument som Sverige fått igenom skulle komma, se http://www.regeringen.se/sb/d/11848/a/124139 . Där framgår också att det för tullen gäller att man behåller s k de minimis regler, dvs att privatpersoner inte berörs, det är helt och hållet så som dagens gemensamma EU-regler säger. Och avsnittet om Internet beskriver att man utbyter informationer.

  Det är tyvärr svårt att på egen hand hitta fram till våra samråd med regeringen i detta och liknande ärenden, eftersom de finns i utskottsprotokollen och inte i vanligt riksdagstryck som publiceras på Riksdagens hemsida. Fast de är offentlig handling. Man får be om protokollen från utskottskansliet. Jag har därför skrivit till talmannen och föreslagit att även denna typ av protokoll ska läggas upp på Riksdagens hemsida, de håller enligt vad jag fått besked om på att fundera på detta nu i Riksdagsstyrelsen.

  Tills så blir fallet kommer jag att lägga upp relevanta protokoll från Näringsutskottet på min egen hemsida, så att jag i alla fall kan länka den som frågar!

  Men i detta fall är det så att vi inte har haft något förnyat samråd utifrån ett eventuellt förslag från USA. Däremot har vi haft en särskild information inför mötet i Seul, men det fanns inför detta möte inget aktuellt att förhandla om som gick utanpå tidigare mandat, att avtalstexten ska ligga inom ramen för gällande svensk rätt eller gällande EU-rätt.

  Vi kommer att hålla oss informerade och vid behov ha ett nytt samråd inför vinterns möte. När det blir exakt går inte att säga nu.

  Med vänlig hälsning

  Karin Pilsäter
  Ordförande Näringsutskottet
  Folkpartiet liberalerna

  Riksdagen
  100 12 Stockholm
  08-786 44 19
  http://www.folkpartiet.se/pilsater

 27. Ulrika

  Det är ju hopplöst det här snart. Någon med hjärna måste in i riksdagen. Ni har då min röst.

  //Ulrika

 28. Dennis Homo Sapiens Nilsson

  Suck, det är nog ödlorna i “V” som vill ta över världen.

  Se framtiden här: http://www.youtube.com/watch?v=WnNjRaBj3zs

  Resistance is futile.

  (OBS IRONI)

Comments are closed.

arrow