Ny spelare på piratscenen — eller annan scen?

Det har dykt upp en site som heter HDMT helt under radarn, tipsar Opassande om via Ted Valentin. Den tar konceptet till en helt ny nivå. Helt ny nivå.

Börja kolla på filmer och TV-serier precis omedelbart, i HD. Det enda jag eventuellt saknar är någon form av nedladdningsfunktion — men det är en Big Win att man börjar se filmerna och avsnitten direkt utan någon som helst fördröjning. Instant Gratification Squared.

Ingen reklam. Inget störande. Välj film eller TV-avsnitt, tryck på Play. Testa t.ex. X-Men Origins: Wolverine genom att klicka på screenshoten nedan:

Vem ligger bakom? Ingen aning. Men det ser ut som en typisk sammanställning från en torrentkanal på IRC eller så.

Det här blir riktigt, riktigt spännande. Ett är klart, och det är att den här sajten visat hur det ska fungera i termer av användarvänlighet.

[purpleline]

UPPDATERAT: Efter att ha kollat runt lite mer kan jag konstatera att det här sparkar stjärt med allt annat som finns därute, åtminstone allt i streamingväg, och särskilt det mycket hypade Voddler (där jag bara möts av en inloggningsskärm). Men jag vill fortfarande kunna tanka hem grejerna om jag vill, också.

Det kan också med relativt stor säkerhet konstateras att det är en del av piratscenen. Deras supportsida, min fetstil (som är skriven på halvdefekt engelska), verkar bekräfta att det är plockat från en IRC-kanal med torrents eller motsvarande:

5. Is HDMT.net legal to offer streaming service?
HDMT.net offers streaming service for all movie and tv shows fans around the world. All videos on HDMT.net source from Internet. We respect copyrights of producers and advocate all friends here to budget legitimate DVDs to support your favorite movies and tv shows and persons who make efforts on these products.

Även om det inte är lagligt eller i en gråzon nu, så kommer det att vara lagligt imorgon. Och framför allt plöjer de vägen genom att visa hur den här sortens tjänster ska se ut.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Edvin

  Det här ska bli riktigt spännande att följa. Synd bara att de använder Flash och inte HTML5s ny videotagg.

 2. Vickevire

  Frågan är hur lång tid den är uppe innan MAFIAA stänger ner sajten.

 3. Yamiko

  Tänkte precis skriva samma sak som Vickevire…

 4. kd35a (pp)

  Den här typen av hemsidor har existerat i några år nu. Dom brukar komma och försvinna med några månaders mellanrum.

  Sen så är det ju inte riktigt HD, det har ju blivit duktigt komprimerat 😉

  Men, man hade ju inte tackat nej till om nått bibliotek skulle få för sig att göra nått sånt här… 😀

 5. ds

  Verkar funka utmärkt att ladda ner med t ex http://www.downloadhelper.net/

 6. Calandrella

  Då det i dagsläget förefaller lagligt att titta på upphovsrättsskyddat material utan upphovsrättsinnehavarens tillåtelse (dvs få det streamat till en), är det lagligt att nyttja tjänsten. Skaparna av tjänsten ägnar sig dock åt kriminell verksamhet, men om de är epic pirates kan de nog bevara sin anonymitet och därmed undgå rättegång. Så, om upphovsrättsindustrin fail:ar att komma åt sajtskaparna… hur lång tid tror ni det tar innan det blir olagligt att kolla på upphovsrättsskyddat material utan tillåtelse? Eller hur lång tid tror ni det tar innan HDMT censureras bort från The Internets?

 7. RedLib

  Jag håller på hackar en liknande pryl. Det finns ingen streaming än men de funktionerna kommer förhoppningsvis med framtida OneSwarm versioner.

  Jag försöker vara laglig med marginal (det är dock ogripbart var gränsen går idag) så en del funktioner fattas (nerladdning ingår dock). Det fins en del ‘piratideologisk’ material där men alla har nog sett det – men lägg gärna upp mer!

  http://www.subcult.org/1

 8. Calandrella

  Rick, hur skrivs fetstil på halvdefekt engelska? 🙂

 9. Andreas Hultgren

  jag trodde hela poängen var att det inte går att ladda ner. på så sätt blir det ju betydligt lagligare eftersom ingen kan säga att du faktiskt har laddat ned hela filmen, utan bara enstaka (men många) bildrutor.

  var inte så bortskämd..

 10. Nicco

  Domänen må vara reggad av nån i Kina, men siten ligger på en server i New York (USA) så ett DMCA takedown kommer nog snart som ett brev på posten till den ISPn, de kan ju flytta som TPB iofs.

 11. […] och tips: Rick Falkvinge Spara / dela med […]

 12. Nils2

  Verkar som att dataströmmen kommer från i piratsammanhang inte helt okända Leaseweb i Nederländerna.

 13. Glenn

  Intressant men inget jag kommer använda om den mot förmodan får vara kvar. Om man sitter på Mac är flash inte roligt, varför inte använda lite modernare teknik och köra med ? Och som någon redan nämnt är kvaliteten definitivt inte HD, det är ju inte ens DVD-upplösning.

 14. […] som skriver: Rick, Opassande, Ted. […]

 15. Stefan

  Att klaga på avsaknaden av nerladdningsfunktion är lite som att köpa en cykel och klaga över att där inte är någon motor…

  Du nämner att tjänsten är bra eftersom där inte finns någon reklam. Poängen är att utan reklam i antingen videoklippen eller i en sidkolumn så går den inte runt och bandbredd är fortfarande långt ifrån gratis när man når upp i hundratusentals användare.

  Det bör även nämnas att filmbolagen inte tjänar en krona på detta. Visst kan man gå på bio fortfarande, men varför köpa filmen om man enkelt kan se filmen gratis på TV:n via internet?

 16. […] material hämtas “från Internet”. Rick Falkvinge kopplar tjänsten till piratscenen och skriver att det här “sparkar stjärt” med allt […]

 17. Robin

  Jag köper filmer och serier (och hyr film ibland), om det är sådant jag vet att det verkligen är bra. Speciellt tv-serier som är bra köper jag. Däremot skulle jag antagligen inte köpa en dvd-box för en serie jag inte sett. Men har jag sett serien (t.ex. streamat över internet) och jag gillar den, kommer jag antagligen att köpa den på dvd när jag råd. Det brukar bli ett par dvd-boxar om året, iaf … Vilket det aldrig hade blivit om man inte hade kunnat se serier på det här sättet.

 18. Nemokrati

  bold type Calandrella

 19. Sandra

  Provade HDMT alldeles nyss men jag fick det inte att funka. Är jag dum eller har sajten gått sönder? För stort intresse kanske. 😉

  Rick: tips! Använd hellre ordet användbarhet istället för användarvänlighet eftersom det sistnämnda egentligen inte existerar som begrepp. Slår man exempelvis på användarvänlighet på Wikipedia så hamnar man automatiskt på användbarhet.

 20. […] mer: Ted Valentin | Beta Alfa | opassande | Rick Falkvinge | Bloggvärldsbloggen […]

 21. Christian

  Än så längr har jag inte hittat en enda film söm går att köra helt.

  De slutar spelas upp olika långt in trotts att man har hela buffrat.

  Så det verkar vara issues med det.

 22. Lars

  @Calandrella:

  “Kriminell” är väl att ta i, upphovsrätt ligger fortfarande under civilrätten.

 23. H

  Det finns massvis av liknande siter med ryska filmer och även Hollywoodfilmer som dubbats till ryska… men risken för att mediemaffian ska ge sig på dem är väl tämligen liten eftersom sidorna inte riktar sig till Hollywoods målgrupp.

  Tur att man kan ryska. 😉

 24. ds

  @Christian:
  Du kan trycka uppdatera och hoppa direkt dit den stannade så funkar det igen

  @Sandra:
  Sidan är långsam för mig nu men filmerna laddas snabbt när sidan väl laddats

 25. Rick

  Nicco har rätt. Har inte sett det Nils2 skriver om. Glenn har rätt om flash på Mac – tack Adobe – men HTML5 kommer inom kort. Sandra: Wikipedia kan ha fel faktiskt. Användarvänlighet är ett internationellt begrepp. User-friendliness != usability.

 26. Mumfi.

  Jag är fantastiskt nöjd med siten. Jag satt hemma & var sjuk och fick på detta sätt möjlighet att se en film. Jag önskar att det kunnat vara min lokala videobutik som fungerade såhär. Jag kunde gärna betalat en peng, om någon nu kunde ordna med mikrobetalningar på enkelt sätt. Men framförallt: Det är såhär det ska fungera!

  Fast nu fungerar det inte längre…

 27. S

  Streaming är ju flera steg tillbaka kvalitetsmässigt och något jag aldrig kommer använda så länge det är fakta.

 28. Manne Trygg Monvall

  hemsk ljudkvalité :s

 29. Manne Trygg Monvall

  angående mitt föregående inlägg: verkar bara gälla Merlin

 30. Calandrella

  Manne, gäller även säsong fem av Lost. Det är nog lite olika beroende på kvaliteten på filerna som lagts upp.

 31. sven-ingvar

  Trist bara att sidan inte fungerar. Blir bara en
  grå ruta där filmen ska visas.

 32. inflix

  Som de är sagt tidigare så har detta funnits i några år nu. och det finns sidor som sänder med bättre kvalla mest intressant är väll divx(xvid) sidora dock är divx spelaren lite buggig ännu.

 33. […] Ny spelare på piratscenen — eller annan scen?- Falkvinge skriver också om HDMT. […]

 34. Daniel Flöijer

  Så länge det inte är jämförbart i kvalité med det som kommer via scenen så är det inget jag själv kommer använda. Jag är dock positiv till att utvecklingen går framåt.

 35. Sandra

  Rick: ok. jag tänker inte föra nån utförlig diskussion om det men efter att läst typ 4-5 kurser i ämnet där användarvänlighet inte precis rekommenderats som begrepp så håller jag mig hellre till användbarhet.

  Ok, Wikipedia är kanske inte alltid det bästa av exempel. Men om du nu har tillgång till en tydlig definition så tar jag gärna del av den. 😉

 36. Josef Boberg

  Alltid LOVANDE med nya möjligheter – hälsar Josef B. 😉

 37. Erik

  För att ladda ner saker i flash användder man helst ett firefox plugin som heter Flashgot, så är det bara att trycka på en icon i nedre delen av skärmen

  För att installera plugin i firefox trycker man

  Tools->Add ons->Get add ons, och skriver in namnet på pluginet man vill ha.

  Ibland kan det vara så att ens nedladdning inte börjar föräns flash redan laddat klart den filen. En lösning är att helt enkelt stänga sidan man streamar filmen från när man sagt till Flashgot att strömen ska laddas ner. Sen börjar flashgot köra nedladdningen på en gång.

 38. William (PP)

  Grooveshark kan ni testa. Spotify fast i webbläsaren, gratis. Ingen avbrott i musiken. En banner på sidan bara.

 39. Calandrella

  Bara för mig sajten fungerar väldigt mycket trögare idag än igår? Jag antar att den blivit smått överbelastad…

 40. Kathla

  Och…där slutade min älskade sida fungera. Man tackar!

 41. […] och TV-streamingsiten HDMT.net. Ingen har egentligen något att säga annat än att gratistjänsten smakar gott. Fast det var väl innan sajten dränktes av användare.Det är lite beklämmande att läsa hur […]

 42. Anaka

  Nyttjar inte tjänster som kräver att man accepterar deras cookies… speciellt inte med verksamheter registrerade i militärdiktaturer som Myanmar

  Registrant:
  Name: Tong Done
  Address: Rangoon West Stree RD 1783
  City: Rangoon
  Province/state: RANGOON
  Country: LA
  Postal Code: 11130

  Administrative Contact:
  Name: Tong Done
  Organization: Tong Done
  Address: Rangoon West Stree RD 1783
  City: Rangoon
  Province/state: RANGOON
  Country: LA
  Postal Code: 11130
  Phone: +856.8399082
  Fax: +856.8399082

 43. sadfs

  Anaka: Hur får du det till att den är registrerad i Burma/Myanmar när du sedan skriver att tjänsten härstammar från Laos? ;|

 44. Daniel Wijk

  Anaka: Vad spelar cookies för roll angående styrelseskick?

  Du kan ju bara rensa kakorna efter besöket om du inte gillar det…

 45. Martin Widmark

  Fånerier. En sajt som inte fungerar och som kommer vara borta om nån månad eller två. Innan lagen ändras till något vettigt kommer alla dylika sajter också försvinna inom några månader. Försöker man sig på nåt dylikt här i västvärlden blir man satt på fästning med vatten och bröd. Andra länder kuvas mha hot om handelblockad o dylikt. Fungerar räkmacka.

 46. Anaka

  @sadfs
  Så vitt jag kan se ligger Rangoon i Myanmar men de som registrerat siten har reggat siten som om Rangoon ligger i Laos. Däremot ligger Laos ambasad i Rangoon endast ett par kvarter bort från den gatuadress där siten e registrerad.

  Varken Laos eller Myanmar har något trevligt stryrelseskick.

  @Daniel Wijk
  Gillar inte kakor och inte heller siter som insisterar på att dela ut dem.

 47. Samuel

  Men tänk om tjänsten visar sig vara olaglig och DU länkar till den? 😉

 48. Fredrika

  @— Samuel – Nov 16, 2009 — 11:52

  >“Men tänk om tjänsten visar sig vara olaglig och DU länkar till den?”

  Då får vi väl helt enkelt köpa oss lite lagändringar? Om det blir någon brottsutredning så får vi väl helt enkelt köpa oss lite poliser, och ta till vara på deras kompetens?(enligt uppmuntran av Beatrice Ask!)

  Hänger du inte med i hur det fungerar i samhället idag? =)

 49. Nisse

  @Rick

  Jag antar att någon annan redan har kommenterat möjligheten att spara de filmer du vill se, men jag orkar inte läsa igenom alla poster och svarar utifall ingen annan gjort det.

  Det är iofs inte en perfekt lösning, men det finns en massa olika program för att iaf spara det som din webläsare cachear. Eller om det är krångligt så kan man helt enkelt byta webläsare till Craving Explorer. Vilken helt enkelt sparar alla cashade filmer på t.ex. youTube. Jag kan inte vara säker på att det funkar, och kan inte kontrollera det för deras sida är blockad av min dns i japan, programmet är dessutom japanskt, men jag tänkte det kan vara värt ett försök.

  I annat fall finns det säkert många alternativ.

 50. […] Gratistjänsten HDMT var i början av November omtalad i bloggosfären. Vem ligger bakom? Är den laglig? Sidan erbjöd från början helt gratis filmer till alla som registrerade sig. Till skillnad från […]

 51. ZastDerg

  Nu har det tydligen blivit en betalningstjänst 🙁

  Blir väl åter till TPB för mig dårå. Kul medan det varade.

 52. Aldis

  This is the interesting and nice learn. The blog is written in a way that it is so easy to read and understand. I AM a lover of your web site. Appreciate your giving this data.

Comments are closed.

arrow