Donera till Anna Troberg i stället för till mig!

Hej alla,

i december förra året skickade jag ut en ovanlig begäran om privata donationer till min mat och hyra så att jag kunde fortsätta vara ideell partiledare utan lön från partiet. Det har fungerat väldigt bra, och jag vill så här i efterhand tacka alla som hjälpt mig att kunna leda partiet utan att behöva oroa mig för mat och hyra.

Igår kom den första lönen från EU-parlamentet. Från och med igår klarar jag mig alltså utan donationer.

Samtidigt skulle jag vilja be alla som donerade till min mat och hyra upp till igår, att styra om donationerna till Anna Troberg, vår vice partiledare. Hon är i ungefär samma situation nu som jag var i för ett år sedan: Anna är egenföretagare som har lagt och lägger i stort sett all sin tid på Piratpartiet, och i och med det så har försörjningen långsamt försvunnit. Hon har en halvtidslön från EU-parlamentet idag, men det räcker inte riktigt för att få vardagen att gå helt runt.

i enlighet med styrelsens uttalade önskemål om vilka personer som bör engageras på heltid, och i enlighet med att jag informerade styrelsen på det styrelsemötet om att jag avser att skicka ut ett nyhetsbrev där jag ber alla att donera till Anna Troberg i stället för mig så fort min första lön kommit, så gör jag nu exakt så.

För partiet behöver helt enkelt att Anna kan fokusera helhjärtat på sitt ideella uppdrag som vice partiledare. Om du har 100 kronor över i slutet av månaden (som du donerade till mig tidigare, till exempel) så vore jag och partiet tacksamma om du ville hjälpa Anna med mat och hyra. Sätt i så fall upp en återkommande överföring till konto 3009 20 63802 på Nordea den siste i varje månad, till exempel på 100 kronor. Precis som jag gjorde, så kommer Anna att förmedla ett eventuellt överskott till partiet.

I vilket fall vill jag tacka alla som har hjälpt mig med mat och hyra, och be er att sluta donera till mig. Jag får lön från EU-parlamentet nu. Tack för stödet under det här året!

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Peter Janestål

  Detta har ingenting med Anna att göra så du kan ta bort det när du läst det. Men du borde skriva om:
  http://thepiratebay.org/blog/175

 2. Rick

  Grattis till anställningen. 😉

 3. emma

  Bra initiativ med fortsatt crowdsourcing (för de som vill), Anna är verkligen värd det! 🙂 Och grattis Rick, såklart, till anställningen.

 4. Isaksson

  Nu, med PP:s framgångar, så börjar det verkligen
  röra på sig. Härligt Rick! Du är mer än värd en
  stadig inkomst så du själv kan fortsätta att
  arbeta och stödja allas vårt arbete i PP, utan
  att behöva tänka på en instabil inkomst månad
  för månad.

  Jag hoppas även att folk kommer att stödja Anna.
  Personligen föredrar jag nog att PP fungerar med
  donationer, då det skickar en stark signal att
  man inte “mjölkar” skattebetalare!

 5. Going Postal

  Ett litet tips: Ni borde också publicera era snailmailadresser (eller PP:s officiella, om sådan finns) så att de som vill kan skicka över gamla hederliga sedlar utan att någon banktransaktion någonsin blir registrerad.

 6. Mattias

  glömde du mobilen i Valencia eller är det google maps som är seg på att uppdatera?

 7. SVT
 8. Feodor

  Grattis. Har hon en halv EU-parlamentarisk lön? .. Jodå, det är ju så svårt att klara sig på 60-70.000kr i månaden, jag förstår inte hur någon gör det. Jag menar, en ny bil måste man ju ha råd med varje månad.

 9. Om lite allt möjligt « Thorlin

  […] Den första lönen från EU-parlamentet har kommit så därför behöver Rick inte längre leva på … istället ber han att alla som skickat donationer tillhonom ska skicka dom till Anna Troberg istället så att vi i Piratpartiet ska ha en vice partiledare som kan ägna sig 100 % åt partiarbete utan behöva bekymra sig för sin privat ekonomi. Vilket jag finner väldigt positivt. Något som är ännu mer positivt är att det hela skötts på ett snyggt sätt, vilket man kan tycka att det inte gjordes när Rick gjorde sin begäran. […]

 10. Rick Falkvinge

  Feodor: Nej, hon har en halvtids assistentlön.

 11. anonym fegskit

  Inte för att jag bryr mig så jättemycket men jag kan tänka mig att andra gör det (och jag har svårt att försvara mitt parti isåfall) – vore det möjligtvis en idé att vara tydligare med exakt vart alla EU-pengarna tar vägen?

  Sorgligt nog verkar det som att jag själv inte riktigt har hjärta stort nog att lita på folk när det gäller pengar.

 12. Creeper

  rickfalkvinge.se * 2009-11-20 14:43:29 – Skatteverket

 13. Rick Falkvinge

  Creeper: Ja? Jag redovisar exakt varje donation till Skatteverket. Jag skriver också att de visserligen är skattefria gåvor, men att jag redovisar dem för att ha redovisat dem.

 14. HR

  När sossarna tar över makten så blir det gåvoskatt, men jag är osäker om det gäller på så små belopp per givare som det är fallet här.

  Sedan kan man spinna vidare på att även en borgerlig regering skulle se över till exempel artisters framtida inkomster via donationer i enlighet med PP:s reform av upphovsrätten. Att dra in pengar via donationer till fortsatt skapande är ju ett exempel som partiet för fram.

Comments are closed.

arrow