Seminarium om öppenhet hos TeliaSonera

Jag var och pratade på ett seminarium om nätneutralitet igår, arrangerat av TeliaSonera Institute. I stort sett alla beslutsfattare från telekombranschen var där, och det hela leddes av Lars Dahmén, VD för IDG.

Det var Nicklas Lundblad, Kenneth Karlberg och undertecknad som inledningstalade och som var… något slags fokus för den kommande diskussionen. Kenneth, som är chef för TeliaSoneras mobiltelefonidel, inledde med att prata om var Telia står med avseende på öppenhet, därefter höll jag en presentation med fokus på mina erfarenheter från WAP Forum vad gäller “Walled Garden”-filosofi kontra nätneutralitet, och sist pratade Nicklas (uppklädd till tänderna!) om hur öppenhet alltid slår slutenhet, bl.a. med fokus på Android.

Det var en väldigt bra tillställning, i det att så många personer som sysslar med nätet ur olika aspekter var samlade på samma plats.

Jag lade mitt fokus på två saker: först, att vertikal integration som exkluderar konkurrenter (motsatsen till nätneutralitet) är både samhälls- och affärsskadligt. Här var alla nästan tråkigt överens. Det andra jag pratade om var att budbärarimmuniteten är central inom ett horisontellt affärslager.

Jag kände ändå att jag inte nådde riktigt ända fram i den aspekten. Diskussionen gick ungefär så här, eller rättare sagt, mitt intryck av den (detta är inte ordagrant och ett hopklipp mellan flera olika konversationer):

— Budbärarimmunitet innebär att operatören aldrig tar ansvar för nollorna och ettorna som passerar deras nätverk, utan förmedlar dem helt innehållsagnostiskt. Då ställs heller inte budbäraren till svars för innehållet juridiskt, så länge det råder full agnosticitet.

— Nejnej, säger 3 och Telia, givetvis lägger vi oss inte i innehållet. Bara om det bryter mot lagen, då gäller helt andra regler.

— Ni förstår inte, säger jag. Det gäller inte alls några andra regler. Budbäraren ska överhuvud taget inte ta ställning till innehållet.

— Nejnej, vi tar inte ställning till om något är olagligt. Det är inte vår verksamhet. Vi vill att andra institutioner väljer ut sådant och förser oss med det vi behöver för att skilja ut det.

— …

Så min fråga till telekombranschen som helhet någonstans blir; vill ni ha budbärarimmuniteten eller inte? För det här är faktiskt inte en kaka som ni både kan äta och ha kvar.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Kalle Vedin

  Oj, vad tråkigt att de inte vill vara kapabla att föra en sådan diskussion.

  Vi får helt enkelt berätta för dem vad nätneutralitet och budbärarimmunitet är för något 🙂

 2. Pirat så klart

  (Nejnej, vi tar inte ställning till om något är olagligt. Det är inte vår verksamhet. Vi vill att andra institutioner väljer ut sådant och förser oss med det vi behöver för att skilja ut det.)
  Ett annat sätt att säga att (Vi följde bara order) Låt inte en egen tanke komma emellan en auktoritets och din egen.

 3. Nils2

  Tre och Telia de två internetleverantörer som är mest tjänsteinriktade. De vill gärna binda upp användarna till Mobil-TV, Internetbio och allt vad det kallas… Kanske kan det vara så att en tjänsteleverantör inte riktigt har samma intresse av nätneutralitet som en renodlad internetleverantör?

 4. Manne Trygg Monvall

  vi kunder får väl sätta press på dom!

 5. […] Rick Falkvinge (PP) » Seminarium om öppenhet hos TeliaSonera rickfalkvinge.se/2009/11/26/seminarium-om-oppenhet-hos-teliasonera – view page – cached Jag var och pratade på ett seminarium om nätneutralitet igår, arrangerat av TeliaSonera Institute. I stort sett alla beslutsfattare från telekombranschen var där, och det hela leddes… Read moreJag var och pratade på ett seminarium om nätneutralitet igår, arrangerat av TeliaSonera Institute. I stort sett alla beslutsfattare från telekombranschen var där, och det hela leddes av Lars Dahmén, VD för IDG. Read less […]

 6. Calandrella

  Nämndes något om operatörers tekniska (men förstås ej lagliga) möjlighet att förvägra staten tillgång till kablarna (apropå FRA-lagen)? http://swartz.typepad.com/texplorer/2009/11/att-s%C3%A4tta-stopp-f%C3%B6r-fra-kablarna.html

  Och jämförde du operatörer med Posten, vad gäller budbärarimmuniteten?

 7. Rick

  Haha. Bra gjort. Och visst verkar de ha NFC. Skrattretande och sorgligt samtidigt.

 8. Anders

  Ni pratade inget om inkopplingarna av kablarna nu på tisdag? Det hade varit ett mycket intressantare tema på seminariet.

 9. Kluris

  “Vi vill att andra institutioner väljer ut sådant och förser oss med det vi behöver för att skilja ut det.”

  Alltså, FRA, IFPI osv.. De vill inte ha ansvaret (med rätta fast på fel grund), samtidigt som de är lydiga, inställsamma och därmed struntar i brevhemligheten. Alltså snackar vi om både ryggradslöst och oansvarigt, fast så ser väl alla beslutsfattare ut nu förtiden, en lång radda rövslickare som bara lyder order och beter sig som en skock får, Federleys (med röstläge drypande av avsky..).

 10. Ahrvid Engholm

  Jag hoppas jag ursäktas om jag bryter in, men jag vill påtala följande. PP anges som inblandat i dels något kallat “Klimaforum09” och dels “Climate March”. I en tråd om saken på PP:s forum har jag postat nedanstående, och jag vill här upprepa det:

  Med tanke på den nu utbrytna Climategate-skandalen (se t ex http://www.wattsupwiththat.com, camirror.wordpress.com, http://www.theclimatescam.se, eller googla på “climategate”) vill jag med yttersta bestämdhet protestera mot att dra in PP i sådan här klimatalarmism!
  Jag upprepar: PP bör hålla sig borta från det!
  Det handlar dels om PP:s princip om att inte ta ställning – inte ens, tycker jag, att göra något som kan uppfattas som att ta ställning – i frågor utanför partiets fokusfrågor om informationspolitik. Dels om rent taktiskt att frotterande med klimatalarmism blir en svår black om foten.
  Förklaringar att det “bara” handlar om att se till att klimatalarmismen “skall kunna använda Internets frihet och öppenhet” osv duger inte. Kontrollfråga: betyder det att PP på motsvarande sätt skulle ställa upp i sammanhang organiserade av exempelvis det klimatkritiska Stockholmsinitiativet? Om inte, varför då?

  –Ahrvid

  Ps. Någon officiell kommentar från Rick och en ny tråd där ämnet kan diskuteras, vore välkommet.

 11. A

  Fan sånt här får jag ont i magen av… att de inte fattar hur viktigt detta är :S

Comments are closed.

arrow