I morgon upphör brevhemligheten

Vi har jobbat som små blå för att rädda grundläggande mänskliga rättigheter här i Sverige, men det verkar som om vi har förlorat det här slaget. För stunden, i alla fall.

Det finns ett par försvarslinjer kvar, men lagen kommer att ta effekt. En av de mest uppenbara försvarslinjerna är att uppmana Telia att fetvägra koppla in kablarna, utan i stället ta skiten till Europadomstolen. Det pågår ett upprop om det just nu och många har upprepat (kopierat från Oscar Swartz): Annarkia, Scaber Nestor, Sossar mot Storebror, Den Nya Medborgarrättsrörelsen, Archangel, Darkangel och Mumma, Signerat Kjellberg, Den digitala parkbänken, Sagor från livbåten, Piratpartisten, Thorlin, Sandrability, Bloggvärldsbloggen, Aspiebloggen, Farmorgun, Pesptraktelser, Humblebee.net, JensO, Beelzebjörn, Röd Libertarian, Calandrella, ProjO, Christian Engström, Webhackande, Liberal & Långsint, Osmidigt, Solid Block of Ise, Johan Ronström, Personlig Utveckling?, Bandhunden Skäller, Infallsvinkel, Hearts of Joy, Primarys Blog, Alliansupproret, Integritet & frihet, Tieowbeijas, The Pheleroxian Blog, Mattias Bjärnemalm, Skivad Lime, OlofB, OlofB, OlofB, Enligt min Humla, Daniel och de små tomtanra, hannes2peer, Beelzebjörn, Christian Engström. Jag instämmer förstås också.

Många har räknat ner till brevhemlighetens upphörande, däribland Maloki, Joshen, Beezle, Deeped, Opassande och Sagor från livbåten.

Hur som helst är det är inte en misshandel av grundläggande mänskliga rättigheter jag kommer att acceptera. FRA ska, till att börja med, läggas ner: de har förbrukat allt sitt förtroende. Man kan inte lösa problemet med att en myndighet struntar i alla regleringar, genom att ge samma myndighet långt större befogenheter och utfärda nya regleringar kring dem.

Svenska staten har begått stora, oacceptabla och oförlåtliga brott mot medborgarrätterna här. Den 1 december kommer jag att lämna in en stämning till Europadomstolen mot svenska staten, i mitt eget namn eftersom bara medborgare kan lämna in sådana stämningar, och kräva ett kraftigt engångsvite för införandet av dessa brott mot mänskliga rättigheter (som det faktiskt är) och dessutom ett pågående vite så länge lagrummet fortsätter att tillåta allmän avlyssning. Det är tyvärr nödvändigt. Skulle Europadomstolen bara skicka ett argt brev, så skulle dagens politiker svara med ett “jaha, jaså, vi ska se vad vi orkar, eller jag menar kan, göra”. Enda sättet att få dem att bry sig är att slå där det gör ont. Det finns två sådana ställen: deras budget och deras maktbas. Skammen att fällas för brott mot mänskliga rättigheter är inget de bryr sig om. (Och det säger väl något i sig.)

Piratpartiet slår redan mot deras maktbas. Det är dags att få det att göra ont på andra ställen också. Vi må ha fått en smäll, men vi reser oss upp som en och tar helt enkelt inte vad som helst.

Vissa saker kan aldrig vara acceptabla.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Oscar Swartz

  Man kan väl lämna in en sådan stämning som en symbol. Men man måste ju ha fört sin sak till högsta instans i landets egna domstolar först innan de överväger att ta upp ett fall så det kommer nog att vara dead on arrival av den anledningen.

 2. Oscar Swartz

  Jag undrar förresten vad som hänt med Centrum för Rättvisas klagan till Europadomstolen ang FRA-lagen (som de verkar ha gjort direkt, sommaren 2008, utan att gå genom det svenska domstolsväsendet). Den finns som PDF. Efter det kompletterades ju lagen dock.

  Ddt är ju möjligt man skulle kunna organisera en grupptalan mot TeliaSonera/operatörer om de vägrar skydda ens kommunikation och dra det hela den vägen. Centrum för Rättvisa kanske kunde vara intresserade.

 3. Magnus

  “Den 1 december kommer jag att lämna in en stämning till Europadomstolen mot svenska staten, i mitt eget namn eftersom bara medborgare kan lämna in sådana stämningar”

  Dela gärna med dej av texten till en sån som mej. Jag vill gärna göra samma stämning i mitt eget namn, men jag är inte kapabel att formulera mej på rätt sätt för det.

 4. […] Rick Falkvinge (PP) » I morgon upphör brevhemligheten rickfalkvinge.se/2009/11/30/i-morgon-upphor-brevhemligheten – view page – cached Vi har jobbat som små blå för att rädda grundläggande mänskliga rättigheter här i Sverige, men det verkar som om vi har förlorat det här slaget. För stunden, i alla fall. […]

 5. Fredrik

  Eftersom Europakonventionen är lag i Sverige, lagen (1994:1219) om den Europeiska konventionen angående skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, så får du väl dra det till domstol här i Sverige först.

  Läs mer på “Regeringens webbplats för mänskliga rättigheter” (är det någon som driver med oss?! Jag undrar om de har anpassat innehållet)

  http://www.manskligarattigheter.gov.se/extra/pod/?id=4&module_instance=5&action=pod_show

 6. OlofB

  Fredrik: helt otroligt!! Detta är vad som står på ingressen på sidan du angav:

  “Den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna (Europakonventionen) har utarbetats av Europarådet. Till denna konvention hör ett unikt övervakningssystem för att säkerställa ett effektivt skydd för medborgarna i Europarådets medlemsstater.”

  Absurditeten når Kafka-nivåer! 🙂

 7. Riksdagskandidat mot FRA – del 2 | Oscar Fredriksson (C)

  […] Uppdatering 091130: DN, IDG, Sagor från livbåten, Sidvind, Peter Andersson som även länkar till Bloggvärldsbloggen, Mina moderata karameller, Opassande, Scaber Nestor,Annarkia, Scaber Nestor, Sossar mot Storebror, Den Nya Medborgarrättsrörelsen, Archangel, Darkangel och Mumma, Signerat Kjellberg, Den digitala parkbänken, Sagor från livbåten, Piratpartisten, Thorlin, Sandrability, Bloggvärldsbloggen, Aspiebloggen, Farmorgun, Pesptraktelser, Humblebee.net, JensO, Beelzebjörn, Röd Libertarian, Calandrella, ProjO, Christian Engström, Webhackande, Liberal & Långsint, Osmidigt, Solid Block of Ise, Johan Ronström, Personlig Utveckling?, Bandhunden Skäller, Infallsvinkel, Hearts of Joy, Primarys Blog, Alliansupproret, Integritet & frihet, Tieowbeijas, The Pheleroxian Blog, Mattias Bjärnemalm, Skivad Lime, OlofB, OlofB, OlofB, Enligt min Humla, Daniel och de små tomtanra, hannes2peer, Beelzebjörn, Christian Engström och Rick Falkvinge. […]

 8. Riksdagskandidat mot FRA – del 2 | Oscar Fredriksson (C)

  […] Uppdatering 091130: DN, IDG, Sagor från livbåten, Sidvind, Peter Andersson som även länkar till Bloggvärldsbloggen, Mina moderata karameller, Opassande, Scaber Nestor,Annarkia, Scaber Nestor, Sossar mot Storebror, Den Nya Medborgarrättsrörelsen, Archangel, Darkangel och Mumma, Signerat Kjellberg, Den digitala parkbänken, Sagor från livbåten, Piratpartisten, Thorlin, Sandrability, Bloggvärldsbloggen, Aspiebloggen, Farmorgun, Pesptraktelser, Humblebee.net, JensO, Beelzebjörn, Röd Libertarian, Calandrella, ProjO, Christian Engström, Webhackande, Liberal & Långsint, Osmidigt, Solid Block of Ise, Johan Ronström, Personlig Utveckling?, Bandhunden Skäller, Infallsvinkel, Hearts of Joy, Primarys Blog, Alliansupproret, Integritet & frihet, Tieowbeijas, The Pheleroxian Blog, Mattias Bjärnemalm, Skivad Lime, OlofB, OlofB, OlofB, Enligt min Humla, Daniel och de små tomtanra, hannes2peer, Beelzebjörn, Christian Engström och Rick Falkvinge. […]

 9. opassande » Blog Archive » I - imorgon kopplas FRA-kablarna in

  […] — i morgon bitti drar teknikerna ut och kopplar in kablarna för FRA. Det känns… ärligt talat så är jag […]

 10. Putte

  Viktigt: Pinga/mät latensen i nätet i millisekunder idag 30 NOV till ett antal webbplatser utanför Sverige där man vet att det inte förekommer någon Akami-cachning och jämför sedan med latensen i morgon och längre fram i veckan.

  Helst även några ryska servrar.

  Om man kan mäta en något längre latens har man bevis på att trafiken har packats upp från fibern och gått ett verv genom det mer långsamma kislet hos FRA. Om fibern bara tar en sväng ut till Lovön och tillbaks tror jag knappast att det blir en mätbar fördröjning. Eller?

 11. Oscar Swartz

  Putte, det hela sker genom fibersplitters. Man delar alltså upp en ström i två likadana. En ström går rakt in i FRA:s hemliga nät, den andra går vidare som vanligt. Vad de egentligen gör där vet vi inte. Filtrerar, lagrar kort, lagrar länge, drar ut trfaikdata, uppdaterar databaser … det finns pappersregler som riskdagsmännen tror att teknikerna kommer att följa.
  Tekniken har möjligen krånglats till något genom tilläggslagar. man jag tror Mark Klamberg (och någon annan?) hävdade i någon postning att minsta trafikstråk de där “begränsningarna” leder till i alla fall skulle vara en våglängd på en fiber el dyl.

 12. drottningsylt » Blog Archive » Wake up

  […] morgon kopplas de berömda kablarna in och det finns inte så mycket att säga om det som inte andra redan har sagt, men jag […]

 13. iD

  Du får allt färre reaktioner när du häver dig på “Halärm”-knappen, har du märkt det? Det blir faktiskt lite tragiskt när en av dina anhängare påpekar att du inte förstått hur systemet fungerar.

  I längden orkar ingen lyssna på en nippertippa.

 14. Mark Klamberg

  Oscar,
  I förarbetena står det att minstra trafikstråk (signalbärare) är en optisk fiber. Se sid. 35 och 35 i Prop. 2008/09:201

 15. Oscar Swartz

  Ja Mark, då är ju saken klar. En fibersplitter. Man kan ju se det som att man har en tunnel med ljus och sedan speglar den åt två håll i varsin tunnel med en perfekt kopia i varje alltså. Ingen fördröjning.

  En hel fiber är ju ett skämt! En fiber kan numera transportera 40 Gigabits i sekunden. “Trafikstråk” kommer inte att betyda någon inskränkning alls i så fall skulle jag förutsäga. Man kommer att hävda att man vill ha något ur varje fiber och kan bara få det genom att få tillgång till hela fibern.

 16. Mark Klamberg

  Visst är det ett skämt.

  Vi har försökt påpeka att minsta möjliga signalbärare kan förmedla bredband till 800 000 hushåll, men det är inget som intresserar nyhetsjournalisterna.

  DN och SvD skriver istället att “sökningen [är] mycket begränsad” och att man “inrättat en specialdomstol som ska pröva varje enskilt fall.”

 17. Oscar Swartz

  Just det, jag minns den där artikeln ni skrev i Aftonbladet nu. Japp, alla är lurade.

 18. Calandrella

  OlofB, det är knappast staternas/EU:s övervakning av medborgarna som åsyftas, utan snarare Europadomstolens granskning av staterna, myndigheterna, regeringarna.

 19. Deepedition » Imorgon kanske någon lyssnar

  […] skickar våra sms. Det är bara det att imorgon kommer vi inte veta vem som lyssnar. Vi vet inte var våra ord hamnar och hur de pusslas ihop av de som har till jobb att leta efter misstänkta. Vi vet inte hur filtren […]

 20. Anders

  Oscar Swartz och övriga som invänder mot Ricks stämning till Europadomstolen:
  Hur ska man göra för att dra det till domstol i Sverige då ? Kom gärna med konkreta tips. Hur gör man som privatperson, alternativt företagare ? Vad ska man använda för argument, är det brott mot mänskliga rättigheter, rätten till ett privatliv och privat kommunikation … ? Om någon kan göra en bra formulering så skulle jag gärna lämna in en sådan stämning.

 21. Ahrvid Engholm

  Jag vill fortfarande ha besked om PP och s k klimat-arrangemang. PP sägs planera deltagande i sådana – *mot* principen om att avstå utanför partiets fokusfrågor. Och det är särskilt illa nu i skuggan av den stora, och växande, klimatforskningsskandalen Climategate som kommer att kasta om allt vad klimatpolitik heter.

  –Ahrvid

 22. En svart advent // Skivad lime

  […] Falkvinge uppmärksammar uppropet för att få Telia att låta bli att koppla in kablarna, där jag får känslan att lite vadsom kommer med. Min egen post länkas till exempel, trots att den knappast är en post i uppropet och dess något mörkare budskap… men jag skulle trots allt bli mycket glatt överaskad ifall det nu skulle bli så att Telia gick den vägen. Rick avslutar med något jag verkligen tror på: Enda sättet att få dem att bry sig är att slå där det gör ont. Det finns två sådana ställen: deras budget och deras maktbas. Skammen att fällas för brott mot mänskliga rättigheter är inget de bryr sig om. (Och det säger väl något i sig.)Piratpartiet slår redan mot deras maktbas. Det är dags att få det att göra ont på andra ställen också. Vi må ha fått en smäll, men vi reser oss upp som en och tar helt enkelt inte vad som helst. […]

 23. Remember, remember the first of december « TankeVerksamhet

  […] Olof Noaksson Kommentera Gå till kommentarerna Ja. Jo. Imorgon kommer kablarna till FRA in. Mycket och lite har skrivits om […]

 24. […] Klamberg, Kent Persson, Rick Falkvinge, Niclas Strandh, Mary, Opassande, Peter Erlandsson, Mathias Sundin, Amanda Brihed, Zaramis, Oscar […]

 25. Frasse

  Förklara gärna hur man går tillväga för att lämna in en stämningsansökan..
  Ju fler som kan haka på tåget, desto störra chans att “fallet” verkligen tas upp!

  mvh

 26. FRA – några ord som en symbol « Sossar mot storebror

  […] första December 2009, skall FRA alltså ha tillgång till Sveriges tele- och internettrafik. Från och med idag är Sverige ett avlyssnat land med en […]

 27. Putte

  Vem kan hacka ihop FRA-busters (olydnadsmjukvaror)?

  Mjukvara som skapar mejladresser och genererar massor av dummymejl med olika texter där ord som jihad, bomb, mulla omar, martyrer, bin laden, planering, förberedelse, osv. ingår.

 28. Ett bevakat land, ett försiktigare folk | Sagor från livbåten

  […] och med idag kan allt du säger och gör i telefon eller via nätet fastna i ett filter och hamna hos FRA. Därifrån kan informationen genom samarbeten eller försäljningen sprida sig vidare över […]

 29. Frasse

  Putte / menar du typ denna: http://hejfra.se/

 30. Hampus Sandström

  “Den 1 december kommer jag att lämna in en stämning till Europadomstolen mot svenska staten”

  Och vi/jag ser mer än gärna att du uppdaterar så fort någonting händer på den fronten! Vartenda steg ska övervakas 🙂

Comments are closed.

arrow