Taffel

Just nu sitter jag mycket och jobbar med interna saker i Piratpartiet. Eller mycket och mycket. Mer än vanligt, kanske är rätt sätt att uttrycka det. Det gör att jag känner mig lite tafflig i det extroverta, men jag känner ändå att det är så jag måste prioritera.

Det är december nu. December 2009. Målet som vi jobbar mot är att vi måste vara godkända av auktoriserade revisorer från den 1 januari 2010. Det är nämligen ett krav för att få partistödet utbetalt efter riksdagsvalet. En bit över femton miljoner. Per år. Det är därför det är så viktigt på central nivå att få det här rätt, och nu.

Det i sin tur gör att vi fintrimmar våra ekonomisystem och lägger på transparens och spårbarhet på precis allt. Just nu går en del arbete till att lappa ihop bokföring och transaktioner från tiden när det här gradvis togs i drift och därför inte var helt sammanhängande.

Idag finns det tre sätt för aktivister och funktionärer att betala saker för Piratpartiets räkning. Som första metod, så kan man betala med eget betalkort och ladda upp ett mobilfoto på kvittot, så attesteras det mot budget (som i “godkänt att använda partiets pengar”) och det uppladdade kvittot valideras (som i “beloppet stämmer med dokumentationen”) och så får man tillbaka pengarna innan ens egen räkning kommer. Som andra metod, så kan man be att få en faktura skickad till partiet, som också då attesteras av budgetägaren innan den går till utbetalning. I undantagsfall och som tredje metod kan man också få ett kontant förskott från partiet, om budgetägaren attesterar det. När banktransaktionerna sedan importeras från banken så knyts säcken ihop och så går det att se hela vägen vad en viss banktransaktion kommer från, hela vägen till t.ex. det uppladdade kvittot som någon begär ersättning för och vilka som har attesterat och validerat det och när, och vem som därefter har lagt det för utbetalning och när.

Just nu sitter vi emellertid med en hög obalanserade och odokumenterade transaktioner som behöver fixas. Partisekretariatet tar bulken av det här arbetet (guld värt för mig personligen), men jag är fortfarande ordentligt inblandad.

Till exempel var det här en hjälpvy jag tog fram igår (riktiga data):

Skärmklipp från adminsystemet PirateWeb, som visar vad olika bokföringskonton borde ha för saldo utifrån öppna lönekörningar, ersättningsanspråk och reskontra, och jämför med det faktiska saldot. (Notera att “skatteskulder” är i bokföringsmässig betydelse: det är en skuld som uppstår till Skattia när man betalar ut en lön, nämligen arbetsgivaravgifter och avdragen A-skatt, och är ett belopp som ska betalas senast den 12 i månaden efter lönen. Det är alltså inte en negativ term i betydelsen “ligger efter med skatten”, utan en normal del av bokföringen som arbetsgivare.)

Ovan går det att se att 15942 kronor och 24 öre har bokförts manuellt på kontot för aktivisters ersättningsanspråk, ett belopp som inte har någon motsvarighet i listan över obetalda anspråk, och som förmodligen består av flera separata transaktioner. Det är sådant som ska hittas, korreleras och fixas.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Hans J

  Jag har en fråga:

  Görs detta på engelska? Finns det inga svenska system för bokföring som kan användas?

  “Man bör inte använda utländska låneord i de fall det finns en adekvat inhemsk vokabulär disponibel”

 2. Jerker Montelius

  Är inte Taffel ett svenskt ord för måltid.

  Möjligtvis ett tyskt låneord.

 3. Nox

  “PirateWeb är ett system för att hantera medlemmar för piratpartierna runt om i världen.”

  Inte bara till för Sverige alltså.

 4. Mathias

  Blir lite förvånad över att du sitter själv Rick och gör allt detta istället för att du delegerar det. Personligen tycker jag att du borde göra allt för att sprida budskapet om varför PP ska in i Riksdagen och inte sitta med databaser och serverinstallationer. Det är inte det du ska göra. Ut och missionera med dig!

  Och när jag ändå tar lövet från munnen. Om inte PP breddar sitt program kommer vi aldrig in i riksdagen. Jag vill inte ha rätt i detta avseende men folk i gemen prioriterar andra saker än individens frihet och storebrorsamhället. Folk röstar med plånboken. “It’s the economy stupid!”. Väldigt många har varit upprörda över FRA/IPRED/Acta/Piratebay. Men ilskan lägger sig tyvärr väldigt snabbt och minnet ersätts med vardagsproblem som måste lösas.

  Om vi faktiskt har ambitionen att komma in i riksdagen och inte landa på 1% röster måste vi ändra partiprogrammet och attrahera flera röstare. Tänk strategiskt – vilka är våra kärnväljare och målgrupper? Förmodligen mellan 18-35. Vad ligger dem varmast om hjärtat? Alla i gruppen 18-25 kommer ihåg sin skolgång eller pluggar vidare. Hur kan vi förändra skolpolitiken och bidra till ett äkta kunskapssamhälle? Alla i ung ålder är ute mycket och rör sig på kvällar och i stan. De upplever våld och segregation. Vad tycker PP i den frågan? Bostadsfrågan är akut för många unga, vad tycker vi där?

  Överhuvudtaget styrs Sverige av 40/50-talister som tänker som man gjorde för 50 år sen och som värnar om sig själva och ger blanka sjutton i alla ungas frågor. Vinner vi 25% av väljarbasen 18-35 och 10% av de ovan är vi hemma.

  Annars sitter vi där på valdagen och surar över 1% och undrar vad vi ska göra till nästa val om 4 år. Då hinner den nya regeringen förmodligen införa 100 nya skitlagar i stil med HADOPI och ta oss ytterligare ett par stöveltramp mot övervakningssamhället.

  Jag vill inte att detta ska ske. Integriteten är för viktig. Piratpartiet är för viktigt för att hamna långt under riksdagsstrecket.

  Nej Rick, sluta installera servrar och ut och tänk nytt och stort! Ge det administrativa till någon som vill och kan.

  Tack för ordet.

  /Mathias H.

 5. HR

  Min polare från Alingsås, som ställer upp i primärvalet, istället för mig själv, tycker att partiet skall driva just ungdomsfrågor då det flesta av våra väljare är ungdomar, i vart fall under 30….

  Idén om ungdomsfrågor är tydligen inte bara vad han önskar, utan det finns fler av den åsikten.

 6. Kari Naumanen

  Ska man ha ungdomsfrågor i partiet?Här kallas
  att vi ungdommar och tänker som ungdom.
  Vi ska föra får politik tänker oss!

 7. Hans J

  Nox:

  Om systemet ska användas av piratrörelsen över hela jorden så kan det vara en bra anledning att ha det på engelska.

  Vi i Sverige ligger (eller låg är kanske ett bättre ord – sedan mycket har förspillts) väldigt långt framme när det gäller förvaltning och även ekonomisystem. Detta till och med nämndes för några år sedan som en stor tänkbar export”produkt” från Sverige. Man införde postnummer i Grekland och andra institutioner kopierades nästan verbatim i andra länder.

  Det var med ett litet uns av förundran inför all denna anglifiering som grasserar överallt i tid och otid som jag frågade.

 8. Björn Odlund

  Hans J: originalspråk är engelska, men i mån av tid översätts det till svenska, vilket det till stora bitar är. “korta skulder” och “skatteskulder” i bilden ovan är ju svenska, eller hur? 😉

 9. Faye

  Jag håller helt med Mathias! Inte ska du sitta och pilla med det här! det måste väl finnas annat folk som kan göra det? Du behövs SÅ mycket bättre bland folket Rick! Du KAN inte göra allting, och jag tror ingen, förutom möjligtvis du själv, kräver det av dig heller. För partiets talan på det bra vis du kan istället för att balansera konton. Det måste väl ändå finnas någon inom PP som kan det där lekande lätt och som inte är partiledare och riskdagskanditat samtidigt? 🙂 Om jag inte fick hjärnsläpp så fort jag såg en kolumn med siffror hade jag anmält mig själv som frivilligt på stört då det där är något som ju passar mig. Partiarbete ifrån datorn. Men en efterlysning i forumet eller så kanske vore på sin plats?

  Ta hand om dig!

  /Faye.

 10. RedLib

  Jag skulle behöva några mer tekniskt lagda piraters kommentarer på min senaste bloggpost. Den handlar om ett sät att göra backbones ointressanta måltavlor för övervakning och avlyssning.

  http://redlib.subcult.org/2009/12/router2router-kryptering-for-att-skydda.html

 11. teddy

  Mattias, frågan är om ett breddande skulle ha någon positiv effekt alls.

  Alla frågor har någon representant i de etablerade partierna som förmodligen stämmer bättre överens med de människor som brinner för dessa frågor. (tex skola och omsorg)
  Tex. tror du på allvar att de som vill ha en bättre miljö skulle rösta på PP istället för miljöpartiet?

  Fördelningspolitik vore för övrigt politiskt självmord att delta i.

 12. Mathias

  Jag skrev här förra året att folk röstar med plånboken och att PP borde bredda sig. Läs kommentarsfältet en gång på DN om vad folk röstar på:

  http://www.dn.se/nyheter/valet2010/rodgrona-vill-sanka-maxtaxan-1.1162460#article-readers

  “Självklart kommer de flesta att rösta på det parti som ger mest tillbaka i lönekuvertet.” – Nej till höga skatter

  “lura inte dig själv.. majoriteten väljer med plånboken. Köpa röster är lätt i detta land” – SSS

  “Varför handlar valrörelsen bara om plånboksfrågor?” – Grönröd

  “Min fru tjänar 22 000 i månaden och jag 25000. Med alliansens poltik har vi fåt nästan 34 000 mer varje år. TACK ALLIANSEN” – Skåning

  Och så vidare…

  Jag tror PP har valt helt fel spår. Fortfarande. Tyvärr. Jag vill ha PP FTW fortfarande.

 13. Scary Devil Monastery

  @redlib

  Jag tror mer på enskild persons lösning. Om backbone – d.v.s. leverantörerna – måste stå för trafikbehandling så behöver FRA eller annan agent bara avlyssna deras ingående kabel så får de allt i klartext.

  Bättre att då varje enskild person tillämpar sin egen anonymiseringslösning – Stealthnet, exempelvis, kombinerat med VPN – och så nöjer vi oss med att lagstifta om vad leverantörerna har att hålla sig borta ifrån i stället för att säga att de skall särbehandla trafiken.

  En väl uppsatt krypteringslösning och anonymisering från persondator och ut är långt säkrare än en lösning som inte tillämpas förrän efter att trafiken passerat leverantörens egen router.

Comments are closed.

arrow