Piratpartiet drev upp valdeltagandet, störst under 30

Henrik Oscarsson, statsvetaren alltså, har en väldigt intressant bloggpost där han inte bara påpekar att Piratpartiet drev upp valdeltagandet, utan till och med var ett lokomotiv för valdeltagandet.

Bland unga män 18-24 år ökade valdeltagandet kraftigt, från 23,5 procent 2004 till hela 37,8 procent 2009. Valdeltagandeökningen är dubbelt så stor (+14,6 procentenheter) i den här gruppen som i befolkningen som helhet.

[…] vågar jag redan dra slutsatsen att Piratpartiets mobilisering av unga i samband med valet varit en starkt bidragande orsak till att valdeltagandet ökade så mycket i just ungdomsgrupperna. Vi vet från SVTs vallokalundersökning att bland väljare under 30 år blev Piratpartiet största parti. Samtidigt visar ålderssammansättningen av PPs väljare att omkring hälften är äldre än 30 år, vilket också betyder att PP bidrog till högre valdeltagande även bland de äldre åldersgrupperna. […]

Piratpartiet har visat att det går att mobilisera även mycket unga väljare även i sammanhang (läs EU-val) där det historiskt har varit allra svårast.

Henrik upprepar dessutom med emfas sin tidigare fackmannabedömning att Piratpartiet var största parti bland väljare under 30, något som företrädare för Miljöpartiet protesterat mot. Jag kan inte riktigt utläsa det ur siffrorna, bara att PP var störst bland förstagångsväljare, men vet att statsvetare har långt mer av både erfarenhet och sakkunskap i att göra exakt sådana utläsanden. Hur som helst skulle jag gärna få en tremeningars snabblektion i hur man läser ut det, för att kunna föra vidare bedömningen i eget namn.

UPPDATERAT: Oscarsson har nu ändrat sin bloggpost till att Piratpartiet var störst i gruppen väljare under 25.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. […] Rick Falkvinge (PP) » Piratpartiet drev upp valdeltagandet, störst under 30 rickfalkvinge.se/2009/12/02/piratpartiet-drev-upp-valdeltagandet-storst-under-30 – view page – cached Henrik Oscarsson, statsvetaren alltså, har en väldigt intressant bloggpost där han inte bara påpekar att Piratpartiet drev upp valdeltagandet, utan till och med var ett lokomotiv för… Read moreHenrik Oscarsson, statsvetaren alltså, har en väldigt intressant bloggpost där han inte bara påpekar att Piratpartiet drev upp valdeltagandet, utan till och med var ett lokomotiv för valdeltagandet. View page […]

 2. HR

  Opinionssiffrorna suger just nu, men vi får hoppas på en lika intensiv valrörelse och opinionsökning till valet 19 september 2010.

 3. Rasmus (en annan)

  Notera detta som han säger!

  ” I 2010 års val kommer gruppen unga väljare (18-25 år) vara större än i något tidigare riksdagsval.”

  Det betyder sannolikt att alla opinionsundersökningar just nu underskattar Piratpartiets siffror eftersom de underskattar andelen 18-25-åringar som kommer att rösta.

 4. Edvin

  Vilket såklart inte betyder att det inte står och faller på om PP driver en tillräcklig kampanj, och lyckas stjäla uppmärksamhet från SD inför valet.

 5. Tomas M

  HO kommenterar själv sitt inlägg:
  “Jag gjorde en ändring i texten och bytte ut ’30 år’ mot ’25 år’. Piratpartiet var enligt SvtValu största parti bland personer yngre än 25 år. Rätt skall vara rätt.”

  Så du kan få en enmeningslektion: “Han skrev fel” 🙂

 6. @collentine

  Ändrade siffror: “Vi vet från SVTs vallokalundersökning att bland väljare under 25 år (korrigerat) blev Piratpartiet största parti.”

  Han säger det ganska rakt ut och eftersom han är statsvetare kan han anses vara en bra källa. Annars kan du väl få fram mer info om “SVTs vallokalsundersökning”

 7. Shaun

  Alltså
  Var Miljöpartiet störst hos >30?
  Märkligt – knasiga klimatfreak hela bunten…

 8. HR

  Jag har tidigare räknat ut med hjälp av tabeller på en blogg att bland 18-30 åringarna fick MP 22.5, PP 18.8, S 18.3.

 9. HR

  18-22: PP 24, MP 21, S 19
  22-30: PP 17, MP 23, S 18
  31-64: PP 6, MP 14, S 22
  65-: PP 2, MP 6, S 27

 10. Elias.L

  Politiska partier är en bluff, men Piratpartiet är inte en av dom därför
  får dom alltid min röst 😀

 11. rbn

  Opinionsundersökningarna går väl till så att de ringer folk och frågar? Det gör de väl också bara på fast telefon, vilket borde ge lägre andel unga då jag gissar att flera av dessa endast har mobil. Jag struntade i alla fall själv i att skaffa fast telefon när jag flyttade hemifrån.

 12. Rick

  Inget överraskande alls. Piratpartiet är det enda partiet som är relevant idag. Punkt slut.

 13. Isaksson

  Sverige har mycket att skämmas för
  på senare tid, men vår ungdom bör
  vi inte skämmas över med tanke på
  att det är de enda som verkar ha
  sitt förnuft kvar. (Förutom en
  liten skara av oss andra då.)

  Jag tycker dock det är lite smått
  besynnerligt, när de med kortare
  livserfarenhet är tvungna att lära
  sina äldre vad demokrati är. Något
  är mycket skevt i vår tillvaro.

 14. Virtuella poliser ska locka väljare « Grodorna Kokar

  […] är klart att moderaterna vill ha fler unga väljare i sina led när det visade sig att Piratpartiet blev störst i just den gruppen i EU-valet. Inte för att de håller på med röstfiske, det kan man inte kalla det (ana min ironi), även om […]

Comments are closed.

arrow