Ännu ett inkompetent tingsrättsbeslut

Idag beslöt Södertörns Tingsrätt att upphovsrättsmaffian ska få sätta tänderna i ett par kulturdistributörer — de på SweTorrents. Ipred, värsta sortens postorderlag, har börjat visa sina konsekvenser. Piratpartiet har redan svarat med ett pressmeddelande.

Det är rent häpnadsväckande, när man läser domslutet, vilken inkompetens i frågorna som tingsrätten besitter.

…”I bevissäkringssyfte har verken laddats ner från SweTorrents.org”…

…”Verken har gjorts tillgängliga på SweTorrents.org genom att torrentfiler har laddats upp på hemsidan och trackern”…

…”att det på sidan [SweTorrents.org] finns ett stort antal filer uppladdade och att dessa har ett tämligen skiftande innehåll (musik, spel, datorprogram, etc)”…

Jag undrar om domstolsverket (myndigheten) och tingsrätterna inser hur de torpederar tilltron till rättsväsendet med sådana här domar, som internetvana lekmän direkt kan se är fulla med rena helt åt helvete felaktigheter. Torpederar med kärnstridsspetsar. Rättsväsendet har en riktigt lång uppförsbacke för att återupprätta sitt förtroende i sådana här frågor. Tillsammans med andra ageranden som upplevs som övergrepp och fler demokratiska märkligheter så har Piratpartiet mycket att göra i svensk politik.

Tsims observation om att vi straffar ut vår egen industrikapacitet är alltför sann. Det är dags att börja tänka på nästa generations arbetstillfällen, och de skapas inte genom att hindra utvecklingen genom att låta amerikansk upphovsrättsindustri vinna över svensk IT-industri i svenska rättssalar.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. SeddaN

  Mycket bra skrift!

  Mvh SeddaN @ SweTorrents

 2. Peter

  “There is nu such thinga s a free lunch”.

  Om männsikor bara kunde hålla sig lite i skinnet skulle det inte behövas sådan här domstolsprocesser.

  Var inte så djävla naiva. Allting kostar pengar och ingen jobbar gratis i längden. På något sätt måste de som gör film/spel/musik/böcker/annat få betalt.

 3. HR

  Det viktiga är att inte kriminalisera och jaga miljoner medborgare. Hur artisterna skall få betalt löser sig själv. Marknad kallas det för.

 4. Stefan

  Där gick det lite fort.
  … hindra låta amerikansk upphovsrättsindustri …

  Förövrigt, word!

 5. Fredrika

  @Peter

  “Om männsikor bara kunde hålla sig lite i skinnet skulle det inte behövas sådan här domstolsprocesser.”

  Du syftar på antipirat-människorna då?

  På något sätt måste de som gör film/spel/musik/böcker/annat få betalt.

  Det är väl ingen som har ifrågasatt det?

  Men skapar man kultur för att tjäna pengar, så är man en företagare, och då är det ens egna ansvar att hitta en fungerande affärsidé kring sina verk, för att på något sätt dra in tillräckliga intäkter från något håll, som täcker produktionskostnaderna.

  Utpressning, eller krav på att tilldelas marknadshämmande monopol, för att få kränka människors privata äganderätt, så man kan kräva betalt för något som är kostnadsfritt att framställa i oändlighet, är helt enkelt inte en acceptabel affärsidé.

  I synnerhet inte som det inte finns något underlag som stödjer tesen att ett sådant monopol är absolut nödvändigt, och den enda lösningen för att uppnå det inom den ekonomiska upphovsrätten eftersökta målet.

 6. ulf_pirat

  svensk film i graven

  ja det var spiken i kistan för svensk film. folk kommer titta mindre på svensk film, de kommer inte känna till svenska filmskapare, det är säkrare att tanka hem amerikanska filmer. Det som man känner till vill man se på bio, de regissörer som man hört andra säga att de är bra t ex. Man vill se det på bio som ryktet säger är bra, utan någon piratkopiering inget rykte, man kommer inte ens känna till de svenska skådespelarna.
  Nu finns amerikanska TV-serier med produktiplanteringar, ex huvudpersonen dricker coca-cola och serien får pengar från coca-cola, de är ju bara glada för att de blir kopierade. Sådant kommer flöda över marknaden, långfilmer med produktplanteringar också. De som inte kopieras kommer inte att synas, det gäller också musiker. Musiker kan leva på att göra konserter, streamad musik finns på nätet 1000-tals kanaler dygnet runt.

 7. H

  Japp. Tingsrätten har köpts upp igen…

 8. Mumfi

  @Peter.

  Mmmm… Nej? Varför måste de få betalt? De kan skaffa vanliga jobb som alla andra och sluta göra det de gör om de inte gillar förutsättningarna. Att vi sedan kanske inte vill att de skaffar sig riktiga jobb, och väljer att på ett eller annat sätt muta dem för att skapa saker som vi gillar är en annan sak. Men någon rätt att få betalt har de då inte.

  Dessutom, tingsrätten har inte mindre fel i sak för att man anser att det är rätt att sätta dit fildelare. De som de sätter dit har ju trotts allt faktiskt inte delat ut några filer, trotts att tingsrätten har fått för sig det. Egentligen kunde upphovsrättsinnehavarna i det läget nöjt sig med att ha namnet på Telia som varit behjälpliga i liknande utsträckning och dessutom haft ett vinstsyfte i sin del. Var för leta efter namnet på den näst näst sista medhjälparen när man kan nöja sig med den näst näst näst sista?

 9. Mumfi

  Samtidigt.

  PB blev ju dömt för medhjälp, Kan man kräva uppgifter enligt IPRED för medhjälp? Jag har inte läst domen, men det skulle ju i så fall kunna stämma…

 10. Nah

  Peter grejen är ju att du & alla som dig missar själva grejen. Tingsrätten använder argument som är totalt felaktiga, inga verk finns uppladdade på sidan swetorrents.org, endast tracker filen som sedan pekar mot filerna som ligger någon helt annanstans i cyberrymden. Så om dom ska lägga fram argument för fällande dom ska dom väl endå vara verklighetsförankrade!? Eller ska vi inte ha en rättsstat längre?

 11. […] Rick Falkvinge (PP) » Ännu ett inkompetent tingsrättsbeslut rickfalkvinge.se/2009/12/04/annu-ett-inkompetent-tingsrattsbeslut – view page – cached Idag beslöt Södertörns Tingsrätt att upphovsrättsmaffian ska få sätta tänderna i ett par kulturdistributörer — de på SweTorrents. Ipred, värsta sortens postorderlag, har börjat visa… Read moreIdag beslöt Södertörns Tingsrätt att upphovsrättsmaffian ska få sätta tänderna i ett par kulturdistributörer — de på SweTorrents. Ipred, värsta sortens postorderlag, har börjat visa sina konsekvenser. Piratpartiet har redan svarat med ett pressmeddelande. View page […]

 12. Eduronflux

  Tydligen avslöjades IP-numret i pressmeddelandet från domstolen. Om det stämmer har ju tingsrätten brutit mot Personuppgiftslagen som ju säger att IP-nummer att likställa med personuppgift enligt Datainspktionenen. Än värre är ju att det är tredje person det handlar om just i denna del.

 13. HR

  Pressmeddelandet är borta!

  http://www.sodertornstingsratt.domstol.se/templates/DV_Press____12799.aspx

  Felaktig länk

  Länken som du angav fungerar inte, antingen är sidan borttagen eller flyttad. Om du klickade på en länk vänligen meddela ansvarig på den webbplatsen att länken är felaktig.

 14. SixDays

  Nej Rick, det var ett otroligt kompetent beslut. Tingsrättsdårarna är ju politiskt tillsatta av sina ägare politikerdårarna, vilkas värderingar och beslut de i högsta grad anammar för att göra husse till lags.

  PP 2010.

 15. Nils2

  Tingsrättens borttagna pressmeddelande. IP-adressen är utsuddad av mig.

 16. Mikael Nilsson

  Jag ser fortfarande pressmeddelandet, inklusive IP-adress.

  Här är däremot domen i läsbart skick, också med IP-adress förresten:

  http://www.piratpartiet.se/files/active/0/swetorrent_teliasonera_tingsratten.pdf

 17. Så bör SweTorrents göra nu! « OSMIDIGT

  […] läsvärda inlägg: MiNimaliteter, Rick Falkvinge, Anders S Lindbäck, Felten […]

 18. Tor

  Angående delen om Bittorrent-teknik och nedladdning så är det värt att väga upp beskrivningen ovan med vilken typ av invändningar TeliaSonera kom med enligt tingsrätten. Citat: “TeliaSonera, som varken vitsordat eller bestritt de av Filmbolagen åberopade omständighetera, har anfört att Filmbolagen inte fullgjort sin bevisbörda.”

  Får man tro protokollet har alltså TeliaSonera i princip inte invänt alls mot beskrivningen av nedladdningarna. Till och med jag som lekman kunde för övrigt lätt se att TeliaSonera via sitt juridiska ombud lagt allt krut på att åberopa datalagringsdirektivet, vilket alla som läst TPB-domen direkt inser är lönlöst eftersom tingsrätten bara kommer att hänvisa till den tidigare hovrättsdomen. Det är mycket märkligt att de inte satsade litet mer på att ifrågasätta sajtens roll i det påstådda upphovsrättsintrånget.

  Det beklagliga med hur Ipred-ärenden hanteras som jag ser det är att det inte utses något ombud för den part vars uppgifter riskerar att lämnas ut. Vad händer när ISP:erna inte längre fortsätter att försvara folk?

 19. af

  Litet ordningspåpekande för att reda ut begreppen:

  Domstolsverket är en administrativ serviceorganisation för domstolarna. Den myndigheten har inget alls att göra med den dömande verksamheten på tingsrätterna.

  Varje tingsrätt är en egen självständig myndighet där myndigheten som sådan inte har att göra med hur det döms i enskilda mål. Varje domare dömer självständigt under eget ansvar. Det är alltså bara den enskilde domarens dömande (eller varje enskild ”tingsrätt” i betydelsen domarmajoriteten i varje mål) man kan ha synpunkter på när det gäller hur det har dömts eller beslutats i ett mål.

  /af

 20. Michael

  Fråga: Varför är det Telia som ska lämna ut uppgifter om SweTorrents.org? Kör man en trace route på adressen, så leder det till prq.se. Är väl dom isåfall som ska lämna ut uppgifterna? Hur har tingsrätten kommit fram att det är Telia som innehar uppgifterna?

 21. Telia kan få böta 750.000 « Under den lugna korkeken

  […] Telia lär det bli dyrt i framtiden att skydda sina kunder. PP:s Rick Falkvinge kommenterar också detta: Det är dags att börja tänka på nästa generations arbetstillfällen, […]

 22. Lars

  Antagligen så har de flyttat sedan informationsföreläggandet kom in.

 23. MrHama

  tyvärr blir det inte bättre än såhär när man tror att tillväxt skapas genom att attackera alla kreatörer som inte tillhör kultureliten. Programmerare gör minst lika stort jobb som musiker på både konstnärligt och ekonomisk plan

 24. […] Falkvinge, Minimaliteter, Anders Övrigt   […]

 25. Johan Tjäder

  @Tor:

  Det är inte lönlöst att ta upp Datalagringsdirektivet, för Hovrätten har ju gjort en felaktig bedömning, men eftersom ePhone blev befriade så går det ju inte att driva den bedömningen till Högsta domstolen.

  Alltså måste det upp ännu ett mål till Svea hovrätt, så att man får en chans att överklaga hovrättens beslut.

  Men det är klart att det här hade varit ett utmärkt tillfälle att ta upp de ansvarsfrågor kring bittorrent som Stockholms tingsrätt lämnade efter sig efter TPB-rättegången. Det kanske hade varit praktiskt om man kunde diskutera själva protokollet och hur ansvar ska kunna utkrävas lite mer förutsättningslöst än när de åtalades subjektiva uppsåt kommer in och stör.

 26. Johan Tjäder

  Jag får backa lite. Det första IPRED-målet mot ePhone är ju överklagat till Högsta domstolen. Om målet kommer upp där så finns det ju möjlighet att få förhandsprövning i EG-domstolen huruvida Datalagringsdirektivet går före IPRED.

  Högsta domstolen kan ju självmant komma fram till det också.

  Den principella frågan är ju om EG-direktiv, här nu förbudet att lämna personuppgifter till annan än myndighet, kan ha direkt effekt i vissa fall även om den nationella lagstiftaren ännu inte har hunnit ta till sig ett direktiv.

  Det skulle ju få bäring på ett visst telekompaket och dess regler om hur man får stänga av användare från Internet.

 27. Prost

  I stället för att hänvisa till domar hit och dit, så borde de helt enkelt skriva ut innehållet i en torrentfil och låta käranden svara på följande fråga: Är detta det verk ni hävdar intrång i? Svaret kan inte bli annat än nej. Földfrågan blir då helt naturligt: Anser rätten att svaranden bryter mot lagen genom att låta okända människor publicera denna text på sin webbplats, en text som käranden redan svarat nekande på frågan om den utgör intrång?

 28. Aki

  ”att det på sidan [SweTorrents.org] finns ett stort antal filer uppladdade och att dessa har ett tämligen skiftande innehåll (musik, spel, datorprogram, etc)” <-Detta skrämmer mig mest. En ren och skär lögn utan minsta korn av sanning. Det här är vidrigt. När ska någon kunnig på ämnet sättas i rätten?

 29. Rick

  Nästa generationens industrikapacitet? Kanske som bananodlare åt United Fruit. Rykten går att Hollywood tänker köpa United Fruit så det är perfekt. 😉

 30. EricJ

  @Prost: Du förutsätter att Svenskt rättsväsende är vettigt. Tips från coachen: det är det inte. 🙁

 31. Tor

  @Johan Tjäder
  Jag ser gärna att datalagringsdirektivets roll prövas, men som jag förstår det har tingsrätten att rätta sig efter hovrättens hållning så på den här nivån kan jag inte se att hänvisningarna till direktivet ger speciellt mycket (rätta mig om jag har fel).

  För övrigt är det väl litet konstigt att ISP:er hänvisar till datalagringsdirektivet samtidigt som de säger sig lagra uppgifter kortare tid än det minimum på sex månader som direktivet stipulerar.

  @Prost
  Låter som en god idé. Man ska inte underskatta nyttan av konkretion.

  @EricJ
  Jag antar att tingsrätten tar ställning till de saker som vardera part tar upp i sin framställan. Kruxet är ju att den som tvisten rör inte finns representerad, men det är ju inte domstolarnas fel utan lagstiftarens.

 32. jardenberg kommenterar – 2009-12-05 — jardenberg unedited

  […] Rick Falkvinge (PP) » Ännu ett inkompetent tingsrättsbeslut […]

 33. JonasN

  Do you hear the people sing?
  Singing the song of angry men?
  It is the music of a people who will not be slaves again.
  When the beating of your heart echoes the beating of the drums,
  there is a life about to start when tomorrow comes.

  Will you join in our crusade? Who will be strong and stand with me?
  Beyond the barricade, is there a world you long to see?

  Then join in the fight that will give you the right to be free.

  Do you hear the people sing?
  Singing the songs of angry men?
  It is the music of a people who will not be slaves again
  When the beating of your heart, echoes the beating of the drums
  There is a life about to start when tomorrow comes

  Will you give all you can give, so that our banner may advance?
  Some will fall and some will live,
  will you stand up and take your chance?
  The blood of the martyrs will water the meadows of France.

  Do you hear the people sing?
  Singing the songs of angry men?
  It is the music of a people who will not be slaves again
  When the beating of your heart, echoes the beating of the drums
  There is a life about to start when tomorrow comes

 34. Tove

  VARNING!!! Våra nordiska grannar verkar hålla på med samma sak som FRA nu ska påbörja!

  Vad kan PP göra åt detta? Kan även Norge anmälas till Europadomstolen??

  Se http://klamberg.blogspot.com/2009/11/overvakning-i-en-rattsstat-och.html

 35. Linus

  …”I bevissäkringssyfte har verken laddats ner från SweTorrents.org”…

  …”Verken har gjorts tillgängliga på SweTorrents.org genom att torrentfiler har laddats upp på hemsidan och trackern”…

  …”att det på sidan [SweTorrents.org] finns ett stort antal filer uppladdade och att dessa har ett tämligen skiftande innehåll (musik, spel, datorprogram, etc)”…

  Ni (eller vi, har inte bestämt mig ännu) skulle behöva ngn kontakt på justitiedepartementet som hör hur tugget går där. Om justitieråden (de som beslutar i HD) bestämmer sig för att det som händer i verkligheten i allt stort är samma sak som rappakaljan i citaten ovan så ändrar de verkligheten så den stämmer med deras uppfattning (genom ett domslut alltså).
  Om man inte kan få dem att fatta så innebär det fett med uppförslut helt enkelt.

 36. Fredrika

  En längre text av Rick på Newsmill:

  http://www.newsmill.se/artikel/2009/12/05/rick-falkvinge

 37. iD

  “Kulturdistributörer”? När blev “kultur” ekvivalent med “allt som kan kopieras och massdistribueras digitalt”? Är Windows 7 kultur?

 38. Antipiratbyrån ljuger inför tingsrätten? « Nils blogg

  […] och datorprogram fanns lagrade och tillgängliga direkt från Swetorrents server. Så här skrev Rick Falkvinge: Det är rent häpnadsväckande, när man läser domslutet, vilken inkompetens i frågorna som […]

Comments are closed.

arrow