Om patent (del 2 av 3)

Hej alla,

det här är del två av tre i min serie om patent. Förra delen var det många som – med rätta – frågade efter källor. Jag lovar att återkomma med det före sista delen i serien kommer. Under tiden, så kan man konstatera att de som har förstahandserfarenhet av patent intygade att min beskrivning stämmer — i något fall fick jag kritik för att jag överskattade kostnadsläget, särskilt för att ansöka om ett europeiskt patent, där jag skrev att kostnaden var femtiotusen euro. Nå, EU-kommissionen, EUs motsvarighet till regering, säger samma sak. Jag hoppas att de anses vara en auktoritet på området. Jag återkommer med källor på resten.

En person som hörde av sig i mail, Bo Idengren, konstaterade kort och gott: “Jag kan bara bekräfta att allt som Rick skriver i detta brev överensstämmer med mina erfarenheter både i Sverige och i USA.”

Materialet i den här delen, del två, bygger på djupintervjuer med personerna som tog fram TRIPs-avtalet. De finns publicerade i boken Information Feudalism, som är källan för allt jag skriver i det här brevet. Tyvärr finns den inte online.

Ni vet hur pyramidspel fungerar? Att människor uppmuntras att skicka pengar till någon “tidigare i kedjan”, och att de kommer att bli jätterika om de bara gör som alla andra gör — medan i själva verket, så är det bara de allra första i pyramiden som tjänar pengar, och resten matar dem genom sin medverkan i pyramidspelet? Det är en bra beskrivning av dagens globala immaterialrättssituation, som medvetet och avsiktligt slår mot de fattigaste länderna.

Dagens situation har sin upprinnelse på mitten av 1970-talet, och triggades av ett enda företagsnamn: Toyota.

Mer specifikt, så var det Toyotas höga kvalitet på sina bilar, som skickade jordskalv genom den ekonomiska politiken i USA. Toyota konkurrerade ut de usla, bensinhungriga, vräkiga amerikanska bilarna från Detroit, till och med på den amerikanska hemmamarknaden. Politikerna försökte hålla borta Toyota, men det gick inte: plötsligt köpte alla japanska bilar i stället för amerikanska.

Det här slog mot hjärtat i den amerikanska folksjälen. Det mest amerikanska som fanns — slösaktiga, överförstorade, bullriga bilar — gick inte längre att sälja, för att några utlänningar lyckades tillverka bilar som var bättre på alla sätt och vis. Det är svårt att föreställa sig i Sverige vilken chock det var, men det är något i stil med om alla skulle börja köpa ett visst märke av svenska köttbullar, som tillverkades i Kuala Lumpur eller Khazakhstan. Eller om man skulle börja köpa färdiga midsommarstänger från Pakistan i stället för att knyta och binda dem på midsommarafton.

Man insåg, kort och gott, att USAs tid som industrination var över. Slut. Tillända. Gått ut genom dörren för att inte komma tillbaka.

I den här paniken, så tillsattes massor av utredningar som skulle svara på en lika skrupelfri som rättfram fråga: Hur ska USA kunna behålla sin globala ekonomiska dominans i en framtid när USA inte producerar några varor av värde?

Svaret kom från ett oväntat håll, och inte inifrån en utredning. Svaret kom från Pfizer. Läkemedelsjätten.

Debatten började drivas av Edmund Pratt, som ledde Pfizer vid den här tiden. Han argumenterade mot att läkemedelsföretag i tredje världen skulle få tillverka “deras” läkemedel i fri konkurrens, och menade att USA behövde bli mycket aggressivare för att hävda sin rättmätiga plats i näringskedjan.

Det blev så att Edmund Pratt hamnade direkt på en presidentiellt rådgivande kommitté, som hette Advisory Committee on Trade Negotiatiations — så viktig var frågan för amerikansk inrikesekonomi. Den kommittén tog fram en helt ny plan för hur USA skulle bedriva handelspolitik.

Mer specifikt, så hade bl.a. Indien efter mycket om och men infört patentlagar, och – precis som västvärlden – anpassat lagstiftningen efter de egna behoven i första hand. Till exempel hade man inga patent alls för färdiga läkemedel, och väldigt kort patenttid (5-7 år) för tillverkningsprocesser. (Tanken med det var att uppmuntra konkurrenter att ta fram billigare tillverkning av kända preparat.) Motsvarande utveckling kunde ses i andra länder med liknande villkor.

Pratt ville att det patentskydd de skaffat i USA för sina läkemedel skulle gälla i resten av världen också, så att de inte hade några konkurrenter från länder med andra sociala villkor och annan patentlagstiftning. Så tänker de flesta chefer, när de tänker protektionistiskt. Men det som skilde Mr. Pratt från andra chefer var att han såg till att det blev så också, genom långt och målmedvetet arbete.

Pratt och ACTN föreslog kort och gott att USA skulle använda västvärldens goda relationer för att börja hota sina handelspartners för att få fram avtal som gynnade USA ensidigt. Man skulle jobba med;

 • multilaterala avtal (inom ramen för stora handelsavtal med många parter),
 • bilaterala avtal – erbjuda frihandel till vissa utvalda nationer mot att de antog immaterialrättslagar som passade USA – frihandelsavtalet med Australien nyligen är ett bra exempel, och
 • unilaterala aktioner – fördöma nationer som agerar på immaterialrättsliga sätt som hotar USAs industrier, kalla dem för piratnationer, och använda handelssanktioner eller hot om handelssanktioner som påtryckning för att få dem att rätta in sig i ledet.

(Än idag tar USA fram en årlig “svart lista” på länder som inte uppfyller USAs önskemål. En majoritet av världens befolkning brukar finnas med på den listan. Till min stolthet har Piratpartiet fått ett särskilt omnämnande i ett utkast till listan.)

ACTN-kommitténs roll var den amerikanska industrins samlade organ för att tala om för politikerna vad industrin behövde. Politikerna insåg snabbt att det som ACTN hade arbetat fram var svaret på deras tidigare fråga; hur ska USA kunna behålla en global ekonomisk dominans när de inte längre producerar säljbara varor i någon mätbar omfattning?

Svaret var lika enkelt som självklart – använd USAs befintliga ekonomiska muskler till att tvinga fram licenspengar från resten av världen för något helt annat än produktion. I det här fallet, idéer och koncept som USA skapat. Genom att göra om de ekonomiska spelreglerna så att annat än produktion fick ett värde, så kunde man se till att USA behöll sin dominerande ekonomiska ställning.

Så med ett antal förslag i hand, så gick amerikanska förhandlare till FN-organet WIPO, som är ett av de organ som har hand om immaterialrätt världen över. För att göra en lång historia kort, så såg FN att de här förslagen ensidigt gynnade USA, och mer eller mindre bokstavligt sparkade ut de amerikanska förhandlarna på gatan. USA insåg alltså att det behövdes ett annat forum än WIPO för att få sin vilja igenom.

Det forum man valde att kapa för sina planer hette GATT, General Agreement on Tariffs and Trade. Man gjorde om hela forumet och började förhandla fram ett nytt, världsomspännande handelsavtal. Det avtalet skulle bland annat skulle se till att tredje världen inte fick tillverka medicin till sin egen befolkning, utan skulle vara tvungna att köpa från Pfizer och andra läkemedelsgiganter till priser som de giganterna bestämde. Det kom också att innehålla en hel del om upphovsrätt, för mer eller mindre hela den amerikanska industrin var med och bevakade sina intressen i det här avtalsskrivandet.

Med en kombination av hot om handelssanktioner, löften om en bättre värld och klassiskt lurendrejeri av fattiga länder, så fick USA igenom sitt avtal. Det döptes till TRIPs, som är en förkortning för Agreement on Trade Related Aspects of Intellectual Property Rights, och samtidigt gavs det tidigare, kapade forumet GATT ett nytt namn, för att visa på att det hade nya och viktigare uppgifter. Det gavs namnet World Trade Organization.

(Fråga Läkare Utan Gränser, Forum Syd eller någon liknande organisation vad de tycker om TRIPs. Även om de inte känner till avtalets historia, eller att Pfizer var en av de drivande organisationerna, så vet de mycket väl vad det innebär för fattig befolkning i tredje världen som inte får mediciner.)

TRIPs låg sedan till grund för en lång rad andra avtal och direktiv: åtminstone WCT (1996), DMCA (1998), EUCD (2001) och ett antal andra direktiv som alla hade en sak gemensamt – de cementerade USAs industriintressen och garanterade en intäktsström till USA, även om USA inte producerade några varor.

Samtidigt började USA utöva påtryckningar för en utökad patentregim – bland annat tillåter USA nu patent på mjukvara, gener, växter, affärsprocesser och mycket annat, och försöker få resten av världen att följa efter. Det har gått så långt att läkare inte får dra en viss medicinsk slutsats från ett symptom, för att den slutsatsen är patenterad.

I del 3 av den här serien kommer jag att berätta om hur TRIPs bl.a. får tiotusentals indiska bönder att ta sina liv, då amerikanska företag har tvingat in dem i en fattigdomsfälla de inte kan komma ut ur med hjälp av patent och TRIPs.

Hörs igen om två veckor i del 3!

Rick

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Fredrik

  Länk till utkastet till svart lista där Piratpartiet står med, tack.

 2. […] Rick Falkvinge (PP) » Om patent (del 2 av 3) rickfalkvinge.se/2009/12/07/om-patent-del-2-av-3 – view page – cached det här är del två av tre i min serie om patent. Förra delen var det många som – med rätta – frågade efter källor. Jag lovar att återkomma med det före sista delen i serien kommer. Under… Read moredet här är del två av tre i min serie om patent. Förra delen var det många som – med rätta – frågade efter källor. Jag lovar att återkomma med det före sista delen i serien kommer. Under tiden, så kan man konstatera att de som har förstahandserfarenhet av patent intygade att min beskrivning stämmer — i något fall fick jag kritik för att jag överskattade kostnadsläget, särskilt för att ansöka om ett europeiskt patent, där jag skrev att kostnaden var femtiotusen euro. Nå, EU-kommissionen, EUs motsvarighet till regering, säger samma sak. Jag hoppas att de anses vara en auktoritet på området. Jag återkommer med källor på resten. View page […]

 3. johan

  och allt detta beror på naivt tänkande och oförståelse för källkritik …

  Good work.

  Glöm fan inte bara källorna.

 4. Lars

  “Trips” är också, passande nog, namnet på en irriterande skadeinsekt.

 5. Rick Falkvinge

  Johan: Källan angav jag högst upp. Djupintervjuer med personer bakom avtalet, som har sammanställts i boken “Information Feudalism”.

  Fredrik: Listan heter “Special 301” och utkastet tas fram av IIPA. Du hittar 2009 års rapport om Sverige här, där vi är uttryckligen nämnda.

 6. Tor

  Angående läkemedelspatent så har jag litet svårt att förstå den här ständiga sammanblandningen mellan 1) hur mediciner kan tas fram på det mest samhällsekonomisk fördelaktiga sättet och 2) hur vi ser till att fattiga länder får tillgång till dem.

  “bland annat tillåter USA nu patent på mjukvara, gener, växter, affärsprocesser och mycket annat”

  Glöm inte patent på metoder att göra skatteavdrag 😉

 7. linduxed

  Mycket intressant läsning.
  Jag tycker dock att (trots löftet om källkomplettering) det känns konstigt att läsa en så pass “länkfri” bloggpost om något så viktigt om detta ämne.

  Vad gällande innehållet… det är ju inte som att man blir förvånad. Besviken och smått uppgiven, men inte förvånad i det minsta.

 8. Calandrella

  “Pirates have even established a political party, The Pirate Party (“Piratpartiet”), which had about 0.63 percent of the votes in the
  September 2006 elections (fortunately less than was expected) and they are campaigning heavily to get into the European Parliament in 2009.”
  Kan en organisation bli mer ägd?

 9. Rick

  Fantastiskt. Tack!

 10. […] gärna Rick Falkvinges skrämmande (och så vitt jag kan bedöma helt korrekta) bild av hur det gick till när USA valde att […]

 11. Rick

  Har precis läst IIPAs rapport om Sverige. Jag fattar inte hur dessa typer tycker de kan bestämma vad folk har för lagstiftning i andra länder. Rick’s artikel om patent sätter allt i perspektiv.

 12. Rick
 13. Rickard

  Har precis läst IIPAs rapport, och den får mig att på riktigt må illa! Slutet säger allt: “Such actions will be unpopular among some segments of the citizenry but this is the only way to restore the rule of law that has been so undermined
  to date in Sweden.” Va f-n!

 14. sdfsdf

  Boken The Gridlock Economy av Michael Heller har också en mycket bra genomgång av ett annat av problemen med den frikostiga utdelning av medicin patent. I korthet så är snårskogen av existerande patent så tjock att det är mycket svårt att utveckla och saluföra nya mediciner utan att behöva licensiera tjogvis med patent och detta är i sig så tidsödande och kostsamt att många potentiella produkter helt enkelt inte kan bära sig. Plus att alla patentägare har vetorätt, så de sitter i förarsätet och kan ställa vilka villkor som helst.

  Boken tar också upp många andra områden med liknande problem, för många ägare med veto.

  http://www.gridlockeconomy.com/

 15. Laffy

  Det skulle sitta fint om du fick med skräckhistorien om hur Håkan Lanz patent blev behandlade i det juridiska systemet i USA.

 16. hannes

  Dags för lite fakta:
  Av WHOs lista över våra 319 mest väsentliga läkemedel är endast 17 !!!! patenterade
  http://content.healthaffairs.org/cgi/content/full/23/3/155

  Det handlar alltså om 17 läkemedel totalt.

  Utan patenträtten skulle vi ha mindre än 1/3 av dagens mediciner tillgängliga.

  Patenträtten på läkemedel hindrar inte någon ifrån att utveckla likartade preparat.

  Detta är fakta från forskningen

 17. Niklas

  Vill bara backa upp Laffy’s post om Håkan Lanz.

  Rekommenderad läsning;
  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9164202089

 18. hannes

  De viktigaste besånds delarna i Saltvinges artikel handlar om USAs handelspolitik vad gäller Upphovsrätt och varumärken.
  Visst har USA ett patentsystem/juridiskt system som inte är bra och det är väldigt ädelt av piratpartiet att ge USA en hjälpande hand.
  Nu tillhör vi de övriga 95% av världens befolkning, som inte alls har dessa problem. Valet gäller dessutom Sverige och då blir skadan av piratpartiets rejäl med 10 000 tals förlorade jobb

 19. Thomas Tvivlaren

  Onekligen skrämmande läsning och länken till PDF:en i kommentaren gör inte saken bättre. Att ANLEDNINGEN till Piratpartiets framgång främst inte bör kopplas till upphovsrätt utan till vår klarsyn på Informationseran, dvs att upphovsrättens ickereformerande är en omöjlighet i den tid vi lever förbises helt.

  Hur är det nu med terroristlagstiftningen? Om jag i mitt dunkla sinne använder sinnebilden av ett par rejäla feta bomber hos MPAA och RIAA som psyche-up för att klara 200 kg i marklyft när jag tränar…är jag en terrorist då?

  För övrigt undrar jag om det är någon mer som känner att det här börjar lukta krutrök? De här människorna kommer att ta till vapen för att få sin vilja igenom och de kommer inte stanna för någonting… Obehaget växer exponentiellt!

 20. morr

  hahaha… den listan fran IIPA var riktigt rolig läsning… Lite pinsamt dock att vi bara hamnade på 3:e och 8:e plats hela tiden. Nog 17 borde vi kunna ta en förstaplats? 😉

 21. […] folk är villiga att betala för. Allt vi behöver göra för att det ska bli verklighet är att ta itu med […]

 22. opassande » Blog Archive » En liten patentguide

  […] kan läsa om här. Rick Falkvinge har dessutom satt ihop en serie på tre delar om patent: Del 1, del 2, del 3. Hax fyller på med lite mer läsning i […]

 23. […] was actually quite proud to be on the watchlist in the draft from the IIPA (see blog post here in Swedish mentioning that at […]

Comments are closed.

arrow