Skivbranschen bryter löften och visar dubbelmoral

Så har då det oundvikliga hänt. Skivbranschens lobbyorganisation Ifpi (inte “musikbranschen”!) har stämt “en ganska normal fildelare” genom Privatpolislagen Ipred. Eller rättare sagt, stämt dennes internetleverantör för att få ut användardata.

Så lång tid tog det alltså för lobbyorganisationen att helt glömma de löften de gav på heder och samvete inför att privatpolislagen skulle införas, att de bara skulle ge sig på “de allra grövsta” som “tjänade massor av pengar” på upphovsrättsintrång. I stället väljer hela industrin att angripa en ganska genomsnittlig människa för att statuera exempel och sätta skräck.

Alla fagra löften visade sig som vanligt vara bullshit.

Samtidigt, i andra nyheter, så har de fyra största skivbolagen ertappats med skägget i syltburken i Kanada för att ha gett ut samlingsalbum hejvilt utan att ha rättigheterna från artisterna och i och med det ägnat sig åt kommersiella upphovsrättsintrång i gigantisk skala. Skadeståndsbeloppen är uppe i erkända 50 miljoner dollar och anspråkade 60 6 miljarder dollar (!!). Det är ett bra exempel på skivindustrins förbluffande skrupelfria dubbelmoral: man angriper gärna barnfamiljer med ena handen, och struntar i artisterna och kreatörerna med den andra.

Det börjar bli mer och mer angeläget med lagstiftning som sätter de här skurkarna i fängelse. Och vi är snart i en position att åstadkomma exakt det, åtminstone om de fortsätter som de gjort hittills.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. AquaVera

  Ja “Huga Mej”. Jag spyr snart. Man känner sig så f—–t maktlös,frustrerad,arg,uppgiven,mm.

 2. Dennis Homo Sapiens Nilsson

  Ett samhälles demokratiska fri- och rättigheter prövas när de utmanas.

  Vi människor är ju bekväma av oss. 🙂

  Förändring är för många något dramatiskt som man helst undviker.

 3. Mattias

  Kanske börjar bli dags att PP nämner att de har stängt ner internet i Iran istället för att bara kommentera låtsasdomar.

 4. Calandrella

  “Det börjar bli mer och mer angeläget med lagstiftning som sätter de här skurkarna i fängelse.”
  Vad menar du bör vara olagligt i den mån att det ger fängelse, Rick? Att ljuga? Att ha dumma åsikter? Att begå storskaliga kommersiella upphovsrättsbrott? Jag hoppas verkligen inte att du menar att de två första möjligheterna bör vara belagda med fängelsestraff, och vad gäller kommersiella, storskaliga upphovsrättsbrott, vill vi ju utöka möjligheterna till kommersiell användning av upphovsrättsskyddade verk även utan upphovsrättsinnehavarens tillåtelse (vi vill ju att det ska vara helt lagligt efter bara fem år). Så, vad menar du? Speciallagstiftning för vissa bolag, bara för att vi ogillar dem? Låter lagom “likhet inför lagen”-mässigt…

 5. Sjukförsäkringen är ett nytt glashus

  […] då? Vad vill de? Fildelning och skivbransch i all ära men med så många unga medlemmar borde sjukförsäkring och företagande vara viktiga frågor. […]

 6. Tor

  Rättelse: det ska vara 6 miljarder – inte 60.

  Det här citatet är väl ändå för härligt: “They simply use the recording and make note of it on “pending list” so they can deal with it later.”

  Såg någon som skrev följande kommentar:
  “Moving my web hosting to Canada now, starting my own ‘pending’ list. After a while I’ll decide I do not have to pay. Perfect, thanks for the free tunes guys.”

 7. Tor

  Det är för övrigt intressant att majorbolagens schablonberäkningar för skadestånd nu kommer tillbaka och biter dem i svansen. Ska bli spännande att följa hur det går.

 8. Stefan

  “…ägnat sig åt kommersiella upphovsrättsintrång i gigantisk skala […] Det börjar bli mer och mer angeläget med lagstiftning som sätter de här skurkarna i fängelse.”

  Ett förtydligande om PPs linje vore på sin plats här. Jag kan förstå att ni inte vill luckra upp den ideella rätten, och att ni tvingas positionera er mot dem som anklagar er för att vilja det.

  Tar ni steget därifrån till att förespråka en _skärpning_ av den upphovsrättsliga lagstiftningen har ni åtminstone tappat mitt stöd. Ni började trots allt som ett piratparti med radikala ideer om att upphovsrätter är skadliga monopol som ska bort och inte byggas ut. I takt med att ni pratar “medborgarrätter” istället för piratkopiering så har ni blivit ett mindre intressant val för en sån som mig som menar att information inte kan ägas (vilket ni ju menar att den kan).

  Gränserna mellan ideellt/kommerciellt/privat på nätet kommer alltid vara gråzoner. Är det okej att tjänster som Rapidshare eller streamingtjänster att betalt för sina premiumtjänster, för att ta ett exempel på en sådan gråzon? Står ni på “upphovsrättsinnehavarnas” sida när de kräver att filer plockas ner filer därifrån, för att verksamheten är “kommericell”?

 9. Phoenixpaw

  @ Calandrella:
  PP vill att allt kulturellt material är fritt att dela så länge det sker utan vinst. Det storbolagen har gjort är att tjäna grova pengar på sitt upphovsrätts brott.

 10. Arvid

  Någon som har begärt ut informationsföreläggandet så att vi vet vilket ip-nummer det är som efterfrågas?

 11. […] som skriver: Falkvinge Felten Joshen […]

 12. Tor

  @Stefan
  Bara för att information inte kan ägas betyder det ju inte att all information ska vara fri att sprida. Om vem som helst får publicera privat information förlorar vi ett viktigt skydd för integriteten. Som jag ser det är det en stor skillnad mellan vidare spridning av ett redan medvetet och frivilligt publicerat verk och om du exempelvis mot någons vilja publicerar dennes dagbok.

  Hur rapidshare och skivbolagen som tar betalt för verk som de inte äger rättigheterna till ska bedömmas är ju egentligen inte så viktigt för den som förespråkar totalt fri fildelning eftersom bägge dessa aktörer vore irrelevanta med ett sådant system.

 13. JonasN

  Varför kommenterar inte PP övergreppen i Iran?

  Det är ju ett utmärkt exempel på varför vår politik är viktig, och att det inte bara handlar om bortskämda ungdomar utan om riktigt stora grejer.

 14. Calandrella

  @Phoenixpaw, tack för upplysningen. Jag är väl medveten om vad Piratpartiet officiellt står för i upphovsrättsfrågan, men frågan är: hur kan vår politik vara kompatibel med “lagstiftning som sätter de här skurkarna i fängelse”? Vad menar Rick bör kriminaliseras enligt vår politik som skulle få skivbolagscheferna i fängelse? Förtydling från Ricks sida (eller någon som förstår vilken lag skivbolagscheferna skulle bryta mot vi skulle införa), tack!

 15. Rick Falkvinge

  @Stefan: Det är dubbelmoralen jag kommenterar. PP vill kraftigt reducera den kommersiella delen av upphovsrätten i både omfång och skyddstid.

 16. Jerker Montelius

  @Calandrella

  Jag tror att Rick fört och främst syftar på stämningen av privatpersoner och den uppenbara dubbelmoralen hos skivindustrin. Jag har personligen inga problem med att kombinera piratpartiets politik med en lagstiftning som sätter ledningen för företag som organiserat bedriver legal terrorism i fängelse.

 17. johan

  Det är bara att konstatera vilka det är som borde skaka galler …

 18. Läsvärt 091208 | Törnebohms Hotspot

  […] Rick Falkvinge-Skivbranschen bryter löften och visar dubbelmoral […]

 19. Mattias

  JonasN: Ja, det är väldigt skumt, som jag skrev ovan. Helt tyst från PPs sida. Där har vi verkligen några som bryter mot de mänskliga rättigheterna och det hörs inte ett ljud från PP. Istället kommenterar man halvviktiga domar som att telia måste lämna ut en användares IP-nummer och sånt.

 20. Rick

  Folk börjar fatta – det tar lång tid – att de riktiga piraterna är skivbolagen. Men det tar lång tid. Folk måste också kolla på TV, handla middag, gå på krog, göra Facebook och Twitter – man har knappast tid med annat. 😉

 21. Enligt Min Humla » Om detta må ni berätta

  […] Kanada har en grupp artister tröttnat på skivbolagens arrogans och lämnat in en stämning mot De Fyra (Warner, Emi, Sony, Universal) […]

 22. Rick

  JonasN, Mattias: inte skumt alls. De har förklarat tusentals gånger vid det här laget. Och det vet ni väl.

 23. iD

  Jag försöker hitta PP i dagens partisympatiundersökning, men lyckas inte… var är ni?

 24. minata

  Piratpartiet i partisympatiundersökning: Nothing, nothing

 25. HR

  I pdf:n hintar SCB vårt opinionsstöd. Jag blev positivt överraskad då det var dubbelt så stort som i de gammelmedia-mätningarna som särredovisar PP, läs Novus Opinion.

  Aftonbladet/United Minds (via webben) visade sig vara närmare även om det är lite glädjemätare över dom.

 26. iD

  Tack! I http://www.scb.se/statistik/ME/ME0201/2009M11/ME0201_2009M11_SM_ME60SM0902.pdf hittar man följande:

  “Gruppen ”övriga partier” skulle få 7,5 ± 0,6 procent av rösterna vid val i november 2009. […] Bland ”övriga partier” är Sverigedemokraterna störst. Partiet skulle få 5,1 ± 0,5 procent av rösterna vid val i november 20091. I resterande del av ”övriga partier” dominerar Piratpartiet med cirka 75 procent av svaren”

  (7,5-5,1)*0.75 = 1.8% = EPIC FAIL.

 27. minata

  Vid ett valresultat på 1,8% får Piratpartiet valsedlar utan kostnad 2010,2014,2018. Gratis är gott!

 28. HR

  Det är inte val än… i september 2010 är det val.

 29. JonasN

  @Rick: Har PP förklarat varför de inte kommenterar avstängningen av internet i Iran i måndags?

  Jag förstår inte. Jag har absolut inte sett någon sådan förklaring.

 30. Magnus G Bergström

  Detta skrev jag som replik på det hela på min blogg den 8 december:

  Ifpis Jurist Förtalar Fritidsgårdar

  Jag arbetar till vardags som Teaterpedagog och Fritidsassistent på Bergagården i Åkersberga, norr om Stockholm. Så detta uttalande i DN.se från Magnus Mårtensson (jurist på ifpi) gör mig lite upprörd:

  – Bittorrenttekniken är överlägsen för att flytta stora filer men DC är ett mer socialt nätverk. Du ansluter dig till en hub och är där under dagen, chattar och byter filer med andra. Lite som en ungdomsgård på nätet även om det inte bara är unga som är där.

  HEJ OCH HÅ!!!

  Här får han alltså alla ungdomar som besöker fritidsgårdar att framstå i dålig dager. Han även vad jag anser förtalar fritidsgårdar som koncept! Att det skulle vara nån frizon för ungdomar att göra vad de vill på gårdarna.
  Jag är för visso för fildelning, men för den sakens skull så springer jag inte omkring på jobbet och säger till alla på gården att fildela hej vilt!
  Han får ungdomsgårdar att framstå som ett tillhåll för kriminella och anarkistiska tillhåll. Jag tror inte att han menade det så, men det är så det framställs. Detta är ett bevis på att IFPI och andra organisationer i vuxenvärlden inte vet att skit av vad de pratar om. De håller kvar i gamla tankemönster och sitter på sina skrivbordsstolar med en kavel uppkörd långt in, så de inte kan slappna av och se att samhället är förändrat och kommer inte tillbaka.

  Ungdomar är era kunder inte era fiender! Använd er av dem! Fråga dem vad de vill ha så att ni kan skapa tjänster och varor de är beredda att betala för.
  Tänk om man lagt alla pengar som man gör av med på att jaga fildelare, på att skapa lagliga alternativ istället. Undrar hur långt fram vi hade varit då i utvecklingen!!!

  Länadress till inlägget:
  http://www.teaterverkstaden.se/companion/?p=54

 31. Stefan

  @Tor
  Du argumenterar mot en halmgubbe. Självklart syftade jag inte på privat information. Däremot sådan information man frivilligt släpper ut i det fria, t ex ett musikstycke, får man finna sig i att inte “äga” någon monopolrätt på. Vill man ha ettor och nollor för sig själv får man väl låsa in dem i ett skåp eller nåt.

  Att man inte ska få sälja försvarshemligheter är en fråga som inte har med upphovsrätt att göra, precis som sedelförfalskning och dylikt.

  Notera också att varumärkesskydd osv är en annan fråga. Har märkt att vissa piratpartister gärna blandar ihop korten. Huruvida det ska vara okej för mig att sälja Per Gessles senaste skiva för 1 krona på en ironisk blogg, är en annan fråga än ifall det ska vara okej för mig att göra en nazistlåt och påstå att Per Gessle gjort den.

  Angående kommerciella aktörer så menar jag att du har fel. De blir inte överflödiga i ett “system med fri fildelning” för i så fall skulle de vara det redan idag eftersom folk har fildelat fritt i ett par-tre decennier. Men om vi vänder på frågan då, ifall fri fildelning verkligen skulle göra kommerciella alternativ överflödiga, varför behövs då ett förbud mot kommerciell piratkopiering? Att onödiga förbud bör undvikas är en bra liberal princip.

 32. Ipred och musik | Sultans Blogg

  […] påverkar internet. Jag är orolig för internets framtid om detta får fortsätta. Mer Läsning: Rick Falkvinge, Enligt min Humla, Michael Geist, Michael Geist 2, […]

 33. Fredrika

  Tydligen så tycker den i detta fallet aktuella operatören Comhem, att det är både lagligt, vettigt och nödvändigt att spara sina uppgifter om IP-adresser i hela 6 månader, för att kunna bemöta deras kunders krav på säkra och bra tjänster!?

  http://www.sr.se/sida/gruppsida.aspx?programid=1646&grupp=5500&artikel=3297286

  Ja Comhem vet väl vad som är nödvändigt för att skapa bra tjänster, då dom samtidigt två år i rad lyckats kämpa till sig bottenplatsen i Svenskt Kvalitetsindex..

Comments are closed.

arrow