Från nyår vet staten vad du äter och dricker

Det finns så många nya övervakningslagar nu, så det är svårt att hǻlla ordning på dem. Och naturligtvis är syftet gott med allihop.

Jaga brottslingar.

Skydda riket. (Mot “terrorism”, till exempel.)

Effektivisera myndigheterna.

Men faktum kvarstår, det vet vi inte minst från FRA – det spelar ingen roll vad syftet är, om konsekvensen är att staten skaffar sig information om alla medborgares privatliv.

En sådan lag som har gått debatten förbi heter kassaregisterlagen. Jag hade själv missat den om det inte vore för att Charlie på mitt favoritkafé L’Angolo svor visor och ramsor över den.

I all enkelhet så kräver staten att få tillgång till exakt allt som görs i varenda kassaapparat ute på krogar och serveringar. Alla felslag, alla kortdragningar, alla belopp, rätter, drinkar, allt.

Syftet är i vanlig ordning att hindra skattefusk på krogen. Det låter ju bra.

Men konsekvensen är att staten vet om varenda öl jag tar efter jobbet, varenda tallrik med hjortköttbullar jag äter, varje Cosmo jag bjuder på, var och när, Så länge jag betalar med kort, åtminstone (namnet finns i magnetremsan på kreditkort, så det är en del av vad kassan läser). Eller har något stamkort. Eller något annat identifierande i kassan.

När lagen ska klubbas? Åh, det var länge sedan. Den 1 januari ska alla kassaapparater vara utbytta mot sådana som har svarta spionlådor.

Men var det ingen debatt?

Nej.

Ingen alls.

Det betraktades som en åtgärd för effektivare skatteindrivning. I vanlig ordning var konsekvenserna oväsentliga.

Men staten har faktiskt inte att göra med vad jag äter till middag. Hur lång tid tar det innan Folkhälsoinstitutet vill titta på det data, som Skatteverket har börjat samla in från krogarna? Eller kanske Vägverket, för att hitta människor som dricker osvenska mängder alkohol?

Det är dags att börja få tjänstemän att förstå att just deras verksamhet (i det här fallet skatteindrivning) faktiskt inte är viktigare än alla andra värden i hela samhället.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Fredrik

  Det var över ett år sedan jag upptäckte denna lag och kom att misstänka att den var för att tvinga treacherous computing på folk, alltså att tillverkaren av apparaten är den enda som har kontroll över den, och håller nycklarna till apparaten hemliga, så att inte ens butiken som äger och använder apparaten har tillgång till nycklarna. Jag sökte mer information om lagen. Det nämndes på många ställen att man måste byta till “godkända kassaapparater”, men ingenstans vad som menas med en godkänd kassaapparat. Konsekvenserna var så “oväsentliga” så de inte ens fanns att läsa om!

 2. […] Rick Falkvinge (PP) » Från nyår vet staten vad du äter och dricker rickfalkvinge.se/2009/12/20/fran-nyar-vet-staten-vad-du-ater-och-dricker – view page – cached Det finns så många nya övervakningslagar nu, så det är svårt att hǻlla ordning på dem. Och naturligtvis är syftet gott med allihop. […]

 3. Eddy

  Den enda den svarta lådan gör är att förhindra att det fifflas med kassaapparater, något många restauranger och caféer har ägnat sig åt i decennier Om du är paranoid över att staten ska veta vilken mat och dryck du intar så ska du nog inte använda kreditkort, DUH!
  Det du pratar om har dessutom kunnat kollas upp hur länge som helst på de krogar som inte har fifflat vill säga…

 4. Emil

  Men Rick, kortnumret lagras ju inte i kassan? Man får två olika kvitton, ett på kortköpet och ett på betalningen, dessa två kopplas inte ihop av något annat än ett häftstift (även om det givetvis går att samköra om man vill det och har tillgång till både kassaregistren och kortbetalningsregistret).

 5. Calle Rehbinder

  Och så vill restaurangbranschen avskaffa kontantbetalning på krogen, så du tvingas använda kortet.

  Spännande utveckling…

 6. Henrik Larsson

  Läste i någon tidning för en tid sedan (kommer dock inte ihåg vilken tyvärr) om att de här Kassaapparaterna skulle vara hutlöst dyra att det skulle kunna vara förödande för mindre verksamheter att byta till dem. Men som sagt var en tid sedan jag läste om det och kommer inte ihåg så många detaljer. Men tål ju att kollas upp även det! God Jul

 7. Eddy

  Henrik, de verksamheter som inte har råd med de tusenlappar det handlar om är nog verksamheter som inte är bärkraftiga alls, sen finns det flera undantag bl.a. att svarta lådan inte behövs för de företag som inte omsätter mer än 4 basbelopp.

 8. Rick Falkvinge

  @Emil: Kassan måste lagra _allt_ som händer i den. Många kassaapparater har integrerad kortbetalning.

 9. Oscar Swartz

  Nja Emil så är det ju inte på moderna datakassor. Där skriver du på en lapp där varje post är redovisad och de behåller ett exemplar av denna. Poängen är väl att man *måste ha* sådana kassor nu då, eller? Hela kortnumret brukar inte framgå av säkerhetsskäl dock, en del av det ersätts med ****. Fast namn brukar väl knappast lagras även om det finns på kortet.

  Noterar dock när jag tittar på ett datakassekortkvitto att de knappat in mitt personnummer som ID. “1 x Red Wine, 1 X Deli Skagen” Hmm, kuf som dricker rött till skaldjursmacka och personnumret är lagrat, yes.

  Tror egentligen de skall knappa in själva ID-kortets nummer om de bryr sig. Så var det i alla fall på min tid som kassör när jag pluggade, dock var det många som inte visste det utan skrev upp personnumret istället, det brast i personalutbildningen för kassatjänst.

  1. Kaycie

   You’ve got to be kidding me—it’s so tnrasaprently clear now!

  2. lkwjzy

   vQjNDi kciikjdadjqe

  3. lizcqewkdfu

   DZHBgV agvlnedcuuyb

 10. Oscar Swartz

  Eller vad som lagras i kassan vet man/jag ju inte. Kan bara se att det på kvittot skrivs ut **** i kortnumret. Men det kan ju ligga kvar i kassan dock även efter kontroll mot inlösaren förstås.

 11. ba

  Jag kan inte tala för alla kassor, men det vi kör på jobbet kan inte sammanbinda ett kortnummer med specifika köp utan hjälp utav vår kortinlösare. Det då kortinlösaren kräver av kassaleverantören att hela kortnumret aldrig får sparas i kassadatabasen, jag tror det går under PCI-DSS vilket är en standard för kortinlösen. Jag vågar inte säga hur länge de här reglerna har gällt, men åtminstone vår kassaleverantör har inte kunnat lämna de uppgifterna de senaste tre åren (så länge vi haft dem).

  I och med de nya EMV-reglerna så får inga kassasystem längre hantera kortnummer alls, utan det ska ske utav PED-terminalerna som är kopplade till kassan. Det enda kassan vet iochmed det är huruvida köpet blivit godkänt eller ej, inte vilket kortnummer eller något dylikt.

  EMV är en samling regler som de tre största kortbolagen tagit fram för att undvika kreditkortsstölder och säkra elektroniska betalningar, och väldigt drivande i den här frågan har varit bankerna. Alla svenska banker kräver att alla svenska kortinlösare har EMV-kompatibla terminaler från och med den första januari 2010 annars så står de själva som ansvariga om någon stulit kortet eller dylikt.

  Jag har tyvärr inte själv läst på mej exakt vilka uppgifter som sparas i de svarta lådorna i samband med den nya kassalagen, men jag ska be vår kassaleverantör att skicka över deras integrationsdokument mot de svarta lådorna till mej så jag får läsa igenom det och meddela när jag har fått det.
  Däremot så lagras det i samband med varje kortköp ett kontrollnummer både hos säljaren och kortinlösaren. Beroende på vilka uppgifter som sparas i den svarta lådan så…

  Angående priset så är ett ungefärligt pris för en svart låda med direktkoppling till ett kassaregister/kassasystem ~5000kr. För många innebär det här dock att de måste byta ut sina kassaregister med, och för de med register som inte bygger på en dator så blir det säkert en kostnad runt 15-20k för en sådan inklusive svart låda.

 12. ba

  Jag tog och sökte runt och hittade följande beskrivning av vad kontrollenheten kräver:

  http://www.skatteverket.se/rattsinformation/foreskrifter/2009/foreskrifter2009/skvfs20092.5.58a1634211f85df4dce800010595.html

  Sök på “Kvittodata från kassaregister och generering av kvittokontrolldata” så ser ni att det inte ska stå vad det är för varor, utan endast totalbeloppet på kvittot och momsbeloppen.

  Skatteverkets portalsida för kassaregisterlagen: http://www.skatteverket.se/fordigsomar/startadrivaforetag/kassaregister.4.121b82f011a74172e5880005263.html

  Jag är själv ingen förespråkare av den här lagen, men jag tycker att om man ska angripa den så ska det göras med riktiga fakta. 🙂

  Det företag jag jobbar på har blivit beviljat ett treårigt undantag från den här lagen då vi har tillräckligt god internkontroll. Vi är otroligt glada över det eftersom det enbart i hårdvara och licenser hade kostat oss ~500kkr att följa den. Utöver det kommer sedan arbetet att installera hårdvaran i våra butiker.

  Tyvärr så finns det inte så många företag som har godkända svarta lådor så den enda (sist jag hörde så var det bara en som var godkänd, men inte säker om det är sant längre) som har varit helt klar under en längre period har säkerligen kunnat sätta ett väldigt fördelaktigt pris.

 13. ba

  …en sista sak att inflika:

  Det absolut värsta är att det i nuläget endast är upp till tillverkaren att säga att de lever upp till de kraven som Skatteverket har.

  Så om Skatteverket är ute på fältet och kontrollerar och upptäcker att kassaregistret inte fullföljer deras regler så kan samtliga kunder till den leverantören stå utan ett giltigt register. Det innebär att handlarna som köpt ett register i god tro kan bli bötfällda 10 000kr från Skatteverket samt därefter se till att de får fram ett godkänt kassaregister.

  Skatteverket har sagt att de inte vet hur de ska agera om det händer, men de har rätt enligt lagen att bara bötfälla samtliga kunder och kräva att de skaffar godkända kassaregister.

  Allt som allt, otroligt kul lag.

 14. Mind

  Den har inte gått mig riktigt helt förbi iom att jag haft företag så det kommer fortfarande diverse tidsskrifter och annat där det står om nya lagar osv. Men jag gjorde faktiskt aldrig kopplingen att skatteverket ju nu faktiskt har en svart låda. Vad de väljer att spara/titta på osv vet vi ju inte. Det kan mycket väl vara som Rick fruktar och det skulle faktiskt inte förvåna mig om det är så. Allt i den heliga effektivitetens namn.

 15. anonym fegskit

  @henrik

  Japp. Fick själv nys om den här lagen genom en restaurangägerska som grämde sig över svensk bryåkrati och hur ondskefullt svårt det är att vara småföretagare i det här landet. Tvärtemot vad Eddy påpekar så är det tydligen inte “några tusen” utan “några tio tusen”.

  Kul jul.

 16. Vito

  Anonym, det handlar inte om några tiotusen, svarta lådor och tillhörande kassor kommer snart gå ned i pris. Nu finns det hela system för under tiotusen, man kan även leasa eller hyra för några hundringar i månaden. De som redan har lease eller hyravtal får uppgraderingar och svarta lådor i princip gratis.
  Dessutom för många mindre företag som inte får betalt så mycket i kontanter så behöver det inte bli någon ytterligare kostnad alls eftersom man 1. Inte behöver någon svart låda om man inte säljer kontant för mer än runt omkring 4x basbeloppet på ett år säljer man över det så kan man skriva ut kontantfakturor som alternativ till att ha en svart låda, har man bokföringssystemet integrerat med sin datakassa så behöver man heller ingen svart låda. Sen finns det ännu fler undantag för vissa branscher så det är inte så illa som ni verkar tro. Omsättningen i café restaurang och frisörbranschen lär antagligen nå alltime high nästa år.

 17. Jah Hollis

  Men alla äter väl inte på krogen alltid och betalar med kreditkort? Det är väl bara partibossar och liknande höjdare som har sådana vanor?

 18. Bert за деньги

  Ok here you go, I am going to save you twenty years

 19. Mikael "MMN-o" Nordfeldth

  Det slår dock inte på verksamheter med obetydlig försäljning, dvs under 4 prisbasbelopp. Vilket blir drygt 170 papp om året, vill jag minnas.

  Så lösningen slår inte hårt på små verksamheter. Detta gynnar väl i alla fall småföretagande på så vis att det fortsätter vara småföretagande? 🙂

 20. Eddy

  Mikael verksamheten kan dessutom omsätta betydligt mer än 4 basbelopp, det är kontantförsäljningen som inte ska överstiga 4 basbelopp om man inte vill ha lådan. Men även där finns en del flexibilitet eftersom en liten verksamhet ett otypiskt år kan sälja cash för betydligt mer än 4 basbelopp ett år och betydligt mindre nästa.

 21. ba

  Dock så är de fyra basbeloppen baserade över 12 månader, så om försäljningsstället endast har öppet t ex 3 månader av året får de endast sälja för ett basbelopp utan en svart låda.

  Och om man ska sälja mot kontantfaktura så är det ju rätt omständigt då varje kund måste finnas i kundregistret med kompletta och riktiga uppgifter. Om Skatteverket gör en kontroll så måste varje faktura kunna härleda till en (juridisk) person, annars blir det böter.

 22. Eddy

  Att sälja mot kontantfaktura är inte så omständigt är ju bara som ett vanligt kvitto där kundens namn och adressuppgifter ska stå, finns ingen lag i Sverige om att en kontantbetalande kund måste identifiera sig vid mindre inköp så kunden kan iofs uppge vilka uppgifter som helst men de flesta är säkert ärliga.

 23. ba

  @Eddy: precis så, ville bara peka på att det inte är praktiskt i alla lägen. T ex en mekaniker skulle kunna köra på det viset utan problem, men en kiosk skulle nog ha det lite jobbigare. 🙂

 24. Aewheros

  Varför inte låta de svarta lådorna anonymisera alla personuppgifter om det nu är så viktigt att de ska finnas. Vem det är som köper kan väl inte vara viktigt för att spåra skattefusk så länge man vet att det är en unik individ.

 25. ba

  @Aewheros: det står dock inget om att lagra personuppgifter hos Skatteverket i samband med de svarta lådorna, vad jag kunnat hitta i vilket fall.

  http://www.skatteverket.se/rattsinformation/foreskrifter/2009/foreskrifter2009/skvfs20092.5.58a1634211f85df4dce800010595.html

  Kap 6 är de uppgifterna som ska sparas vid ett köp.

 26. Anders Andersson

  Det spelar inte så stor roll huruvida kunduppgifterna i praktiken når skattemyndigheten eller ej; som kund har jag noll insyn och insikt i hur apparaterna på handlarens disk är ihopkopplade med varandra. Det är som Telia -> samverkanspunkt -> FRA; som abonnent hos Telia vet jag inte huruvida just min kommunikation når FRA, och att jag inte vet det är en av poängerna med verksamheten.

  Jag hör dock till den skara människor som envisas med att betala “kontant” (och då menar jag sedlar och mynt, inte kort), överallt, och ovannämnda osäkerhet blir något jag kan hänvisa till för att motivera att jag fortsätter i samma stil. Genom att betala kontant minskar jag rånrisken, alltså risken att bli rånad på mina personuppgifter.

 27. Tommy Åsén

  Det här är en lag som fortfarande ändras, senaste ändringen skedde 14:e december.
  Vi var på ett “informationsmöte” med skatteverket men dom kunde inte mer än vad som stod på pappren som dom delade ut, om dom fick frågor skylde dom på leverantörer som inte tagit fram boxar (vem som fick certifiera dom bestämdes först 18 juni i år tror jag det var) eller gav ett snäsigt svar att dom fick återkomma.
  all data sparas i boxarna tills skratteverket kommer och vill göra en kontroll då dom för över det på ett SD-minne.
  Lagen kommer inte att stoppa dom stora fuskarna då 2 x 10 000 är billiga böter för att fuska med kassan.

 28. Andreas

  Anders: det där resonemanget håller inte riktigt. I fallet fra har staten de facto tillgång till all trafik, och hur dom använder den är irrelevant. I fallet kassaapparater kan först och främst butiken styra vilken information som sparas, sen måste staten begära att få titta i registerna och sen måste de vilja missbruka informationen om dina matvanor..

  Kommunikation utan statens inblandning är definitivt en rättighet, det är så att säga ett krav för att en demokrati ska fungera. Att äta vad man vill utan att staten vet om det..? Kom igen, PP har viktigare saker än så att gnälla om.

 29. Mind

  Andreas: Det är väl inte bara vad man äter. Köpt en TV? Handlat nåt annat Osv. Poängen är ju att det GÅR att kartlägga som är problemet, samt att vi inte vet om eller när de väljer att göra det eller för vilken anledning.

 30. Infokrigaren

  Ni som påstår att en del som känner sig paranoida av dessa kassaapparater bör betala kontant, vad händer när vi har ett kontantlöst samhälle? Har ni inte märkt av propagandan i massmedia om alla kontantrån osv.. Banker m.fl. uppmanar konstant alla att använda kortet vid betalningar..??

  Cashless society by 2012, says Visa chief
  http://www.independent.co.uk/news/business/news/cashless-society-by-2012-says-visa-chief-439676.html

  ALLT kommer att loggas/dataköras/kontrolleras, sen kommer Tobinskatten som kommer att användas på varje finansiell transaktion som varje medborgare utför.. Sen kan ni även lägga på Koldioxidskatten på detta..

  God Jul!

 31. Daniel Wijk

  Infokrigaren: Idag kan det du skriver verka lite långsökt men ja, det är definitivt ett tänkbart värsta scenario…

 32. LIGIZT

  Har slutat att förvånas över alla dessa galenskaper, men jag antar att det enda (än sålänge) är att betala med kontanter framöver. Iaf om man vill slippa “storebror” osv 🙁

  Snart kommer väl dessvärre varenda videoupptagning (de flesta butiket etc har juh sådan i händelse av ev rån osv) att vara direktuppkopplade med allehanda övervakningsverktyg i statens namn.

 33. Rick

  Pizzaknapparna hjälper alltid. 😉

 34. LIGIZT

  Vad är “pizzaknapparna” för något?

 35. Magnus

  Törs jag gissa att detta är ännu ett sätt att stärka nuvarande oligopol inom datavärlden. Jag misstänker starkt att exakt alla godkända system kräver Microsoft Windows och att priset för att få något annat godkänt exkluderar fri mjukvara.

  Vad systemet sedan lagrar kan ni diskutera till dödagar, ingen av er vet utan tillgång till källkoden, vilket ingen av er har.

 36. Anders Andersson

  Andreas, analogin mellan skattemyndigheten och FRA som jag talar om gäller ur den enskildes (mitt) perspektiv. Jag ser inte hur informationen från mitt kort förs över till handlarens utrustning och vidare till skattemyndighet eller bank, eftersom tekniken inte är konstruerad så att jag skall ha insyn i den. Detsamma gäller min användning av telefonnätet; jag vet inte vilka ledningskulvertar eller samverkanspunkter som mitt samtal passerar. Båda systemen är svarta lådor för mig; jag kan inte se skillnaden mellan ett system som läcker min information till utomstående och ett system som inte gör det. Det är på denna minimala grundval jag har att besluta vilken information jag lämnar ifrån mig, inte på vad som står i lagen att respektive myndighet har rätt att ta del av eller vad andra (till exempel du) berättar för mig om de svarta lådornas innehåll.

  Jag påstår alltså inte att skattemyndigheten får tillgång till alla mina uppgifter. Jag påstår bara att jag rent fysiskt inte kan se när så sker. Däri ligger likheten med FRA. Med fullständig information om de båda systemen kan man förstås se hur de skiljer sig åt, men den informationen har varken du eller jag.

 37. Putte

  Här kommer lite mer buuu (denna gång från USA):

  Watchdog Group EFF Sues Government Regarding Social Media Surveillance Tactics
  http://www.readwriteweb.com/archives/watchdog_group_eff_sues_government_for_nondisclosure_on_social_media_surveillance.php

  http://paranoia.dubfire.net/2009/12/8-million-reasons-for-real-surveillance.html

  Konferens för snooping industrin:
  http://www.issworldtraining.com/ISS_WASH/

 38. Werner

  LIGITZ,

  övervakningskamerorna i varje butik kan du tacka försäkringsbranschen för. Deras regler för försäkringar kräver (eller iaf gör det i praktiken nödvändigt) att man filmar allt och alla i butikerna.

  Detta i sin tur har gjort att *många* butiker har ansökt om tillstånd för övervakning, med resultatet att ett nytt lagförslag om att man inte längre skall behöva söka tillstånd för filma kunder (och att man lättar kraftigt på reglerna för lagring/analys mm).

  /Werner

 39. henrik

  Halka in här för jag sökte på något helt annat.Alla avancerade kassor se senaste 15 åren (minst) har hanterat plu nr om krögaren velat och då har det stått rätt namn på rätt sak på kvitton mm.
  Anledningen till denna lag är solklar, så länge krögare, frisörer mm säljer svart och köper kassor från leverantörer som för en väldigt liten summa lägger in en funktion så att man kan backa kassan utan att det loggas som felslag etc.. så måste skattemyndigheten göra något för att stävja det. Det är krogar i tex Malmö som går +-0 och ägarna köper hus och bilar för miljoner. En krog åkte dit för att ha backat kassan och lurat oss skattebetalare på minst 2 miljoner i moms. Det är moms som DU som besökare fått betala på ditt kvitto man han sen lurar oss på. I fantastiska Ullared så kolla de restaurangen där efter att de sett i tv den var en sådan succe.. de har under juli – aug haft 20 000 felslagningar.. dvs slagit in något så kunden ser,, tagit pengar, avbrutit köp så nog sjutton behövs denna lag.
  Svarta lådan skiter i vilken öl eller vilken sort drink du tog, den är bara intresserad av att de såldes 1 drink för 99 kr, 1 mat för 219 kr tex.

 40. Över driv inte..

  Hej Rickard,

  Jag är själv väldigt mån om min integritet men, tidigare så har även resturangerna och krogarna behövt spara kreditkorts kvitton isamband med ett köp, dessa lämnas inte ut, endast vid revision.

  Exakt samma sak är det med svarta lådan, du som ägare av ett företag måste bevara denna låda i X antal år ifall skatteverket beslutar om att göra en revision hos dig, dvs det är inget som systematiskt lämnas ut till skatteverket.

  Jag använder i dagsläget alltid kontanter, då din bank känner annars till vart du vart och vad du köpt, skatteverket kan få ett utdrag på detta om dom så kräver, så du bör endast använda kontanter ist, inget med den nya kassalagen förändrar bilden förutom att det lagras elektroniskt och lämnas ut på begäran.

 41. Rick Falkvinge

  @Alla:

  Det räcker inte att lagen behövs. Det är bara ett av tre kriterier för att en lag ska vara acceptabel.

  De andra två är att för det första är effektiv, det vill säga når sitt uppsatta mål. Jag har inga data för att säga om den här är effektiv eller inte.

  Det jag angriper är det tredje kriteriet, att lagen är proportionerlig, det vill säga, inte gör mer skada än nytta i något helt annat fält. Det skulle absolut vara effektivt att skjuta alla som var misstänkta för brott direkt på fläcken, utan rättegång, men det är inte proportionerligt.

 42. Rolf Erikson

  Dags att plocka fram kontanterna. Med Ohly vid spakarna kan vad som helst hända.

 43. Lugn arbetsnatt « Emil Isberg

  […] uppdatera mig vad som har hänt i bloggosfären. Serie beskriver varför man inte ska fildela. Rick Falkvinge skriver om den nya kassalagen och dess möjlighet för övervakning av den enskilda medborgarens […]

 44. […] Från och med nyår börjar den nya kassaregisterlagen att gälla. Då får Skatteverket reda på alla ekonomiska transaktioner som görs i butiker och på krogen. För det fall att du betalar med kort får alltså en statlig myndighet uppgifter om att du köpt stora mängder jäst och socker, eller att du dricker två starköl varje torsdag på väg hem från jobbet. Gissa hur lång tid det tar innan det där registret börjar användas för annat än skatteändamål. […]

 45. kenny bräck

  Oavsett erat gemena tjafsande över detaljer här så är målsättningen för de styrande är dock bara en sak. Mera kontroll.

  Den logiska slutsatsen blir att eliminera kontantbetalningar och anonymitet. Undrar vem som lobbyat restaurangbranschens organ att i sin tur lobbya mot kontanter.

  För övrigt, är inte kontanter “legal tender”?

 46. Cash is king! « Aspera

  […] Läs allt hos honom. You should be scared, really scared! 59.370872 16.532621 […]

 47. iD

  “Det betraktades som en åtgärd för effektivare skatteindrivning”

  Fåntratt. Det ÄR en åtgärd för effektivare skatteindrivning. Att du tror att alla former av registrering syftar till att övervaka dig kallas paranoia. Det är inte ett politiskt ställningstagande, utan en diagnos.

 48. […] är säkert skapad med de bästa föresatser, precis som FRA-lagen och kassaregisterlagen. Problemet är det saknas kunskap och insikt. Det saknas kunskap och insikt om vad som händer när […]

Comments are closed.

arrow