Riksdagsgruppen tar form

Framtida riksdagsgrupp

Vilka ska sitta i riksdagsgruppen? Ja, det avgörs just nu i Piratpartiet. Det är en omröstning som samlat fler deltagare än någon hittills i partiet — över 600 har röstat hittills, mot typiskt 100 — och ändå har bara halva röstningstiden gått.

Femton personer blir riksdagsledamöter. Tolv personer till blir tjänstemän. Det behövs alla nyanser av lila, för gruppen har mycket att ta itu med direkt:

Avbryta marschen mot Bodströmsamhället. Att säga kategoriskt nej till utökade polisbefogenheter som inte motiveras med annat att det vore praktiskt för polisen.

Rädda kulturen. Förmågan att dela med sig av kultur och kunskap har alltid varit civilisationens vagga. Vi har större förmåga än någonsin; vi måste bara ta bort förbudet mot att använda den.

Ta Sverige ut ur integritetskrisen. Respekt för grundläggande rättigheter måste börja med förståelse för rättigheterna som sådana, snarare än att argumentera i varje enskilt fall varför polisen t.ex. inte ska få montera in mikrofoner hos medborgare som inte ens är misstänkta för brott.

Visa lite jävla stake mot dumheter från Bryssel. Datalagringsdirektivet, att allas kommunikation ska loggas för att kunna användas mot dem, ska helt enkelt inte införas i Sverige. Då har Norge en bättre modell, att ställa krav på att alla logguppgifter ska vara raderade inom tre veckor (och de är lika bundna av direktivet som vi är). Eller varför inte behålla och förtydliga dagens lagstiftning som kräver att kommunikationsloggar raderas omedelbart, som Bahnhof gör?

Bejaka, bygg ut och skydda nätet. Internet är fantastiskt. Det förstärker varenda del av den mänskliga naturen, och man kan inte selektivt ta bort vissa delar bara för att vissa finner dem oönskade, lika lite som man selektivt kan banta vissa delar av kroppsfettet. Det finns massor av kärlek och omtänksamhet i världen, och Internet gör allt detta synligt, starkare och självförstärkande.

Sparka ut skivindustrin ur lagstiftningen. Skivindustrin har till och med lyckats få självständiga polisbefogenheter, när majoriteten av vad de gör i stället borde vara kriminellt. Sonys rootkit, till exempel: dataintrång i två miljoner svenska hem. Varför satt inte VDn i fängelse för det?

Bejaka och bygg ut Sverige som IT-nation. Dagens politiker har schabblat bort tio år av försprång. Det är dags att sparka ut 1980-talsnostalgikerna och ta vara på det försprång vi har kvar. Det är dags att bygga och hjälpa de industrier som ska över efter Volvo och Saab — och det är inte skivindustrin.

Lägg ner FRA. Försvarets Radioanstalt ter sig mer och mer som ett AMS-projekt vars enda syfte är att driva igenom lagar för att bevara sitt eget existensberättigande. De har förbrukat varenda uns av förtroende och ska avvecklas utan någon som helst pardon.

Massor av annat. Det här är bara ett axplock. Vi har massor att göra. Om två veckor vet vi vilka som kommer att få det tunga ansvaret att genomföra det.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

  1. Rutros

    Utmärkt lista!
    Gillar speciellt att du inte tar upp den tredjedel av partiprogrammet som gäller avskaffande av patenträtten!

    Saknar dock ett konkret önskemål:
    Inför integritetsskydd i grundlagen och inför en författningsdomstol

  2. Rick Falkvinge

    @Rutros: Jo, jag tog upp patenträtten (“bejaka och bygg ut Sverige som IT-nation”).

    Integritetsskydd finns redan i grundlagen. Problemet med att man struntar i grundlagen löses inte genom att skriva in fler saker i grundlagen; man måste få förståelse för varför skydden finns där från början.

  3. Rutros

    Nja det lär inte göra det

    “Det är hög tid att den personliga integriteten ges en självklar plats i grundlagens skydd för mänskliga fri- och rättigheter. Vi har redan ett skydd för den viktiga åsiktsfriheten. Men inte för den personliga integriteten. Likt länder i vår omvärld måste den personliga integriteten gundlagsfästas. Det måste vara möjligt att pröva ny lagstifning mot grundlagen. Människor ska kunna få sina grundlagsfästa fri- och rättigheter prövade i domstol. Det är Centerpartiets förslag till den grundlagsutredning som nu arbetar.”

    Sedan är ju frågan om en författningsdomstol något som politikerna är rädda för

  4. HR

    Jag får det till sju kvinnor på bilden. Jättebra isåfall.

  5. Rick Falkvinge

    @Rutros: Centern har tyvärr broccoli i strumporna i det fallet. Hela regeringsformens kapitel 2 handlar om olika former av personlig integritet, och RF 2:23 länkar uttryckligen in Europakonventionen om mänskliga rättigheter som en del av grundlagen — den konventionen innehåller också mycket om personlig integritet (särskilt artiklarna 8 och 10).

    Vi har redan grundlagsskyddad integritet. Det är inte där problemet ligger. Problemet ligger i att grundlagen behandlas som dasspapper.

  6. Rutros

    Förlåt tar tillbaka
    Missade att detta var en kontroversiell. Läste nyss i IDG att de ansåg att FRA skulle ha kunnat stoppas om det funnits en tydlig integritetsparagraf i grundlagen.

  7. […] Rick Falkvinge (PP) » Riksdagsgruppen tar form rickfalkvinge.se/2010/01/04/riksdagsgruppen-tar-form – view page – cached Vilka ska sitta i riksdagsgruppen? Ja, det avgörs just nu i Piratpartiet. Det är en omröstning som samlat fler deltagare än någon hittills i partiet — över 600 har röstat hittills, mot typiskt 100 — och ändå har bara halva röstningstiden gått. […]

  8. Jesper

    Varför skulle Norge vara “lika jävla bundna” av datalagringsdirektivet som vi är? Norge är inte med i EU.

  9. Rick Falkvinge

    @Jesper: Norge är med i EES, och är därmed bundna av alla EU-direktiv utan möjlighet att påverka deras utformning.

    I Norge har man lite sarkastiskt börjat kalla det för faxlagstiftning: nya lagar kommer till regeringskansliet på fax från Bryssel.

  10. Jesper

    Åhå, det hade jag faktiskt ingen aning om. Jag visste att EES = EU + Norge + Liechtenstein + Island, men inte lagarna. Om det finns några fler som är lika korkade som undertecknad är det kanske en bra idé att pilla dit “genom EES” i den meningen.

  11. Lars-Erick F

    Noterar att bl a Björn Felten har en drömlista till valet, av folk som av en el annan anlednnig inte står till buds.
    Vilket jag kommenterar på min egen blogg.

    http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/01/pirater-och-andra-pa-en-dromlista.html

  12. Mab

    Varför enbart 12 tjänstemän? Med det partistöd som vi kommer få om vi kommer in så kommer vi ju utan problem kunna bygga upp ett större kansli än 12 personer om vi håller lönerna på samma nivå som snittet för ideella organisationer (inklusive de politiska partierna) i Stockholmsområdet. Planerar styrelsen spara undan pengar eller anser ni att vi inte behöver mer än 12 personer för att kunna bedriva en effektiv riksdagspolitik.

  13. Rick Falkvinge

    @Mab: Det är bara höftanden, än så länge. En grundregel är att en anställd kostar en miljon om året i snitt (inklusive lokaler, telefon, förbrukningsmateriel, etc, som används). Det vore dumt att bränna allt på att anställa människor bara för att vi har en massa $tålar, när vi har behov av pengar till så mycket annat också. Därav lösa planer på att lägga undan minst 4M till annat.

    Om inte annat behöver vi lägga undan till kampanjkassan 2014.

  14. Max Andersson (mp)

    Rick

    “Norge är med i EES, och är därmed bundna av alla EU-direktiv utan möjlighet att påverka deras utformning.”

    Det här är fel. EES-avtalet omfattar bara en del av EU-direktiven (i princip det som har med den inre marknaden att göra) och Norge har dessutom friheten att säga nej till att införa dem.

    Norge har visserligen hitills inte utnyttjat möjligheten att säga nej till ett EES-direktiv. Men det var väldigt starka krafter som ville att de skulle säga nej till datalagringsdirektivet. Norge är inte heller skyldiga att hålla sig med någon IPRED-lag eftersom det inte ingår i EES.

  15. Max

    Med rädda kulturen menas då också kommunal biblioteken?

  16. Dennis Nilsson

    Det liv flertalet av oss vant oss vid, och tar för givet idag i Sverige, och de andra s.k demokratiska länderna, har endast vunnits genom svett, blod och tårar under århundraden, från våra föregångare, som såg bortom var den egna privata näsan räckte.

    Rättigheter vinns svårt men avskaffas lätt, ifall vi medborgare låder oss missledas i “säkerhetens” och “paranojans” namn.

    Demokratier har historiskt sett sällan förgjorts utifrån, utan innifrån. Det sker när vi medborgare och våra folkvalda tillåter vårt omdöme att berusas och korrumperas av makten och härligheten.

    Och hur skall man då förhindra att detta upprepas i idag?

    Den mest effektiva metoden torde vara att begränsa mandatperioderna i våra folkvalda församlingar till max mandatperioder, därmed skulle demokratin förankras i folkdjupet då fler individer skulle ha möjlighet att pröva på hur det är att vara folkvald.

  17. Rick Falkvinge

    @Max (mp): Åh, tack! Sakupplysning om fakta jag inte hade är alltid välkommet.

    Vad var det för starka krafter (om det går att diskutera)?

  18. Rick Falkvinge

    @Max (mp): Det hindrar iofs inte att Sverige borde vara lite mer sydeuropeiskt och be kommissionen att stoppa upp vissa direktiv där solen aldrig skiner.

    Vi är alldeles för inställda på att man faktiskt MÅSTE införa alla direktiv, och glömmer att EU är grundat i en katolsk kultur.

  19. Mirfak

    HR: Jag tror du har räknat fel, det är 7 män och 8 kvinnor på bilden. Såvida ingen av männen har högklackade skor 😉

  20. Scary Devil Monastery

    Perfekt laddat, som vanligt. Men kanske lämpligt att påpeka alternativen vi kan föreslå. Så länge folk utan förståelse eller vilja att sätta sig in i vad bodströmssamhället med mera rent praktiskt innebär kommer tyvärr många svenskar att fortsätta marschera blint mot DDR med rumpan bar.

    Vi behöver nog göra som Bruce Schneier och rent konkret visa handgripliga exempel på hur vettlös nu rådande politik egentligen är när det gäller säkerhetstänk kontra personlig integritet. FRA, “nakenscanners”, IPRED, datalagringsdirektivet med mera försvaras just nu otroligt effektivt av att gemene man fått uppfattningen att dessa är effektiva verktyg som står i vägen för att pedofiler och terrorister kommer att översvämma samhället. Innan dess – tills vi lyckats banka in i skallen på folk att avsaknaden av FRA och IPRED faktiskt inte sätter en barnaskändande klon av Bin Laden utanför var mans dörr kommer vi inte att kunna hävda oss mot den atmosfär av generell skitnödighet och ångest som odlats fram hos svenska folket.

    Vad vi behöver är rent konkret att kunna uppvisa fakta om hur alla de övergrepp mot integriteten som vi tvingas utstå i det närmaste stjälper säkerheten för var man snarare än hjälper den. Har vi planer på en analys om hurpass mycket pengar rådande politik kastar på “säkerhet” utan någon som helst realistisk effekt?

  21. Pontus

    Var röstar man?

  22. Politik är att samtala, viljan kommer sen | Sagor från livbåten

    […] är också hemligheten med Piratpartiets framgångar. Vi råkar bara bo här. I stort och smått. Men som ni ser är alla som vill slå sig ner […]

  23. David Radszuweit
  24. Tysken

    600 röster på 50 000 medlemmar… Det är det som kallas stort engagemang:)

  25. Mikke

    Major okning, Tysken. Det ar ett kraftigt engagemang!

  26. Tysken

    Procentuellt stor ökning ja, men den relativa ökningen känns ju sådär som ett lagom mått relevant på medlemmarnas engagemang då det innebär en ökning i röstdeltagande från 0,2 till 1,2procent.

    Halva tiden är ju i och för sig kvar så det kan ju bli bättre. Vågar man hoppas på 5% valdeltagande kanske..? I sådana fall en imponerande siffra 🙂

    Jag är nog beredd att sätta både en och två kronor på att medlemsantalet i piratpartiet kommer sjunka med i alla fall upp emot hälften när “piratebay rättegång medlemmarna” måste förnya sina medlemskap, om inte engagemanget är större än såhär.

    Men jag har ju haft fel förr och kan ha det igen…

  27. “Ni vill ju modernisera Sverige” // Skivad lime

    […] Sverige har halkat efter. Och ja, det är dags för en […]

Comments are closed.

arrow