Kritiken av Kinas censur har tystnat helt

För ett par år sedan tävlade de västeuropeiska regeringarna i att kritisera Kinas censur av oliktänkande. “De tänkte till och med censurera Internet”, hördes upprörda röster från regeringshåll.

Och visst började Kina censurera Internet. Folk tvingas att identifiera sig på internetcaféer så att alla ska kunna ställas till svars för vad de gör. Och alla vänjer sig blixtsnabbt: en vän till mig som flyttade till Kina förstod inte kritiken mot bristen på yttrandefrihet. “Jag förstår inte vad du menar”, sade han. “Vi kan prata om precis vad vi vill, så länge vi bara inte pratar om politik. Det finns inget problem.”

Nu har kritiken tystnat från våra regeringar. I stället applåderas censuren. Kinas repression har börjat ses som ett föredöme. Trots allt vi lärde oss under upplysningstiden om att det där med yttrandefrihet faktiskt är någonting ganska bra.

Allra värst är, som vanligt, upphovsrättslobbyn. Anna Troberg påminner mig om att danska Antipiratbyrån länge har använt barnpornografi som murbräcka: “kan man censurera barnporr så kan man minsann censurera bort hot mot vår gamla affärsmodell också”. Det är värt att notera att det var exakt sådana argument och resonemang som varnades för när censuren infördes, varningar som viftades bort.

Den här gången är det Bono i U2 som glatt säger att “kan Kina, så kan vi”. Han gör med andra ord om Liza Marklunds tidigare censurhyllande.

Det är viktigare än någonsin med politiska krafter som står upp för upplysningstidens ideal, yttrandefrihet, åsiktsfrihet, och frihet från statlig (och annan) censur. Den har bytt namn och förpackning — vissa föredrar att kalla den “filtrering”. Det gör ingen skillnad att byta namn på någonting grundrättskränkande — “skärpt utfrågning” är till exempel fortfarande tortyr. Snus är snus och strunt är strunt, om så i gyllene dosor.

Offentliga myndigheter ska aldrig, någonsin, få förhandscensurera information som medborgarna skickar mellan varandra. Offentliga myndigheter ska aldrig, någonsin, få censurera nätet åt medborgare eller åt sina anställda. Offentliga myndigheter ska aldrig, någonsin, få upphandla ett censurerat nät om ett ocensurerat finns att tillgå.

De tre grundprinciperna känns inte som raketforskning. Varför är det så få som lever efter de enkla reglerna? Varför finns det politiker i Sverige som istället hyllar censur till den grad att inte ens riksdagen eller regeringskansliet får se en ocensurerad världsbild?

I det senare fallet: varför är det gynnsamt för Sverige att ett utländskt företag kontrollerar vilken information som våra lagstiftare får ta del av och inte?

[purpleline]

UPPDATERAT: Fler som skriver om Bonos censurhyllande — 之乎者也, Livbåten, Opassande, Techrisk, Med örat mot rälsen, Kulturbloggen, Oscar Swartz, Walter Näslund.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Alter Ego

  Det var för att försvara landet mot sådant här jag en gång gjorde lumpen.
  Nu håller någon kollabotör bakdörren öppen och släpper in dom. Fy fan

 2. Jan-Olo

  Mjo, det är nog lite svårt för dem att gå ut och kritisera just nu… De vill nog inte råka få upp den debatten under ett valår…

  Mvh

  /J-O

 3. […] Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om Bonos utspel om fildelning, där han tydligen framhåller Kina som föregångsland för hur man ska hantera nätet. Anna Troberg säger desto mer, vilket även Blogge gör och Rasmus […]

 4. Tobias

  Oerhort latt det var for Bono att forlora all respekt i mina ogon. U2 ar doda for mig.

 5. Elias.L

  Den där gävla Bono grrrrrr

 6. Hippie

  Rick jag antar att du inte läst Bonos originaltext? Slarvigt mycket slarvigt av dig.

 7. O no Bono! Nu gör jag slut! | Sagor från livbåten

  […] Troberg, Emma, Rick har också reagerat, liksom flera andra […]

 8. Rutros

  Hippie
  Vad menar du? Bono tycker att om Kina kan censurerar så kan väl vi! Skälet är att det handlar om så mycket som 4% av USA bruttonationalprodukt som skall försvaras till varje pris.
  Bono förvarar plundringen av sina lyssnare för att bli ändå rikare.

 9. Rick

  Bozo vill tydligen bli världens mest girig och arrogant idiot genom tiderna.

 10. Hippie

  Rick och Rutros läs Bono’s originaltext så fattar ni kanske vad han vill få fram. Idiotiskt att kritisera efter att ni bara läst ett kort utdrag. Bono är smartare än er, fast det kanske inte säger så mycket.

 11. nef

  Jag var på väg att skriva en kommentar när jag läste första kommeterarens handle och det gjorde mig så illa till mods att jag tappade bort mig.

  Jag får återkomma.

 12. ”Om Kina kan, så kan väl vi!” « Viktor Ism

  […] är det nya ”land of the free”. Kina, som du nämner som föredömet, är det iallafall definitivt inte. Dessutom är han löjligt motsägelsefull när han strax efter att ha skrivit illa om […]

 13. Daniel Wijk

  Hippie: Jag har läst orginaldravvlet och det är precis lika ointelligent som det citeras i svensk press. Det är du som antingen totalt missat innehållet eller så har du betalt för att vara ett yrkestroll.

 14. Hippie

  Daniel: Det måste vara jobbigt för lilla dig att ständigt vara så fly förbannad på alla som inte håller med dig och dina piratvänner. Men nej Bonos originaltext är vare sig ointelligent eller i närheten av det som felaktigt “citerats”. Antar att du inte är så insatt i det engelska språket?

 15. emmabodafestivalen

  jag har också läst hans orginaltext inte mkt att hänga i granen. Det finns en kul detalj till om girigbuken Bono de har ju av skatteskäl placerat sina stålars i Holland istället för Irland hahahaha. Andras pengar ska man ge till solidaritet sina egna ska man behålla själv hahahaha. Men det finns fina inlägg från musiker i ipred debatten också. David Byrnes är ett av de bästa http://www.wired.com/entertainment/music/magazine/16-01/ff_byrne?currentPage=all

 16. Garm

  — Hippie – Jan 5, 2010 — 22:21

  upplys oss.. på vilket sätt är han felciterat?

 17. Hippie

  Garm läs så framstår det ganska tydligt att han inte är för censur.

  Emmabodafestivalen? Det du skriver stämmer inte. De har inte flyttat alla sina pengar till Holland, de har flyttat sin publishingverksamhet dit. ” U2 betalar oavsett flytten enormt mycket skatt i Irland.

 18. emmabodafestivalen

  jejejejeje spelar roll men jag har för mig att det inte var skatteteknisk lönsamt att flytta allt därför fick en del vara kvar kommer inte ihåg alla intriger i såpan så det är möjligt jag har fel. Men hur eller hur när det gäller bono och hans “höga” moral. Så är det ju ändå att bli tagen med byxorna nere på dagiset.

 19. Hippie

  Emmabodafestivalen: Varför skulle det vara så hemskt för Bono’s moral att flytta publishingverksamheten tycker du? U2 består av 4 stycken medlemmar Bono kanske inte ville att de skulle flytta den eller så ville han det för att den Holländska skattelagstiftningen gav Bono möjlighet att skänka ännu mer pengar till välgörenhet än vad han redan gjort.

 20. emmabodafestivalen

  Blablabla nu är du bara trist har man hållt på o snackat välgörenhet när sin egen karriär varit på dekis. Bara för att kunna komma lite i rampljuset o sälja fler skivor o sen bete sig som de man kritiserar ???? Dessutom var nån jävla stans påstod jag att de flyttat alla sina pengar ? bara för det ska jag leta upp hela storyn med deras avancerade skatteplaneing…. Vänta nu du är ett U2 fan…….

 21. Hippie

  Bono har snackat välgörenhet och faktiskt även agerat med egna pengar och resurser för att åstadkomma positiva förbättringar för i princip hela världen under nästan hela sin karriär så du kommer med dåliga argument.

 22. emmabodafestivalen

  U2 bidrag har aldrig nånsin blivit offentliggjorda ge mig en siffra om hur mkt de skänkt ?? en offentlig siffra när det är anonymt kan det var en dollar eller en miljon

 23. Hippie

  Bono lär väl ha skänkt några 100 miljoner minst. En god katolik ska ju skänka 1 tiondel av sina inkomster till bättre behövande.

 24. emmabodafestivalen

  haha där hade jag ett litet fel någon några av deras låtar har de skänkt royalties till välgörenheten men det var säkert billig marknadsföring .

 25. emmabodafestivalen

  men du snackar ju bara sitter o drömmer ??? jag vill ha fakta inte dina fantasier

 26. Hippie

  Inga fantasier…

 27. emmabodafestivalen

  ge mig en siffra då och ge mig bakomliggande fakta som styrker siffran ?? kom igen du säger ju själv att det inte är fantasier förresten så hittade jag varför de bara flyttade publishing verksamheten till holland .. det var för att bolagsskatt och inkomstskatt hade de redan bästa möjliga villkor för deras vd sa att det var det mest skatteffektiva upplägget .

 28. emmabodafestivalen

  Jag ger mig gärna om jag har fel och har som du sett inget emot att rätta mig själv . Men jag vill ha fakta inte fria fantasier för nu lägger jag ner tills du kan komma upp med fakta.

 29. Hippie

  Poängen med att donera anonymt är att man inte vill eller behöver skryta om sina donationer och få en massa kritik från idioter som tror ont om alla oavsett vad man gör, men det är alltså kutym att en god kristen ska donera 1 tiondel av sina intäkter och jag antar att Bono är en god kristen.

  “Bono ‘s Bank account is as big as his heart–and that’s saying a lot! But the U2 rocker is starting to think he’s seriously overpaid for what he does. Bono, who has an estimated net worth of almost $700 million, says he donates as much money as he can to charity because he thinks he makes more than he deserves. “

 30. emmabodafestivalen

  det var fortfarande nada av innehåll……….

 31. emmabodafestivalen

  men poängen jag påtalat är att han vill att stater skall använda skattepengar för att minska svält i afrika ,aidshjälp skuldavskrivning … till detta krävs det skattepengar o han gör allt han kan för att undkomma skatten så är han ju bara precis likadan som de han kritiserar. Fast förstås för en lokalstädare kanske skatten gör skillnad honom spelar det ingen roll han har ju dessutom möjlighet att trixa lite med den vilket småfolket saknar.

  sen säger han det ju själv han är överbetalt o ändå wainar han om att åsidosätta integritet för att öka sina egna inkomster……………

 32. Hippie

  Emmab, som sagt U2 och Bono är två olika saker vad Bono gör själv är det Bono står för till 100%. Vad U2 står för är vad 4 medlemmar och deras management kommer överens om.
  Sen tror jag knappast Bonos stöd för skuldavskrivning för U-länder mathjälp eller Aidshjälp m.m. belastar någons skatt till någon större grad det är ju mest välvilliga företag och länders redan bestämda biståndsandel som står för de kostnaderna plus eventuella donationer.

  Tror inte du har läst hans originaltext när du påstår att Bono vill åsidosätta integritet för egen vinning han vill ju inte åsidosätta integritet överhuvudtaget.

 33. emmabodafestivalen

  men nu säger jag godnatt du har rätt i att tycka om u2 deras musik och att de är moraliska förbilder. Och jag har rätt att tycka att deras musik är trist och att de som personer är duktiga affärsmän om än med en jävla massa dubbelmoral. Inget är olagligt i ngt av detta. Men i det samhälle som bono vill närma sig för att öka sina inkomster än mer så vet man inte hur länge till som vi båda har rätt att tycka som vi vill… På nått sätt var det ändå där debatten började.

 34. Elias.L

  Vad har religion med detta å göra ffs ?

 35. emmabodafestivalen

  men nästan all u hjälp är ju för fan skatt !!!!! sverige skänker tex 34 miljarder årligen ( för tre år sedan endast slutade idioterna i sida med att ge u-hjälp till sida)

 36. emmabodafestivalen

  till kina skulle det stått alltså för tre år sedan betalade lilla fattig sverige u-hjälp till världens då näst största ekonomi hahahaha lika stor humor som när bono säger att han vill göra goda saker.

 37. Hippie

  Oavsett var pengarna till U-hjälp kommer ifrån så har knappast Bonos aktivititeter märkbart ökat skattebörden för någon skattebetalare så lägg ned din hycklande dubbelmoral.

 38. Daniel Wijk

  Hippie: Så du menar att när DU skriver otrevligheter så är du endast en fridens man medans när andra svarar med samma mynt så är de onda och aggressiva?

  Låter som du är rätt köpt, ja.

 39. Hippie

  Daniel jag skriver inte otrevligheter, fast du kanske menar att otrevligheter är sådana åsikter som inte passar dig?

 40. emmabodafestivalen

  eeeh hippie är bara ett U2 fans utan närmre kunskap om nånting han har konskekvent snackat skit gissat o svängt sig …

 41. emmabodafestivalen

  sen sa jag inte att bonos dribblande med skatter skulle ha ngn större betydelse för ngn annan . Bara att bono är en jävla hycklare som låtsas förbättre världen men han vill bara berika sig själv… Detta gör honom lite sämre hycklandet inte affärsmässigheten ! ungefär som al gore som skitar ner mer en 100000 människor och sen säger men jag köper ju utsläppsrätter ….. jaha vem köpte du utsläppsrätterna av …. mig själv… man orkar inte ta sådana människor på allvar sen kan man ju ändå tycka dom är underhållande

 42. Enligt Min Humla » Farväl Bono

  […] konserter längre så finns det en liten personlig triumf; för när vi har anammat den kinesiska modell som Bono omfamnar fullt ut och utökat till Ipred3 – license to kill, som ger […]

 43. Hippie

  Emmbodafestivalen:De flesta som läst dina kommentarer tycker nog att du stått för skitpratandet, för det är ju ingen tvekan om att Bono faktiskt åstadkommit en hel del.Men när han kritiserar pirater då jävlar är allt det positiva han gjort plötsligt värdelöst, dream on.

 44. Spelföretag som polis // Skivad lime

  […] svenska politikbloggar är galet upptagna med att tugga sönder Bonos uttalanden (vilket jag därför inte tänker ta upp mer själv) har det varit betydligt tystare om […]

 45. Oskar

  Jag tänker inte blanda mig i något här men vill bara säga det att en god kristen bör då inte vara rik. Tänk på vad Jesus sade, det är enklare för en kamel att ta sig genom ett nålsöga än för en rik man att ta sig in i Guds rike.

 46. Lim

  Hippie: Vad är det Bono åstadkommit egentligen? Han är så bra polare med bilderbergarna att de ville tillsätta honom som ordförande för Världsbanken 2005. Jag litar inte på *någon* person i den ställningen oavsett om han är rockstar, politiker eller bankir. Bono går deras ärenden, de som vill införa George Orwells 1984 globalt över hela världen. Det var klart redan 2005 och hans uttalande idag är inte ett dugg förvånande.

 47. Hippie

  Lim: Läs Bonos originaltext så inser du nog ganska snabbt att Bonos och Bilderbergarnas ideal inte ens är i närheten de vill nog bara vara “vän” med en populär och inflytelserik rockstjärna.

 48. […] Det är tydligt att det inte bara är Kina som närmar sig resten av världen. I allt högre utsträckning verkar det som om västvärldens politiker nu vill närma sig Kina. Kritiken av Kinas censur har i stort sett tystnat helt. […]

 49. Magnus

  Ja det är mycket illa att utländska företag kontrollerar vilken information som våra lagstiftare får ta del av och inte, men vad värre är, dessa företag hos främmande makt ges då också möjlighet att kartlägga vilken information sveriges ledning tar del av. Spioner blir närmast överflödiga när man aningslöst läcker känslig information på det här viset. De som har beslutat om detta bör antagligen åtalas för landsförräderi.

 50. Deepedition » Men vad är det karln säger?

  […] även om han knappast direkt stödjer – till skillnad mot flera andra anser – Kinas censurlinje för internet så misslyckas han helt enkelt med att visa att […]

 51. […] som skriver om Bonos inhopp i debatten: SvD (uppföljning), Rick Falkvinge, Anna Troberg, 之乎者也, Livbåten, Opassande, Copyriot, Techrisk, Med örat mot rälsen, […]

 52. Har Bono citerats rätt? – Johan Bakke

  […] som verkligen klarar det är ett antal pirater och bloggare som drar ifrån ett stycke ur det citat från Bono som har diskuterats i bloggarna de […]

 53. […] Jag vet inte vilka “vi” är, men det kan inte vara Sveriges regering i alla fall och inte moderaterna heller. Det kan omöjligt vara EU han pratar. Över huvud taget får man numer leta länge efter  politiker som kritiserar Kina. […]

 54. frekar06

  Skolan är ett ställe där man censurerar webbsidor i Sverige. Man försöker stänga eleverna ute från sociala medier som Lunarstorm, Facebook och Twitter för att nämna några exempel. Skälet är enligt skolorna att skolans datorer ska ägnas åt skolarbete. Det är självklart inte det “korrekta” skälet, utan skolan känner sig i likhet med upphovsrättsindustrin pressade av de sociala medierna och utvecklingen på Internet. De gamla metoderna för undervisning fungerar inte längre. Men istället för att förändra de gamla metoderna så slår man in på förbudslinjen. Utvecklingen i skolan har verkligen skrämmande likheter med Upphovsrättsindustrins agerande.

 55. Elias.L

  Skolan är inte intresserad av ny kunskap 🙁

Comments are closed.

arrow