Mer märkligheter från Frankrike

FRANKRIKE. Via Hax läser jag i Wired att Sarkozy och hans nätofoba gäng nu förbereder ytterligare en vända åtgärder, utöver Hadopi och Loppsi, för att rädda sin älskade skivindustri. Den här gången tänker man beskatta nätföretag som Google för att ge pengar till skivindustrin.

Det märkligaste med förslaget är dock inte att Sarkozy är dinosauriekonservativ, utan att de tänker beskatta företag som inte ens har något kontor i Frankrike, om bara användarna som klickar på annonserna finns i Frankrike. Hur hade de tänkt sig att det skulle gå till?

I relaterade nyheter funderar politiker i resten av Europa på att beskatta Peugeot, Citroën och Renault för att ge pengarna till franska häst-och-vagn-renovatörer. Men inte ens då skulle väl poängen gå hem…

Fler: Upphovsträtan.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. fanny

  Det verkar ju som att alla i frankrike hatar honom, så varför i helvete är han president. Jag fattar inte.

 2. RedLib

  Ahh… äntligen ett hållbart förslag för hur vi ska rädda SAAB 😉

 3. Tor

  “de tänker beskatta företag som inte ens har något kontor i Frankrike, om bara användarna som klickar på annonserna finns i Frankrike. Hur hade de tänkt sig att det skulle gå till?”

  Via något slags Geo-IP-lösning verkar det som. Se artikeln i Le Monde.

 4. […] This post was mentioned on Twitter by Piratbloggar, lillebrorsan. lillebrorsan said: Falkvinge: Mer märkligheter från Frankrike http://bit.ly/6up4n4 […]

 5. Tor

  Google-översättning av Le Monde-artikeln

  “Control ‘could be based only on a declarative system, each operator of online service knows the location of its users through their IP addresses,’ notes the commission.”

 6. HR

  Google är väl ett privat företag som kan sätta vad den vill på sin hemsida. Ett förslag att börja med att vikta upp sidor som är kritiska mot regimen när man söker på diktatorns efternamn. I värsta fall får väl företaget stänga av sökfunktionen och ange politiska skäl för den uteblivna funktionen i Frankrike.

 7. […] som uppmärksammar nyheten: Rick Falkvinge, HAX (som länkar till en Wired-artikel), Techdirt Förhoppningsvis kommer någon som kan franska […]

 8. RedLib

  Tor: att föra statistik över besökarna är den enkla biten av problemet. Men hur ska de kräva in skatt?

  Om en turk besöker en svensk reklamfinansierad sida – hur kräver Turkiet ut skatt av den svenska sajten?

  Eller om jag besöker en japansk reklamfinanserad sida. Hur kräver svenska staten ut skatt av den japanska sidan?

  Men kan tänka sig någon form av internationella avtal men de är knappast önskvärda och framför allt så finns de inte nu. Såvida inte ACTA har än mer överaskningar i sig…

 9. Tor

  RedLib,
  ja, det är verkligen förbryllande. Som jag förstår det tänker de på något sätt villkora finansiellt skydd i Frankrike med att skatten/avgiften betalas. Från Le Monde-artikeln: “The device could learn the rules of territoriality applicable to the tax on insurance contracts, which affects any agreement covering risk located in France”

  Det vore välkommet om någon med större franskakunskaper än jag har kunde läsa originalet och se om det framgår tydligare där.

 10. RedLib

  Det jag kan tänka mig är att de kan beskatta franska företag / företag som säljer i frankrike för reklam de köper riktad till frankrike. Men det blir inte lätt.

  Men jag kan tänka mig att svenska staten skulle vilja det samma. Hur är det med TV-reklam i de ‘svenska’ brittiskregistrerade reklamkanalerna idag? Betalar annonsörerna svensk reklamskatt?

 11. Tor

  En nyare CNET-artikel om det hela.

 12. kenny_lex

  Som sagt, vi kan ju beskatta hela Frankrike för att några av dess medborgare äger en Volvo och detta för att vi vill rädda Saab.

Comments are closed.

arrow