Polis planterade sprängämnen på flygpassagerare

SLOVAKIEN. I ytterligare ett säkerhetsgrepp i flygsäkerhetens tecken, så planterade slovakisk flygplatspolis nyligen en kraftig sprängämnessats — 90 gram, tillräcklig för att slå ut ett flygplan — i bagaget på en ovetande passagerare, tillsammans med sju andra förbjudna föremål hos andra passagerare. Syftet var att testa säkerhetskontrollen.

Kontrollen fungerade inte, och passageraren kom igenom och iväg med sprängämnet ombord på planet, sig själv ovetandes. Polisen på destinationsorten notifierades först tre dagar senare.

Utöver att det här väcker alla möjliga medborgarrättsfrågor — hur lätt är det inte att bli oskyldigt dömd, kanske på destinationsorten, om polis planterar förbjudna föremål så lättvindigt? — så visar det också på att fokuset på vår säkerhet är fel från början till slut.

Före 2001 så brukade jag roa mig med att ta med min fickkniv, en ganska kraftig Gerber, genom säkerhetskontrollens detektorbågar. Jag hade gått igenom med kniven i fickan en gång av misstag, och upptäckte då till min förvåning att bågarna inte gav utslag för just den kniven. Det krävs inte speciellt mycket fantasi för att se hur man ska få med sig skär- och stickvapen och brandbomber ombord på ett flygplan idag, om man vill: det är närmast trivialt. Flygplatssäkerheten är en av vår tids största Potemkinkulisser.

(Potemkinkulisser var kulisser av välmående byar som restes av fursten Potemkin när den ryske Katarina II reste runt i landet, så att hon bara skulle se hur bra byarna mådde på Potemkins land. Kulisserna restes längs hennes färdväg på båda sidor och monterades ner efteråt.)

En liknande händelse som med den slovakiska polisen inträffade för inte så länge sedan i Tokyo. Där planterade en polis på eget initiativ en rejäl portion cannabis (142 gram) i en väska för att se om knarkhunden skulle hitta det när en ovetande passagerare tog väskan genom tullen. Det gjorde den inte.

Hur ska man förklara det när man därefter anländer till ett land som har dödsstraff på narkotikasmuggling? Hur många gånger har det redan hänt?

Jag har själv öppnat (låsta) väskor som varit incheckade för att upptäcka att förpackningar har blivit öppnade sedan jag stängde väskorna, och därefter hittat små lappar i väskorna så småningom med texten “Din väska har öppnats och sökts igenom. Om vi hittade något olagligt så har vi lämnat över det till polisen.” Och nej, det var inte väskor som var avsedda att kunna öppnas — de var låsta med både kod och nyckel.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Putte

  Gör även detta till CIVIL OLYDNAD. Printa ut dessa artiklar och gå sedan alltid i Rött i tullen (givet att du inte har någon MP3-spelare, Laptop, nyinköpt vara som det kanske borde betalas moms/VAT/sales tax på, eller receptbelagda läkemedel utan alla intyg med dig).

  Förklara att du är orolig för att polisen har placerat sprängämnen eller narkotika i ditt bagage och insistera på att få det genomsökt. Om hundratals människor gör detta hela tiden kanske polleten trillar ner.

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Piratbloggar, Anne Kekki. Anne Kekki said: http://rickfalkvinge.se/2010/01/08/polis-planterade-sprangamnen-pa-flygpassagerare/ […]

 3. Rick om flygsäkerhet « Geobastard

  […] med en rad eminenta exempel visar på varför säkerhetsfascismen inte hjälper är Rick Falkvinge. Läs hans bloggpost i ämnet ifall du tror att allt det vi ser sker idag med nakenskanning osv är ett […]

 4. Daniel

  Skickade ett paket till en vän i USA. Lite svenskt godis och en CD-skiva med ett program hon hade glömt i Sverige. Angav allt på paketet som man skulle. Paketet hade öppnats vid ankomst till USA, och CD-skivan knäckts i två delar, sen åter lagts i sitt hela fodral och sen hade paketet åter förslutits.

  Ingen lapp bifogades om varför tullen i USA betett sig så. Ingen som kan göra något åt saken heller eftersom alla där tvår sina händer.

  Vi har inga verkliga rättigheter idag. Och allt för många har redan svalt lögnen om hur denna trygghetsfascism och intrång på vår privata egendom gör oss tryggare. Jag är cynisk, jag tror det är kört med en kamp mot detta för det saknar tyvärr folkets stöd, men jag gillar ändå dig Rick och ditt parti och det mesta lutar åt att ni har min röst 2010.

 5. Putte

  Daniel, kan inte du be din kompis i USA att ta foton på kvitton + detta och sen blogga om det (på engelska)?

  Jag funderar på att skicka ett flertal paket med CD-skivor bara för att provocera fram detta för att få fler bevis.

 6. Oscar Swartz

  Jag visade ett foto på en förfärlig mördarkniv som jag hittade i min egen ryggsäck, handbaggage jag haft på planet från Europa till San Francisco. Jag blev helt förskräckt själv när jag på hotellet i USA insåg vad jag hade haft i kabinen på planet. Någon i kommentarerna föreslog att den förmodligen var gjord av titan och därför sluppit igenom. Men titanknivar borde väl synas på röntgen? Ryggsäcken hade ju scannats …
  http://swartz.typepad.com/texplorer/2006/03/mdarvapen_missa.html

 7. kenny_lex

  I detta fal tycker jag att stämningar är bra, man borde kunna stämma en stat på minst en miljard dollar för liknande tillbud så att de tänker både två och tre gånger innan de placerar sprängmedel på icke ont anande individer. I alla fall när detta kan leda till att ett flygplan sprängs eller när deras agerande hotar relationer andra länder.

  för just nu verkar ett land komma undan med ett “Hoppsan”, medan en individ troligen skulle få livstid om de planterat en bomb på en person som sedan bordar ett flygplan som är på väg till USA.

  Det borde svida för stater att uppföra sig som terrorister och lära terrorister att det är ganska säkert att placera ut sprängmedel på andra passagerare.

 8. Werner

  kenny_lex,

  stämma en stat så de tänker två gånger?? Tror du det påverkar en tullare i sitt jobb det minsta lilla? Skulle du vilja betala för någon för att en tullare på Arlanda klåpar sig?

  Staten == du som betalar skatt. Blivit extra tydligt nu med situationen på Island.

 9. anonym

  test

  Ett litet test bara.

Comments are closed.

arrow