Två gammelmusiker som förstår det nya landskapet

De senaste dagarna har det kommit två intressanta inlagor från två helt olika artistgrupper om hur det nya medielandskapet ser ut. Inlagorna kunde inte skilja sig mer — men intressant nog så träffar de båda ändå mitt i prick.

Den första är Ranis Edenberg i Rednex, som gjorde ett strålande utspel på Newsmill där de praktiskt taget dödförklarar hela skivindustrin, och förklarar att de sista åren inte kommer att minska lika linjärt som hittills — utan när industrin faller under en viss kritisk massa, så kommer den bara att implodera under sin egen tyngd. De varnar blivande artister för att detta troligtvis sker inom fem år, och definitivt inom tolv:

Det är framför allt artisterna som måste bli medvetna om skivbolagens kommande undergång. Den artist som kontrakteras till ett skivbolag kan komma att sitta kvar i det i fem år, det vill säga med ett bolag som ingen vill ha, som inte kan betala och som kommer att försvinna in i en juridisk gegga. Det finns bara ett råd till nya artister – fly skivbolagen!

Edenberg beskriver också hur artisterna har varit skivbolagens bitchar knähundar alldeles för länge, och hur de mirakulöst nog funnit sig i den rollen. Han visar också på en helt annan syn på internetleverantörer än vad upphovsrättslobbyn gör:

Det gick så långt att om en okänd artist idag får frågan om vad deras dröm är så svarar de inte: “att ha tiotusentals fans som lyssnar på min musik”. I stället svarar de “att få ge ut min musik”.

Känn på den! Alltså, att ge ut sin musik. Precis som att någon bestämmer vem som ska ge ut musik. Skivbolagen har lyckas så väl med sin propaganda att artister luras att tro att skivbolagen behövs på samma sätt som ett körkort behövs för att få köra bil. Att skivbolagen ska filtrera musikutbudet är lika galet som att en internetleverantör ska bestämma vilka låtar som får ligga på nätet.

Precis så. Skivbolagen — och andra förlag — och för den delen större delen av gammelmediekåren — har suttit, och sitter, i något slags illusion om att de har ett ansvar för vilken kultur och kunskap som släpps fram till pöbeln. Det som fortfarande och högtravande kallas för “publicistiskt ansvar” är i själva verket inget annat än självgodhet; att ens egen moral ska avgöra vad andra får veta och inte. Som om det ens gick att kontrollera längre.

Henrik Alexandersson skriver för övrigt om precis den här mentaliteten nerifrån Bryssel från andra förläggare:

Ibland blir man rent paff. För en tid sedan träffade vi en representant för bokbranschen. Den personen menade, på fullt allvar, att nätets öppenhet och mångfald var ett problem – eftersom ingen då kunde sköta urvalsprocessen för vilken litteratur som skall släppas fram eller ej. Snacka om von oben-perspektiv!

Det är alltså inte bara frågan om ett trevande, populistiskt utspel från Rednex’ sida, utan Edenberg har verkligen satt sig in i situationen. Via min kollega Björn Felten så hittar jag till Rednex’ folder om det hela, och sidorna 5-13 (!) som beskriver bakgrunden är läsvärda för var och en. Personligen blev jag så glad att jag genast tankade hem Rednex’ senaste singel från TPB. ProjO kommenterar också.

(Här är det värt att notera skiftet i mentalitet. Där upphovsrättslobbyn verkar anse att jag/vi ska betala pengar för att få spendera tid med något förinspelat, så är min värdering numera att tidsspenderande med något förinspelat är att betala. Att ge min uppmärksamhet till någon annans kreation är att visa uppskattning, som min reaktion med att plocka hem och sprida Rednex’ senaste — och på samma sätt väljer jag att inte ge uppmärksamhet till andra. Jag vägrar att spendera min tid på något som jag associerar med medborgarrättskränkningar — “gratis” är inte en faktor här.)

Den andra artisten som förstår det nya landskapet, men utan att förstå att han förstår det, är Bono i U2. Vederbörande gick ju ut i New York Times i söndags och sade att “kan Kina filtrera nätet, så kan vi“, precis som Liza Marklund gjort tidigare. Som Christian Engström noterade tidigare idag:

Men i all sin självupptagna girighet har Bono rätt på en viktig punkt. Om man vill försöka begränsa fildelningen av copyrightskyddat material, då är enda sättet att inskränka möjligheterna till fri och oövervakad kommunikation mellan människor. Någon annan väg finns inte. Så länge människor kan kommunicera utan övervakning kommer den möjligheten också användas till att sprida copyrightskyddad kultur.

Missa inte heller den debattartikel i SvD som  Johnny Olsson, Marcus Fridholm och Göran Widham skrev som svar:

Att, som Bono vill, använda grova maktmedel för att jaga ungdomar som byter musik med varandra gränsar till det absurda. Från sin piedestal understödjer han de som håller på att montera ned vår demokrati, och refererar till och med till Kina, nackskottens land.

Så är det. Och det är också det som krävs för att försöka behålla monopolet på vilka som ska ge ut musik, eller för den delen distribuera utgiven musik vidare mellan sina sovrum utan att någon central självutnämnd viktigpetter ser att det sker.

Distributionsmonopolet är brutet. Monopolet på att avgöra vad och vilka som ska få ses, synas och höras är brutet, och det kommer aldrig tillbaka. En befolkning som lärt sig läsa och upptäckt en kultur- och kunskapsvärld långt bortom vad de tidigare tillåtits ta del av kan inte göra den erfarenheten ogjord.

Skivbolagen är döda, och bokförlagen följer snart efter. Filmindustrin kommer att överleva så länge de fokuserar på att sälja upplevelser. På samma sätt frodas musikindustrin.

Det är Piratpartiets uppgift att hjälpa det framväxande informationssamhället som präglas av öppenhet och mångfald.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Oscar Swartz

  Angående Ranis och Rednex måste jag rekommendera en lång artikel om Rednex historia och Ranis egensinniga managerande av gruppen. Tycker hela historien kommer i ett annat ljus nu efter detta utspel. Artikeln – i Magainet Novell – finns kommenterad och länkad här:
  http://swartz.typepad.com/texplorer/2009/12/god-jul-rednex-och-ccc.html

 2. […] This post was mentioned on Twitter by Piratbloggar, lillebrorsan. lillebrorsan said: Falkvinge: Två gammelmusiker som förstår det nya landskapet http://bit.ly/6K1NML […]

 3. Hippie

  Din och piratpariets trovärdighett ökar knappast av att associeras med ett publicitetskåt band som bytt medlemmar hipp som happ och behandlat sina tidigare medlemmar sämre än vad i princip något skivbolag har gjort.
  Sen så är det rätt ohederligt av dig att skriva
  ” Bono i U2. Vederbörande gick ju ut i New York Times i söndags och sade att “kan Kina filtrera nätet, så kan vi“
  Eftersom Bono aldrig har sagt det!

 4. Rednex släpper ny singel, men vad gäller? – Johan Bakke

  […] bloggar, om samma ämne: Opassande, Rick Falkvinge, Felten fabulerar, Medborgarperspektiv, Marcin de […]

 5. Scary Devil Monastery

  @Hippie

  Rednexx må vara publikkåta men är inte det snarare en förutsättning för att kunna försörja sig som artist? Det säger de dessutom rent ut i sin publikation så om du inte ens läst vad de skriver…?

  Sedan ang. att kasta sten i glashus, Bono.
  Mannen vet antingen inte vad han talar om – i vilket fall den infama betydelsen av hans uttalanden går in under “Jag vet ingenting men yttrar mig ändå”. Eller så vet han vad han talar om och då blir hans uttalande om Kinas kamp mot dissidenter på nätet (ineffektiv) och den (totalt ineffektiva) barnporrbekämpningen i USA mer rakt på sak att alla medel helgas av ändamålen – även om resultatet i Sverige blir att runt 20% av landets befolkning skall utsättas för arbetsläger utan domstol för ett “brott” som i allvarsgrad understiger snatteri eller plankning.

  Lär dig gärna litet om hur IT fungerar så slipper du skämma ut dig som bono gör. Hans uttalanden betyder om man förstår hur USA respektive Kina agerat i de frågor han tar upp, precis vad Rick (och vad SAMTLIGA professionella utländska och inhemska medier rapporterat) säger och inget annat.

  Att han kanske yttrat sig i vild okunskap ändrar inte betydelsen av vad han sagt.

 6. Hippie

  Scary, passande namn du har valt, jag trillar nästan av stolen….av skratt.
  Jag skrev publicitetskåt inte publikkåt. vilket du verkade missa…
  Undrar lite hur du resonerar när du å ena sidan anklagar Bono för att inte veta vad han pratar om för att sedan komma med sanslösa uttalanden som
  “resultatet i Sverige blir att runt 20% av landets befolkning skall utsättas för arbetsläger utan domstol för ett “brott” som i allvarsgrad understiger snatteri eller plankning”
  Du skriver också
  “Hans(Bonos) uttalanden betyder om man förstår hur USA respektive Kina agerat i de frågor han tar upp, precis vad Rick (och vad SAMTLIGA professionella utländska och inhemska medier rapporterat) säger och inget annat.”
  Jaha så du har läst i samtliga medier/tidnngar om detta? Då kanske du såg att SVD bl.a. la ord i Bonos mun som inte alls stämde som att de påstod att han ville stoppa fildelning!
  Att du dessutom påstår att USAs kamp mot barnporrbrott är totalt ineffektiv diskvalificerar nog dig från att vara någon man ska ta på allvar.

 7. Scary Devil Monastery

  @Hippie

  Publicitetskåt är också en fördel att vara som artist så felskrivning åsido ser jag inga problem med den saken heller.

  Svårigheter med matematiken också ser jag? Bruk av Kina-metodik på alla fildelare = 20% av Sveriges befolkning i arbetsläger.
  Det är förvisso ett sanslöst resonemang vilket Bono inte insett.

  Och nej, USA har lyckats stämpla bort barnporr från offentliga siter, precis som vi har gjort i Sverige. Men barnporr färdas i darknets, inte på vanliga hemsidor. Kolla upp fakta – för en gångs skull – innan du kommer med ännu ett ogrundat påstående hopbyggt av eget svammel.
  Barnporr i USA, precis som i resten av världen, frodas och trivs. Det enda man har lyckats med är att ECPAT och liknande organisationer har drivit det ifrån offentligt tillgängliga forum. Vilket inte hindrar pedofiler från att tanka ned vämjeliga bilder tills kabeln glöder.

  Usenet har i trettio års tid haft mailing groups med namn som alt.erotica.pre-teen med flera. De har vad jag kan se inte direkt försvunnit.
  Tillgängliga i vart land i världen med elementär grundkunskap om IT, precis som all annan information på nätet. Iran kan möjligen strypa tillgången till oönskvärd information genom att klippa kabeln vilket var precis vad de gjorde vid upploppen efter valet, men det är det enda sättet ens de har lyckats med att hindra medborgarna från att kommunicera.

  Vad som har skett är att vanlig svensson (både i USA och här) som inte har intresse av barnporr nu inte ser den trafik som pedofiler gör bruk av – och det gemene man inte ser antages tydligen att det inte finns och ej gör någon skada.

  Alltså. Läs litet grundläggande IT, och sedan hur USA sköter sin “filtrering” innan du trollar vidare. det hjälper att veta vad man talar om. Det amerikansk polis får tag på är i stort sett enstaka fall, i samma proportion som tidigare.

  Vad gäller vad SAMTLIGA utländska medier rapporterat får jag backa. Har dock inte sett eller läst någon som rapporterat saken annorlunda. Bono uttalar sig extremt kraftigt mot fildelning och tar upp Kina och USA’s ineffektiva/groteska åtgärder som exempel på hur det är “possible to track content”. Vilket det för det första inte är, utan att göra som Kina, vilket ej är önskvärt.

  Om jag får ge råd skulle jag i ditt fall fokusera mer på filosofi och moral…för du vet uppenbarligen inte vad du talar om när det gäller hur verkligheten ser ut i de frågor du tar upp.
  Men det är starkt gjort att kunna skratta när man bevisat sig själv aningslös offentligt, det skall du ha all heder för. 🙂

 8. Ershags eskapader ~ Mina sex idoler

  […] som Ranis Edenberg förstå det nya kulturlandskapet och anpassa hur man levererar sin produkt på nya sätt, att försöka anpassa sig till den nya […]

Comments are closed.

arrow