Isak Gerson: RepRap och TPB-effekten

Isak Gerson skriver intressant om hur en RepRap kan bli murbräckan mot patentlagstiftningen, på samma sätt som The Pirate Bay var det mot upphovsrättslagstiftningen.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Diligens

  Blir säkert gnäll från amerikanska intresseorganisationer ifall folk börjar dela datafiler till Reprap innehållande patenterade saker som denna kan framställa. Verkar som om det kommer att bli en helt ny världsordning från medborgarna själva vad det patent och upphovsrättsskyddat material.

 2. Isak Gerson

  Det är på väg. Peter Sunde har satt upp sidan theproductbay.org som kommer att användas för det ändamålet. Nu när vi minskar immaterialrättsförespråkarnas spridda informationsassymetri kring IPR och dess effekter kan det mycket väl bli så att vi får ett system som är bra för alla medborgare.

 3. Urban

  Peter Sunde kommer att få skaka galler förr eller senare. Och vad ledsna piraterna blir när de upptäcker att Reprap inte kan kopiera en iPod och att man inte kan kopiera råmaterialet.

 4. Rakio

  Alltid undrat hur diverse industrier skulle reagera om det fanns en kopieringsmaskin för allting.

  Undrar om de skulle kämpa emot en sådan teoretisk maskin eller låta den vara.

 5. Rakio

  Min förra post var nog för mycket sci-fi.

  Men RepRap är ändå väl en steg i den rikningen.

  Så länge det inte utnjyttas för kommersiell bruk bör det väl inte skada.

  Man kan också fråga sig hur det blir med säkerheten för vissa produkter.

 6. Urban

  Begreppet kommersiellt bruk är svårt. Om jag har en piratdekoder för tv (fast sådana finns väl knappt längre) så tjänar jag visserligen inte pengar via någon slags försäljning, Men jag slipper betala för betalkanaler som jag borde betala för och det är nästan samma sak fast i en mindre skala. Precis som vid piratkopiering. Vinsten/förlusten för branschen är inte 100% men den är heller inte noll, precis som i exemplet mer piratdekoder, den som skaffat en sådan kanske inte hade tänkt sig att skaffa en riktig dekoder men andra hade säkert gjort det.

Comments are closed.

arrow