Polisen borde ge fan i datorer

Efter de senaste dagarnas händelser är det uppenbart att polisen tar alldeles för lätt på att beslagta datorer — permanent — vid husrannsakan. Oscar har rätt i att det är något för Piratpartiet. Björn Felten har skrivit en motion som konkretiserar det hela, som föreslår en konkret lagändring i Rättegångsbalken:

§ 8 Dator eller digitalt lagringsmedium, med mindre än att det finns anledning att anta att ett brott har begåtts på vilket minimistraffet två års fängelse kan följa, […] må icke närmare undersökas […]

Det här tror jag är en lagom nivå. Notera att det inte handlar om ett brott som kan ge två års fängelse, utan en brottsrubricering vars miniminivå är två års fängelse. Jag skulle dessutom vilja lägga till att det måste finnas formell, skälig och dokumenterad misstanke att just den specifika datorn eller lagringsmediat faktiskt har använts av en person, som är skäligen och formellt misstänkt för brottet ifråga.

Husrannsakningarna mot Forskningsavdelningen och Mikael Nordfeldth sätter saken på sin spets, där polisen gick in och hämtade (läs “stal”) privata datorer och det utan att någon brottsmisstanke ens förelåg.

Att beslagta någons privata dator är ett långt större ingrepp i privatsfären än att öppna någons privata post. Ändå betraktas det bara som att konfiskera en skiftnyckel.

Det här ämnet har avhandlats förut, men det var Caspian Rehbinder som fick mig att tänka efter i samband med Umeå kommuns husrannsakan. Jag citerar Caspian:

Det får en att fundera: om de kan ta datorer tillhörande en politiker medan han utför ideellt arbete, helt utan brottsmisstanke – finns det någonting de inte kan göra?

Frågan är oerhört motiverad. Om polisen inte har någon spärr mot att beslagta en människas hela arbete och privatliv utan att det ens föreligger misstanke om att ett brott över huvud taget har begåtts — då är vi redan långt inne på godtyckets och maktfullkomlighetens mark. Då gick det fel för länge, länge sedan.

Personligen var det också detta som fick mig att gå över till heldiskkryptering på alla datorer, och inte bara krypterade hemkataloger. (Servrarna är redan heldiskkrypterade.) För den som kör Windows rekommenderar jag TrueCrypt för heldiskkryptering.

Hur illa måste förfallet bli i ett land för att utmanarpolitiker rutinmässigt krypterar all data för att skydda den från statliga godtyckliga konfiskationer? Det är sådant man förväntar sig av bananrepubliker. Men det sker här i Sverige.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Anon

  Poliser ska sköta sitt jobb och ge fan i andras datorer.
  Om den lokale maffialedaren ringer så ska de negligera det om det inte finns lagligt stöd för detta.

 2. malavel

  Minimistraff på 2 års fängelse låter lite väl tufft.

  Skulle man kunna lägga till att polisen ska spegla hårddiskarna och lämna tillbaka datorn så fort som möjligt? Kanske med vissa undantag.

 3. Thomas Tvivlaren

  Väl rutet Rick!

  Kopierar lite redan kommenterad och relaterad food-for-thought i anslutning till detta:

  “Det man också måste lyfta fram och som relaterar till detta är att vi i Sverige har s.k. fri bevisföring. Detta innebär att bevis, som ex. i USA, inte kan ogiltigförklaras om sättet de framtagits strider mot lagen. Därav det extrema fokuset på Mirandan i USA (”you have the right to remain silent…”).

  Av detta följer – eller bör rimligtvis följa – att vi i Sverige måste ta straffutmätningen på mer allvar när myndighetsmissbruk sker med troligt syfta att tillägna sig bevisning med bedrägliga medel. Poliser och andra auktoriteter bör alltså regelmässigt slås på fingrarna när de inte respekterar ex. den typen av lagstiftning som inlägget berör. Det går annars inte längre att motivera fri bevisföring vilket jag trots allt tycker är en bättre lösning än den amerikanska modellen.”

 4. Mr Profit

  En ärliga fråga: Vilka brott ger ett minimistraff på 2 år? Om de kunde vrida till det att Mikael Nordfeldt begått “datorintrång”, så skulle de inte kunna vrida till värre anklagelser enbart för att få kunna beslagta datorn?

 5. Mumfi.

  Som Thomas citerar jag mig själv från min kommentar hos Björn Felten:

  Den paragrafen handlar inte om vad polisen får ta i beslag, utan om vad de får lov att granska innan de beslagtar det.

  Det låter det inte orimligt att lägga till dator eller digitalt lagringsmedium i RB 28:8 och 27:12, för tydlighetens skull. Men egentligen behövs det nog inte, eftersom “anan enskild handling” borde täcka filerna i sig och en avstäng dator borde till och med analogt handla om en “sluten handling” varpå datorn ej får slås på, likadant som man inte får ta ut ett brev ur ett öppet kuvert. Antagligen är det därför som polisen rutinmässigt beslagtar datorer.

  I princip skulle polisen annars kunnat ha lov att kolla om det är något relevant i datorn innan de beslagtar den. Med er nya skrivelse skulle de definitivt vara tvungna att beslagta en dator för att därefter låta åklagaren granska den enligt RB 27:12. De får ju inte göra detta själva!

  Jag tror istället att problemet löses bäst genom att lägga till ett tredje stycke i RB 27:12 så att hårddiskarnas data kopieras och datorerna lämnas tillbaka snarast möjligt. analogt med att man får en kopia på sina beslagtagna brev, istället för breven i sig, om de anses intressanta. Men i fallet datorer finns det egentligen inget behöv av att behålla originalet, så det kan lämnas tillbaka:

  RB 27:12 … bla bla.. Utrustning varpå elektronisk handling finns lagrad ska snarast möjligt lämnas ut, om så kan ske utan men för utredningen.

  Eller något sådant…

 6. Kalle Vedin

  http://blog.hackerspaces.org/2010/01/22/wtf-is-up-with-sweden/ är intressant om man vill läsa vidare och få en av flera bakgrundshistorier.

 7. Michael

  Vilket jävla samhälle.

  Ska detta kallas civilisation männsklighet?

  inget annat än hyckleri

 8. RedLib

  Kommenterar detta i ett blogginlägg och hos Felten.

 9. Jerker Montelius

  Borde det inte dessutom finnas dokumenterad misstanke om att datorerna använts vid brottet eller att det är skäligt troligt att bevisning kan säkras via beslaget. Om en person är misstänkt för att i fyllan och villan slagit en påk i huvudet på en annan person så skall polisen ge fan i hans datorer eller andra saker som inte är av relevans för fallet.
  Sedan är det roligt att jämföra hur polisen hanterar bilar för folk som rattfulla kör ihjäl folk. Då måste bilen promt lämnas tillbaka snarast möjligt.

 10. Hjalmar 007s it-blogg » Svågerpolitik & korruption

  […] Rick Falkvinge skriver i sin allra mest konspiratoriska anda om det faktum att svenska polisen helt utan anledning tydligen kan göra en husrannsakan och plocka med sig datorer av fri vilja. […]

 11. Thomas Tvivlaren

  @Jerker Montelius: “Om en person är misstänkt för att i fyllan och villan slagit en påk i huvudet på en annan person så skall polisen ge fan i hans datorer eller andra saker som inte är av relevans för fallet.”

  Kommer på mig själv med att tänka på Arbogamålet som var indiciebaserat. En del graverande dylika framkom genom att gå igenom den dömdes dator. Och nu så inser jag att jag nog befinner mig i ett matkoma för i det fallet var det ju utan tvekan tal om en misstankegrad med minsta straffsats över 2 år… M.a.o. glöm detta! 🙂

 12. […] Min dator är min borg – polisens rätt att beslagta datorer ifrågasätts By Anders Hedberg Polisens rätt att beslagta datorer börjar ifrågasättas starkt efter de rätt uppenbara övertrampen som begåtts de senaste månaderna. Felten vill skriva om lagarna. Rick skriver och länkar fler. […]

 13. Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats

  Benito brassar bazooka…

  Har ni nypit er i armen? Andra armen? Skakat på huvudet? Skrattat i brist på ord? Funderat “dikten överträffas bara av verkligheten”? Funnit orden och utbrustit “kan du inte bara dö ditt hycklande as”?

  Bra, då är jag inte ensam.

  Det är ……

 14. Kuremelutten

  Här är en lite mer balanserad redogörelse än Rick’s som vanligt xtrmvinklade inlägg angående vad som hände i Malmö
  http://sydsvenskan.se/malmo/article578671/Datorbeslag-vid-alkoholrazzia.html

 15. Urban

  Kuremelutten,

  Intressant. Föga förvånande. Ännu ett gripet halmstrå som får överges.

 16. […] This post was mentioned on Twitter by lillebrorsan and Urban Sundstrom, Anne Kekki. Anne Kekki said: Polisen borde ge fan i datorer: http://bit.ly/58h0NS via #piratpartiet #ungpirat #rickfalkvinge […]

 17. Hans J

  @Kurrekurreduttön:

  Nu var det två helt olika föreningar det handlade om…

  Polisen visste ju inte skillnad på vänster-höger eller upp eller ned?!?

  Läs en gång till!

 18. Kuremelutten

  Hans J. jag har läst och vad jag har förstått så verkar det vare en förening som håller i Utkantens alla verksamheter, vilket gör att beslagen är ganska naturliga. Sen måste jag påpeka att deras ursäkt om varför de hade så mycket alkohol i lokalerna har väldigt dålig trovärdighet, de påstod att alkoholen var till banden som spelade! Yeah right!
  “Polisens beslag hos Utkanten
  43 flak öl, 39 flaskor starksprit, 66 liter vin, 6 slangbomber, 3 grön laserpekare, 4 expanderbatonger, 3 sprayburkar med pepparspray, uniformsbyxa och båtmössa tillhörande polisen och slutligen en mycket kraftig slangbella. Det beslagtagna godset har resulterat i ett flertal brottsanmälningar där rubriceringarna gäller brott mot alkohollagen, brott mot vapenlagen och stöld alternativt häleri.
  Källa: Polisens hemsida. “

 19. Lukas

  Jag rekommenderar läsning av följande bloginlägg: http://konsonans.net/2009/04/bananrepublik-behovet-av-en-rttsreform/ Det ger en bra bild av vilket land vi bor i.

 20. Dynamic Man » Datorer är inte skiftnycklar

  […] som jag skrivit om de senaste dagarna kommenterar Rick Falkvinge polisens rätt(?) att beslagta datorer utan bevis eller ens brottsmisstanke: Att beslagta någons privata dator är ett långt större […]

 21. Amarso

  Detta är ett högst aktuellt blogginlägg för min del, eftersom jag i nuläget står åtalad för brott och de beslagtagit min dator. Dock menar åklagaren på att om jag tillåter att de förstör datorn så ska inte åtal väckas. Men det jag tänker då, är att har de verkligen ens rätt att behålla och till och med förstöra en dator som som är inblandad i en utredning där de inte ens kan döma ut böter??
  Det vill säga, att de beslagtagit en dator där det fanns en MÖJLIGHET att straffet i extremfall kan bli >2 års fängelse, men när de sedan kollat igenom den så ska de inte ens åtala mig – men likväl tar de sig rätten att inte ge mig tillbaka datorn???
  Jag undrar i vilket rättssamhälle vi lever!
  Är man undantagen, liksom, i vissa fall…(?)
  Kan nån länka mig eller hänvisa till en lagtext som säger att de har rätt att själva besluta om de ska behålla och/eller förstöra datorn med dess innehåll?

  Detta är en oerhört viktig debatt!

 22. Jeffsky

  Amarso berätta mera, vad är du åtalad för?

 23. Amarso

  Nu är det faktiskt så att jag är åtalad för barnpornografibrott. Men de har inte hittat nåt på datorn som är barnpornografiskt, utan vuxenbilder från vanliga porrsidor som de ändå i utredningen “ansåg” vara barnpornografiska, eftersom de tittat på modellernas tuttar. Åklagaren skriver till min advokat att om jag går med på att förverka datorn så ska de inte åtala mig – annars kommer jag bli stämd och datorn ändå förverkad.
  Men om man ser det från början så hade de väl inte ens rätt att ta min dator eftersom den inte innehöll material som gav två års fängelse – jag menar, åklagaren talar ju till och med om att lägga ner åtalet helt – bara han får sin vilja fram genom att ha sönder datorn “så att inte bilderna ska spridas”. Men va fan, det är ju vuxenporr! Från dessa sidor, t ex: inthecrack.com, alsscan.com och 21sextury.com.

 24. Jeffsky

  Låter knepigt det där menom du är säker på att du är oskyldig så är det väl bara att sätta hårt mot hårt genom din advokat, vad säger advokaten förresten?

 25. Amarso

  Det dryga är att advokaten liksom verkar tycka att åklagaren är “schysst” mot mig som kan tänka sig att lägga ner det åtalet. Så frågan är hur långt min advokat kan sträcka sig att hjälpa till. Generellt så läste jag iofs nu att de haft rätt att ta datorn i dagsläget. Men hittar de inget så borde de ju inte ha rätt att förstöra datorn bara hur som helst.
  “Egendom som har använts som hjälpmedel vid brott enligt denna balk får förklaras förverkad, om det behövs för att förebygga brott eller om det annars finns särskilda skäl. Detsamma gäller egendom som varit avsedd att användas som hjälpmedel vid brott enligt denna balk, om brottet har fullbordats eller om förfarandet har utgjort ett straffbart försök eller en straffbar förberedelse eller stämpling.”
  Kontentan torde ju vara, att har de egentligen inte hittat material som verkligen ÄR brottsligt att inneha och som de hittat på datorn, så borde de inte ha rätten att förverka datorn.
  Jag kan dock tillägga att vid sidan av detta så har de hittat barn som poserat, men inte naket. Det rör sig om japanska modeller. Materialet där kan köpas via t ex Amazon.co.jp. Så det är lagligt i Japan.
  Det materialet hade jag på DVD-skivor. Men inget i datorn. Om de inte i sanning klassar detta som barnporr och därmed skulle döma mig för ex-vis “ringa barnporrbrott”, så har de ju inget där heller att komma med. För materialet är redan spritt och ingen kan hindra detta eftersom ju materialet är helt lagligt…
  Dock är det viktiga för mig att jag får tillbaka det som är i övrigt på diskarna, det vill säga egna filer som musik, program, etc.
  Men jag tycker också att rätt ska vara rätt!

 26. Jeffsky

  Som sagt, anser du att du är oskyldig till det du åtalats för så är det bara att gå vidare rättsligt och kräva tillbaka din egendom ,men finns det tveksamheter så ska du nog först kontakta en riktig expert på området vilket din advokat inte verkar vara. Kanske kan en kompromissuppgörelse nås?

 27. Werner

  Amroso,

  hur kom det sig att de öht traskade hem till dig och beslagtog ditt stash i tron att den innehöll barnporr?

  Dessutom, tror jag, att många får en reaktion av att du har köpt DVD skivor med bilder av (påklädda) barn, och har porrbilder på modeller med barnsligt utseende. Hursomhelst att behandla någon annorlunda för sin sexuella läggning är diskriminering enl. lag.

  /Werner

 28. Rick

  It was a bright cold day in April, and the clocks were striking thirteen.
  – George Orwell

 29. Rick

  People simply disappeared, always during the night. Your name was removed from the registers, every record of everything you had ever done was wiped out, your one-time existence was denied and then forgotten. You were abolished, annihilated: vaporized was the usual word.
  – George Orwell

 30. Mumfi.

  Amarso,
  Personligen tycker jag nog att du ska skärpa dig och sluta sukta över barn. Åklagarens tanke är nog att slå dig på fingrarna så hårt han kan så du kanske fattar vinken, vilket du tydligen inte gör.

  Men till sakfrågan, lagen borde göra skillnad på verktyget för att läsa data och data i sig. Ha man tagit data i beslag eller utrustningen varpå den är lagrad? Idag så tas datorn i beslag med allt den har i sig. Det vettiga vore att ta datorn i beslag eftersom den innehåller material som kan behövas i utredningen. När sedan viss del av materialet är att anse som förverkat vore det rimligt att endast förstöra det materialet. Med andra ord, att ge tillbaka din dator utan de bilderna som anses gränsa till brott.

  Men sådan är eventuellt inte lagen idag. Jag är inte säker på hur den tolkas. Personligen har jag svårt att se att de inte skulle kunna lämna tillbaka din dator utan hårddisk redan idag…

 31. Är du mjuk eller hård? | Sanningen som jag ser den

  […] vi ska göra istället, vilket tydligen uppfattades mjukare. Själv funderade jag väl i stil med Ricks tankar; “Men hur demolerar man på kvinnligt vis då?”, men det är klart att det finns […]

 32. Var är rättssäkerheten?

  […] det händer tydligen. Piratpartiet är med rätta upprörda. och jag förstår dem. Vem överklagar man till ifall man skulle bli […]

 33. Scary Devil Monastery

  @Kuremelutten

  Till saken hör att tillslaget som polisen gjorde mot Mikael inte handlade om alkohol eller vapen. Det var rent ut sagt bara att de vandrade in i en annan lokal och tog i beslag det de hittade.

  Låt oss göra en jämförelse. Någon i ditt kvarter säljer knark. Polisen gör ett tillslag. Du kommer hem medan de bär ut dina datorer, ditt bibliotek, och dina personliga papper.

  Det finns ingen laga misstanke mot dig, ingen åklagare har godkänt tillslaget, och du har ingen rätt att överklaga eftersom det inte ens finns godkänt att tillslaget skulle ske.

  Kommentarer? Har polisen skött sig väl eller inte? Skulle du ha någon som helst förståelse för någon som dumdrygt påpekade att det inte är något att bli upprörd över eftersom “Trots allt bodde du i ett knarkarkvarter”?

  Eller om polisen vid misstanke om att någon kört för fort konfiskerar alla bilar de ser av märket Opel som står i kvarteret?

  Jag har full förståelse för att både Rick och Mikael reagerat.

 34. Per L

  Det här är en av de mer underhållande bloggar jag läst. Att jag inte varit här innan.

  Jag visste att min generation är bortskämda och att det värsta som kan hända en 80-talist är att internet går ned, men det här är ju så otroligt komiskt.

  Ett ganska stort parti sitter och gnäller över rätten att få hålla sin porrmapp privat. Det är mycket viktigare än att sätta dig folk för ringa misshandel, olaga hot eller andra petitesser 😀

  You crack me up.

  //Per L

 35. Mumfi.

  Per L,
  Det är det. Många blir nog hellre misshandlade än får sin porrmapp lagd till allmän beskådan.

 36. Scary Devil Monastery

  @Mumfi & Per L.

  Det blir mindre underhållande om polisen gjort ett tillslag och plockat med sig möjligheten att betala sina räkningar, ens privata chiffernycklar, mappen med de personliga bilderna på sig själv och flickvännen, utkastet till boken man höll på att skriva, samt den uppdaterade bokföringen man hållit på med.

  Visst, man kan ha en backup, men tänk efter själv hur kul det vore att tvingas hysta ut 7-8 lakan till på en ny dator för att den gamla konfiskerats utan åtal eller målsägare?

  Jag köper den saken bara om man går med på att felparkerade bilar eller de som dragit på sig fartböter automatiskt konfiskeras av polis utan krav på återlämning inom rimlig tid.

 37. TE

  Jag tycker inte att polisen har någon rätt
  att beslagta andras datorer, för datorn är ju
  ens privata egendom.

  Mvh

 38. Förundersökningen läggs ned | MMN-o

  […] Piraten Anders, Emil Isberg, Thomas Tvivlaren, opassande, I polemik, hackerspaces, ConnyT funderar, Rick Falkvinge (PP), Hjalmar 007s it-blogg och säkert fler som inte fick fram pingbacks medan min blogg var […]

Comments are closed.

arrow