Telenor begränsar mobilt bredband? (LÖST)

Här är ytterligare ett exempel på vad som händer när man låter gamla monopol hantera informationsinfrastruktur. Telenor har länge slagit sig för bröstet för att de inte har någon begränsning i sina mobila bredband.

Något som är en självklarhet för varje person som förstår informationsinfrastrukturella frågor.

Nå, häromdagen började mitt mobila bredband från Telenor fungera exceptionellt dåligt med en enorm packet loss. Det var först nu på morgonen när jag tittade lite närmare, som det syns i svart på vitt – det är strypt till 128 kbit per sekund.

Gammal modemhastighet, alltså. Och det från ett företag som lovat att de aldrig skulle ägna sig åt sådana dumheter.

En sak många inte tänker på är dessutom att det inte bara är en hastighetsbegränsning — det är ett aktivt sabotage mot kommunikationen. Det finns ingen tratt, ingen flaskhals som saker så småningom rinner igenom, utan alla datapaket som går över kapaciteten kastas oceremoniellt bort. Det ger ungefär samma effekt som om telebolag hade kastat bort vart femte ord i ett vanligt samtal: väldigt snabbt fylls samtalet av frågor av typen “vad sade du?”, “är du där?”, “kan du ta om det där?”, som i sin tur måste komma igenom förstådda, i stället för det som egentligen skulle sägas.

Fast i fallet med datakommunikation är det inte vart femte ord, utan snarare nio ord av tio. Många saker slutar att fungera tvärt.

Just nu har Telenor väldigt kort tid på sig att komma med en väldigt bra förklaring på grafen ovan, för det är exakt så en saboterad förbindelse ser ut. För att spä på irritationen ytterligare, så har jag inte direkt varit en dålig kund. Men jag är däremot kroniskt illojal mot företag som är illojala mot mig.

UPPDATERAT: Cappen försvann, till synes av sig självt, efter jag hade ringt Telenors kundtjänst. De tog mitt klagomål väldigt seriöst och ringde tillbaka till mig i omgångar. I dagsläget har jag ingen anledning att tro att Telenor faktiskt cappar något — de insisterade på att de inte höll på med sådana dumheter, och var beredda att skicka nätverkstekniker till dit jag satt för att mäta. Heder!

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. HR

  Nu spammar jag din blogg:

  http://www.joikushop.com/index.php?action=products&mode=productDetails&product_id=33

  Testade betan på min gamla älypuhelin för ett par år sedan. Om dom nu säljer en produkt så bör den fungera på nyare telefoner.

 2. Rick

  Det vore kul att försöka få dem att komma med ett officiellt utlåtande. Vissa företag saboterar paket så de måste skickas igen – något som TCP klarar av – men de gör det här om de misstänker P2P – fildelning. Vackert. Försök få dem att svara formellt.

  I övrigt: bredband är generellt inte byggt för att uppnå den annonserade hastigheten. De kör ‘multiplexing’ med för många på samma tråd så att säga. Telefonförbindelser var kanske 12/1. Det är inte ovanligt att bredbandsföretagen räknar med 64/1. Vet inte om det gäller i ditt fall.

  Mors.

 3. Kristoffer Nolgren

  “Något som är en självklarhet för varje person som förstår informationsinfrastrukturella frågor.”

  Dålig produkt, absolut, men jag förstår inte hur att begränsa tillgången är självklart dåligt ur ett informationsinfrastrukturperspektiv. Jag har följt At&t problem med iPhone i Usa ganska mycket, de har varit tvungna att strypa den informationstäta internetuppkopplingen ganska ofta, trots många kunders irritation. Så vitt jag kan förstå är alternativet att riskera att inte kunna upprätthålla telefonsamtal, något som faktiskt än så länge är en viktigare grundbult i vår infrastruktur.

 4. Mikael Nilsson

  Kristoffer – tja, fast är inte lösningen då att inte lova kunderna mer än man kan leverera? Och kompensera de kunder som inte fått kapacitet enligt avtal? Här rör det ju sig om en ej överenskommen defekt i en tjänst, varför ska man tåla det? Bättre då att byta til någon som levererar enligt överenskommelse.

 5. Tubbe Tee

  Men Rick med surfa obegränsat så menar de inte att hastigheten är obegränsad eller konstant, de skriver ju att hastigheten är upp till 6Mb kanske var det något underhållsarbete eller extra mycket trafik på deras nät då du provade?
  Lite löjligt att få spel för en sådan här grej.

 6. Mikael Nilsson

  Vilseledande marknadsföring? Läs själva liksom: http://www.telenor.se/privat/mobilt-bredband/index.html

 7. mrhama

  Lite dumt att dem använder packet loss i stället för att strypa farten. Det är också märkligt att dem sänker det till 128kbit i stället för 384, då det här är tydligt att dem inte levererar vad som utlovas. Ring deras kundtjänst så kommer dem nog fixa det, för dem stora bolagen har redan fått mycket kritik och vill nog inte ha mer för att dem inte håller det dem lovar.

 8. Leif Nixon

  Det är naturligtvis inte omöjligt att de throttlar dig, men har du överhuvudtaget försökt få bekräftat att så är fallet innan du skrev rubriken till det här inlägget?

 9. Werner

  Tror deras jurister skulle kunna argumentera att “obegränsad” betyder i tid, att surftiden inte mäts i minuter. Eller att du inte är begränsad av längden på din nätverkskabel. Sålunda är uppkopplingen obegränsad, minst på ett sätt, och då är ju inte reklamen fel.

  Dessutom ändrade moderaterna marknadsföringslagen till att det är ok att säga något som är osant, om det borde vara klart för kunden att påståendet är orimligt. Detta kan man säkert också argumentera för.

 10. Mumfi

  Det är obegränsat. Det går lite långsamt bara… 😉

 11. Joel S

  Mikael Nilsson: Hur är det vilseledande när det står “upp till 6 Mbit/s”? Det inkluderar ju tyvärr 128kbit/s?

 12. Urban

  Dagens vantolkning och dagens Ilandsproblem.

  “Det ger ungefär samma effekt som om telebolag hade kastat bort vart femte ord i ett vanligt samtal: väldigt snabbt fylls samtalet av frågor av typen “vad sade du?”, “är du där?”, “kan du ta om det där?”, som i sin tur måste komma igenom förstådda, i stället för det som egentligen skulle sägas.”

  Märklig jämförelse. Det är väl snarare som att att man får prata iite långsammare än maxfart. Förresten tror jag att det här är början på något bra – bandbreddsbegränsning efter upptäckt illegal fildelning.

 13. Calandrella

  Urban: “Förresten tror jag att det här är början på något bra – bandbreddsbegränsning efter upptäckt illegal fildelning.” Yttrandefrihet då? Rätten att sprida information och idéer utan begränsning i vilket medium som helst är fastslagen i FN:s deklaration över mänskliga rättigheter.

 14. Leif Nixon

  Calandrella: Det där har jag hört förut. Från spammare.

 15. […] This post was mentioned on Twitter by Falkvinge, Falkvinge, Joakim G, lillebrorsan, mekaniserad apelsin and others. mekaniserad apelsin said: Telenor bajsar på sina kunder http://bit.ly/65gShf […]

 16. Peter

  Jupp, precis detta står i FN:s deklaration över mänskliga rättigheter. Man får inte hindra människor från att surfa snabbare än 128kb. Kan du inte visa vilken paragraf som skulle beröra detta?

  Möjligtvis falskmarknadsföring, men det på sin spets.

 17. Daniel Wijk

  Joel S: det där har ju faktiskt prövats utav PTS och där kom man fram till att ligga så långt under sin “upp till” hastighet var falsk marknadsföring.

 18. Mind

  Urban: Det är väl inte alls en märklig jämförelse. Strypning medelst packetloss blir exakt som Rick beskriver. Sen är det ju intressant att du tycker att det är bandbreddsbegränsning efter upptäckt illegal fildelning. Vet du något som vi andra inte vet? Eller för att förtydliga det, hur vet du det?

 19. Joel S

  Daniel Wijk: Tack för upplysningen 🙂

 20. Scary Devil Monastery

  Jag tror Urban svamlar goja igen. Bandbredsstrypning efter upptäckt fildelning?

  Så när jag slår på datorn och fildelar senaste versionen av Ubuntu eller agerar TOR-nod så skall jag automatiskt få min lina strypt när jag bara utnyttjat den bandbredd jag betalat för? Eller hur hade du tänkt?

  Och hur, om jag får fråga, herr “IT-ingenjör”, hade du tänkt dig skilja mellan en uppdatering till mina online-spel, att jag har Ubuntu lagd i min torrentclient, eller att jag fildelar någonting olagligt?

  Eller tycker du att det räcker med en stadig uppkoppling av krypterad trafik för att man skall misstänkas och skäras av?

 21. Anders

  Rick, du har fel angående hur datakommunikation fungerar. Det är inte så att det skickas mer trafik för att tala om att du har packet loss. Snarare tvärtom – det skickas bara paket för att tala om att paket kommit fram som de ska.

  Lite oroande att du som företrädare för “Internet-generationen” inte har koll på hur Internet fungerar…

  (Lägger in en liten brasklapp för att mobilt bredband inte fungerar på samma sätt som TCP/IP, men Rick skrev ju “datakommunikation” generellt…)

 22. David

  Jag använder Ice punkt net. De smög in en gräns på fem gigabyte per månad efter sin konkurs och ägarbyte. Jag blev inte informerad.

  Fick reda på det när nätet gick så långsamt att det knappt gick att surfa på sidor med bara text och jag ringde techsupport. Då berättade de att jag gått över min gräns och man hade begränsat min bandbredd. Han var snäll och tog av cappen för den här gången.

  En sak slog mig just, min bindningstid har inte gått ut än. Men sådant här borde väl enligt all vett och reson ogiltiggöra bindningstiden?

 23. Referee Dundee

  David det beror på hur avtalet ser ut.

 24. Björn

  Telenor, pamflett No.1

  Jag fick onda aningar redan i butiken när personalen började knorra då jag ångrat mitt köp av abonnemang och i stället ville köpa modemet till min mobila bredbandstjänst hos Telenor.
  “Jaha, ok, ajajaj, suck” Med ett teatraliskt manér lyckades manpåskina vikten av ett problem av denna magnituden.

  Tiden som sådan var inte vad som framkallade känslan, utan mer bemötandet med gestuikulativa protester och den påtagliga känslan att som kund stå långt från fokus.

  När jag på kvällen (efter X timmars olika inställningar i brandväggen etc.) började förstå att något inte riktigt stod rätt till, började jag kika runt på nätet och blev ganska snabbt modfälld.
  Med en hastighet på 4,5 Mb/s hos bredbandskollen ges inget skäl för fjuttiga 30 Kb/s i download i Utorrent.

  Jag ändrade inställningarna under “antal anslutningar” i Utorrent, ett tips på ett forum.
  Då stängdes uppkopplingen ned helt och en bisarr lek började där jag, enträget, anslöt bara för att envist kopplas ned. När windows påkallade sin uppmärksamhet om att få påbörja sina uppdateringar hostade Utorrents till och började köra normal nedladdning dvs. 600-700 Kb/s.

  Efter ett febrilt tryckande stängdes inte anslutningen ned längre och uppkopplingen var stabil och torrenten laddade färdigt.
  I morse var det samma visa igen, no go. Hade torrents haft läppar skulle dom vara lika blå som Telenors signum.

  Efter att läst om Rickard Falkvinges framgång i sin kontakt med Telenor kände jag faktiskt en ljusning. Kanske spelade “politisk vikt” ändå ingen roll i sammanhanget trots allt. Lite naiv får man vara 🙂

  Jag började skissa på ett upplägg och kontaktade teknisk support på Telenor. Här gav man med sig, i den mån att man kände sig tvungen att konsultera sin chef efter “support Cecilias” utlägg om hur “det går ju bra att surfa” .

  Jag kände mig nödgad att beskriva hur jag kände mig lurad då jag inte fritt kunde disponera min bredbandstjänst som det passar mig.

  På indirekta trevande frågor om Telenor ströp tjänsten var svaren oftast svävande i bemärkelsen “jo, “ja”. På den direkta frågan nekade man kategoriskt. Kudoz!

  Efter att tekniksupporten kopplat mig vidare till kundtjänst (!) uppdagades samma svävade svar och vad jag uppfattade som ett slags subtilt medkännande. Killen här var dock betydligt mer “maskinell” i sin framtoning och monotona artighet. Varje gång jag beskrev problematiken (som jag ofta tillfrågades upprepa), så var svaren hela tiden återkommande floskler om hur uppkopplingen påverkas av en rad faktorer, samtliga varav jag var fullt medvetna om, och varav inga hade med min situation att göra.

  Jag kan krasst konstatera att jag blev bemött med en obeveklig inställning.
  Man förnekade all kännedom om någon sk.” throttling”, strypning eller dylikt.

  Nu sitter jag här med en bruten förpackning och 800 kronor fattigare.
  Jag är något luttrad, men dock samtidigt glad att jag handlade på min instinkt att inte binda mig i 18 månader. Med största sannolikhet är personalen i butiken medveten om omständigheterna. Naturligtvis även kundtjänst och teknisk support, av deras jargong att döma.

  Kanske är det idag en lyx att kunna göra ett ställningstagande i sin arbetssituation? Troligtvis snarare än möjligtvis.

  Jag undrar hur det känns att kränga en produkt som marknadsför sig med svulstiga utlovanden om att surfa utan tak, hur mycket man vill, bara för att rycka fibermattan under fötterna på konsumenterna som vill använda fildelning.

  Mig veterligen fanns inte det med i det finstilta.

  Ingen heder till Telenor!

 25. Johan

  Jag är också en av de kunder som Telenor valt att lura.

  Hur kan detta vara lagligt?

 26. Rickard

  Telenor har ett svinaktigt beteende och hadde vi makthavare med mer
  ryggrad skulle detta betecknas som bedrägeri.

 27. gastlind

  Kanske värt att tänka på att de var ovanligt tillmötesgående för att det var just du som ringde? =)

 28. Tony

  Och Richard Falkvinge hade inget att tillägga, hahaha

 29. Dennis Nilsson

  Har haft Telenor Mobilt Bredband sedan tre månader, och hitintills har det fungerat som det skall för det jag nyttjar den till, nämligen webb, lyssna på radio och mail.

 30. Fredde

  Ja, Telenor kör verkligen throttling på bittorrent-trafik, det här ser man enkelt då man även kopplar upp sig via vpn, när protokollet inte går att särskilja i trafiken går hastigheten plötsligt upp till 6-700kb/s, så det är ju ett tips för de som vill kringgå detta iaf.

 31. CyronSE

  Telenor cappar inte. Telenor har Fair Usage Policy som går in och jämnar ut bandbred och delar den lika bland alla uppkopplade OM det är så att vissa kunder ej får tillgång till nätet. Detta sker endast om man utnyttjat mer än 10 gånger snittförbrukningen (snittet som PTS anger, idag ca 2 gb/mån).

  Cheers – din mobila vän

 32. Marcus

  Sådär

  Nu surfas det i 22kb/s efter det att tre har strypt min uppkoppling.
  Tråkigt för mina föräldrar som jag streamar svensk tv till i Thailand och att ha flera websidor laddandes samtidigt är att glömma. Surfar in på prisjakt i hopp om att hitta ett abonnemang med fri surf. Där står det Telenor fri surf, ingen begränsning är nära på att beställa innan jag klickar på deras info och hastigheten, där den sedan står:

  Storstilta:
  Mobilt bredband 4G 80 Fri surf
  Surfa upp till 80 Mbit/s, normal hastighet 10-50 Mbit/s.

  Fri surf i Sverige.

  Med denna hastighet kan du strömma film i HD-kvaltet, spela spel online, ta del av videokonferenser och självklart få en rikigt snabb surfupplevelse.

  Finstilta:
  Villkor för skälig användning
  Med extrem användning avses dataförbrukning som överstiger 100 GB under de senaste 30 dagarna.

  Snyggt

  Och “boven” i detta drama som Telenor refererar till är således PTS som har satt upp dessa riktlinjer.

 33. Daniel

  Hamnade precis i samma läge som många andra… Hade ingen aning om 100GB-gränsen och nu ska man surfa i 0,5mb/s i 30 dagar.

  Älskar inte Telenor just nu…

Comments are closed.

arrow