Filmfolkets frågor

Inspirerad av Anna Troberg så tar jag också och svarar på Filmfolkets frågor, och undviker helt att nämna att Hans Wallmark är en bakåtsträvande plattnackepolitiker som har sniffat för mycket gengas, för då kunde skulle jag kunna tas för onyanserad. Även om han är exakt det när han kallar fildelning för “svår organiserad brottslighet”.

1. Vilken är den bästa film du någonsin sett?

Jag brukar ta IMDB topp 250 och titta på med ojämna mellanrum. Det finns massor av bra. Just nu tittar jag på Avatar framlänges och baklänges när det finns någon scen jag känner för att se igen. När släpps den på DVD?

2. Hur brukar du oftast se på film, har du exempelvis testat någon av alla de svenska legala alternativ som nu finns för att se långfilm och tv direkt över Internet?

Absolut! Ofta. Min favorit av alla legala tjänster som finns är fortfarande The Pirate Bay. Världen behöver fler sådana lagliga tjänster. En annan favorit är ezrss.it, där man enkelt kan prenumerera på TV-serier.

3. Tycker du att film- och tv-skapare ska ha rätt att ta betalt för sitt arbete även på Internet?

Givetvis! I varje transaktion, på eller av nätet, ska de ha rätt att ta betalt hur mycket de vill, givet att de hittar en köpare till det priset. Däremot ska de inte ha ett dugg att säga till om efter transaktionen är avslutad. Äganderätt är äganderätt och om den har övergått så har den övergått. Har jag köpt en film, så har de inte längre något att säga till om hur jag får använda den, kopiera den till vänner, ovänner och okända, använda den som stöd för en guppande stol eller ha sex med den. Det är en helt annan sak. Men de får gärna skicka med en instruktionsmanual till det sistnämnda.

4. Hur tycker du att man ska minska konkurrenstrycket från den illegala piratmarknaden för de legala svenska aktörerna som distribuerar film och tv direkt över nätet?

Legalitet eller illegalitet är oväsentligt. Den som kan erbjuda något som någon annan är beredd att betala för, behöver inga lagar för att skydda sin affärsverksamhet. Den som å andra sidan inte kan erbjuda något som någon annan är beredd att betala för, kan inte räddas av några som helst lagar.

5. I många europeiska länder har internetoperatörerna ett ansvar för att motverka illegal fildelning. Tycker du att vi ska ha samma regler i Sverige?

Den lobbygrupp som pushar för något sådant här post-September kommer att få ett legaliserande drag i motsatt riktning för varje försök.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Peter Andersson

  Om det börjar kännas lite tjatigt att kalla den verksamhet som bedrivs av sådana där PHBs för bakåtsträvande plattnackeri så kan du istället låna dagens punchline från Dilbert: Witless Protection Program!

  http://www.dilbert.com/strips/comic/2010-01-27/

 2. […] i en bil på deras vägar. Nej, vi ska inte ha sådana regler i Sverige. Och nej, Hans Wallmark, det handlar inte om “svår organiserad kriminalitet“. Det handlar om människan medfödda behov av att dela […]

 3. Filmfolket: Vinklade frågor får vinklade svar « Grodorna Kokar

  […] hakar på tåget och ger mina egna svar på dessa frågor och förvänta er att vinklade frågor alltid får […]

 4. […] Lobbyorganisationen Filmfolket har publicerat intervjuer med olika politiker på sin sajt. Flera andra piratpartister har redan tagit upp tråden och besvarat frågorna. Här är mitt […]

 5. IT-Ludditerna anfaller! « Full Mental Straightjacket

  […] bemött denna spya av desinformation är Sagor från livbåten, Anna Troberg, Keep on balping och Rick Falkvinge. Publicerad […]

 6. Filmfolket frågar – Jag svarar – Johan Bakke

  […] av Anna Troberg och Rick Falkvinge tar jag också tillfället i akt och svarar på Filmfolkets […]

 7. […] This post was mentioned on Twitter by Piratbloggar, mekaniserad apelsin. mekaniserad apelsin said: Filmfolkets frågor http://bit.ly/9G24n7 […]

 8. […] (pp), Signe Rockelin (pp), Marit Daldén (pp), Anders Arnholm (pp), Fredrik Moberg (pp), Rick Falkvinge (pp), Anna Troberg (pp), Hans Wallmark (m), Anna Konig Jerlmyr […]

 9. […] som svarat Calandrella, Ravenna, Fullmentalstraightjacket, Rick Falkvinge, Anna Troberg, Hans Wallmark, Anna Konig […]

 10. Enligt Min Humla » Som man frågar får man svar

  […] lång rad bloggare har naturligtvis valt att kommentera och svara på frågorna efter eget huvud, för att liksom […]

 11. Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats

  Att svara eller icke svara, det beror på frågan…

  Som en blixt från en klar himmel damp det ned ett frågeformulär i min digitala brevlåda. Jag verkar ha blivit slumpmässigt utvald att besvara ett antal frågor och som lön för mödan får jag en uppäten glass utan pinne. Vem är väl jag att ……

 12. Piratpartiets svar på Filmfolkets frågor « Emil Isberg

  […] Piratpartist har blivit frågade om intervjuer, men varför vänta på det? Anna, Anders Arnholm, Rick Falkvinge, Marit Deldén, Fredrik Moberg, Johan Bakke, Anna Svensson, Calandrella, qeruiem, NPC]Otyg och […]

 13. Som man frågar får man svar | Sagor från livbåten

  […] frågor är naturligtvis ren propaganda, dålig sådan dessutom. Sen dess har mängder av bloggande politiker som har en annan syn på t ex fildelningsfrågan svarat på deras frågor. Av någon anledning har […]

 14. Mikael Popovic

  “Har jag köpt en film, så har de inte längre något att säga till om hur jag får använda den, kopiera den till vänner, ovänner och okända…”

  Det där ju inte sant, det är bara något du tycker Dick! Ännu har du inget mandat att ställa dig över en endaste lag. Att du kan imponera på ditt joltdrickande apbergsanhang med din lite fåniga internet-“badboy” framtoning är inte särskilt imponerande.

  Tycker det var lite väl mycket ryggdunkande från de övriga primaterna…förlåt, jag menade givetvis de övriga piraterna

Comments are closed.

arrow