Primärval, lokalval och distriktsledarval

Hej igen, pirater!

Det har varit två veckor sedan det senaste nyhetsbrevet, och mycket spännande har hänt. Till att börja med så har vi avslutat vårt primärval till riksdagen, och har fått fram sex riksdagsvalsedlar och en riksdagsgrupp på 25 personer som blir våra människor i riksdagen vid sex och en halv procent. Vi siktar alltså på ett riksdagsvalsresultat som ligger strax under det resultat vi gjorde i EU-valet förra året.

Det händer mycket kul när man röstar på nätet. Vi använde ju Schulzemetoden, som är den mest erkända moderna metoden för att hålla stora demokratiska val där kandidater rangordnas. Helt oväntat dök Markus Schulze, demokratiforskaren som tog fram metoden för dussinet år sedan, upp i vårt forum och kontrollräknade vårt resultat tillsammans med våra egna kontrollräknare. (Vi hade räknat rätt, enligt honom.)

Det finns många spännande namn i riksdagsgruppen. Särskilda hedersomnämnanden till Gun “Farmor Gun” Svensson, som bestämde sig sent för att kandidera och lyftes fram av en enig bloggosfär för att sluta på en tredjeplats av alla 229 kandidater, och till Anders Nordin, ett tidigare språkrör för Miljöpartiet, som också bestämde sig för att kandidera för Piratpartiet, lyftes fram på samma sätt och även han slutade i vår riksdagsgrupp.

Till denna riksdagsgrupp ska dessutom tillkomma ett tjugotal tjänstemän. Rekryteringen av dem börjar preliminärt nästnästa måndag den 8 februari, och kommer att gå ut öppet. Det är en riktig rekrytering — alla i riksdagsgruppen kommer att ha inflytande över vilka som blir deras kollegor, precis som det ska gå till.

Vi är också mitt inne i vårt distriktsledarval 2010, där alla medlemmar kan rösta på sin favorit till distriktsledare för de två kommande åren. Piratpartiet är ju uppdelat i fem distrikt som täcker Sverige. Under distriktsnivån ligger 30 valkretsar, och under valkretsarna 290 kommuner. Det är alltså de näst högsta positionerna i den operativa organisationen, direkt under partiledaren, som ska tillsättas. Ställ frågor till kandidaterna! Omröstning sker den 5 till 15 februari.

I helgen som gick anordnades Tjejsnack i Linköping, som ordnades av Piratstudenterna där (länken går till ordförandens blogg). Jag är fortfarande fullproppad med intryck från det eventet, och både bloggar och twittrande svämmade över. Riktigt bra event, och det visar hur viktigt att vi fortsätter att ta oss tiden att träffas för att gå från lysande till enastående.

Slutligen är processen för lokalvalen, alltså kommun- och landstingsval, nu i full gång i och med att primärvalet till riksdagen är avslutat. Piratorganisationer i 30 kommuner och fem landsting har aviserat till partisekretariatet att de vill ställa upp i lokalval, och medlemmarna behöver godkänna programmet där detta är aktuellt för att styrelsen ska gå vidare med ansökan. Om du bor i en av dessa 30 eller 5, så kommer du att få ett särskilt brev om det från lokala funktionärer.

Aktivismen inför riksdagsvalet håller på att skala upp. Mer om det snart. Bloggosfärens trender börjar också peka tydligt uppåt. Överlag känner jag en väldig optimism inför hur hela organisationen och våra aktivister på utsidan börjar aktivera och lagformera sig såhär i början av valåret — det här blir Piratpartiets mest fantastiska år någonsin! Precis som varje år.

Hörs snart igen!
Rick

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Piratbloggar and lillebrorsan, maloki. maloki said: RT @piratbloggar: Rick Falkvinge (pp): Primärval, lokalval och distriktsledarval: Hej igen, pirater! Det har varit två veckor … http://tinyurl.com/yl5f6qn […]

Comments are closed.

arrow